Tema kveldskos: En deilig osteblings!

 IMG_7416

 

Det er den siste dagen i november. Dagen før D-dagen. Desember. Jeg er som vanlig ikke klar, men jeg har det nødvendigste. Noen svibler, fire lys og to julekalendere. Jeg synes forresten ofte det enkle er det beste. (Det var dessuten slik det var for lenge, lenge siden – i stallen, du vet). Og det er enkelt, det lille måltidet jeg foreslår i kveld. Men det er pokker så godt. 😉

Enkel osteblings:

2 skiver godt brød, feks müslibrød

noen biter av en god chevre

valnøtter ristet i en tørr panne

akasiehonning

en pære i skiver

 

Anrett ost, nøtter og pære på brødskivene og ringle over litt honning. DEILIG!

 

IMG_7407




Amerikanske pannekaker – noe å være takknemlig for

IMG_7472

 

I dag er det Thanksgiving, amerikanernes viktigste høytidsdag. Vet du hva jeg tenker på? At av alle de tingene vi har adoptert fra Amerika (Cola, fastfood, såpeopera, reality-tv, Halloween osv), så er en fest med fokus på takknemlighet det vi kanskje kunne trengt mest her i verdens rikeste land. Hva er du takknemlig for? Jeg er glad for at jeg har min egen seng (les dette så forstår du hva jeg mener), for at jeg ikke er ensom, for familie, venner, elever, kollegaer, dere, kaffe, sjokolade, fønvind og pannekaker.

Disse pannekakene er enkle, gode og perfekt trøstemat en tidlig morgen. Jeg lagde en kalkun i anledning dagen. Happy thanksgiving!

IMG_7471

American pancakes:

(ca 16 små pannekaker)

1 ss bakepulver

1 klype salt

1 ts sukker

2 store egg, pisket

30 gram smeltet, avkjølt smør

3 dl melk

225 g siktet hvetemel eller spelt

smør til steking

Ha alle ingredienser i en blender og kjør til en jevn røre, evt bruk elektrisk visp eller stavmikser. Varm en stekepanne til middels sterk varme og pensle med smør. Bruk en sleiv og fordel små porsjoner røre i pannen. Når det begynner å boble, kan du snu pannekakene og steke de et minutt på andre siden. Avkjøl på rist og server med lønnesirup, skåret frukt og sprøstekt bacon.

IMG_7470




Saftig bananbrød med hvit sjokolade og pinjekjerner

IMG_7480

Det holdt på å gå fullstendig galt. Det GIKK fullstendig galt. La meg begynne med begynnelsen. Det var søndag og jeg trengte kake.  Ettersom bananbrød er høyt på listen over bra comfortfood, var valget enkelt. Jeg satte i gang med å veie opp og piske inn, da jeg oppdaget en feil i oppskriften. Det sto ikke når eller at man skulle tilsette mel i beskrivelsen. Ettersom jeg var litt gretten i utgangspunktet, irriterte det meg at de ikke hadde klart å ha orden i sysakene i et såpass proft matblad. Likevel fant jeg en viss glede i at en slumsete oppskrift ikke skulle få vippe meg av pinnen, jeg har da bakt en vinterdag før! Kaken gikk i ovnen og jeg begynte på oppvasken. Etter ca 15 minutter titten jeg inn på kaken og reagerte på at den ikke hadde hevet noe. I samme øyeblikk måtte den ene hånden min tviholde på den andre så den ikke skulle grabbe den nærmeste sleiven og slå meg  hardt i hodet. JEG HADDE JO GLEMT BAKEPULVER! Med lynets hastighet rev jeg opp ovnsdøren og fikk kaken ut. Like raskt fikk jeg rasket frem bakepulveret, målt opp to ts som jeg strødde over kaken før jeg febrilsk rørte rundt (kaken hadde heldigvis bare rukket å stivne litt i kantene) mens jeg ropte WHY, MAISON? WHY!!? Så var det bare å få kaken inn i ovnen igjen og håpe. Og jammen ble det ikke bananbrød til slutt. Saftig, søtt og lett krydret bananbrød med sprø skorpe. Definitivt et av de beste jeg har smakt. Men kanskje var det litt fordi sansene mine var ekstra skjerpet etter all dramatikken. Godt var det hvertfall.

