Foccacia med oliven, soltørket tomat og rødløk.

Det er søndag og vi har vært i svært hyggelig og vellykket barnedåp. Fiiiiine nevøen min ble feiret i det lange og i det breie og nå er jeg mett og belåten. Ta en titt på kakene så skjønner du greia:

 

 

Mine bidrag til måltidet var to foccaciabrød, bacondadler og marinerte champignon. Jeg har skrevet om foccacia før på bloggen, men i dag lagde jeg også en annen variant. Og den ble skikkelig frekk.

Frekt foccaciabrød:

25 gram fersk gjær (evt en halv pakke tørrgjær)

5 dl fingervarmt vann

1 ss olivenolje

1 ts honning

1 ts salt

10 dl hvetemel

5 soltørkede tomater

12-15 kalamataoliven (brune), stenen fjernet

en halv rødløk, skåret i tynne “halvmåner”

havsalt til å strø over brødet

 

Basilikumolje:

en håndfull basilikumblader

litt mindre enn en dl solsikkeolje

2 fedd hvitløk

 

1. Smuldre gjær i en bakebolle, ha i salt, honning, olje og vann. Rør ut gjæren.

 

To deiger i dag..

2. Ha i melet og rør kjapt rundt til en løs deig.

3. Sett til heving mens du hakker soltørket tomat og oliven, skjærer rødløk og lager basilikumolje.

4. Basilikumolje lager du ved å mikse basilikum, olje og hvitløk med en stavmikser.

5. Når brødet er hevet til dobbel størrelse, ca en time, blander du inn soltørket tomat og oliven. Smør en stor langpanne med rikelig solsikkeolje og klapp deigen utover så du får en stort, rundt brød.

6. La heve på nytt mens du setter ovnen på 230 grader. Ca 30 minutter burde holde.

7. Fordel så basilikumolje utover deigen med en pensel og dytt rødløken forsiktig ned i deigen. Lag også noen hull med fingrene.

8. Strø over litt havsalt.

 

9. Stek midt i ovnen i ca 15-20 minutter. Følg med mot slutten. Brødet er ferdig når du får en hul lyd når du banker på det.

10. Avkjøl på rist.

 

 

 

 

Herr Bolle med lånt dåpsbarn. <3




Hjemmelagde knekkebrød med valnøtter

Det går en kule varmt i Bollefruas hjem for tiden, fulle dager fra morgen til kveld. Mye bloggbar mat blir det ikke, for å si det sånn. Heldigvis er det snart høstferie.. Forrige uke lagde jeg knekkebrød som ble vanvittig gode. Jeg har kalkulert frem en oppskrift som gir to brett med tynne, sprø knekkebrød. UTEN hvete og med grovt mel, kjerner og nøtter.

Knekkebrød:

3 dl havregryn

3 dl sammalt rug, grov

1 dl sesamfrø

1 dl finhakkede valnøtter

2 dl solsikkefrø

1 ts salt

1 ss honning

5,5 dl vann

Meierismør til smøring av stekebrett

1.Sett ovnen på 140 grader varmluft. Jeg har funnet ut at det er den beste temperatuuren for min ovn, ellers smaker knekkebrødene fort litt brent. Originalt skulle temperaturen være 160.

2. Bland alt det tørre i en bakebolle.

3. Rør honningen ut i vannet. Det kan være lurt at vannet er litt varmt, så går det lettere.

4. Ha vannet i det tørre. La stå og svelle i minimum 10 minutter.

5. Ta en pakke meierismør og smør begge stekebrettene med et tykt lag smør (ikke smelt smøret). Det går an å dekke brettet med bakepapir i stedet, men jeg synes det er vanskeligere å bre deigen jevnt utover papir.

6. Fordel deigen på to brett og bre den til et jevnt, tynt lag. Prikk deigen med en gaffel.

7. Sett brettene inn i ovnen i 10 minutter, et brett oppe og et nede. Ta de ut og skjær deigen i ruter med et pizza hjul. Hver rute blir da et knekkebrød, så velg en størrelse som passer for deg.

