Sinnemestringskylling

Jeg er ikke av de verste, men innrømmer gjerne at jeg kan være en hissigpropp av og til. Særlig når jeg har lavt blodsukker.. Eller har sover for lite. Eller en kombinasjon av begge deler. Jeg lagde noe i går som hjelper på blodsukkeret og som gjør at du kan få ut litt frustrasjon. (Eventuelle søvnproblemer får du takle selv). Sammensetning av ingredienser fant jeg på helt selv (med det jeg hadde til rådighet), men metoden er en gammel slager.

Kyllingruller for hissigpropper:

2 kyllingfileter
1 stor skive serranoskinke

3 skiver salami

en halv pakke fetost, ca 100 gram

en halv grønn chili, finhakket

et fedd hvitløk, finhakket

8 små grønne eller brune oliven, hakket

en kvast fersk oregano og basilikum, finhakket

tannpirkere eller grillspyd til å feste med

et par ss olivenolje

Begynn med fetarøren: Bland ost, chili, hvitløk, oliven urter og olje til smørbar konsistens. Sett til side.

Legg så en kyllingfilet på en plastpose og legg en plastpose oppå. Men undersiden av en gryte banker du kjøttet så flatt du klarer uten at det går hull. Kick some chicken ass! (Gjenta med neste filet).

Er det bare jeg som får Dexter-assosiasjoner til dette bildet..?

Legg filetene på en fjøl eller tallerken. Legg skinke på den ene og salami på den andre. (Jeg hadde bare en skinkeskive, så måtte bruke salami også. Begge deler ble bra!). Smør osterøren på og rull forsiktig sammen. Fest med tannpirkere eller grillspyd. Jeg satt mine i kjøleskapet til jeg var klar for å steke de. Jeg grillet den ene og stekte den andre i pannen for å teste ut hva som funket best. Jeg følte jeg hadde mest kontroll med stekingen (etterstekte i ovnen), men begge deler smakte veldig godt og overhode ikke tørt.




Appelsinmuffins uten noe muffins

Forrige uke var vi i Kristiansand. Men ikke lenge. Maks førtifem minutter, for å si det sånn. Vi var nemlig to dager i dyreparken og en natt i telt. Og etter den natten i telt, trengte jeg kaffe. GOD kaffe. Så da kjørte vi til en veldig hyggelig kafè/kaffebar i sentrum som heter Camillo Bastrup. Vi voksne helte i oss espresso, mens gutta ble bestukket med noen veldig gode appelsinmuffins som jeg forsøkte å gjenskape i dag (etter barnas ønske). De ble saftige og tasty og med et hint av appelsin.

Appelsinmuffins 

  • 150 g smør, romtemperert
  • 1,5 dl sukker
  • 2 store eller 3 små egg, romtemperert
  • 0,5 ts vaniljesukker
  • 1 appelsin, skall (finrevet og kun det oransje) og saft (ca 0,5dl evt litt mer)
  • 1 1/2 ts bakepulver
  • 3 dl mel

 

Sett ovnen på 175 grader. Rør smør og sukker hvitt og luftig med en (elektrisk) håndvisp. Tilsett ett egg om gangen, rør godt mellom hvert egg. Ha så i skall og saft av appelsin. Bland det tørre og hell oppi. Sikkert lurt å sikte, men det gjorde ikke jeg av praktiske årsaker. Melet vendes inn med slikkepott. Ha røren i muffinsform of your choice. Jeg hadde ingen, så jeg mekka mine egne av bakepapir som jeg satt oppi et muffinsbrett. De ble litt rustikke, kan man si.

Stek midt i ovnen til gyldne, 10-15 minutter avhengig av ovn. Avkjøl på rist.

 

 




Rødbetsalat! (På tide å ta den røde baron inn i varmen igjen)

Jeg er veldig glad i kokebøker og noen av favorittene mine er skrevet av Gøril Wiker. (Så jeg ble litt starstruck da jeg oppdaget at en av favorittkollegaene mine var niesen  hennes!) Anyway, Gøril Wiker er opphavskvinnen til denne superfreshe rødbetsalaten som burde gjøre alle fordommer om rødbeter til skamme. Det er lenge siden jeg leste selve oppskriften, men dette er i allefall sånn jeg lager den.

