Bollefrua: ett år som Bloggefrue!

Da jeg logget meg på wordpress i dag, fikk jeg beskjed om at det er et år siden jeg ble Bollefrua. Det får en si! Absolutt verdt å feire. Og skal jeg si det selv, så bakte jeg noe fabelaktig i dag. Helt tilfeldig! Mer om det i morgen… 😉

Bollefrua 1år

Hvis jeg skal forsøke å oppsummere det siste året, rent bloggmessig, så er jeg i grunnen veldig fornøyd. Jeg koser meg som Bollefrue! Og aller mest er det hyggelig at dere leser det frua skriver. Og kommer med tilbakemeldinger, det er fint. Bloggen har per dags dato 85 epostfølgere, det er jo 85 mer enn i fjor. Den har hatt 128124 sidevisninger, best ever var 15 februar med 6591 visninger! (Lesernes VG, må vite..) Jeg har skrevet 210 innlegg! Mennesker fra 90 land har vært innom her. Kjekt!

De mest populære oppskriftene er helt klart foccaciabrødene mine og da spesielt dette (trykk på bilder for å komme til oppskrift):

IMG_3630

En annen leserfavoritt er pavlovaen min. Med den vant jeg også en plass i årets Coop-kalender! (Miss May..)

Mine enkle, grove rundstykker er også mye i vinden:

IMG_4420

Her kommer noen av mine egne favoritter (bare klikk på bilde, så er det strake veien til oppskriften):

IMG_4879

IMG_3258

IMG_5436

Jeg kunne visst holdt på en stund, merker jeg. 😉

Hvor går så veien videre for Bollefrua? Jeg fortsetter i allefall! Men jeg tenker på at bloggen trenger en facelift, bare så det er sagt. Hvis noen har noen ideer eller kunnskap å dele, så tar jeg i mot forslag med takk.

Så til alle mine kjære lesere: Takk for at dere finns og for at dere stikker innom frua! Stay tuned. <3 Klem fra Astrid




Pizzaknytter

Åh, du slette tid. For en dag! Første skikkelige feriedag burde jo fortone seg slik:

20130629-165928.jpg

 

Men i stedet har vi fraktet 100 sekker med jord over i båt. I storm og regn. Herlig.

 

20130629-183353.jpg

Til middag i kveld spiser vi hjemmelaget pizza, det føles som den ultimate comfortfood etter dagens strabaser. Men enda bedre hadde det vært om vi i løpet av dagen fortsatt hadde noen av disse pizzaknyttene i fryseren. Utrolig smart når du trenger god mat raskt eller en ekstra spennende matpakke. Disse skal forheve ganske lenge. Om du ikke har god tid, kan du øke mengende gjær til en halv pakke.

 

IMG_5256

 

 

Pizzaknytter (som ser mest ut som fylte rundstykker):

4 stk

Til sausen:

1 boks hermetiske tomater

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

litt olivenolje

noen dråpet tabascosaus (kan sløyfes)

1 – 2 ts sukker

salt og pepper og evt litt sitronsaus

Ha hvitløk, olje, sukker og tabasco i en tykkbunnet kjele og la det hele karamelliseres litt. Ha i løken og fres til blank. Ha i tomat og la koke. Smak til med salt, pepper og evt sitron. Kan koke lenge på lav varme under lokk, jo lenger, jo bedre.

Forslag til fyll:

Skivet choritzo

revet ost

saus

ananas

 

Til deigen:

2,5 dl vann, ca 45 grader dvs endel varmere en kroppstemperatur

2 ss olivenolje, pluss litt ekstra til å ha over deigen når den hever

5 dl hvetemel + mer til utbaking

2 ss sukker

1 ts salt

1 ts tørrgjær

I en bolle blander du alle ingrediensene til deigen og knar den sammen til en klissete klump. Pensle deigen med litt olje og la heve i bollen , tett dekket med plast i 2 timer eller mer. Etter minst to timer, setter du ovnen på 200 grader. Ha deigen på et bakebord dekket med mye mel. Del deigen i 4 emner. Trykk hvert emne ut til en sirkel, ca 12 cm i diameter. Ha et lag saus i midten, men la ca 2 cm rundt kanten være uten saus. Ha på ønsket fyll. Trekk sidene opp og knyt/knip deigen sammen på toppen. Sørg for at hver pizzabolle er tett. Bak midt i ovnen i ca 20 minutter til de har fått en gylden farge. Avkjøl på rist.