8. Stek knekkebrødene i 60 minutter til. (Altså 70 minutter til sammen). Bytt plass i ovnen etter halve steketiden. Dvs 35 minutter på hvert sted. Jeg pleier å skru av ovnen og la knekkebrødene avkjøles mens døren står på gløtt. Det viktige er at knekkebrødene får avkjøles på brettet.

9. Når knekkebrødene er kalde, brekker du de opp og legger de i en tett boks. Hvis noen ikke er helt “tørre” bleier jeg bare å steke de litt til.

Ideen om å smøre brettene med smør, fikk jeg fra denne fine bloggen: http://malenesmaktmat.blogspot.no/ 🙂




Havrebaguetter – ikke noe elting, ikke noe stress.

Disse baguettene har fulgt meg i en årrekke. Det var Kusinen som introduserte oss og siden har vi vært venner.  Og med god grunn. Havrebaguetten tar seg godt ut, er likt av alle og er enkel å hanskes med. Dessuten egner de seg ypperlig til frysing. Hvem kan vel motstå en slik venn?

Havrebaguetter:

(Gir 4 små brød)

25 gram fersk gjær (tørrgjær går an, ca en halv pakke da)

2 ts salt

1ss honning

6 dl fingervarmt vann

2,5 dl store havregryn, lettkokte funker også

10-10,5 dl hvetemel

 

Smuldre gjær i en bakebolle, ha i salt og honning. Hell opp i litt av vannet og rør ut gjæren. Tilsett resten av vannet og havren. Bland kjapt. Ha i melet og rør til en løs deig. Sett til heving under plast i 1-2 timer, pass på at deigen ikke står i trekk/kald luft.

 

Oppskriften er fra Kjærlighet, oliven og timian.

 

 

 

Sett ovnen på 260 grader. (Min ovn går bare til 250, men det gikk fint). Hell deigen ut på et melet bakebord. IKKE ELT DEIGEN!

 

 

Del deigen forsiktig i fire like store deler med en skarp kniv. Viktig at ikke luften går ut av deigen.

 

 

Ta en del deig og form den til en avlang baguett ved å vri den som en spiral. De blir litt ujevne, men det er bare fint. Legg på et bakepapirkledd stekebrett, på langs. Gjenta med alle delene.

 

 

Stek baguettene straks i ovnen på 260 grader i 15 minutter. Skru ned ovnen til 150 grader og stek videre i 12-15 minutter. Avkjøl på rist. Server til suppe, som frokost, lunsj eller kvelds.

 

 




Bollefruas beste brokkolisuppe

Noen ganger kjøper jeg matvarer uten at jeg har en plan. For eksempel hadde jeg forleden dag en brokkoli uten mål eller mening. Men så hadde jeg tilfeldigvis sett på en oppskrift i det siste nummeret av Maison mat og vin og dermed ble det brokkolisuppe til middag. Det morsomme var at jeg ikke hadde så store forventninger, det var jo tross alt ikke planlagt, og så var suppa så HIMLA god. Og billig. Og barnevennlig. Ja, det var ikke måte på velstand.

Overraskende god brokkolisuppe:

400 gram (eller en) brokkoli i biter

3-4 store soltørkede tomater, grovhakket

2 ss (oliven)olje

25 gram smør

1 løk, skrelt og skåret i biter

2 hvitløksfedd, hakket

ca 1 kvart chili, fin hakket

1 liter kylling – eller grønnsaksbuljong

1-2 ss creme fraiche (valgfritt)

Stekt bacon i biter, litt olivenolje og strimlet basilikum til servering. (Igjen, valgfritt).
1. Varm olje og smør  i en kjele og stek løken på middels varme i ca fem minutter.

2. Tilsett hvitløk, chili og soltørket tomat halvveis i løkens steketid og rør jevnlig.

3. Bland inn brokkoli og stek noen minutter til.

4. Ha i buljong. NB! jeg pleier å tilsette væske og ca en kvart buljongterning, synes det er vanskelig å beregne saltmengden og “buljongsmak” hvis ikke.

