Sommersalater

I ukesvis har jeg bare hatt lyst på sommermat, spesielt grønnsaker in all it’s glory. Men i dag er det slutt. Kanskje det er været? Kanskje er jeg så sunn som jeg kan bli? Uansett blir det noe innen comfortfood-sjangeren til middag i kveld. Mer om det en annen gang. I går lagde jeg nemlig to veldig gode salater som side dishes til middag og selv om jeg har slått opp med sommermat for noen dager, er det jo ikke sikkert at DU har det.

Den første salaten lagde kusina mi, Kristina; til brunch for leden dag. En superfresh sellerisalat. Men oppskriften inneholdt ting som ikke øylivet tilbyr, så jeg gjengir en versjon jeg lagde i går med det jeg hadde for hånden.

Til fire folk som ikke er lei av sommermat:

1 og 1/2 pakke stangselleri.

Saft av ca 2 sitroner

Ca 1-2 finhakket sjarlottløk

ca 2 ss skjeer god olivenolje

maldon salt og pepper

en raus håndfull valnøtter, ristede

ca 2 dl grovt revet parmesanost

Evt ruccola eller annen salat til å ha underst når du legger opp

Vask og skjær selleristenger i 0,5 cm “skiver”

Image

Legg i en ren  plastpose uten hull, så slipper du å vaske opp. Ha i sitronsaft og olivenolje og legg i kjøleskap til du er klar for å legge på fat.

Rist valnøtter, kutt løk og sett klart.

Rett før maten er klar, legger du salat i bunn, selleriblanding utover, smak til med salt og pepper, ha over løk, ost og nøtter. Godtesen!

Image

Image

Den neste salaten er i grunnen ingen oppskrift. Det er mer en selvfølgelighet som jeg setter på trykk. Som at hvis du inviterer dine beste venner til fest, så er det garantert at det blir hyggelig.

Jeg kjøpte røde og gule tomater som jeg skar opp og la på en seng av ruccolasalat. Så ristet jeg noen pinjekjerner som jeg satt til side. Et par avocado og rødløk fikk også være med på festen sammen med noen små oliven jeg fikk fra italia (takk, Martin!).

Image

Tilslutt ringlet jeg over balsamico og olivenolje, strødde salt og pinjekjerner over og noen runder med pepperkverna. Jeg stoppet der, men både fetaost og basilikum kunne vært med. Opp til deg hvor mange du vil invitere.

Image




Bollefrua goes thai (part two)

I tillegg til marinert kylling, serverte jeg også en del annet thaistæsj i går. Peanøttsaus kan forberedes på forhånd og er snadder til kylling. Jeg har forsøkt ulike varianter, denne er hentet fra Familiekokeboka.

Image

Det skulle vært hvitløk på bildet også. Rookie mistake.

Til 4 fine personer

I litt olje freser du

2 fedd finhakket hvitløk

1/2 finhakket løk

1 rød chili, finhakket

(sitrongress om du har, butikkene i nærheten av øya har IKKE)

Image

Så tilsetter du

1 dl kyllingkraft

1 boks kokosmelk og la det koke opp

sleng så oppi

8 ss peanøttsmør og kok opp igjen.

Smak til med søt soyasaus (ketjap manis), samt rett før servering saft av 1-2 lime; finhakket koriander og 1-2 ss fish sauce. MERK sausen skal ikke koke etter at du har hatt oppi lime og fish sauce! Det  vanskelige kan være å smake seg fram på slutten.. I min saus kom det jaggu både litt tabasco, vanlig soya saus og sweet chili saus.

Image

En saus på sin siste reise.

Som tidligere nevnt er jeg glad i ting som kan forberedes. Denne agurksalaten faller fint inn i denne kategorien.

Rist noen spiseskjeer sesamfrø og sett til side. Check!

Image

Lag en marinade/saus av

2 finhakkede fedd hvitløk

4 ts sesamolje

1 dl limesaft

2 ts sukker

1/2 dl soyasaus

1/4 dl olivenolje

(Rett før servering tilsetter du finhakket koriander).

Image

Check!

ImageTil de samme fine 4 personer: Skrell 2 og 1/2 agurker og del de på langs, skrap ut “innmaten” med en teskje. Del de så opp i ca 5 cm stykker og så i staver.

ImageNå er det bare å legge agurkstavene i en plastpose og inn i kjøleskapet til du trenger dem.

ImageDet er litt mye dill med disse rettene. Jeg skal innrømme det. Mye finhakking for eksempel. Men hold ut, bare en rett igjen! Og Herr Bolle ranka denne middagen blant årets topp fem, så det var verdt strevet.

Begynn med dressingen til denne nuddelsalaten. Jeg manglet nok en gang saker til den originale oppskriften, så jeg fikset litt på en thaidressing fra Familiekokeboken.

Hakk en rød chili og et fedd hvitløk. Jada, du må finhakke. Ha i saft av minimum en lime, litt soyasaus (en ts?), 1-2 ss fish sauce, 1 raus ts sukker. Smak deg frem, den skal være temmelig syrlig og balanserer fint mot feks peanøttsausen og resten av rettene. La dette stå så lenge som mulig.