 

IMG_5244

 




Pasta og parmasalat med persille og parmesantoast

Sukk. Etter min fabelaktige husmorferie, har hverdagslivet tatt kraftig igjen. Du vet. Syke barn, regnvær, klesvask, husvask, rydding, pakke ut av kasser.. eller vent litt. Pakke ut av kasser har jeg faktisk ikke gjort ennå, men det burde jeg. Dobbeltsukk. ***

 

IMG_5528

En feberfyr.

 

Ja, ja. Jeg får tillate meg et aldri så lite tilbakeblikk på døgnet i frihet og vise dere hva vi spiste til middag. En rask middag med gode råvarer og sommerlig preg. Digg!

 

IMG_5488

 

Superrask sommermiddag:

(til 2 desperate husmødre)

8 store skiver parmaskinke eller feks Æraskinke

skikkelig god parmesan ost, grovt høvlet

blandet salat, ferdig vasket

4 norske plommetomater

e raus neve pinjekjerner, ristet gyldne i en tørr panne

et par rause never kokt pasta, vi hadde “skruer”

god olivenolje, jeg brukte hvitløksoljen fra Olivers & co

balsamicosirup

salt og nykvernet pepper

1 liten baguette, i skiver

2 ss smeltet smør

1 fedd hvitløk, knust

litt finrevet parmesanost

litt finhakket persille

Sett ovnen på 200 grader. Ha det knuste hvitløksfeddet i det smeltede smøret og la det stå å trekke til seg smak. Ha grønnsaker, skinke, ost, pinjekjerner og pasta på to store tallerkener. Ringle over olivenolje og parmasan, strø over litt salt og pepper. Rist baguetteskivene i ovnen til de er sprø. Ta hvitløksfeddet ut av smøret og pensle smøret på de varme toastene. Strø over parmesan, persille og evt litt havsalt. Server med salaten og SPIS.

 

IMG_5473

 

IMG_5476

 

*** Ingenting av dette er egentlig noe å klage over, altså. Bare så det er sagt. 😉 Ha verdens beste torsdag!




En husmorferie i bilder

Jeg har vært på husmorferie! Ikke lenge og ikke langt, men godt nok for meg. Nå vet ikke jeg hva andre legger i begrepet husmorferie, men for meg innebærer det å forlate mann og barn, drikke mye kaffe, gå på kafé, lese bok, spise god mat og sove så lenge man vil. OG tilbringe usedvanlig mye tid i sengen. Gjerne i godt selskap:

 

IMG_5513

Hvem vil vel ikke dra på husmorferie med Harry?

 

20130626-185147.jpg

Alt godt begynner med en god frokost.

20130626-185223.jpg

Nærhet til sjø er essensielt (for meg)

20130626-185302.jpg

En tur i skogen i et desperat forsøk på å svi av noen kalorier så man kan proppe i seg ekstra mye sjokolade.

20130626-185348.jpg

Kl.22.30 og lyst som bare jernet. ELSKER det.

IMG_5489

Frokost dag 2

 

Men så begynner idyllen å rakne. Morgenen etter våkner vi  til dette været:

20130626-185435.jpg

Dårlig vær er overhodet ikke noe dealbreaker for meg, tvert om så føles det ekstra riktig å ligge under dynen å lese. Det som brått tok kverken på ferien var disse tekstmeldingene…

 

20130626-185514.jpg

 

TYPISK! Men noen stor krise var det ikke, vi hadde fått gjort litt av alt som er gøy og ikke minst spist mye godt. I morgen skal jeg legge ut oppskrift på hva vi hadde til middag, gled dere til det! 😉

 




Cheddargratinert ratatouille – one pot wonder #8

Da vi var på hytta i helgen regnet det. Mye. Og folkens, la oss se det i øynene: bedre å regne med litt regn i sommer enn å bli skuffa når det skjer. (Regne med regn, du. Hu kan få sagt det, hu Bollefrua). Og med litt gråvær passet det rett og slett perfekt med en varm og comforting grateng. Mye god smak, kremet tomatsaus, masse grønnsaker og smeeeeeltet ost. Og ikke glem de deilige potetskivene! Nei, dette blir en høydare i sommer, det lover jeg. Og skulle rekordsommeren slå til, så er det et utmerket tilbehør til grillmat. Smooth!