5. Kok opp og la koke til brokkolien er mør, ca 10 minutter.

6. Mos med stavmikser til en jevn suppe og tilsett evt litt creme fraiche.

7. Stek bacon i ovnen på 200 grader på bakepapirkledd stekebrett. Følg med, det tar ca 5-10 minutter.

8. Server med godt brød, jeg hadde hjemmelagde havrebaguetter.




Pimp my pizza!

I går hadde jeg lyst på noe innen comfortfood-sjangeren til middag, men jeg var sliten og ville ikke bruke så mye tid på kjøkkenet(!). Da er tortilla-pizza helt perfekt. Jeg brukte “hvit” pizzasaus (laget av creme fraiche) og da gikk det fortere enn du rekker å si Grandiosa.

Tortilla-pizza:

1 stor tortillalefse, jeg hadde fullkorn

ca 1 dl creme fraiche

en liten bit chili, finhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

noen blader basilikum, finhakket

litt salt

noen skiver choritzo eller annen pølse/skinke

litt vårløk eller rødløk i tynne strimler

litt revet ost

1. Sett ovnen på 220 grader.

2. Bland creme fraiche, hvitløk, chili, basilikum og smak evt til med litt salt.

 

3. Legg en tortillalefse på et bakepapirkledd stekebrett.

4. Smør på creme fraiche-blandingen.

 

5. Ha på pølse og vårløk.

 

6. Strø over ost.

 

7. Stek i ovnentil osten smelter og så vidt får farge, pass på så ikke kanten av lefsen blir brent.

 

 

 




Verdens beste vafler! (Og litt fra en ganske fin helg).

Sjelefred

 

Vi har vært på hytta. Og selv om Bollefrua har vært tynnslitt (og dermed kanskje litt muggen) etter heavy uke og til tross for at Samuel ble syk, så har helgen vært fin. Sola har skint og sørget for litt indian summer, vinden var mild og vi fikk besøk av Venninnen med familie. Og da lagde jeg vafler. Antakelig verdens beste. Oppskriften, med litt endringer, fant jeg hos Matmisjonen, en veeeldig fin blogg.

Vafler (og ikke noe grovt mel i siktet):

12-14 stk

  • 2 egg
  • 4 dl lettmelk
  • 3 dl lettrømme
  • 1,5 dl sukker
  • 350 g hvetemel
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 150 g smeltet smør
  • 1 ts kardemomme

1. Visp sammen egg, melk og rømme.

2. Tilsett øvrige ingredienser og visp til en jevn røre.

3. La stå i 30 minutter.

4. Stek og vær glad.

Venninnen var stekesjef. Snilla.

 

Vaffel med spiselige blomster blir muligens ikke den nye vaffel med brunost, men fint å se på da. Og litt jåleri er lov.

 

Mamma, mamma, mamma, kan jeg få vaffel? Mamma?

 

Sjørøvere må jo også ha mat.

 

Sjørøver nr 2

 

Når høyvannet går over bryggen, er høsten nær.

 

Sesongens siste bringebær. Flaks at vi hadde rørte bringebær i fryseren.




Grove bananmuffins/Banana muffins – (Bollefrua, now also in English)

For recipe in English: scroll. 🙂
På kjøkkenet mitt forleden dag, hørte jeg en ensom, meget moden banan rope på meg. Den ville bli til noe her i verden, og ikke ende sine dager i en søppelbøtte. Point taken. Problemet var bare at når bananen ble til muffins, så var den usikker. Hva er jeg? En muffins? Et grovt rundstykke man kan ha ost på? Forvirret var de kanskje, men veldig gode.
Grove bananmuffins:
12 stk
120 g sammalt hvete fin
60 g sammalt hvete grov (evt bruk 180 gram sammalt fin hvis du ikke har begge)
50 g havregryn
60 g hvetemel
4 ts bakepulver
4ss sukker
1ts vaniljesukker

