Foccacia med rosmarin, valnøtter og kalamataoliven

Det er sol, det er (fortsatt) mai og det er fredag med stor F. Foccaciafredag. Når det er sagt er i grunnen hvilken som helst dag dag en foccaciadag, men alt klinger liksom så fint med fredag. OG blir litt morsommere. Vil du ha tannlegefredag eller tannlegetirsdag? Vil du ha bot på en tirsdag eller fredag?Fredagsfølelse eller mandagsfølelse? Hva drikker kua? (Melk?! …eller vent litt, det var visst noe annet).

 

IMG_5089

 

Foccacia:

(Et brød i liten langpanne)

25 gram fersk gjær (evt en halv pakke tørrgjær)

4 dl fingervarmt vann

1 ss olivenolje

1 ts honning

1 ts salt

8 dl hvetemel

en håndfull valnøtter

en raus neve kalamataoliven

1-2 ss hakket rosmarin

1-2 dl olje

havsalt til å strø over brødet

 

1. Smuldre gjær i en bakebolle, ha i salt, honning, olje og vann. Rør ut gjæren.

2. Ha i melet og rør kjapt rundt til en løs deig.

3. Sett til heving mens du gjør noe trivelig.

4. Når brødet er hevet til dobbel størrelses smører du en liten langpanne rikelig med solsikkeolje. Tipp deigen oppi pannen og klapp den utover (ha litt olje på hendene).

5. La heve på nytt mens du setter ovnen på 230 grader. Ca 30 minutter burde holde.

6. Ringle olje over brødet og trykk hull i det med fingrene så oljen renner ned. Strø over, og dytt forsiktig ned, valnøtter som du knuser mellom fingrene, oliven of rosmarin.

7. Strø over litt havsalt.

8. Stek midt i ovnen i ca 15-20 minutter. Følg med mot slutten. Brødet er ferdig når du får en hul lyd når du banker på det.

9. Avkjøl på rist.

 

IMG_5090

 




Fletteloff – the loaf of the party

Det er vel og bra med grovbrød, men til fest er det loff som gjelder. Ekstra frekt synes jeg det blir med fletteloff! Denne oppskriften gir to flotte brød som fortsatt smaker nybakt dagen derpå. Loffen kan dessuten fint fryses.

 

IMG_5072

 

Fletteloff til folket:

1 kg hvetemel

50 gram smør, i terninger

1 egg

15 gram salt

25 gram fersk gjær eller en halv pakke tørrgjær

1 ss sukker

6 dl h-melk (Her skal det ikke spares på noe!)

Smuldre gjæren i bakebollen og hell over melken. Du kan godt lunke den litt, om du vil. Ha i sukker og salt og rør litt. Tilsett mel og egg og elt i kjøkkenmaskin i 5 minutter. Hiv oppi smøret og elt noen minutter til. La deigen heve til dobbel størrelse, det tar minst 40 minutter. Strø evt litt mel på benken og del deigen i 6 like store emner. Rull 3 av dem til avlange pølser.

 

IMG_5064

 

Begynn øverst og flett som  en vanlig flette.

IMG_5065

 

IMG_5066

 

Legg brødene på et bakepapir stekebrett og la heve til ca dobbel størrelse.

Fra sånn:

IMG_5067

 

Til omtrent slik:

IMG_5068

 

Sett ovnen på 190 grader. Strø litt mel over loffene og stek midt i  forvarmet ovn i 40-45 minutter. Brødene skal da ha fått en gylden farge og ha en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist.

 

IMG_5095

 

IMG_5073




Lekker røkelakspatè til koldtbordet

I dag tenker jeg på tid. Hvor blir den av? Hvorfor går den saktere når jeg kjeder meg? Hva er tid? (Jeg slår meg liksom ikke til ro med den derre “tid er lik vei delt på fart” – formelen). Alt jeg vet helt sikkert om tiden, er at jeg IKKE har nok av den. (So much food, so little time). HELDIGVIS finnes det oppskrifter som denne røkelakspatèen! Superrask å lage, lekkert utseende og veeeeldig god. Passer perfekt til koldtbord, brunch, julelunsj and the list goes on.