IMG_7488

Nær-døden-bananbrød:

(1 stor formkake)

125 g usaltet smør

225 g Philadelphiaost (naturell)

250 g brunt sukker

2 egg

2 modne bananer

frø fra en vaniljestang (kan til erstattes med  en ts vaniljesukker)

2 ts bakepulver

300 g mel

1 ts kanel

ca 0,5 dl pinjekjerner (for ekstra mye smak rister du de litt i en tørr panne først)

100 g hvit sjokolade, hakket

Sett ovnen på 180 grader. Pisk kremost og smør luftig. Pisk så inn sukkeret til røren er jevn og kremet. Tilsett ett og ett egg og rør videre. Mos bananene med vaniljefrø og rør inn. Bland mel, bakepulver og kanel og ha dette i røren. Pisk til alt så vidt er blandet. Vend inn sjokolade og pinjekjerner til slutt. Ha bakepapir i en stor brødform eller en rund springform og hell i røren. Stek brødet i 60-90 minutter avhengig av hva slags form du har. Kaken er ferdig når du stikker i den med en pinne og pinnen kommer ut “ren”. (Du får sjekke jevnlig). Avkjøl kaken litt i formen (på rist) før du hepper den over på risten.

IMG_7506

Denne oppskriften fant jeg i denne månedens utgave av Maison Mat og Vin




Super size sjokoladecoockies med marshmallows og cornflakes (Slipp ut din indre amerikaner!)

IMG_7398

 

Forleden dag fikk jeg spørsmålet om hva som er mitt favorittkjøkken og min umiddelbare respons var det thailandske kjøkken. Thaimat er utrolig smakfullt, ofte magert og gjerne mye grønnsaker. Slike måltider gjør at man kan kose seg med god smak uten å være redd for å gå på vekten etterpå. Eller forresten, HELLO? Det er jo alltid skummelt å gå på vekten, men nok av det – du tar poenget.

Men så har det seg slik. At et sted langt inni meg lever en person som jeg ikke lar slippe til så veldig ofte. Hun tar liksom litt for mye plass. Du har kanskje møtt en som henne? Hun snakker veldig fort og mye, hun er overstrømmende og hilser gjerne blidt på alle hun møter. Hvis jeg tar henne med på fest er sannsynligheten stor for at hun tar en pinlig lang luftgitarsolo eller synger litt for mange karaokosanger på singstar. Jeg tenker gjerne på henne som min indre amerikaner og HUN liker hamburgere, pomme frites, mac’n cheese, svære biffer, høye kaker og ikke minst GIGANTISKE coockies. Til tross for at jeg skammer meg litt når jeg er sammen med henne, så elsker jeg disse karamelliserte kjeksene som både er crunchy og seige på samme tid.

 

BIG IS BEAUTIFUL

BIG IS BEAUTIFUL

 

Sjokoladekjeks XL:’

(12 kjeks)

120 gr usaltet smør, romtemperert

1,25 dl sukker

1,5 dl brunt sukker

1 lite egg

0,25 ts godt vaniljesukker

1,7 dl siktet hvetemel eller speltmel

0,5 ts maldonsalt

1/8 ts natron

0,25 ts bakepulver

3,5 dl cornflakes

60-70 gr mørk sjokolade, hakket

1 dl minimarshmallows eller 5 vanlige som du klipper i små biter (det gjorde jeg)

 

1. Pisk smør og sukker til det er luftig og kremet. Pisk inn egget.

2. Ha i mel, natron, salt bakepulver og vaniljesukker.Rør til alt så vidt er blandet.

3. Tilsett sjokolade, cornflakes og marshmallows og rør alt sammen.

4. Ha bakepapir på to stekebrett og bruk en spiseskje til å scoope opp runde kuler med røre som du setter på brettet. Seks kuler på hvert brett, husk godt med mellomrom. Klem kulene litt ned og dekk med plast. Brettene skal nå stå i kjøleskap minst en time. Dette kan by på plassproblemer, men det går jo an å sette brettene ut på vinterstid evt ha papir med deigkuler på et mindre brett som har plass i kjøleskapet og så legger du bare to lag med kuler og papir oppå hverandre. JEG VET AT AKKURAT DETTE ER LITT STYRETE, MEN HOLD UT. IT’S TOTALLY WORTH IT!! (Jepp, der slapp jeg amerikaneren ut).