 

IMG_5459

 

Grønnsaksgrateng til all slags vær:

2 ss olivenolje

2 rødløk, i terninger

2 hvitløksfedd, finhakket

2-3 røde paprikaer, i terninger

2-3 squash, i terninger

1 aubergin, i terninger

400 gr (en boks) hermetiske tomater, jeg brukte økologiske

en håndfull basilikum og timian, finhakket (bruk tørket om du vil)

salt, pepper, sitronsaft og 1 ts sukker

3-4 poteter i tynne skiver

litt revet muskatnøtt

1,5 – 2 dl kremfløte

revet ost, jeg brukte en blanding av mozzarella og cheddar (nok til å dekke den ildfaste formen du bruker)

Varm oljen i en stor jerngryte eller annen gryte som man kan steke i. Fres løk og hvitløk myk og ha i resten av grønnsakene minus potetene. Stek i ca 10 minutter og tilsett så tømater. Sett ovnen på 175 grader, smak til tomatsausen med salt, pepper, sitron og sukker. La saus og grønnsaker putre mens ovnen blir varm (ca 10 minutter). Ha potetskiver i en bolle og dekk med fløte. Ha oppi revet muskatnøtt og litt salt og pepper. Finn frem en grunn, ildfast form. Hell grønnsaker og saus over i formen og dekk med potetskiver.

IMG_5449

Hell fløten over og sett hele formen inn i ovnen i 40 minutter mens du gjør noe annet. Ta formen ut og skru varmen opp til 200 grader. Strø over revet ost og stek i ca 20 minutter til osten er gylden. Server gjerne med en grønn salat.

IMG_5462




Rosinboller

Det er lørdag, det er primetime juni og det regner. Jeg ligger i sengen og lurer på om jeg synes kaffekoppen er halvtom eller halvfull, hvis du skjønner. Skal jeg ergre meg over at det regner eller rope hurra fordi det er lørdag? (Ok, jeg er morgengretten av natur, så noen roping blir det uansett ikke). Jeg vet jeg bør leve i nuet, men en del av meg klarer ikke la være å tenke på at nå som solen snur så er alt over. Next stop winter, liksom.

Er du som jeg? Kanskje du irriterer deg over at jeg har bakt rosinboller og ikke vanlige boller? Jeg har hvertfall bestemt meg (antakelig fordi kaffen har gjort meg til et menneske igjen): Koppen min er halvfull og det er lørdag. Hurra!

 

IMG_5318

Rosinboller:

(20 stk)

150 gram smør i terninger

5 dl melk

1 egg (evt et til pensling hvis du er jålete)

50 gram gjær

150 sukker

900-1000 gram hvetemel

2-3 ts kardemomme

1 ts salt

150 gram rosiner, eller så mye du synes blir bra

 

Ha gjær, salt og melk i bakebollen og tilsett så alt unntatt smør. Elt i 10 minutter. Så har du i smøret og elter 10 minutter til (deigen skal være jevn og smidig). Hev under plast i minimum en time eller til dobbel størrelse. Elt i ett minutt og ha deigen på bakebord/kjøkkenbenk. Del i ca tyve emner og trill til runde boller. Ha på papirkledd stekebrett og sett til etterheving under plast (igjen) i ca en time. Pensle med sammenvispet egg og stek midt i ovnen på 200 grader i ca ti minutter til de en gyldne og du hører at de har en hul lyd når du banker på de. Avkjøl på rist.

 

Håper du får en fin lørdag! 🙂

 

 

 




Rabarbracrumble med bjørnebær- på tide å feire sommeren!

I går feiret vi St.Hans og det var helt perfekt. Ok, så hadde vi ikke bål da. Og dessverre var vi ikke ved sjøen heller. Og skal man være nøye på det, så var det jo ikke St.Hans i går. Men bortsett fra alt dette, var det en finfin feiring. Tradisjonen tro (jada, jada, så jeg har bare gjort det i fjor, men etter i år blir det to ganger og DA teller det) laget jeg rabarbracrumble til dessert. Det sømmer seg liksom å fråtse i en sådan sesongvare, som visstnok også bør høstes før St.Hans. Crumble er rask å tilberede og kan gjøres klar i god tid før den skal spises. Så kan den bare seile sin egen sjø inntil det er på tide å steke den. Jeg pleier å sette den i ovnen når hovedretten nærmer seg slutten, så er den ferdig og akkurat passe varm innen man orker og er klar for dessert.