Selve salaten er hentet fra Kjærlighet, oliven og timian.

På forhånd kan du kutte

20 cm agurk i terninger

I tynne strimler skjærer du

8 reddikker

1/2 gul paprika

1 gulrot

2 vårløk snittes på skrå.

Hvis du har trenger du 200 gram glassnudler, jeg brukte eggnudler. Kok etter anvisning på pakken, kjøl ned i kaldt vann.

I tillegg trenger du ruccola til anretning og koriander evt peanøtter til pynt. Rett før maten skal på bordet, legger du salat i bunn, blander grønnsaker og nudler og har oppå, ringle over dressing og pynt med stæsj.

Image




Bollefrua goes thai (part one)

Thaimat, altså. I love it.

Da Herr Bolle skulle handle i går kom han hjem med kummin (karve) og ikke spisskummin. Det er jo en fair mistake, de ser like ut og heter nesten det samme, men smaker IKKE det samme. In fact, jeg liker overhode ikke karve. SÅ da gikk marinadeplan nummer èn åt skogen. Men fortvil ikke. Takket være min gode kollega Christine sin mann, Carsten, (og Familiekokeboka) så hadde jeg en marinade i reserve. Men den er minst like god og mye lettere å lage. Vinn-vinn med andre ord.

Thaimarinade alla Carsten:

Image

Denne lages med stavmikser så du trenger en bolle som egner seg til dette. I den har du

1 dl sweet chili sauce

1 dl solsikkeolje

1/2 dl soyasaus

4 fedd hvitløk

1 cm fersk ingefær

1 neve fersk koriander

Alt du trenger å gjøre er å skrelle hvitløk og ingefær (med teskje går det lett som en lek) og måle opp og så gjør stavmikseren resten. 🙂

Dette er en veldig god marianade, jeg brukte den til kylling i dag. Men oppskriften er drøy, så tilsetter du litt sitron eller limesaft i resten har du også en fabelaktig grillsaus!:)

Takk til Martin som var grillmester i dag!




Ostescones

I dag lagde jeg scones til lunsj. Det var et direkte resultat av en pose gammel tørrgjær som saborterte rundstykkene mine. Et slag i trynet til deighviskeren, men la oss ikke dvele ved det. Sconesene ble veldig gode og slik lager du de:

I en bakebolle har du

8 dl hvetemel

2 ss bakepulver

1 ts salt

Bland godt og smuldre

250 gram smør i terninger inn i melet. Man kan bruke foodprossesor, men jeg bruker alltid hendene.

Image

Jeg brukte kvitseid smør (hence vakker gulfarge).

Tilsett

2 dl revet ost av ønsket slag, jeg brukte Jarlsberg

2 dl melk

1,5 dl fløte (du kan vel fint bruke melk)

Dette skal bli en jevn deig, (muligens litt klissete) så ha mel på kjøkkenbenken og form deigen til en pølse som du skjærer i skiver (ca 2 cm tykke).

Image

Størrelse og form er ikke så viktig for resultatet:)

Sett sconesene på et bakepapirkledd stekebrett og stek i ovnen på 220 grader i ca 12 minutter. Da ser de omtrent sånn ut:

ImageImage




Foccaciabrød

Med fare for å skryte så lager jeg et mean foccaciabrød. Og som så mange av mine favorittoppskrifter, så er det superenkelt å lage. Dette brødet har to operasjoner. Begynn med selve deigen.

Image

Til en liten langpanne bruker jeg

4 dl vann, bruk lunkent vann (37grader)

bland med

en halv eller hel pakke gjær avhengig av hvor god tid du har (både tørr og fersk gjær funker)

tilsett

en klunk olje

en ts salt

en ts sukker

8 dl hvetemel

Dette røres sammen i en bakebolle og settes til heving et lunt og trivelig sted.

Image

Etter en stund skal deigen se sånn ut:ImageDa er det bare å smøre en liten langpanne med en god klunk olje og tippe deigen oppi og dytte den ut (lurt med litt olje på hendene, deigen skal være litt klissete).

Image

Sett ovnen på 230 grader. Neste operasjon er å lage basilikumoljen som brødet skal sauses inn i før du steker det. Da trenger du:

Image

Mens brødet hever en halv time, moser du en håndfull basilikum, et par hvitløksfedd og ca 1 dl solsikkeolje med en stavmikser og pensle/fordel utover det ferdig hevede brødet mens du presser små hull i det med fingrene dine.

Image

Strø havsalt over og stek i ovnen i ca 15-20 minutter. Brødet er tynt, så følg med. Det skal ha en gyldenbrun farge og ha en hul lyd når du banker på det. Når du har tatt det ut av ovnen er det viktig at du raskt får heppet det over på en rist til avkjøling. Også spise da. Seff.