 

IMG_5081

 

Røkelakspatè (for busy mamas):

(èn form holder til mange, mektige saker)

300 g røkelaks
125 g smør
litt nykvernet pepper
2 bokser med rømme, jeg brukte lett
4 plater gelantin
150 g lodderogn
4 ts sitronsaft

1. Mos laksen, bruk stavmikser eller foodprossesor
2. Bløtlegg gelantinplantene i kaldt vann, ca 5 minutter.
3. Smelt smør.
4. Klem vannet av gelantinen og ha den i en liten gryte. Smelt på lav varme, gelantinen skal IKKE koke.
5. Hiv most laks, rømme, pepper, lodderogn (helst sånn skikkelig oransje, da blir fargen finest), sitronsaft, smør og den nå flytende gelantinen i en bolle og rør om.
6. Dekk feks en brødform med klingfilm eller en oppklippet plastpose.
7. Hell det hele opp i formen og sett den i kjøleskapet. Etter et par timer er den ferdig. Legg et fat oppå formen og tipp den rundt. Så er det bare å fjerne plastikken og VOILA!

Denne oppskriften har jeg fått av min kule kollega, Vigdis.Hun har hovedfag i filosofi, så kanskje jeg skal spørre henne om den tiden neste gang jeg ser henne. 😉

 

IMG_5085




Fylt lunsjbrød med spekeskinke, ruccola og brie

Her kommer en oppskrift på et luksusbrød som er perfekt til en picnic eller bare en hyggelig helgelunsj. Brødet kan i prinsippet fylles med hva som helst, men jeg hadde fått noen deilige spekeskiver fra Gilde på forrige ukes matbloggtreff og hadde lyst til å bruke  den. IMG_5165

Lunsjbrød:

(et stort brød)

15 gram fersk gjær

3 dl lunkent vann

1 ss flytende honning

2 ss olivenolje

1 ts salt

ca 7 – 8 dl hvetemel

ca 1/3 dels glass soltørket tomat

litt olje fra glasset med tomat

1-2 fedd hvitløk

1 pakke Gilde Spekeskiver eller annen god spekeskinke

1 brie, jeg brukte økologisk Dovreost

ca en halv pose ruccolasalat

egg til pensling (kan sløyfes)

evt valmuefrø

Begynn med å smuldre gjær i en bakebolle (jeg bruker kjøkkenmaskin) og rør den ut i vannet. Tilsett honning, salt og olje og rør rundt. Så tilsetter du mel mens  eltekloa går rundt til deigen slipper bollen eller ikke er for klissete. Det er aldri bra med for mye mel, men du skal kunne kjevle den, så den må kunne samarbeide. Hev deigen i 40 – 50 minutter under plast, ha deigen på kjøkkenbenken (bruk evt litt mel) og kjelve så ut til et rektangel. Kjør soltørket tomat, hvitløk og olje fra tomaten til en glatt pesto med en stavmikser. Smør denne utover deigen. Legg på skinke, brie og til slutt ruccola.

IMG_5157

IMG_5158

Rull deigen på langs til en pølse. Form til en runding og legg med skøten ned på et bakepapirkledd stekebrett.

IMG_5161

IMG_5163

La etterheve under plast i ca 30 minutter. Sett ovnen på 250 grader. Pensle brødet med sammenpisket egg og ha over valmuefrø. Sett brødet inn midt i ovnen og senk til 200 grader. Brødet er ferdig etter ca 30 minutter.

IMG_5167

Avkjøl på rist, skjær opp og SPIS.

IMG_5173

IMG_5179




Da Bollefrua møtte de andre matbloggerene (og fikk smake en sabla god skinke)

Det skjedde i de dager at Matbloggsentralen (i samarbeid med Nortura) inviterte til matbloggtreff hos Andreas ViestadGeitmyra gård. Gården ligger idyllisk til, midt i tjukkeste Oslo (selvmotsigelse, tror du? Nope).

Geitmyra gård (Dette bilde er lånt fra bygg.no)

 

Jeg hadde god tid da GPS’en ga signal om at jeg var fremme, og satt litt i bilen for å ikke komme pinlig tidlig. Men da det endelig var på tide å gå, viste det seg selvsagt at jeg IKKE var på helt riktig sted. Så hvis du skal til Geitmyra en vakker dag (og det bør du), så beregn nok tid for den ligger litt gjemt, som en hemmelig hage.

Hovedanledningen til sammenkomsten var at Gilde i disse dager lanserer en ny, langtidsmodnet spekeskinke, nemlig Æra. Andreas (som forøvrig er en kunnskapssrik og kul fyr) har vært i Spania og hentet inspirasjon. Han lagde SINNSYKT god mat med den deilige skinken som en sentral ingrediens og jeg hadde heldigvis IKKE spist middag før jeg kom. 😉

 

IMG_5146

 

 

IMG_5148

Tørket spekeskinke med løyrom, rømme og gressløk. Love it.