IMG_5443

Rabarbracrumble:

ca 1,5 kg rabarbra eller nok til å fylle en paiform (med en liten topp)

1 pose frosne bjørnebær

ca 4 ss sukker, samt litt kanel, til å strø over frukten (her blir det litt touch and go. For sur dessert er jo litt kjipern, men samtidig må det ikke bli så søtt at rabarbraen ikke er rabarbra!)

100 gram havregryn

100 gram hvetemel

100 gram smør

100 gram sukker

50 gram hakkede mandler

vaniljeis eller creme fraiche til servering

IMG_5437

1. Begynn med å rense rabarbraen. Jeg kuttet av endene og skrelte de litt der skinnet så tøft ut, dvs litt i histen og pisten.

2. Skjær stilkene i biter, ca 1 cm tykke, men ingen fare om noen blir tykkere eller tynnere)

3. Ha rabarbraen i en paiform.

4. Ha kaldt smør, havregryn, mel, sukker og mandler i en bolle og smuldre alt godt sammen med hendene. SÅ langt kan du forberede på forhånd. Sett crumble kaldt og dekk til rabarbra.

5. Rett før du vil steke den setter du ovnen på 180 grader. Fordel bærene over rabarberaen og dekk alt med crumble. Stek i ovnen i ca 40 minutter. Avkjøl litt før du serverer med vaniljeis eller en klatt creme fraiche.

IMG_5444

Takk til for en fabelaktig kveld til de som var med og god fredag til dere alle! <3




Broccolislaw – et usedvanlig godt grilltilbehør

Er du skeptisk? Jeg var det. Rå broccoli? Rosiner? Hallo? Men der fikk jeg jammen passet mitt påskrevet, for dette funker som en kule. Men for all del. Er du skeptisk til rosiner, så dropper du det. Ække verre enn det.

IMG_5396

Broccolislaw (gjort på en fyk og en smell):

2 bunter broccoli, i små buketter

ca 0,25 rødløk, finhakket

1 pakke bacon, jeg liker Stjernebacon

1 liten håndfull rosiner (valgfritt)

1 liten pose cashewnøtter

ca 200 gram Hellmans majones

ca 2 dl lettrømme

1 -2 ss hvitvinseddik

1 ts sukker

salt og pepper

1. Sett ovnen på 200 grader. Legg bacon på bakepapirkledd stekebrett og sett inn i kald ovn. Følg med og ta baconet ut når det er så stekt som du liker det. La renne av på papir og skjær i små biter.

2. Lag dressing ved å blande majones, rømme, eddik, sukker, salt, pepper og finhakket rødløk.

3. Ha broccoli, nøtter, bacon og evt rosiner i dressingen.

4. Bland og pynt med cashewnøtter.

IMG_5404

 

Oppskriften fikk jeg av min supre kollega Kathrine!




Bollefruas innbakte pølser – rett og slett svinegode!

Advarsel: Det kan forekomme sterke bilder og litt griseprat i dette innlegget. For da den fine  svigerinnen min tipset meg om disse grisekule innbakte pølsene, så måtte jeg bare bake de.  At once. Kanskje fikk du også lyst til det?

IMG_5436

Tenker det er noen gutter som blir gledelig overrasket når de åpner matboksene sine i dag..

Gravide griser:

(9 stk)

350 g hvetemel
1/2 pakke tørrgjær
1/2 ts salt
1 ts sukker
3 ss smør
1,5 dl melk
1 egg, romtemperert
8 grillpølser 
egg til pensling
3 gode grillpølser, hver delt i 3 deler18 tannpirkere18 pepperkorn

Disse søte grisene er ikke så vanskelig å få til og de er veldig gode. Du kan feks ha sennep eller ketchup inne i deigen og du kan bruke “voksen”-pølser, hvis du vil. Jeg tok grillpølser, fordi gutta liker det best.