Chevresalat

Jeg har dilla på chevresalat. I kveld lagde jeg nok en variant etter at gutta hadde lagt seg. Dette trenger du (i tillegg til flytende honning og salt og pepper som jeg glemte å inkludere i bildet):

Image

Før jeg går videre må vi ha en liten prat om chevre. Jeg brukte i dag en “hard” chevre med ganske lavt fettinnhold, noe som gjør det lettere å steke den rett i stekepanne. Jeg elsker myke og fete chevreoster også, men min erfaring er at de flyter veldig ut når de stekes og dermed egner seg best til feks gratinering på en landbrødskive i ovnen. DET skal jeg lage en annen gang. Men altså. Begynn med å riste en håndfull valnøtter i en tørr stekepanne. De skal få farge, men ikke svis (seff..)

Image

Så hiver du en pose ferdigvasket salat på en stor tallerken (jeg er lat, kjøp og vask selv om du er oppesen), skjær cherrytomater i to og litt rødløk i tynne skiver, avocado i terninger. Se så, nå er middagen nesten ferdig allerede! Men noen ord først om dressing. Jeg har nemlig kjøpt en digg sitronolje og eple-edikk fra Oliviers og co, og sammen med salt og pepper er det en svært god og svært lettvint dressing. I stedet kan man bruke en god olivenolje og litt presset sitronsaft eller lag en vinaigrette av dijonsennep, rødvinsedikk, salt, pepper og solsikkeolje. Jeg lover å skrive om dette en gang jeg ikke er så trøtt..

Image

Image

DA kan du varme en teflonstekepanne! Det må være hett, så vent til pannen er skikkelig varm. Så skjærer du noen skiver av osten og steker kjapt på begge sider.

Image

Bland ønsket dressing i salaten, strø over nøtter og stekt ost og det var det. 🙂

Image




Lettlagde rundstykker for late sommermorgener.

Image

Jeg kan like gjerne innrømme det først som sist. Jeg er litt lat. Og selv om jeg elsker å bake, så synes jeg det kan være litt pes å dra fram kjøkkenmaskinen, særlig her på hytta. Løsningen er enkel, men genial! (Nei, nei, ikke frossen rundstykker;) Om kvelden finner jeg frem en bakebolle som jeg setter på en kjøkkenvekt. Oppi den tar jeg først:

3dl kaldt vann

1/2 ts tørrgjær som jeg rører ut i vannet.

Så veier jeg opp

100 gram sammalt rug, grovmalt

290 gram siktet speltmel (bruk hvete om du vil)

Tilsett så

1ts salt og

1ts sukker

Dette rører jeg bare sammen med en sleiv før jeg dekker bollen med plastikk og setter den på benken natten over.

Neste morgen legger jeg et bakepapir på kjøkkenbenken og strør godt med mel på papiret. så hvelver jeg deigen over (bruk slikkepott) og bretter deigen på langs.

Da er det bare å pensle med vann og strø over frø/kjerner etter ønske, så setter jeg inn et stekebrett i ovnen og skrur termostaten på 275 grader. Etter 30 min deler jeg deigen i 8-10 biter (skarp kniv) og med litt innsatsvilje bakser jeg emnene over på det brennhete stekebrettet og steker de midt i ovnen på 250grader i 10, 11, 12 minutter. Rundstykkene skal være gyldne og ha en hul lyd når du banker på dem. Kjør på!:)

Image

Image




Sommerkoteletter eller onde Doktor Kotelett.

Neida. Dette er ikke et sleivspark til svinekjøtt, kun en filmreferanse fra Toy Story 3. (Småbarnsforeldres forbannelse, alle  disse filmene man må se om og om igjen).

Men altså, jeg befinner meg på hytta og i dag har jeg besøk av min  kompis, Espen. Middagen ble laget litt etter man tager hva man haver-prinsippet fordi vi befinner oss på en (øde) øy uten matbutikk. Nok om det.

Menyen ble sommerkoteletter med brokolipurè, glaserte gulerøtter, sesampoteter og en klatt rømme.

Jeg begynte med brokolien for den kunne jeg jo bare varme opp igjen. Alt man kan lage unna på forhånd, osv. Må forresten bare beklage kvaliteten på de kommende bildene. Kun iphone til rådighet. Men rom for forbedringer må jo være lov.

Image

Brokoli ble kuttet i biter og kokt møre. Mos med stavmikser sammen med  en  klatt creme  fraiche og litt smør. Smak til med salt, pepper og helst en skvis sitron,  men lime funket også fint..

Image

Image

Så til disse gulerøttene. Jeg brukte små gulerøtter som jeg ikke skrelte, bare vasket og kokte så vidt møre. ImageRett før jeg serverte de, smeltet jeg litt smør og en teskje sukker i en gryte også lot jeg gulrøttene surre seg varme og blanke. Siste finish var litt frisk persille.

Jeg skar også noen nypoteter i båter, ringlet over litt olje og havsalt og strødde over sesamfrø.

ImageStek i ovnen på 200-225 grader til gyldne og møre.

ImageOg koteletter stekte jeg i pannen fordi himmelen hadde åpnet seg over øya, og grillen vår ikke minst.

Image




Trenger verden virkelig nok en matblogg?

Svaret på det spørsmålet  er selvfølgelig nei. Men det virkelige spørsmålet en bør stille er: Trenger Bollefrua en matblogg? Og Bollefrua sier ja. Så da blir det sånn.