Til rødbetsalat trenger du:

ca 5 rødbeter (jeg fant årets norske)

3 vårløk (er du i beit, kan du fint bruke purre)

en raus neve valnøtter

ca en halv pakke streit fetaost

en god ts honning

en klatt smør eller litt olje

evt litt nykvernet pepper

Rødbeter må koke leeeeeenge, så begynn en god stund  før du planlegger å spise dem (kan kokes dagen før også, no stress). Er rødbetene store nok, må de koke oppmot en time, er de møre er de ferdige. Avkjøl. Valnøttene ristes i en tørr panne, sett til side. Vårløk kuttes i skiver og surres så vidt myke i smør og honning. Fetaost skjæres i terninger. Finn et fat du liker og skrell rødbeter før du skjærer de i tynne skiver og legger på fatet. (NB! Den røde baron smitter over på alt, bruk forkle og evt plasthansker for ellers får du rosa hender). Ha fetaost over, fortsett med valnøtter og tilslutt den lune vårløken og evt litt pepper. Komboen søt, salt, bitter og syrlig, samt de ulike teksturene, er helt konge i denne retten. Den egner seg som tilbehør til feks grillmat, som en forrett, på koldtbordet eller som tapas: you name it. God er den åkke som.




Bollefrua pulls out the big guns (og baker boller)

I dag dro jeg frem kjøkkenmaskinen min og bakte boller. Helt streite, vanlige boller. Men veldig gode da. Og duften av gjærbakst veide nesten opp for den halvdårlige stemningen som rådet i heimen som følge av regnvær, aktive barn og trøtte voksne. Deigen ble satt med kald melk og så gikk vi på biblioteket mens gjæren fikk være i fred. Kald væske går bra, det tar bare litt lengre tid. Vanligvis bruker jeg fingervarm væske til gjærbakst, altså.

Smaking er lov.

Boller(alla Morten Schakenda)

150 gram smør i terninger

5 dl melk

1 egg (evt et til pensling hvis du er jålete)

50 gram gjær (jeg brukte tørrgjær i dag, the cat’s out of the bag, Bollefrua bruker tørrgjær)

150 sukker

900-1000 gram hvetemel

2-3 ts kardemomme

1 ts salt

Ha gjær, salt og melk i bakebollen først og tilsett så alt unntatt smør og elt i 10 minutter. Så har du i smøret og elter 10 minutter til (deigen skal være jevn og smidig). Hev under plast i minimum en time eller til dobbel størrelse. Elt i ett minutt og ha deigen på bakebord/kjøkkenbenk. Del i ca tyve emner og trill til runde boller. Ha på papirkledd stekebrett og sett til etterheving under plast (igjen) i ca en time.

Pensle med sammenvispet egg og stek på 200 grader i ca ti minutter til de en gyldne og du hører at de har en hul lyd når du banker på de. Avkjøl på rist.




Kebab! (Nå også for deg som liker å være hjemme en fredags kveld)

Jeg fant frem en gammel kokebok i dag, Sommermat av Dreyer Hensley, Hensley og Løwe. Der fant jeg oppskrift på kebab, med bulgursalat som tilbehør, og dermed var fredagsmiddagen sealed.

 

 

Kebab (basert på oppskriften jeg fant):

grillspyd

400 gram karbonadedeig

1/2 ts salt

3/4 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 dl finhakket persille/koriander

2 ts garan masala

Rør kjøtt seigt med salt og tilsett øvrige ingredienser. Lag avlange kjøttpoller/pølser (ca 7 stk) og stek på alle sider i to omganger i en panne med litt olje. Tre de på spyd og etterstek noen minutter i ovnen på 200 grader. (Du kan også grille de om du vil).