Deigen lager du raskt og fordi den er så liten gadd i allefall ikke jeg å dra frem kjøkkenmaskinen. Begynn med å smelte smør. Når smøret er smeltet, har du i melken. Hvis blandingen nå er ca 37 grader, så er du i mål. Ha alt det tørre i en bolle og tilsett melk og smørblanding, samt egget. Kna deigen raskt sammen. Den kan virke litt klissete, men blir bedre når den har hevet. Evt kan du tilsette litt mer  mel når du skal bake ut svinep(ø)elsene. La deigen heve 30 minutter under plast eller til den har est litt ut og virker glatt og blank. Del deigen i 10 emner, la den ene være litt større enn de andre ni (denne skal du bruke til å lage ører, neser og haler). Trykk ut emnene til sirkler og legg en pølsesnabb på hver sirkel. Pakk deigen rundt pølsen ( det er ikke for ingenting at dette på engelsk heter “pigs in a blanklet”) og snu den opp ned med skjøten ned. Legg de så på et bakepapirkledd stekebrett og la de heve under plast ca 30 minutter. Visp sammen egget og sett stekeovnen på 180 grader. Pensle 3 grisekropper med egg og lag så tre runde tryner, 6 trekantformede ører og 3 runde halestumper. (Ta tre av gangen og gjør det i denne rekkefølgen, for egget må rekke å tørke litt før du setter på resterende kroppsdeler).

IMG_5418

Sett så på trynet og fest det med to tannpirkere. De fungerer som hull til nesebor og det holder trynet på plass under stekingen. Dytt ørene på plass, fest pepperøyne og sett på en liten hale. Gjenta prosessen.

IMG_5419

Grisene stekes midt i ovnen i 15 til 20 minutter. Ikke bli lei deg hvis et øre sklir litt ned under stekingen, de smaker like godt for det. Grisene er ferdige når de har fått en gylden fagre og har en hul lyd når du banker på de. Avkjøl på rist og fjern forsiktig tannpirkere når de har svalnet litt. Server med ketchup eller bare som de er.

IMG_5427

IMG_5429

IMG_5426

IMG_5433

En pølse i slaktetida..

Ha en superfin onsdag!




Bollefrue-hygge på Aker brygge: D/S Louise Restaurant og Bar

Jeg er en Bollefrue, jeg jobber i det offentlige, jeg er en enkel sjel. Så når det kommer en hyggelig invitasjon, via Matbloggsentralen, til en restaurant-nyåpning, så er jeg ikke vond å be.

IMG_3276

En Bollefrue på vift

 

D/S Louise er nå nyoppusset, fresh og med en suveren meny basert på norske råvarer og leverandører. Selve kvelden var lagt opp til at gjestene kunne gå fritt rundt å smake på godsaker fra leverandørene, samt ta inn omgivelsene.

DSC_0117 4

(Fotograf: Notisboka)

 

DSC_0118 6

(Fotograf: Notisboka)

 

 

Jeg fant raskt noen andre hyggelige matbloggere som jeg kunne skravle og spise med (fine folk disse matbloggerne;) og det var MYE god mat. Vi ble også invitert inn til flott buffet hos Alberts Bistro i nabolokalet (på dette tidspunktet hadde jeg egentlig spist dessert, men måtte likevel spise bare LITT mer middag..) og siste del av kvelden satt vi ute og nøt sommerkvelden.

 

DSC_0135 4

Bollefrua og Momsemat på buffetraid hos Alberts Bistro (Fotograf: Notisboka)

 

IMG_3274

 

Tilslutt litt bakgrunnshistorikk om D/S Louise:

Mange, spesielt turister, lurer på om D/S Louise Restaurant & Bar er en båt. Det er den ikke. Men den er oppkalt etter en båt, og alt av interiør og utsmykking inne i restauranten er relatert til båter, det maritime og sjøfartshistorier fra både inn og utland.

DS Louise var en “Pappabåt” – «en betegnelse på spesielle avganger på lokalrutebåtene som tok arbeidende fedre fra byen til landet og resten av familien etter endt arbeidstid eller ved arbeidsukens slutt. Pappabåter er kjent som begrep både ved Kristiansund og rundt Oslofjorden.» ( kilde: Wikipedia)

Fra århundreskiftet og fram til krigens dager i 1940-45 var det vanlig at mødrene reiste med barna sine til landsstedene eller til slektninger på bygdene. Der var de gjerne hele sommeren. Det var derfor stor stas når pappa kom med båten lørdag ettermiddag. Det var også vanlig å møte opp på kaiene når båtene kom, dette var den store møteplassen for nyheter fra bygd og by. (Hentet fra restaurantens egen blogg).

