Bollefruas beste festrundstykker

image_pdfimage_print

IMG_8438

 

Denne søndagen kunne alt fort gått skikkelig galt. Vi hadde vært altfor sent oppe, minstemann er syk og ute regner det så mye at snøen på bakken ser livet sitt passere i revy. Men så ble alt bare fint. Blide barn som leker uten å krangle, mann som serverer kaffe på senga og støvsuger. Og selv? Selv har jeg levd sakte, gått tur i regnværet og samlet på lykkelige sekunder.

Vi startet dagen med disse festrundstykkene til frokost og de ER virkelig festlige. Luftige, men med samme konsistens som hveteboller. Skorpen er usedvanlig sprø og står i deilig kontrast til den myke innsiden. Kanskje var det rundstykkene som reddet dagen? I såfall skal jeg servere de mye, mye oftere.

Festrundstykker:
(ca 30 store rundstykker)
8 dl melk
250 gram smør
3 dl vann

2 ss sukker
2 ts salt
3 egg
100 gram gjær (2 pakker)
1,6 kg siktet hvetemel
egg til pensling
valmuefrø

Kok opp vann, smør og melk og avkjøl. (Væsken skal være kroppstemperert). Ha melkeblandingen i en eltebolle og rør ut gjæren i væsken. Tilsett resten av ingrediensene og elt til deigen slipper bollen. Hvis deigen er veldig fuktig kan du tilsette 2-4 dl mer mel. Men deigen blir mindre klissete etter at den har hevet. Hev en times tid, punkter gjerne deigen (slik at den faller sammen) et par ganger underveis. Bak ut rundstykker og ha de på bakepapirkledde stekebrett. Sett ovnen på 170 grader varmluft. Etterhev under plast i 30-40 minutter. Pensle med egg og strø over valmuefrø. Stek midt i ovnen i ca 15-20 minutter eller til de er gyldne og har en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist.

 

IMG_8434

Oppskriften fant jeg i brødboken til Bodil Nordjore.

(Visited 2,372 times, 1 visits today)

10 Comments

  • Reply ellbjørg jonassen August 30, 2014 at 2:36 pm

    av denne deigen fikk jeg 48 store flotte gode rundstykker.

    • Reply bollefrua August 31, 2014 at 7:44 pm

      Flott! Høres deilig ut. 🙂

  • Reply nora October 12, 2014 at 4:05 pm

    Ja.. Dette skal jeg lage

    • Reply bollefrua October 12, 2014 at 6:16 pm

      Gleder meg til å høre hva du synes, Nora! 🙂

  • Reply May Linda December 8, 2014 at 1:49 pm

    Kok opp, skal melke- og smørblandinga koke? Eller skal den varmast opp til kroppstemperatur?

    • Reply bollefrua December 8, 2014 at 1:59 pm

      Ja, kok opp for så å la den avkjøle til lunken/kroppstemperatur:) Lykke til!

  • Reply Janne January 11, 2015 at 9:20 am

    Supergode, men mulig litt for mye hvetebolleaktig…. Skorpa ble ikke sprø, hva gjorde jeg feil tro?

    • Reply bollefrua January 12, 2015 at 2:54 pm

      Det er vanskelig å si.. Men disse rundstykkene har mye godt i seg, så de blir litt bolleaktige.

  • Reply Gry Merete January 28, 2016 at 5:07 pm

    Å, jeg som aldri har fått til rundstykker. Disse ble kjempegode og forsvant før de ble kalde….:)

    • Reply bollefrua January 29, 2016 at 6:02 pm

      Så herlig! 🙂 Riktig god helg til deg:)

    Leave a Reply