5. Etter en time setter du ovnen på 180 grader. Stek ett og ett brett i ca 12-15 minutter eller til de er gyldne og lysebrune i kantene. Lqa stå litt på brettet før du avkjøler dem på rist. De stivner etter hvert. THAT’S ALL FOLKS. ENJOY! 😉

 

IMG_7390




Tema kveldskos: Tropisk smoothie

IMG_7350

Hvis du hadde kjent meg, ville du visst at jeg ikke er noen ballerina. Jeg er ikke grasiøs, jeg lærte å sykle sent, det krever stor konsentrasjon for meg å stå på bare ett ben under styrkeøvelser på trening. Likevel synes jeg ikke at jeg gjør annet enn å balansere. På den fine linjen mellom å være tydelig, men ikke for streng (mamma, lærer..). Være sosial, selv om jeg elsker å være alene. Holde meg på rett kjøl over toppen av taket: i det jeg gleder meg over noe hyggelig eller føler meg fornøyd med noe, vakler jeg snart mot den andre siden hvor jeg tenker at i et langt tidsperspektiv blir våre liv små og ubetydelige og verden er urettferdig osv, osv. Når jeg lager mat balanserer jeg smaker hele tiden og i det jeg er litt oppesen over noe jeg tester ut som blir godt (biola i pannekaker), så kan neste prosjekt gå riktig ille. (Biola i havregrøt er IKKE godt, så det kan du spare deg for å prøve). Smoothie blir godt nesten uansett, synes jeg. Og det er helt greit å slumse litt med ingrediensene. Dessuten egner det seg godt som litt vitamininnsprøyting en bekmørk novemberkveld. Lukke øynene og tenke på sommer? Eller forresten, jeg øver jo på å leve i nuet.. Filler’n! Der var den dumme balansegangen igjen. 😉

Tropisk smoothie (oppskrift for deg som ikke har lyst til å slumse):

3 dl frossen tropisk fruktblanding fra Coop (melon, mango og ananas)

1 banan, i biter

1 dl appelsin juice (vi liker Tropicana)

3-4 dl biola naturell

Noen spiseskjeer müsli of your choice (prøv noen av disse oppskriftene)

Ha frukt, juice og biola i en blender og kjør til alt er blandet godt. Server med litt müsli og kanskje noen friske bær.

IMG_7347

 

Inspirasjon til denne oppskriften fikk jeg fra Elisabeth på jobben min, som er råflink til å lage mat. Ü




Spicy biffsalat med granateplekjerner

IMG_7433

Det er tirsdag, det er november, det er mørkt, men det plager ikke meg. Jeg drikker te (igjen), kjenner meg søvnig og gleder meg til å legge meg om ikke så altfor lenge. Det har blitt mye baking på bloggen i det siste. Baking er bra, men det kan jo være noen der ute som trenger litt middagsinspirasjon også? (Man can not live on bread alone). Hovedgrunnen til at jeg ikke skriver så mange middagsinnlegg er at det er vanskelig å ta gode bilder uten dagslys. Dermed er det kun i helgene at jeg er hjemme uten at det er mørkt og det føles ikke helt riktig å hverken lage eller spise middag kl to på en lørdag. Bra bilder eller ikke, i kveld ble det endelig et middagsinnlegg fra Bollefrua. Hope you like it! I did.