Jeg har hengt meg litt opp i dette fordi min egen morfar kjørte “Pappabåt” ut til sommerstedet vårt da moren min var liten. Her ser dere bilde av “dampskipsbryggen” på øya vår.

 

IMG_3285

 

Jeg kan i allefall anbefale D/S Louise Restaurant og Bar, samt Alberts Bistro, på det varmeste. Og takk til den fine gjengen som var med:

Spiselandslaget

 

Kjøkkenet

 

Momsemat

 

Lizas matverden

 

The Kitchn Queen

 

Mat på bordet

Notisboka

(Mange av bildene har jeg lånt av den fine bloggen Notisboka! Takk, snille Inga)




Det aller beste foccaciabrødet – trinn-for-trinn

IMG_5408

 

Jeg har lenge vært en selvutnevnt foccaciadronning, og minst like lenge har jeg levd med hemmeligheten om hvor UHYRE enkelt det er å bake et perfekt foccaciabrød. Den aller første oppskriften på foccacia her på bloggen, er også den beste, men dessverre ikke den mest leste. Derfor kommer den nå i en forhåpentlig forbedret utgave, med et beskjedent budskap om foccaciamisjon til folket: YOU CAN DO IT

 

Foccaciabrød med hvitløk – og basilikumsolje:

(nok til en liten langpanne)

4 dl vann, bruk lunkent vann (37grader)

en halv eller hel pakke gjær avhengig av hvor god tid du har (både tørr og fersk gjær funker)

1-2 ss olje

1 ts salt

1 ts sukker

8 dl hvetemel

ca 1 dl solsikkeolje til smøring av langpanne

havsalt til å strø over brødet, jeg bruker Maldon salt

Hvitløk – og basilikumolje:

ca 15 blader basilikum

2 fedd hvitløk

ca 1,5 dl solsikkeolje (jeg bruker ofte dette fordi jeg er redd olivenolje skal bli for heavy for barna, bruk det du vil eller har tilgjengelig)

Hvis du bruker tørrgjær har du alt det tørre i en bolle før du tilsetter vannet og rører raskt rundt med en sleiv. Det er IKKE nødvendig å elte.

 IMG_5367

 

IMG_5369

 

IMG_5372

 

 

 

IMG_5374

 

 

Når deigen er rørt sammen, setter du den til heving under en skarve plastpose. Jeg pleier å si at deigen skal heve til dobbel størrelse, men hvor lang tid dette tar avhenger av hvor mye gjær du har brukt, samt temperaturen på vannet. I mens kan du jo bruke tiden på noe hyggelig sammen med noen du liker godt:

IMG_5387

 

Uansett. Etter ca 30-40 minutter hadde min deig hevet så mye (med en pakke tørrgjær):

 

IMG_5375

 

Det neste steget nå er å smøre langpannen du skal bruke. Jeg pleier å dynke den med olje, men det hender fortsatt at brødet setter seg litt fast. I såfall tar jeg bare en stekespade og hjelper det løs. Når pannen er smurt, heller du bare den ferdig hevede deigen rett i formen og klapper den utover med hendene dine.  (Kan være smart å ha litt olje på hendene først;).

 

IMG_5379

 

IMG_5382

 

Mens deigen etterhever en halvtimes tid, lager du basilikumoljen. Ha hvitløk, olje og basilikumblader i en stavmikserbolle og kjør til en glatt olje med stavmikser. Når deigen er hevet, ringler du over oljen og bruker fingrene til å stikke hull i deigen så oljen renner ned i gropene. Pass på å fordele olje så jevnt du kan, slik at hele brødet blir sauset inn i olje..

 

IMG_5390

 

IMG_5391

 

Når du har kommet så langt, strør du havsalt jevnt utover brødet. Det skal være litt overalt, men ikke så tett at det blir for salt.

 

IMG_5393

 

Brødet skal stekes midt i ovnen på 230 grader i ca 15-20 minutter, litt avhengig av størrelsen på langpannen din og stekeovnen du bruker. Brødet er ferdig når det har en gyldenbrun farge, er sprø i skorpen og har en hul lyd når du banker på det. Ta ut brødet og avkjøl det på rist.

 

IMG_5406

 




Saftig speltbrød med gulrot og gresskarkjerner – hverdagsmagi!