 

 

Bulgursalat:

Legg 3 dl bulgur i en bolle og hell på 4,5 dl kokende vann samt en ss smør. Dekk med folie og vent ca 15 minutter. I mellomtiden hakker du:

3 store tomater

3/4 mango

3 vårløk

en neve bladpersille

1 chili

 

og så trenger du en raus neve ruccola

Når bulguren har svellet røren du inn saften av en halv sitron og en klunk god olivenolje. Smak til med salt og nykvernet pepper. Rør inn øvrige ingredienser og strø over mandler du har ristet i en tørr panne og grovhakket.

 

Sever med tsatsiki: Skrap ut midten av en halv agurk og riv fint. La stå og skvis ut vann innimellom. Bland så med ca 6 ts kesam, et fedd presset hvitløk og litt salt og pepper.

 




Salat for the lonesome travellers

Hjemme! Etter en uke med mye bilkjøring (ergo tøysespising) og uregelmessige måltider trengte jeg grønnsaker! Og aller helst i form av en salat. Først lagde jeg vinaigretten, på slump som alltid. Men jeg skal prøve å gjengi så godt jeg kan.

I en liten skål har du

et finhakket fedd hvitløk (valgfritt)

en liten ts god sennep (dijon)

en halv ts maldon salt (knus med fingrene)

noen runder med pepperkvernen

Bland dette

før du skviser i saften av ca en kvart sitron, så sper du med olje (3ss?) i en tynn stråle mens du rører heftig ellers vil det skille seg. Den smaker litt sterkt, men blir perfekt når den er blandet i salaten. (Test smak ved å dyppe et salatblad i og smak..)

I denne salaten  (til Herr Bolle og meg) hadde jeg ellers:

en pakke ferdig vasket ruccola

et halvt hode issalat, vasket og kuttet opp

en bunt asparges

en vårløk i tynne skiver

en liten pakke cherrytomater delt i to (norske, hurra!)

en pakke stjernebacon

2 ferdig marinerte fileter av kalkun (tilsammen 320 gram)

en liten pakke fetaost

en håndfull pinjekjerner som du rister i en tørr panne først

Stek filetene noen minutter på hver side og etterstek på lav varme. Kok asparges i to minutter og hell av vannet, legg til side. Stek bacon i ovnen på 200 grader på et bakepapirkledd stekebrett, la renne av på kjøkkenpapir.

Bland salat, tomat, vårløk, asparges og fetaost med dressingen, legg over bacon, kjøtt og pinjekjerner.

PS. Jeg må forøvrig legge til at jeg har fått mye god og sunn mat hos familie og venner den siste uken. Takk! <3




Frippel nachosdipper!

Hjemme hos oss er det Herr Bolle som er tacokongen. Veldig greit det. Men i dag lagde jeg en skikkelig bra forrett som Herr Bolle kunne meske seg med mens han kuttet diverse greier. I all beskjedenhet for øvrig. Ideen fant jeg i en kokebok som heter Gourmet piknik.

Først lagde jeg noe som heter Refried beans (inspirert av bloggen Mat på bordet):

Hakk en løk og surr blank.

Ha i to hakkede fedd hvitløk og stek litt til.

Så tok jeg i en god ss tacopulver (halvfabrikat, here we go!), men hvis jeg hadde hatt det hadde jeg brukt nymalt spisskummin..

Hakk en tomat og sleng med sammen med et par ss tacsaus (hot), hadde ikke chili.. Til slutt slår du laken av en boks kidney (røde) bønner og så slår du ikke laken av den neste og så har du begge i pannen. La smørja småkoke til mye av væsken er kokt inn (10-20 min) og mos med feks en potetstapper. Skvis sitron eller lime i og tilsett fersk koriander om du har. Kjempe god som dipp eller som tilbehør til taco.

På en tallerken eller et fat of your choise legger du først et lag med refried beans, så rømme, så guacamole (som du lager med å mose moden avocado med hvitløk, lime, salt , pepper, litt rømme og vårløk feks) og til slutt et lag med salsa. (Lag den selv om du gidder, jeg brukte ferdig salsa på glass og ingen klagde). Pynt med vårløk, koriander og litt revet ost, helst cheddar.