 

Biffsalat i dunkel belysning:

(til en sulten fotograf)

Blandet salat, ferdig vasket

5 cherrytomater, delt i to

0,25 agurk, skrap ut frøene og skjær i halvmåner

Segmenter av 0,25 rød grapefrukt (kan erstattes med appelsin)

Kjerner fra ca 0,25 granateple

En håndfull peanøtter eller cashewnøtter

150-200 gram biffkjøtt, jeg stekte en tynn ytrefilet av okse raskt på begge sider i smør i en varm panne, før jeg la til hviling (strø over litt salt og nykvernet pepper)

Dressing:

0,25 dl soyasaus

0,25 dl fish sauce

saft av ca 0,5 lime (smak deg frem)

0,5 ts sukker (smak deg frem)

0,25 chilli, finhakket

0,5-1 hvitløksfedd, finhakket.

 

Bland alle ingredienser til dressingen først, smak deg frem til en perfekt balanse. Legg så opp grønnsaker/frukt på en tallerken, skjær opp kjøtt og ha nøtter og litt dressing over. Spis!

 IMG_7432

 




Verdens enkleste (og beste) müslibrød

IMG_7376

Det har skjedd noe med meg og jeg vet ikke om jeg liker det. Forandringen har skjedd gradvis, det er nesten så jeg ikke merket noe før det plutselig sto klart for meg: JEG HAR BEGYNT Å LIKE HØSTEN.

“Nothing lasts forever
And we both know hearts can change
And it´s hard to hold a candle
In the cold November rain”

Det begynte med at jeg sluttet å klage over været. En morgen da jeg våknet, og så at det regnet, ble jeg glad og så allerede frem til å komme hjem fra jobb, ta på joggebuksen og sette på litt rolig musikk. Så helt ut av det blå, fikk jeg lyst på te. Urtete! (Jeg drikker ALDRI te). Jeg kryper opp i sofaen med en gigantisk starbuckskopp og vil være helt i fred.

“Sometimes I need some time om my own,
sometimes I need some time all alone
Everybody needs some time
on their own
Don`t you know you need some time all alone”

Selv naturen i sitt gråbrune klesvalg finner jeg overmåte vakker og lyset fra solen der det treffer den betongfarvede nabobygningen fra 1950 (eller der omkring) gjør at jeg tenker at stakkars alle de som ikke bor her i blokka vår og får oppleve dette øyeblikket.

“And when your fears subside
And shadows still remain, oh yeah
I know that you can love me
When there´s no one left to blame”

NEI, noen må komme å stoppe meg! Det blir for mye! Hva er det neste? Tamburinspilling, batikkskjorter og tantrisk yoga? DET ER IKKE NOE GALT I YOGA, DET ER BARE IKKE HELT MEG!

For å forsøke å dempe lysten til å starte med et håndarbeid, som jeg vet jeg kommer til å gi opp etter fem minutter, så har jeg heller bakt et fantastisk godt müslibrød. Müslibrød passer dessuten dødsbra til te, syltetøy og regnværsdager. Og det er den enkleste sak av verden! Perfekt for deg som liker høsten eller kanskje du bare liker et saftig grovbrød?

“So never mind the darkness
We still can find a way
Cause nothing lasts for ever
Even cold November rain”

IMG_7378

Megadigg müslibrød:
(1 lite brød)

200 g sukkerfri müsli, jeg brukte God dag Energi
325 g sammalt hvetemel eller spelt, fin
6 gram tørrgjær
2 ts maldonsalt
2,5 dl lettmelk
2,5 dl vann
smør til å pensle formen

Finn frem en brødform på 1 liter (min var 1,5 liter) og legg bakepapir i bunnen. Smør formen godt med smeltet smør. Bland alt det tørre og ha i væsken. Rør sammen til en tykk grøt. Hell deigen i brødformen og sett den inn i kald ovn. Skru termostaten på 110 grader og stek i45 minutter. Øk varmen til 180 og stek i 45 minutter (hvis du bruker en form på 1,5 liter) og 1 time om du bruker en form på1 liter. Brødet skal ha en hul lyd når du banker på det, da er det ferdig. Løsne evt brødet litt fra kanten av formen med en kniv og hvelv det over på en rist. Avkjøl. Spis.