 

IMG_5150

 

IMG_5138

 

IMG_5152

 

IMG_5136

Mr. Viestad in the house.

Takk til Nortura, Andreas Viestad, Matbloggsentralen og alle de som var med, for en fortreffelig aften!

Mat på bordet
The kitchn Queen
Superwoman
Cesilies matblogg
Kjøkkenet
Idéfull
Lizas matverden
Momsemat
Spiselandslaget
(Ta en titt på disse fine bloggene, da vel)



Vårsalat med jordbær og spekeskinke

IMG_5134

 

Jeg er på salatkjøret og selv ikke regnværet som tar ut all sin vrede over Oslo by, kan stoppe meg. It’s that time of the year. Våren har sprengt utover byen og lar seg heller ikke stoppe, selv om jeg har prøvd å forklare at den bør ta seg en pause nå. Så vi kan ta alt inn. Og minnes når det blir kaldere.  Men som en stressa småbarnsmor i full jobb (og med meg hengende etter som Jason i den barneboka) farer den bare videre.

 

Og siden jeg ikke kan stoppe verden lager jeg hvertfall en rask og supergod middag. Så jeg kan bruke den tiden jeg har til overs på å henge etter våren.

 

Vårsalat på 15 minutter:

(nok til èn spring chaser)

1 pose ferdig vasket salat (jeg liker baby leaf)

1 halv pakke ferdig vaskede sukkererter, skivet

litt blåskimmerost (eller annen ost du digger) i terninger

1 håndfull jordbær, delt i to

1 håndfull mandler, ristet i en tørr stekepanne

noen skiver god spekeskinke

Som dressing kan du bruke litt olivenolje, balsamico og evt salt og pepper eller en vinaigrette, som jeg gjorde denne gangen.

 

Legg alt opp på en tallerken og ha dressing over.

 

IMG_5132

 

 

Jeg ble inspirert til å lage salat med jordbær og spekeskinke da jeg var innom denne kule bloggen.




Klassiske fiskekaker med dilldressing

IMG_5032

 

Haven’t you heard? Fiskekaker is the new black. Disse er ganske tradisjonelle, men overhode ikke kjedelige. Så saftige og smakfulle at til og med barna spiste de. Bedre skussmål får du ikke.

 

Klassiske fiskekaker:

500 g seifilet, jeg kjøpte 400 gram frossen som jeg tinte og spedde på med en laksefilet. Anything goes.
3/4-1ts salt
litt pepper
2 ts potetmel
2 egg
1 dl melk
1-2 dl fløte
50 g smør
1 løk, finhakket
2 ss finhakket gressløk
½ dl solsikkelolje (til steking)

Begynn med å finhakke løk og frese den myk i smøret. Avkjøl løk og smør og tilsett finhakket gressløk. Del fisken i mindre biter og ha i en foodprosessor. (Det er viktig at fisken er kald, det bedrer bindeevnen til fiskekjøttet.) Kjør med salt, pepper og potetmel til fisken blir en fin farse. Ha i eggene og bland godt. Spe med melk og fløte til en smidig farse. Smak til med salt og pepper. Tilsett den nå avkjølte løkblandingen, få med alt smøret. Bland. Varm en stekepanne og ha i litt olje. Farsen er litt løs, så bruk 2 ss og “sett” fikekaker rett i pannen, klapp de litt flate. Stek ca 3 minutter på hver side. Hold de varme i stekeovnen.

 

Dilldressing:
3 dl rømme
1 bunt dill, finhakket
1 ts sukker
1 ss hvit vineddik
salt og pepper

Bland alle ingredienser til dressingen i en bolle.

 

Tilbehør:

Poteter og asparges.

Jeg bakte små poteter med litt olje og salt  i ovnen i ca 30 minutter. Aspargesene kokte jeg i 2-3 minutter.

 

IMG_5039

 

Denne oppskriften stammer fra Bent Stiansen.




Cheesecake chocolate chip coockies

Det er fint å dra bort en gang i blant. En pause fra rydding og alle nødvendige og unødvendige prosjeker. Litt stueforandring. Kjenne på at man er en grei og trivelig, og ikke bare skynde-seg og maseguri, mamma. Hvile, tenke, håpe, løse kryssord, bake coockies OG spise dem. Og selv om ikke coockiesene fikk bli med hjem, så håper jeg noe av roen og sjelefreden får plass i bagen.