3dl melk
5 ss olje
1 egg
1 banan, most med en gaffel
Lag eggedosis av egg og sukker. Ha i banan, olje og melk og rør sammen. Bland i det tørre. Ha i smurte muffinsformer, evt i papirformer i muffinsbrett (ca 2 ss i hver form). Strø over havregryn og litt kanel på toppen. Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter. Ta de ut av muffinsbrettet og avkjøl på rist.
Banana muffins with oats:
Makes 12
180 grams coarse wheat flour
50 grams oats
60 grams all purpose wheats
4 tea spoons of baking soda
4 table spoons of sugar
1tea spoon of vanilla sugar

3dl milk
5 ss sunflower oil
1 egg
1 ripe banana, crushed with a fork
Mix egg and sugar well, add banana and milk and oil. Stir. Add dry ingredients. Stir and fill 12 small muffin cups (if you usa a tray, butter first). Bake on 200 c for aprox 20 minutes. Take out of tray and leave to cool on something that allows air to come between the muffin and the table. Don’t know the English word.. 😉



Nachosbonanza med guacamole og bønne- og maissalat.

Forrige fredag spiste vi dette til middag og det var VIRKELIG usedvanlig digg. Og ikke minst noe annet enn trad taco. Nå er det snart fredag igjen og dagene har bare flydd. Noen ganger er jeg redd for at jeg plutselig skal våkne en morgen og innse at livet har flydd like fort.

Nachos:

500 gram karbonadedeig

1 pk tacokrydder of your choice

1 boks hermetiske tomater

1 løk, fint hakket

2 fedd hvitløk

olje til steking

1 pose tortillachips/nachos
ca 150 gram revet ost

 

1. Sett ovnen på 225 grader. Fres kjøtt, hvitløk og løk i litt olje i en stekepanne på ganske høy varme. Ha i krydder og tomat og la koke inn.

2. Spre nachosene ut over et papirkledd stekebrett og ha over kjøtt og revet ost.

3. Stek i ovnen til osten har smeltet g fått litt farge.

Bønne – og maissalat

1 boks hermetiske bønner, skylt i et dørslag

1-2 ss fersk koriander, hkket

1 ts cayennepepper

1 liten boks mais

litt finhakket jalapeno

2-3 tomater i små biter

1-2 ss finhakket rødløk

saft av fersk lime, smak deg frem

2 ss olivenolje

salt

1. Ha lime, olivenolje, salt og cayennepepper i en salatbolle, bland godt.

2. Ha i resten av ingrediensene og bland godt. Smak evt til med mer lime. Ha over litt fersk koriander.

Guacamole:

2-3 modne avocadoer

2 ss lettrømme

saft av o,5 lime

1-2 fedd hvitløk, finhakket

salt og pepper

1.Del avocado i to og ta ut “kjøttet”

2. Ha alle ingredienser i en bolle, mos med stavmikser. Smak evt til med salt og lime.

Ha en superfin fredag når den kommer! 🙂




Müsli for men.

Dette er Herr Bolles favorittfrokost. Og kveldsmat, for den saks skyld. Han er så glad i den at han på et tidspunkt begynte å lage den selv fordi han mente det gikk for lang tid mellom hver gang jeg gjorde det. Bra deal, spør du meg.

Finn frem en stor bakebolle, og i den har du:

450 gram store havregryn

250 gram mandler

120 gram sesamfrø

120 gram solsikkefrø

175 gram eplesyltetøy (jeg bruker en lettvriant fra Nora)

2 ss solsikke olje

4 ss flytende honning

1 ts maldonsalt (knust mellom fingrene)

2 ts kanel

Bland godt med en sleiv og bre jevnt utover et papirkledd stekebrett. Stek i ovnen på 170 grader i ca 45 minutter. Rør i blandingen underveis for jevn steking. Ha i 2-300 gram rosiner når blandingen er avkjølt.




PIMP MY MEAL!

La meg først få forklare uttrykket PIMP MY MEAL (som jeg for øvrig har bøffa fra fantastiske Lars som har denne superfine bloggen). Det er når man kjøper et hel eller halvfabrikata og “pimper” det slik at det blir frekkere.