IMG_7382




Bollefrua hjelper deg: Det norske måltid

20131117-200345.jpg

I skrivende stund sitter Bollefrua på restaurant Louise og ser på tv. For andre vil dette kanskje virke merkelig, men for frua føles det naturlig å kombinere mine to store interesser: mat og tv. (Gode stoler også, nesten som hjemme. Minus masete unger. Og forresten har vi ingen kjendiser i stua vår..). Anledningen til denne trivelige søndagsaktiviteten er at tv 2 har sesongpremiere på programmet “Det norske måltid” i kveld og jeg er på førpremiere og sniktitter på Heine Totland og Arne Hjeltnes (både her i lokalet og på skjermen). Og folkens, dette er et hyggelig program! Første episode er fra østlandet, vakre naturbilder og masse god mat. Gled dere! 🙂

20131117-200456.jpg

20131117-200516.jpg

20131117-200545.jpg




Grove scones

IMG_7311

 

Lørdag og søndags morgen liker jeg å ligge i sengen og drikke kaffe og utsette livet en liten stund. Når ubehagelige tanker (om plikter eller verdens undergang i form av en gigantisk amerikansk vulkan) dukker opp sier jeg med myndig, men høflig, stemme: beklager, du er ikke velkommen her. Prøv igjen på tirsdag. (Mandag har nok med seg selv). I stedet fyller jeg hodet med ro og stillhet og bestikker barna med Netflix så morgenen skal vare litt lenger. I slike stunder får jeg noen ganger gode ideer. Det kan være en venn jeg plutselig kommer på at jeg skal ringe eller noe viktig jeg hadde glemt. Heia stillheten!

Når det vel er på tide med en sen (!) frokost, er det kjekt med noe som går kjapt. Det er selvsagt ingen skam å ty til frossenrundstykker, men jeg er jo antakelig over gjennomsnittet glad i hjemmebakt. Dårlig tid + like å bake selv = scones
Hvis du vil ha en søt variant, må du prøve disse. I dag byr jeg derimot på akkurat passe grove scones som er saftige , med sprø skorpe.

Ha en fin dag! <3

Grove scones for late morgener:

(4 store scones)

3 dl hvetemel

1 ss linfrø

1 ss havrekli

2 ts bakepulver

0,25 ts salt

50 g usaltet smør

1 beger  cottage cheese ( 250g)

 

Sett stekeovnen på 250 °C.Bland hvetemel, linfrø, havrekli, bakepulver og salt i en food processorbolle. Skjær smøret i små biter og fordel det i blandingen. La maskinen gå til smøret er finfordelt. Tilsett cottage cheese og bland raskt sammen til ostebitene er litt knust og du har en deig. Du kan også bruke stavmikser. Del deigen i fire biter og form til boller. Trykk dem flate på stekeplaten dekket med bakepapir.

 

IMG_7306

 

Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

IMG_7307

Smaker veeeeldig godt med smør og brunost!

 

IMG_7312

Oppskriften fant jeg hos TINE.




Tema kveldskos: Krydderpopcorn

Jeg er lærer. Jeg liker jobben min. Jeg har verdens beste elever. Nå er det tid for utviklingssamtaler og jeg skal vurdere alle 21. I et skjema på åtte sider. Det blir mange sene jobbkvelder.

Nå sitter jeg her og kjenner på at jeg er GLAD for at jeg ikke skal bli vurdert over åtte sider, det ville ikke vært et vakkert skue.

IMG_7366

Bollefruas karakterkort høst 2013:

Mamma: m/g

Kone: g/m

Gym: ng

Språk: m-

Matte: g-

Heimkunnskap: m

Religion: m+

Selvkontroll: ng+

Orden: g-

Oppførsel: g+

Sånn ut på kvelden, hender det at jeg trenger ny giv. Ikke bare når jeg jobber, det er rett og slett hyggelig å kose seg litt! Bollefrua har et nytt tema, nemlig kveldskos. Første innslag er dette popcornet med en ny og litt julete vri. Perfekt for mørke november og desemberkvelder!