 

IMG_5054

 

Sjokoladekjeks med et syrlig hint av ostekake:

(ca 15-17 stk, avhengig av størrelse)

120 gram mykt smør
80 gram sukker
100 gram brunt sukker
100 gram kremost (jeg brukte den fra Tine, naturell)
1 egg
1/2 ts bakepulver
175 gram siktet hvetemel
100 gram grovhakket kokesjokolade

Sett ovnen på 180 grader. Pisk sammen smør, alt sukkeret og kremosten. Tilsett egget og pisk det inn. Bland mel og bakepulver og ha det i røren. Bland alt sammen. Vend inn sjokoladebiter. Finn frem to stekebrett med bakepapir og sett “kuler” av deigen med to spiseskjeer ned på brettene med litt avstand. (De flyter ut). Stek midt i ovnen i 10-15 minutter, til de er så vidt gyldne i kantene. Avkjøl et minutt eller to på brettet, før du tar de over på rist og lar de bli helt kalde. Oppbevar i tett boks.

IMG_5058

 

 

Oppskriften fant jeg hos Mat på bordet




Bare litt Bollefruebilder

20130511-195518.jpg

Endelig tilbake på øya!

20130511-195702.jpg

20130511-195754.jpg

20130511-195918.jpg

20130511-200004.jpg

20130511-200145.jpg

Fint på jobb også..

Fortsatt god helg, fininger! <3




Snacks til fredager og andre festligheter

Det er mai og mye hyggelig i vente for mange. 17.mai, konfirmasjoner eller bare en fin fredags kveld med en du synes er grei. Disse supergode brødpinnene kan du lage dagesvis på forhånd og funker like bra som tilbehør til suppe, som til snacks. Dessuten gjør du det på 1-2-3.

 

IMG_5047

 

Brødpinner med parmesan og sesamfrø:

(ca 20 stk)

4 dl hvetemel

1 dl lettkokte havregryn

0,5 ts salt

2 dl revet parmesan

1,5 ts bakepulver

50 gram kaldt smør, i terninger

1,5 dl kaldt vann

2 ss olivenolje

sesamfrø og flaksalt

Ha mel, havregryn, parmesan, salt og bakepulver i en foodprosessor. Tilsett smøret og kjør til alt er smuldret. (Dette kan også gjøres med fingrene). Ha i vann og elt til en samlet deig. Del i 20 emner og trill til lange pølser. Pensle med olivenolje og rull i sesamfrø og salt (som  du har blandet). Ha over på bakepapirkledd stekebrett.

Stek midt i ovnen på 180 grader i ca 15 minutter eller til gyldne. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks.

 

IMG_5046

(Oppskriften fant jeg hos Maison mat og vin)

 

 




En fantastisk frokostblanding

I dag vil jeg introdusere deg for en jeg kjenner veldig godt. Uroen. Kjenner du han? Har han vært hos deg? Han besøker meg jevnlig og ofte uten forvarsel. Og jeg blir overrasket. Hvor kom du fra og hvem slapp deg inn? Her var jo alt så rolig og fint. Hvor lenge blir du denne gangen? Og Uroen slår seg ned. Setter seg i sofaen med bena på bordet og begynner å prate. Om alt jeg burde gjort og saker og ting jeg gruer meg til. Frustrerende, ja. Men ikke alltid helt unødvendig. Uroen er kanskje en irriterende kompis, men han jager meg ut av sofaen. Jeg setter i gang med prosjekter, ringer en telefon jeg har utsatt, baker brød eller lager müsli. Og mens jeg gjør alt dette,drar Uroen videre, nesten uten at jeg merker det. Hils han fra meg hvis du ser han.

IMG_5029

Müsli med kokos og nøtter:
(Så god at den bør oppbevares med hengelås)

4 ss flytende honning

2 ss lys sirup

1 dl solsikkeolje

2 ss vaniljesukker

400 g store havregryn

75 g gresskarkjerner

75 g sesamfrø

75 g solsikkekjerner

100 g mandelflak

100 g knuste hasselnøtter

100 g kokos

ca 200 g rosiner

Smelt honning, sirup, vaniljesukker og sirup i en stor stekepanne og tilsett havregryn og frø/kjerner. Bland. Spre blandingen utover et bakepapirkledd stekebrett og stek i ovnen i 15 minutter på 180  grader. Ha i kokos og nøtter og stek i 15 minutter til. Rør ca hvert 5 minutt, så det ikke svir seg.  Ta ut brettet og avkjøl. Ha i rosiner. Oppbevares i en tett boks. Denne oppskriften har jeg fått av min suverene kollega (og venninne) Christine. <3

IMG_5021




Fiskegrateng for feinschmeckere

Det er onsdag, det er mai og våren sprenger utenfor vinduet mitt. Jeg passer på å følge nøye med, for det er som når man kjører gjennom et lite sted i høy fart: blunker du, så går du glipp av det.