IMG_5296

 

 

Det er mye man kan prøve for å bli lykkelig her i livet, men jeg tror man kommer langt med litt hverdagsmagi. Personlig synes jeg for eksempel synet av en helt ordinær mann som spaserer raskere enn rushtrafikken, er vakkert. Selv den kjipeste morgen kan reddes hvis noen gidder å løfte hånden for å takke meg når jeg slipper de inn i køen. Forleden dag så jeg en gutt i elektrisk rullestol kjøre i full fart med vinden i håret, mens en tungpustet voksen sjanseløst prøvde å ta han igjen. Og det var så fint.. Noen ganger er det kanskje ikke fullt så lett å fange disse øyeblikkene, men det som aldri slår feil for meg er litt god, gammeldags gjærbakst. Overrask noen med disse nybakte brødene eller rundstykkene i helgen og jeg kan love deg at stemningen stiger flere hakk. God helg! 🙂

Speltbrød med gulrot og gresskarkjerner:

(2 brød eller ca 20 rundstykker)

50 g fersk gjær, halver mengden om du har god tid
5 dl lettmelk, ca 37 grader
1 ts salt
1 ss honning
2 ss smeltet smør eller solsikkeolje
1 dl gresskarkjerner, evt halvparten solsikkekjerner
2 gulrøtter, skrelt og grovt revet
2 dl havregryn, lettkokte
350 g fin sammalt speltmel
350 g siktet speltmel

frø og egg til pensling

Ha gjær, salt, honning og melk i en bakebolle og la det stå i et par minutter. Tilsett resterende ingredienser og elt deigen i ca 5 minutter. (Juster melet. Deigen skal slippe bollen, men fortsatt være litt fuktig). La deigen heve til dobbel størrelse ( ca 30 minutter om du bruker 50 gram gjær). Ha litt mel på kjøkkenbenken og tipp deigen ut av bollen. Del deigen i to og legg de i to smurte brødformer (jeg bruker smeltet smør) ELLER lag et brød og 10-12 rundstykker ELLER lag bare rundstykker som du legger på et bakepapirkledd stekebrett, evt smør brettet med smør. Etterhev i ca 30 minutter. Hvis du lager brød steker du det nederst i ovnen på 200 grader i 30-35 minutter. (Kjekt å pensle med egg og strø over frø først). Rundstykker pensler du og steker midt i ovnen på 225 grader i ca 10-12 minutter. Brød og rundstykker er ferdige når de har fått en gylden farge og en hul lyd når du banker lett på de. Avkjøl på rist.

 

IMG_5287




Havrecoockies med mørk sjokolade og pistasjenøtter

Disse kjeksene kommer med en aaaaaldri så liten advarsel. De er farlig gode. Selv min relativt velopparbeidede viljestyrke  måtte gi tapt for komboen av sprø havre, mørk sjokolade og salte nøtter. Jeg hadde planlagt å  bare spise en, men selv fra innerst og bakerst i det øverste skapet på kjøkkenet mitt (som kun kan nås om man står på en stol), så hørte jeg de rope på meg. Så nå har jeg gitt bort resten til kollegaene til mannen min, for å si det sånn.

 

IMG_5268

 

Havrekjeks for folk med VELDIG god viljestyrke eller LITT nedsatt hørsel:

(ca 18 stykker, avhengig av størrelse)

125 gram mykt smør

125 gram sukker

1 egg

2 ts vaniljesukker

125 gram havregryn

75 gram hvetemel

0,5 ts bakepulver

1 ss lys sirup

70-100 gram hakkede pistasjenøtter, jeg brukte salte nøtter

100 gram hakket mørk sjokolade (jeg brukte 70% sjokolade)

Pisk smør og sukker hvitt. Ha i alt unntatt sjokolade og nøtter og bland godt. Rør så inn nøtter og sjokolade. Sett deigen med en spiseskje på et bakepapirkledd stekebrett og press de litt ned. Beregn ca 9 på hvert brett, de flyter litt ut. Stek midt i ovnen på 180 grader i 10-15 minutter. De er ferdige når de er gyldne i kantene. Avkjøl litt på brettet før du legger de over på rist.