Krydderpopcorn:

(en middels stor bolle)

100 gram upoppede popcornkjerner

1-2 ss solsikkeolje

1 ts kanel

1 ts cumin

1 ts paprikapulver (jeg brukte røkt)

25 gram usaltet smør

2 ts sukker

0,5 ts salt

Ha olje i en tykkbunnet kjele og sett varmen på maks. Ha kjerner i ganske raskt og hiv på lokket. Du vil snart høre at det begynner å poppe. Rist på kjelen innimellom. Når det begynner å poppe sjeldnere, må du ta gryten av varmen og helle popcornet i en stor bolle. Smelt smør og bland inn krydder, sukker og salt. Ha smørblandingen over popcornet og bland GODT. Kos deg! <3

IMG_7370

Ikke bare jobb, litt påfyll også. I dobbel forstand. ;)




Granola med tranebær, valnøtter og god samvittighet

IMG_7338

 

Jeg er forfulgt. Av dårlig samvittighet. Han står og lurer på hjørnet når jeg går forbi, også setter han i gang med å gnåle. Han er en ordentlig skravlebøtte, skjønner du. “Hva har du i handleposen? Sjokolade? Er det så lurt, du bør faktisk ikke legge på deg noe mer nå. Hæ? Kjøpte du ikke økologiske egg denne gangen? Er du gal? Vet du ikke hvor grusomt det er for uøkologiske høner? Hvorfor har du forresten ikke hentet barna i barnehagen ennå? Og når lekte du med lego med gutta sist? Er du en dårlig mor? Jeg ser at du er i godt humør i dag. Du vet vel at barn sulter og at det er krig og nød i verden? Du må IKKE glemme det, selv ikke noen minutter. Fin genser, forresten! Var den dyr? Kunne du ikke gitt pengene til noen som trenger de mer?” Så selv om samvittighet er viktig, så liker jeg best når det er den gode samvittigheten jeg støter på. “Jammen, jøss! Er det deg som er ute og jogger? Good for you! Jeg så at du tok med deg litt resirkulert søppel på vei ut, bravo. Skal du ta med gutta på svømming etterpå, sier du? Du er jammen ikke verst.”

Savner du å ha god samvittighet litt oftere? Da kan du jo lage denne smakfulle og sunne granolaen! Så kan du faktisk ha litt god samvittighet hver dag. 😉

 

IMG_7339

 

Grådig god granola:

(nok til et middels stort Norges glass)

2,5 ss kokosolje (du kan bruke solsikkeolje)

0,8 dl lønnesirup (gjerne økologisk)

0.8 dl eplemos (Jeg skrelte og delte et eple i småbiter. Så kokte jeg det med 1-2 ss vann til bitene var myke. Og da var det bare å mose med stavmikser).

1 ts kanel

0,5 ts malt muskatnøtt

en klype salt

5 dl store havregryn (gjerne økologisk)

1 toppet dl hakkede valnøtter

1 toppet ss linfrø

1 toppet ss sesamfrø

0,8 dl gresskarfrø

0,8 dl tørkede tranebær

 

IMG_7341

 

Sett ovnen på 175 grader. Finn frem en bolle og ha i krydder, olje, sirup og eplemos og bland sammen. Ha i resten av ingrediensene og rør til alt er blandet. Ta frem et stekebrett med bakepapir og bre blandingen jevnt utover. Stek midt i ovnen i 20 minutter. Ta brettet ut og rør rundt. Stek videre i 15 minutter til. La godsakene kjøle av på brettet før du har det i en tett boks. Ha en start på uken!

IMG_7343




Luftige sitrussnurrer med valmuefrø og sitronglasur

IMG_7327

 

Det er torsdag og jeg har gledet meg hele uken til å dele denne oppskriften med dere. Det er sant! Det sier sikkert noe om at jeg er en enkel sjel, men det sier mest om hvor gode disse snurrene er. Tenk deg:  lukten av søt gjærbakst og frisk sitron som fyller huset, mens du formelig ser at bollene eser foran øynene dine inne i ovnen. Dét er helgelykke det! Disse tar litt tid, men er verdt å vente på.