I det siste har jeg hatt skikkelig fiskedilla. Men pass på å følge nøye med, for plutselig er det over.

 

IMG_4974

 

Fiskegrateng med rød pesto og basilikumlokk:

(Nok til en familie på fire)

Ca 400-500 gram kokt torsk som du deler i småbiter med en gaffel, skvis litt sitronsaft over fisken.
Ca 2 dl kokt makaroni,
1 fedd kvitlauk, finhakket
2 vårløk, finhakket
1/2 gul løk, finhakket
2 ss meierismør
4-5 ss hvetemel
Ca 4-5 dl melk
Salt, pepper
Muskatnøtt
4 egg
1 lite glass med soltørket tomat
Parmesan
Ca en halv loff (uten skorper)
Et fedd hvitløk
To rause never fersk basilikum

1. Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe med melk og kok opp under omrøring til du får en tykk saus. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Sett til side.

2. Stek løk, vårløk og hvitløk blankt i litt meierismør. Sett til side.

3. Skill eggeplommer og eggehviter. Husk at det IKKE må komme noe plomme i hvitene!

4. Rør plommene inn i den hvite sausen (som har rukket å bli litt avkjølt). Ha også fisk, makaroni og løkblandingen i sausen, pass på å få med deg smøret.

5. Sett ovnen på 200 grader.

6. Lag rød pesto ved å ha soltørket tomat og litt olje fra glasset i en bolle og kjøl glatt med stavmikser. Ha i litt revet parmesan til ønsket konsistens.

7. Pisk eggehviter stive. (NB: husk at visp og bolle må være rene og tørre).

8. Ha brød, hvitløk og basilikum i en foodprosessor og kjør til alt er pulverisert.

9.Vend eggehviter inn i sausen.

10. Finn frem en ildfast form. Ha sausen i formen. Fordel den røde pestoen utover sausen. Avslutt med brødblandingen.

11. Stek i ovnen i ca 40 minutter.

12. Mens maten er i ovnen lager du råkostsalat:

1 rå rødbet, skrelt og revet
2 epler, skrelt, renset for kjernehus og revet (ha sitronsaften over straks og med det samme, så eplene ikke blit brune)
4-5 gulrøtter, skrelt og revet
Ruccolasalat, vasket
Solsikkekjerner, ristet gyldne i en tørr panne
Sitronsaft av ca en halv sitron
Ca 1 ss olivenolje
Salt og pepper

 

IMG_4971

 

Ha grønnsakene i en bolle, men ikke bland før rett før servering for da setter rødbetene farge på alt. Smak til med olje, sitron, salt og pepper. Strø over solsikkekjerner. Server. 😀

 

Dette bildet har jeg (dessverre) ikke tatt selv.

Nothing gold can stay

Nature’s first green is gold
Her hardest hue to hold.
Her early leaf’s a flower;
But only so an hour.
Then leaf subsides to leaf.
So Eden sank to grief,
So dawn goes down to day.
Nothing gold can stay.

Robert Frost




Mandagsbrød

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men hvis jeg skal ha tid til å bake brød må det bli i helgene. Aller best liker jeg å gjøre dette på søndager, så jeg kan starte uken med ferskt brød og blanke ark. Eventuelt brunost.

 

IMG_5010

 

Hasselnøttbrød:

(2 stk)

25-50 gram gjær

3 dl lunkent vann

5 dl skummet kulturmelk

1,5 ts salt

100 gram grovhakkede hasselnøtter

1 ss honning

ca 300 gram (grovt) rugmel

ca 200 gram grovt sammalt hvetemel

ca 500 gram siktet hvetemel

 

Løs opp gjæren i lunkent vann i en bakebolle (jeg bruker kjøkkenmaskin). Ha i kulturmelk, salt, nøtter og honning. Tilsett mel og elt i ca 10 minutter. Dekk deigen med plast og la heve til dobbel størrelse (ca en time, evt litt kortere om du bruker 50 gram gjær). Smør 2 brødformer med meierismør. Slå luften ut av deigen og ha den på et melet bakebord. Del i to emner og trykk de ned i brødformene. La heve til dobbel størrelse igjen.  Stek brødene på 200 grader, midt i ovnen, i ca 50 minutter. Mine brød var ferdig før, men dette avhenger litt av stekeovnen din. Bank lett på brødene, har de en hul lyd er de ferdige. Avkjøl på rist.