 

IMG_5307




Bollefrua hjelper deg: Havreboller

Havren har gjort et comeback! Men altså la meg si det først som sist: jeg ante ikke at havren trengte et comeback. Den har liksom alltid hatt en selvskreven plass i kjøkkenskapet og kan brukes til så mye godt. Men jeg må innrømme at jeg har overhørt litt overlegen tisking og hvisking fra Hvetemelet når jeg tar Havren opp fra melskuffen: “Dere, Havre er ikke like fin å bake med som oss. Også ser han så flat og rar ut..” (Det verste jeg vet er når noen snakker om andre i det de forlater rommet. Da lurer jeg alltid på hva de sier om meg når jeg ikke er der).
Uansett. Jeg fikk altså en henvendelse om jeg ville teste ut bl.a Havreboller fra Havra, som er en ny serie havreprodukter som i første rekke består av havreboller og små poser med havregrøt. Og selvsagt sier ikke Bollefrua nei til å bake boller!

 

IMG_5213

 

I utgangspunktet bruker jeg aldri melblandingsposer, fordi jeg foretrekker å bruke egne oppskrifter. Men forrige lørdag var vi på hytta i strålende sol og da var det overraskende greit å bare hive sammen denne deigen. Et pluss for dette produktet er at det ikke inneholder palmeolje eller meieriprodukter. (Kjekt når man har melkeallergikere på besøk). Et lite minus er at produsentene anbefaler å bruke to pakker ferskgjær til 18 boller. Selv om deigen blir  noe grovere pga havren, er det helt unødvendig med så store gjærmengder med mindre du har VELDIG dårlig tid. Jeg valgte dessuten ikke å følge instruksjonene på pakken, selv om de sikkert funker helt fint. Bollene ble uansett veldig saftige og gode og forsvant før noen rakk å si halvfabrikat.

 

Havreboller alla Bollefrua:

(Til ca 18 boller)

1 pose Havreboller fra Havra

4 dl lunkent vann

1 dl smeltet meierismør (man kan også bruke feks solsikkeolje, men da må du øke vannmengden til 4,5 dl)

1 pk fersk gjær (50 gram)

egg til pensling (kan sløyfes)

Smuldre gjær i en bakebolle og hell over vann. La stå et par minutter. Tilsett smør og melpose og elt i 5-10 minutter. Etterhev til dobbel  størrelse under plast, ca 60 minutter. Del bollene i 18 like store emner og trill runde boller. Legg på et bakepapirkledd stekebrett og hev i 40-60 minutter (under plast). Sett ovnen på 210 grader. Pensle evt bollene med sammenvispet egg. Når ovnen er varm steker du bollene midt i ovnen i ca 8-10 minutter eller til de er gyldne og har en hul lyd når du banker på de. Avkjøl på rist.

 

IMG_5220

 




Aspargessalat med grillet paprika og parmesan

 

IMG_5204

 

Det er torsdag, det er juni og værvarselet for helgen er lovende. Forrige lørdag lagde jeg denne salaten som egner seg godt som grilltilbehør til både kjøtt og fisk. Noe for handlelisten i morgen? 🙂

Aspargessalat:

3  røde paprika

2 ss olje

2 stk rødløk

1 bunt frisk grønn asparges

50 gram nyrevet parmesan

5 ss olivenolje

2 ss balsamicoeddik

½ ts salt

½ ts grovkvernet pepper

 

1. Fyr opp grillen. Del paprikaene i to og rens de for hinner og frø. Del i litt mindre deler, så de kan ligge relativt flatt med skinnsiden ned på grillen.Pensle med litt olje og grill med skinnsiden ned til skinnet blir svart og paprikaen mykner. Ta paprikaen av grillen og legg den i en pose. Knyt igjen og la paprikaen avkjøles. Når den er litt kjøligere, så fjerner du skinnet og skjærer paprikaen i strimler. Legg til side.

 

IMG_5196

 

IMG_5202

 

2.  Skjær rødløk i båter. Vend i litt olje og grill/stek (jeg har en plate på grillen) til den mykner litt. Legg i en bolle sammen med paprikastrimler.

3. Brekk av endene på aspargesen. Grill noen minutter, til de får litt farge og så vidt gir litt etter. Ta av varmen og bland med paprika og løk.

 

IMG_5203

 

4. Anrett asparges, løk og paprika på et fat. Bland sammen ingrediensene til vinaigrette (olivenolje, balsamicoeddik, salt og pepper) og hell over. (Hold igjen litt på dressingen, smak deg frem). Topp det hele med parmesan.Evt ristede pinjekjerner, (men det hadde ikke jeg).

 

IMG_5207