Om sorg. Og sjokoladekake.

Om sorg.

Jeg merket det da jeg la meg i går og da jeg sto opp i dag. At denne dagen er vond for så veldig mange. Selv mistet jeg ingen nære og kjære, kun en slags uskyld eller trygghet, men INGENTING sammenlignet med de som var der. Eller de som kjente noen og elsket noen og som savner og sørger. Vi var på den blå sten i Bergen i dag. Og Bergen viste seg fra sin tristeste side, den gråt med de gråtende, det ble aldri helt lyst i dag her og regnet henger ennå som grå vatt over fjellene. Selv har jeg alltid fryktet sorgen, for ingen slipper unna den. Det er bare et spørsmål om når. Og så får man håpe at det finnes mange til å trøste.

Fra den blå sten i dag.

Og sjokoladekake.

Ideen om denne sjokoladekaken kom egentlig fordi Herr Bolle og broren hans to dager på rad tok med seg sjokoladeformkake hjem fra butikken. Selv synes jeg den var kjip og tenkte at de fortjente the real thing. Ærlig talt. Jeg fant to oppskrifter jeg vinglet mellom og endte med en fra Nigellas fest. Og angret ikke altså. Men tror jeg må prøve den andre for sikkerhetsskyld. En annen dag da.

Til en kake i brødform:

200 g hvetemel
1/2 ts natron
50 g bakekakao
250 g sukker
175 g mykt smør
2 egg
1 ss vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker)
75 ml rømme eller yoghurt naturell
*
125 ml kokende vann (rett fra vannkokeren)
ca 100-150 gram hakket sjokolade

Sett stekeovnen på 170 grader. Legg bakepapir i en brødform (viktig!).


Jeg satt beholderen til foodprossesoren på kjøkkenvekten og veide opp alle ingrediensene frem til det kokende vannet også kjørte jeg det i maskinen til en jevn røre. Skrap så røren ned fra sidene og kjør igjen. Tilsett det kokende vannet gjennom påfyllingsrøret mens foodprosessoren er i gang. Når alt er blandet sammen heller du røren i formen og steker den i 1 time på 170 grader.

Sett kaken på en rist og la den bli helt kald før du løfter den ut av formen. Den blir bare bedre og bedre for hver dag, men den forsvinner dessverre ganske raskt.




Pai med brie, tomat og oliven (og helt halal)

I går var starten på Ramadan, muslimenes fastemåned. De hverken spiser eller drikker mellom soloppgang og solnedgang og jeg vil tro at det kan bli ekstra lange dager nå i de lyse sommernettene. Jeg skal ikke skrive så mye mer om dette annet enn at jeg er imponert over deres utholdenhet og overbevisning, ramadan mubarak! Forrige uke hadde jeg lunsjbesøk på øya av min venninne Farah og hennes to barn. Jeg må alltid tenke litt ekstra når jeg skal lage halalmat, og synes vegetarmat er en trygg og god løsning. Denne paioppskriften fant jeg på nettet (Matprat) kvelden før hun skulle komme og heldigvis hadde jeg alle ingrediensene i hus (eller skal jeg si hytte). Jeg skal innrømme at pai vanligvis ikke er en favoritt, mest fordi jeg synes de kan bli litt kjedelige og smakløse. MEN IKKE DENNE!