 

IMG_5009




Karamellpopcorn (once you pop, you can’t stop)

Popcorn er virkelig noe av det beste jeg vet! Og we go waaaaay back, hvis du skjønner. In fact, så var popcorn det første jeg lærte å lage og jeg var dritgod på det. (Blir det noen gang en restaurant som spesialiserer seg på et Dirty dancing og popcorn med smeltet smør – konsept, så er jeg den første de ringer. Garantert.) Men som alle undomstider hadde min også noen bumps in the road og en av de store fadesene skjedde i utkanten av London. Jeg besøkte en kompis der for første gang og vi hadde fest i hagen hans. Litt utpå kvelden fikk jeg så SINNSYKT lyst på popcorn og som en hyggelig overraskelse poppet moren hans en bolle og kom ut til oss med det. Stort ble sjokket da jeg med munnen full oppdaget at hun hadde hatt sukker på og ikke salt! (Tydeligvis var det den lokale skikken). I ettertid har jeg ikke rørt søtt popcorn inntil i dag. Og selv om jeg aldri vil svikte tradisjonelt popcorn, så er dette en skikkelig god runner up! Bare prøv selv, så forstår du hva jeg mener.

IMG_4999

 

Karamellpopcorn med en anelse salt (I’m a safety girl):

(nok til en stor bolle, halver oppskriften ved behov)

ca 150 gram upoppet popcorn

3-4 ss solsikkeolje

litt salt

60 gram brunt eller hvitt sukker

60 gram meierismør

3 ss lys sirup

Lag popcorn slik du pleier. (Selv varmer jeg olje i en tykkbunnet kjele, jeg kjører maks varme. Så har jeg i kornene og hiver på lokket. Etter en liten stund bør det begynne å poppe og det ganske kraftig! Skru ned varmen litt og rist på kjelen innimellom. Følg med når poppingen roer seg og ta kjelen av varmen så det ikke brenner seg i bunn). Strø over litt salt. Sett ovnen på 150 grader varmluft. Så har du sirup, smør og sukker i en kjele og smelter alt. Når sukkeret løser seg opp tar du den av varmen og heller sausen over popcornet (hvis gryten er full kan du ha alt i en større bolle når du blander). Det er ikke sikkert at du trenger all sausen, så hold litt igjen. Bland, men popcornet skal ikke være helt dekket av saus. Ha popcornet på to bakepapirkledde  stekebrett og sett de inn i ovnen i 20 minutter tilsammen. Etter 10 minutter kan du bytte plass i ovnen. Pass på mot slutten så det ikke brenner seg. Ta herligheten ut og la det avkjøles litt før du har det i din favorittbolle eller i små glass om du feks vil  ha det på et dessertbord. Bare pass på å advare gjestene om at det er søtt popcorn.. 😉

 

IMG_5001

 

IMG_4994

Fin fredag, folkens!




Enkle sitronkjeks – shortbread style

Det er onsdag, det er mai og det er fri. Vi har vært hjemme og gjort alt og ingenting, og jeg liker det. God tid, mye kaffe og mange folk som stikker innom. PUH at jeg hadde disse litt syrlige kjeksene opp i ermet. Det vil si, jeg hadde de i boks, men det skjønte du vel.

 

IMG_4966

 

Sitronkjeks:

(ca 30 stk)

325 g hvetemel

200 g kaldt smør, i terninger

125 gram sukker

skall av to sitroner (finrevet og bare det gule)

2 eggeplommer

 

Ha smør og mel i en kjøkkenmaskin og kjør til det smuldrer seg (evt bruk fingrene). Tilsett resten av ingrediensene og kjør til deigen samler seg. Legg i kjøleskapet i 30-60 minutter. Sett ovnen på 180 grader og finn frem et bakepapirkledd stekebrett. Ha pittelitt mel på benken og kjevle til en 0,5 cm tynn leiv.  Stikk ut kjeks med glass eller pepperkakeformer og legg på stekebrettet. Gjenta til du har brukt opp deigen (blir det for myk, får du legge den i kjøleskapet igjen). Stek midt i ovnen i 13-15 minutter til de er gyldne, men ikke brune. Avkjøl på rist.

 

IMG_4958