 

IMG_7330

 

Bollefruas sitrussnurrer (og andre buskevekster..):

Til deigen:
0,75 dl melk
0,5 dl vann
2 egg
0,5 dl sukker
1 ts vaniljesukker
60 gram smeltet usaltet smør
0,25 ts salt (kutt dette om du bruker saltet smør)
7,5 dl siktet hvetemel eller spelt + 2-4 ss ekstra hvis deigen er veldig klissete
2,5 ts tørrgjær

Til fyllet:
1,25 dl sukker
3 ss sitronsaft (fra fersk sitron)
3 ss valmuefrø
skall av en appelsin
3 ss smeltet usaltet smør

Til glasuren:
1,25 dl melis2-3 ss sitronsaft (smak deg fram)

IMG_7334
Dag 1: Ha mel, gjær, salt, sukker, vaniljesukker, egg, smør, vann og melk i eltebollen og elt deigen i 5 minutter. Dekk bollen med plast og sett i kjøleskapet over natten.

Dag 2: Ta deigen ut av kjøleskapet og la stå i romtemperatur i 30 min. Dekk en springform (25cm) med bakepapir i bunnen og smør kantene. Bland alle ingrediensene til fyllet. Ha litt mel på benken og elt inn akkurat nok mel til at det går an å kjevle ut deigen til et rektangel (50×25 cm). Smør fyllet jevnt utover deigen og rull sammen til en pølse på langs. Skjær i 12 like store skiver og legg med snittsiden ned i springformen. La etterheve en time under plast. Sett ovnen på 175 grader. Stek bollene midt i ovnen i ca 30-35 minutter. De er ferdige når de er gyldenbrune på toppen og har en hul lyd når du banker på de. Sett formen på en rist og fjern forsiktig kanten og bunnen. La avkjøle litt på bakepapiret før du lirker det vekk. La avkjøle litt mens du blander glasuren. Ringle den over den varme kaken og SPIS.

 

IMG_7328




Bollefrua hjelper deg: Hele Norge baker

20131105-204754.jpg

20131105-204743.jpg

Jeg har vært i byen. På en tirsdag. På en tirsdag hvor jeg vanligvis løper fra jobb for å hente i barnehage og SFO for å rekke lekser før allidretten. Men jeg har altså vært i byen. Det var surt og kaldt, jeg var sliten og sulten, skjørtet var på skeive og jeg sa til meg selv (for det var ingen andre å si det til): Hvor langt er du villig til å gå, Bollefrue, for å slippe å hente barn, lage middag og legge barn? Svaret er at jeg er villig til å gå til Åpent bakeri i Parkveien. Jeg måtte gå raskt fordi jeg smatt innom to klesbutikker på veien (når var jeg i en klesbutikk sist? #handleklærtilbarnatellerikke). I kveld var det nemlig lansering av Ida Gran-Jansens kokebok, “Hele Norge baker”, og jeg var invitert. Det var en hyggelig tilstelning med en strålende hovedperson. Jeg fikk også snikbladd i boken hennes, som virker meget lovende. OG jeg fikk deilig brownies (alla Ida) og makroner fra Pascal. Altså fra Pascal himself, han var jo der! (Ja vel, så ble det kake til middag på en tirsdag). Ellers kan jeg nevne at jeg for andre gang på kort tid har frekventert samme fest som Ingrid Espelid Hovig. Jeg bare nevner det.