Paibunn:
125 g kaldt smør
200 g hvetemel
2 ss vann
Fyll:
1 stk rødløk
70 g brie
ca 16 stk kalamataoliven
6 stk plommetomat/ eller tilsvarende cherrytomater
2 ss hakket frisk basilikum
1 ts salt
½ ts pepper
5 stk egg
3 dl melk
litt revet parmesanost (valgfritt)
Lag først paibunnen. Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i minst 30 minutter, gjerne lenger (natten over). Bruk hender eller foodprosessor. Trykk deigen ut i en paiform, eller bare en vanlig springform som jeg brukte i mangel på noe anne,  og prikk den med en gaffel. På tv bruker de alltid kjevle, men jeg synes det er vanskelig å få det tynt nok.  Forstek bunnen ved 200 °C i 12-15 minutter til den er litt gylden.
Surr hakket løk så vidt i en panne, del brie i biter, oliven i to og tomatene i skiver eller i to. Ha alt over i det ferdige paiskallet sammen med litt revet ost.
Hell over sammenvispet egg, melk og urter.
Stek paien på 180 °C i ca. 25 minutter til paien har satt seg. Vi spiste grønn salat til og det funket fint.



Tapas

Jeg bodde  i Bergen i noen år mens jeg studerte og føler at jeg aldri blir ferdig med den byen. Det er som en ekskjæreste man aldri kommer helt over, men man vil ikke være sammen med vedkommende heller. Heldigvis har jeg familie som bor der, så vi er i Bergen titt og ofte. Hvertfall. De har en veldig hyggelig tapasrestaurant , Lille Escalon, som ligger rett ved Fløien. Der serverer de noen sinnsykt gode bacondadler. Heldigvis er det enkelt å lage de selv:

Du trenger:

syv skiver/en pakke bacon, jeg foretrekker stjernebacon

14 dadler

en bit chevre

Klipp hele pakken med bacon i to på midten. Fjern steinen fra dadlene og erstatt den med en liten bit chevre. Sur en halv skive bacon rundt og sett den med skjøten ned på et bakebrett kledd med bakepapir. Gjenta prosessen. Stek på 200 grader midt i ovnen til bacon er gyldent. De trenger ikke være varme når du serverer dem.

 

Mitt absolutte favoritttapassted er Delicatessen i Oslo. Jeg liker at det er fokus på gode  råvarer og ikke for mye dill (i dobbel forstand). En av rettene der er aspargesbønner tilberedt på enkleste vis  og likevel så utrolig godt. Jeg har etter endel forsøk klart å gjenskape denne retten og nå skal jeg fortelle deg hvordan.

2 pakker aspargesbønner

saft av ca en halv sitron

en stor sjarlottløk eller to små

en ss smør

salt og pepper

Skyll bønner og skjær av endene. Finhakk løken. Kok bønnene i lettsaltet vann i to minutter og hell av vannet. Tilsett smør, løk og sitron med en gang og smak til med salt, pepper og evt mer sitron. Serveres lun.




Olivenbrød

I dag ligger jeg i senga og skriver. Jeg er sliten, og takket være snille naboer kan jeg unne meg litt tid med bena opp og puter i ryggen.. I Afrika har de et ordtak som sier at “it takes a village to raise a child”.  Godt sagt. I mitt tilfelle trenger man i allefall en øy.

Godt brunchliv med Bollefrua, Bollefrø 2 og fine Martin!

Jeg bakte olivenbrød til den tidligere nevnte brunchen. Egentlig er det mer nærliggende å kalle de olivenbaguetter, for de er lange og smale og virkelig valdig gode. Av denne oppskriften blir det fire brød og jeg fant den i “Kjærlighet, oliven og timian” for mange år siden.

Du trenger:

1 dl skivede/hakkede kalamataoliven

100 gram grovt hakkede valnøtter

2 ss hakket frisk rosmarin

1/2 pakke gjær (25 gram) eller ca en halv pakke tørrgjær

1 toppet ts salt

1 ss honning

3 dl fingervarmt vann

3 ss fin olivenolje

6-7 dl hvetemel + ca 1 dl til utbaking

1-2 ts grovt havsalt

Smuldre/ha gjæren i en bolle og ha i den første mengden salt og honning. Slå i litt av vannet og rør til gjæren er oppløst. Hell i resten av vannet, oljen, olivene, valnøtten, rosmarin og melet. Arbeid den løse deigen raskt sammen med en sleiv, dekk bollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og la heve 1 time. Varm stekeovnen til 250 grader. Dryss hvetemel på benken og tipp deigen ut. IKKE kna deigen, bare klapp deigen forsiktig litt utover. (Tips: ta litt mel på hendene). Men en kniv skjærer du nå deigen i 4 remser. Ha hver remse langs på et bakepapirkledd stekebrett. Forsøk å vri de til lange spiraler. Pensle tilslutt med vann og strø over havsalt og evt litt hakket rosmarin. Sett stekebrettet straks inn i ovnen uten å etterheve de. Stek i 5 minutter på 250 grader, slå så av ovnen og la de steke på ettervarmen i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.




Sashimi med ponzusaus!

Det er både fordeler og ulemper med familie på nabotomtene, men spør du oss her på øya er det mest fordeler. Som gårsdagens brunch på jordet. Jeg liker konseptet brunch. God tid til å forberede, muligheten for å sitte lenge ved bordet mens barna leker og så er man ikke for sliten når man skal vaske opp heller. Jeg lagde blant annet sashimi. Eller det er vel å dra på litt, for Salmaprodusenten har jo gjort den største jobben. Selv laget jeg kun en skarve ponzusaus og skar opp litt stæsj. Det aller meste kan man gjøre på forhånd og det liker vi. Start feks med ponzusausen. Jeg lager alltid for mye, så nå gir jeg deg anbefalt mengde til 300-400 gram salmalaks.

Sommersashimi:

1/2 dl soyasaus

saften av 1/2 sitron

1 ts sukker

1 ts finhakket koriander (jeg pleier å ha dette rett på fisken ved servering)

1 ts finhakket chili

Bland alt i en bolle (smak deg frem) og sett til side.

Jeg skar agurk i tynne strimler (ca en halv) og hakket 2 vårløk og satt til side. Ristede sesamfrø hadde jeg fra før.

Like før vi skulle sette oss var det bare å skjære fisken i tynne skiver og legge alle godsakene på et fat.Jeg la agurk først, så laks, så saus og så strødde jeg over koriander, vårløk og sesamfrø.

 

Jada, jada. Jeg vet dette fatet har blitt avbildet endel ganger allerede. Men øylivet byr på slike begrensninger.




Bananbrød

 

Du aner ikke hvor fristet jeg var til å kalle dette innlegget for Bollefrua går bananas med bananbrød (alliterasjonen ligger latent for en tildligere litt.vit’er).  Bortsett fra formen smaker dette brødet som en kake, og når jeg tenker meg om så er det vel en formkake?

Nok til én bananbrødformkake (fra Familiekokeboka):

1,5 dl sukker

2 egg

0,75 dl raps eller solsikkeolje

2 modne bananer, moste

100 gram hakkede valnøtter

3 dl mel

1 ts bakepulver

1/2 ts kanel

1 ts vaniljesukker

1/2 ts salt

Pisk eggedosis og rør inn resten av ingrediensene. Bland godt.

Tipp oppi en smurt brødform, men ha bakepapir (klippet til) i bunnen.

Stekes på 150 grader i ca en time. Avkjøl på rist.




Comfortfood

Comfortfood er i følge wikipedia “… food prepared traditionally, that may have a nostalgic or sentimental appeal,[1] or simply provide an easy-to-eat, easy-to-digest meal rich in calories, nutrients, or both. [2] Comfort foods may be foods that have a nostalgic element either to an individual or a specific culture.[3]Many comfort foods are flavorful and easily eaten, having soft consistencies.” Jeg er nesten litt overrasket over at definisjonen ikke  inneholder ordene smeltet ost. Den kunne feks begynt sånn: “Comfort food is food prepared traditionally with melted cheese..” Lenger nede på wikipedia-siden står det en litt annen definisjon som heller ikke inneholder ost i noen form, men jeg kjenner meg likevel mer igjen i den: “Comfort foods may be consumed to positively pique emotions, to relieve negative psychological affects or to increase positive feelings.[4] .” Det at jeg fant dette under overskriften  “psychological studies” er en helt annen sak.