Da kan for eksempel dette..

…bli til dette…

 

Bruk noe du har hjemme eller kjøp noe ekstra. Jeg hadde noen cherry tomater, litt kalamata oliven, en halv avocado og litt parmesanost og så var det middag.

 

 




Grove pizzasnurrer!

 

Det er søndag kveld og jeg er ikke like oppesen som jeg var i går,  men det er helt greit. What goes up, must come down, hvis du skjønner hva jeg mener. Helgen har vært fin og jeg er ganske klar for en ny uke. Særlig nå som jeg har bakt pizzasnurrer og matpakkene dermed gjør seg selv. Jeg har brukt samme deig som til de grove hornene mine, men for enkelthetsskyld gjengir jeg oppskriften på nytt.

Grove pizzasnurrer:

  • 200 g hvetemel
  • 150 g sammalt hvete, fin
  • 150 g sammalt hvete, grov
  • 1 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 60 g smør
  • 3 dl skummet melk eller lettmelk
  • 1 pk gjær
  • tomatsaus (jeg brukte Toro på glass fordi jeg hadde et stående, hjemmelaget er seff bedre)
  • skinke i strimler
  • revet ost

1. Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er ca 37 °C.

2. Bland smuldret gjær, sukker og salt i en bolle (jeg bruker kjøkkenmaskin) og tilsett melkeplandingen. Ha i mel og elt deigen til den er smidig og slipper bakebollen.

3. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve på et lunt sted i ca. 30 minutter.

4. Del deigen i to og kjevle den ene halvdelen til et rektangel. Smør på tomatsaus, strø over skinke og ost. Rull sammen til en pølse og del ica 2 cm tykke skiver. Legg på papirkledd stekebrett og etterhev ca 30 minutter.

5. Stek på 220 grader i 10-15 minutter.

 

 

 

 

Ha en god uke, alle sammen! 🙂




Karamelliserte kryddernøtter til fruens fine fridag

I dag våknet jeg og var takknemlig for at det er helg. Lørdagsmorgener er ikke som andre morgener, de er fulle av håp og muligheter – alt kan skje. (Alt innenfor rammene av hva en tobarnsmor kan tillate seg, i det minste). Min dag har vært en blanding av litt byliv (vakre St.Hanshaugen), fabelaktig lunsj og samtale med bra damer (livet, verden, døden, kjærligheten, Gud, jobb – du vet, det vanlige), sandkasseliv med gutta (Venninnen og vesla var med) og fin tid med Broren og familie. Og enda er ikke dagen over, ikke kvelden i det minste.

I kveld blir det sofatjeneste og da er det viktig med noe snask. Disse nøttene er søte, litt salte og litt spicy og knasende sprø. Bra avslutning på dagen.

Nøtteknask (stor porsjon, halver gjerne):

250 gram valnøtter eller pekannøtter

250 gram mandler

60 gram sukker

1 ts knust maldonsalt

1 ts malt kanel

litt malt nellik

0,5 ts karripulver

0,5 ts malt spisskummen

0,5ts nykvernet pepper

Sett ovnen på 180 grader. Spre nøttene utover et papirkledd stekebrett og rist i ovnen i ca 10 minutter. Avkjøl noe. Bland sukker, salt og krydder i en liten bolle.

Varm en stor teflonpanne og ha i nøtter. Strø krydderblandingen over og rør til alt har smeltet og nøttene er gyldne. Avkjøl på stekebrett. Ha en fin lørdagskveld!




Fiskepinner med cornflakescrunch og coleslaw

Det føles alltid som en personlig seier når jeg lager noe jeg vanligvis ville kjøpt. Fiskepinner er intet unntak. Det er overhode ikke vanskelig å lage fiskepinner, men litt klissete er det faktisk. Men det er det verdt. Begynn med coleslaw:

 

Coleslaw:

I en bolle har du:

2-3 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket rød chili

3 ss rødvinseddik

litt salt

6-7 ss Hellmans majones

som du blander godt. Ha i strimlet kål, mellom en halv og en kvart, og 3 revne gulerøtter. Sett kaldt til servering.