20131105-204938.jpg

20131105-204818.jpg

20131105-204845.jpg

20131105-204905.jpg

20131105-204832.jpg

Til info: Alle bilder er tatt med Iphone og innlegget skrevet på mobilen mens jeg satt på t-banen. 😉

Til info (nr 2): Gutta på det nederste bildet er Pascal og Øyvind Lofthus (gründer av Åpent Bakeri). #starstruck




Mini-sjokoladeostekaker

IMG_7291

 

Hei! Har du hatt en fin helg? Jeg sitter har og tenker på at jeg skulle ønske du kunne få smake på denne mektige, fløyelsmyke sjokoladesaken. Dette er en kake for deg som VIRKELIG elsker sjokolade. Og ostekake. Er du en slik en? Kanskje du må lage den selv. Den er enkel og verdt hver kalori. Og fordi den lages som små minikaker, kan du jo spise en og fryse ned resten. Så har du desserten klar neste gang du inviterer gjester. Men pass på! Denne kaken en ikke for nybegynnere.. 😉

 

IMG_7304

 

Minioreostekaker:

(gir ca 16 minikaker)

16 oreokjeks eller Dots kjeks, til bunnen

400 gram philadelphiaost, naturell

200 gram kokesjokolade, smeltet over vannbad evt i micro

140 gram sukker

2 egg

1 ts vaniljesukker

1,6 dl rømme

Til ganache-topping:

100 gram mørk kokesjokolade

80 ml kremfløte

1 ts usaltet meierismør

IMG_7301

 

Sett ovnen på 150 grader. Begynn med å smelte første mengde sjokolade og la den avkjøles litt. Pisk så ost og tilsett gradvis sukkeret. Rør så inn sjokoladen til den er helt blandet inn. Tilsett ett og ett egg og rør mellom hver gang. Ha i vanilje og rømme og pisk til en jevn røre. Ha muffins former i et muffinsbrett og legg en kjeks i hver form. (En rask løsning i stedet for å tulle med å lage kjeksbunn. Eneste minuset er at det kan være litt vanskelig å dele opp kjeksen med skjeen din når du skal spise kaken. Men det tåler du!)

IMG_7271

 

Fyll opp med sjokoladerøren. Stek kakene midt i ovnen i 20 minutter. Ta ut og la avkjøle (i muffinsbrettet) på rist. Kjøl kakene helt ned og sett de kaldt, helst over natten. Neste dag hakker du sjokoladen og legger den i en skål. Så har du fløte og smør i en liten gryte og koker så vidt opp. Hell den varme fløten over sjokoladen og la stå litt. Rør så rundt til du har en blank sjokoladeglasur. Fordel denne, med en skje, over de kalde småkakene. Sett kaldt til glasuren er stiv. <3

 

IMG_7299




Skummelt gode HA…vrerundstykker!

IMG_7259

 

Bare litt på etterskudd kommer denne oppskriften på deilige havrerundstykker – halloween style. De har vært til stor glede i mine barns matbokser denne uken, men funker like godt til lørdagsfrokosten i morgen. Gleder meg allerede. 😉

IMG_7258

 

Havre(u)hygge:

(16-18 stk)

5 dl lettmelk eller vann
1 pk gjær
4 ss olje eller smeltet smør
2 ts sukker
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
3 dl havregryn , lettkokte
700g siktet hvetemel eller speltmel
1 egg til pensling

valmuefrø eller havregryn til pynt

 

IMG_7253

 

Finn frem eltemaskinen eller en stor bakebolle. Varm melk/vann til den er fingervarm, 37 °C (heller for kald enn for varm!). Smuldre gjæren i væsken. Ha i resten av ingrediensene og elt i 5-10 minutter. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter. Ha deigen ut på et godt melet bakebord. Kna inn akkurat nok mel til at du klarer å forme en pølse av deigen  og dele den i 16-18 like store emner. Trill dem til boller og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Dekk rundstykkene med plast, og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter. Sett ovnen på 225 grader. Hvis du vil lage halloweenmønster, så tegn og klipp ut sjablonger som forestiller feks gresskar eller flaggermus. Legg sjablongene på rundstykkene og pensle med egg. Strø over valmuefrø ganske tett. Ta forsiktig av sjablomgen. (For enda mer utførlig fremgangsmåte, se HER). Evt pensle dem som vanlig med egg og dryss over havregryn. Stek rundstykkene midt i ovnen i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

 

IMG_7268

 

Oppskriften fant jeg hos opplysningskontoret for brød og korn. God helg! 🙂

20131101-193627.jpg

To skumle typer