Uansett. I går lagde svigerinnen min (fineste Heidi) og jeg lasagne. Og ikke den litt sunnere varianten jeg vanligvis lager, nei, vi snakker full on, all the way, og ja, smeltet ost i massevis. Heidi sto for ostesausen og jeg lagde tomatsaus. Til vanlig bruker jeg bare cottage cheese i stedet for ostesaus, både fordi det er mye sunnere og fordi jeg er litt dårlig på sånne tradisjonelle ting som å lage hvit saus. Men nå har jeg jo oppskrift her og, du også!

Tomatsausen ble laget ganske trad, men den er i utgangspunktet et smart sted å lure inn grønnsaker (for de som har barn som er skeptiske til sånt).

Jeg begynte med å frese

en rødløk

to selleristenger

tre sjampignon

og et par hvitløksfedd

Så tilsatte jeg tre

flasker med hakkede tomater (jeg hadde noen jeg hadde fått fra en italiensk butikk i nærheten og de var vanvittig gode, bruk vanlig tomat på boks hvis du ikke er så heldig)

800 gram stekt karbonadedeig

Så lot jeg det småkoke lenge. Tilsutt smakte jeg til med salt, pepper og sitronsaft. Ellers tillater jeg alltid sukker, men det var ikke nødvendig fordi tomatene var så søte i seg selv.

Heidi lagde ostesaus på følgende måte:

Smelt 50-75 gram smør i en tykkbunnet kjele, tilsett så 5 toppede ss hvetemel som du rører sammen. Så sper du med 6 dl melk mens du pisker får å få en jevn saus. (Den blir tykkere jo lenger den står). Ha i ca 2 dl med revet ost (vi hadde Jarlsberg) og smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Jeg hadde også litt sitronsaft i etter tillatelse fra Heidi.

Tilslutt la vi alt lagvis med lasagneplater i en liten langpanne. Begynn med tomatsaus, så plater, så ostesaus, tomatsaus og plater også fortsetter du til det er tomt.

Vi avsluttet med revet ost på toppen og stekte den i ca 40 minutter på 200 grader. Jeg lagde også en grønn salat som vi hadde ved siden av, men den var faktisk ostefri, hvis noen lurte på det.

Bollefrø 2




Havrecookies med rosiner

Nye matbokser til gutta måtte duge som kakeboks

Jeg har en forkjærlighet for å ha noe i boks. (Både mat og i livet generelt). Disse havrekjeksene smakte farlig likt de som Kaffebrenneriet selger og de er jaggu gode! Jeg vet om mange som ikke liker å ha rosiner i bakst og da er det bare å sløyfe de. Trenger ikke lage problemer når det ikke er nødvendig, hvis du skjønner. Det eneste som var litt styrete med denne oppskriften er at den er oppgitt i cups. En cup er tilsvarende 2,3 dl. Cirka da. Min oppskrift ble omtrent sånn:

Litt over 1 dl mykt smør

Litt over 1 dl hvitt sukker

Litt over 1 dl brunt sukker

1 egg

1/2 ts vaniljesukker

1,5 dl hvetemel

1/2 ts natron

1/2 ts kanel

1/4 ts bakepulver

1/4 ts salt

3,5 dl lettkokte havregryn

Så mye rosiner du vil, jeg tror 1,5 dl kan være bra.

Pisk smør og sukker til kremet konsistens i en bakebolle og tilsett så egg og vaniljesukker. Jeg brukte vaniljefrø på glass, jeg har fått av Kristina. Lukter og smaker himmelsk.

Bland sammen mel, natron, kanel, salt og bakepulver og tilsett gradvis mens du rører/pisker. Rør inn havregryn/rosiner til slutt. Sett deigen i “kuler” med en ss på et pakepapirkledd stekebrett, pass på å ha litt avstand for de flyter litt ut.

Jeg stekte på 180 grader i ca 10 minutter, men du ser når de er ferdige. La de avkjøle et minutt på brettet før du legger de på rist.