Fiskepinner med cornflakescrunch:

 

500 gram laksefilet uten skinn og ben, skåret i passende biter

3 ss mel blandet med 1 ts salt og litt nykvernet pepper

1 egg, lett sammenhvispet

ca1,5 dl knust cornflakes (cornflakes knuser du ved å ha de i en ren plastpose og denge løs med feks en kjevle, men det skal ikke bli pulverisert)

Sett tre litt dype tallerkener på rad og rekke. I den første har du melblandingen, den neste egg og den siste cornflakes.

Vend først fisken i mel:

Så i egg:

Så i cornflakes:

La fisken ligge på et tørt underlag noen minutter, så coatingen får satt seg.

Stek et par minutter på hver side, i olje, i relativt varm panne. Server med coleslaw, sitronbåter og carbs of your choice.

 




Carstens kantarellsuppe (og litt om krig og fred og sånn)

Jeg er lærer i 2.klasse. I dag snakket vi om kroppen, nærmere bestemt lungene, og da gikk samtalen fort over i røyking. Og derfor var veien kort til narkotika, tornadoer, fulle mennesker på danskebåten, hvorfor finnes det kidnappere, hvor kommer menneskene fra, hvorfor blir man slem av å ha mye penger, og slik gikk den timen. En fin og nyttig (og IKKE helt som planlag)t økt med mange kompliserte temaer og ting barn er redde for. Jeg har en veldig fin jobb, men den er, som livet, ikke alltid enkel. Men suppen jeg lagde i går er lett å lage og smaker veldig godt. Jeg har fått oppskriften fra Carsten – superhobbykokk, som er gift med min gode kollega Christine.

Når en oppskrift ser sånn ut, vet du at den må være bra.

 

Kantarellsuppe:

1 liter renset kantarell i biter

4 finhakkede sjarlottløk

3 ss smør

salt

3 ss hvetemel

ca 1,5 liter hønsebuljong

1 beger creme fraishe

1 sitron

1 bouquet garni (tørket timian, oregano og laubærblad i bunt)

Stek sopp og løk til løken er blank.

Strø over salt og dryss over mel. Rør om og spe med buljong. Tilsett krydderbuketten og la koke på svak varme i ca 20 minutter.  Ta opp krydderbukett og tilsett creme fraishe. Smak til med sitron. Jeg kjørte suppen med stavmikser og serverte med stekt kantarell og litt god olivenolje.




Eplemuffins, en sensommersak.

Det er faktisk ikke høst. Det er sensommer. Mange maser om høst meg her og høst meg der, bare fordi vi skriver september og sommerferien er over. Jeg synes vi kan vente med å snakke om høsten til bladene skifter farge  og det er skikkelig kjølig på soverommet når vi legger oss om kvelden. (Hvis du bor et sted hvor disse faktorene allerede er et faktum, så kan du mase om høsten så mye du vil). Så det så.

Eplemuffins med kanelfyll (nok til et brett med 12 muffins):

3,5 dl hvetemel

1,5 ts bakepulver

150 gram mykt smør

1,75 dl sukker

2 ts vaniljesukker

1-2 epler

2 egg

1,25 dl melk

Kanelfyll:

Litt mer enn en 0,5 dl mel

Ca 0,25 dl brunt sukker

30 gram smeltet smør

1 ss kanel

Begynn med kanelfyllet. Smelt smør og ha i resten av ingrediensene. Rør så smør og sukker hvitt. Tilsett melk og ett og ett egg.  Rør til jevn røre. Bland det tørre og rør forsiktig inn. Skrell eple og del i tynne biter. Ha en klatt (ca 1 ss) røre i hver form (smør formen hvis du ikke bruker papir), tilsett kanelfyll og eplebiter. Ha så i en ss røre til, og litt mer kanelfyll på toppen. Stek midt i ovnen i 15-20 minutter  på 175 grader.