Om trening, Gud og et ostesmørbrød. (Ikke nødvendigvis i den rekkefølgen)

 

Det er torsdag i en oddetallsuke og da går frua og gjengen på familiekor i kirken oppe i veien. Jepp, Bollefrua tror på Gud. På familiekor serveres det enkel middag kl fem, før barna (med foreldrebackup) synger en liten stund. Etterpå er det lek og ikke minst kjeks og kaffe. Så skynder jeg meg hjem og skifter, for torsdager klokken syv trener jeg. Resultatet av dette tette programmet er at jeg er SKIKKELIG sulten når jeg kommer hjem om kvelden. Og det er altså her ostesmørbrødet kommer inn. Ostesmørbrød mistenker jeg har gått litt i glemmeboka for mange, men det er jo så mye frekkere enn vanlig kveldsmat!

Jeg pimpa mitt  med:

hjemmelaget pesto

soltørket tomat i biter

kalamataoliven i skiver

rødløk

salami

og jarlsbergost

 

Jeg brukte vanlig speltgrovbrød fra butikken, så det meste av brød funker. En enkel salat on the side, med hva enn du har tilgjengelig, gjør dette nesten til en liten middag. Godt ble det i allefall!

 
Kyllingsuppe med hvitløkskrutonger (in sickness and in health)

 

Nå som jeg har vært syk noen dager har jeg legntet etter at noen skal komme med suppe til meg. Gjerne i et sånt pappbeger. Men siden livet mitt ikke er en amerikansk tv-serie,  måtte jeg ta skjeen i egne hender. Bokstavelig talt, hvis du skjønner hva jeg mener. Tilfeldighetene gjorde at jeg hadde 3 kyllinglår som ble til kraft mens jeg lå i sengen. (Dekk kjøttet med vann, ha i en gulrot i biter, litt løk og purre, sellerirot hvis du har, noen pepperkorn og et par labærblad. Kok et par timer med lokk, sil av og kok evt litt mer for å få mer intens smak).

 

Power..

 

Så trenger du:

2 gulerøtter i terninger

1 løk, så finhakket som du gidder

2 fedd hvitløk

en bit ingefær, revet (ca 1ss) (kan sløyfes)

2 ts paprikapulver

1 ts chilipulver

2 ts karripulver

1 boks hakkede tomater

ca en liter kraft eller kylling buljong

1 god ts sukker

1 ss sweet chilisaus

saft av 0,5 sitron (smak deg frem)

smak til med salt og pepper

0,5 paprika i terninger

1 liten boks mais

0,5 purre i skiver

ferdig kokt/grillet/stekt kylling feks av 3 lår, renset og i biter

 

 

Stek løk, hvitløk, gulrot og ingefær noen minutter i litt smør eller olje. Ha i krydder og fres litt til før du har i tomat og kraft. Ha så i sukker, chilisaus, sitronsaft og salt/pepper etter smak. Kok til gulrøtter er møre og ha i mais, paprika, purre og kylling og kok noen minutter til. Suppen smaker for øvrig farlig likt som den klassiske kyllingsuppen på Cafe Opera i Bergen.

 

Krutonger:

Har du gammelt brød du vil bruke opp, så skjær det i terninger og smelt en god ss smør og presset hvitløk i en panne. Stek brødbitene på middels varme til de er tørre og crunchy.

 
Fruens thai-fiskekaker (en helt overkommelig oppskrift)

Fisk, da. Jeg er ganske glad i å spise fisk. Og jeg er godt utdannet, så jeg vet at man burde spise fisk. Så hvorfor er det litt bøyg å skulle tilberede fisk? Personlig så tror jeg at det er lettere å mislykkes når man lager fisk, jeg vet at jeg selv har gått på et par smeller og dermed mistet litt mojo’en rett og slett. En fiskehvisker er jeg definitivt hvertfall ikke. Men med en god oppskrift hjelper! Disse fiskekakene ,som jeg lagde forrige uke, ble virkelig gode og det gikk kjapt nok til at man kan smelle de sammen etter jobb.

Til ca 12, helt overkommelige, fiskekaker trenger du:

 • ca 800 gr laksefilet (jeg brukte frossen fisk)
 • 1 stk hakket rødløk
 • 1 ts revet frisk ingefær
 • revet skall av 1 stk sitron
 • 2 ss hakket koriander
 • 3 fedd hakket hvitløk
 • 1 ts sukker
 • 1 ss soyasaus
 • salt
 • pepper
 • olje til steking

Ha alle ingrediensene i en bolle og la dem ligge der å mingle i ca 30 minutter. (Dette gjør du for at smakene skal sette seg). Bruk en stavmikser og kjør til alt er godt blandet. (Bruk gjerne foodprosessor om du har det). Smak til med salt og pepper. Form fiskedeigen til små, runde kaker. Varm oljen i en stekepanne, litt over middels varme. Stek fiskekakene gyldenbrune på hver side, ca. 1 -2minutt. Server med feks ris, sweet chilisaus og vårløk.

Så gode at til og med Jensen ville ha.
Bollefrua på bytur, en beretning i bilder.

Bollefrua har vært i Stockholm i helgen. Besøket hadde to hensikter: å feire at jeg har vært frue i 10 (!) år og å delta i min gode venn Bjørn sitt bryllup. Fin tur altså, men nå ligger jeg syk og slækk, dessverre. Her kommer noen highlights fra turen, også håper jeg at jeg kan komme sterkere tilbake i morgen.

Mathallen på Østermalm

 

 

Høne, anyone?

 

Halla..

 

Herr Bolle (t.v) og buddy i bryllup

 

 

Kafe Esias, Stockholms beste kaffe! (Og digg mat)

 

 

Litt nostalgi er vel på sin plass..

 

 

 
Grove horn med ost og skinke (for travle Bollefruer og andre trengende)

Disse hornene smaker godt, er lette å lage og kan legges rett fra fryseren til matboksen, også er de tint til lunsj. Jeg må innrømme at jeg stusset over gjærmengden i oppskriften. Er det en ting jeg har lært om gjær, så er det at man trenger mye mindre enn man skulle tro, spesielt hvis man har god tid. Fordelen med at det er at deigen trenger kortere hevetid og dermed kan man speede opp hele prosessen.

Grove horn (med hilsen fra Opplysningskontoret for brød og korn sine nettsider):

 • 200 g hvetemel
 • 150 g sammalt hvete, fin
 • 150 g sammalt hvete, grov
 • 1 ts sukker
 • 1 ts salt
 • 60 g smør
 • 3 dl skummet melk eller lettmelk
 • 1 pk gjær
 • 16 skive hvitost
 • 8 skive kokt skinke
 • sammenvispet egg til pensling
 • 2 – 3 ss sesamfrø

1. Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er ca 37 °C.

2. Bland smuldret gjær, sukker og salt i en bolle (jeg bruker kjøkkenmaskin) og tilsett melkeplandingen. Ha i mel og elt deigen til den er smidig og slipper bakebollen.

3. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve på et lunt sted i ca. 30 minutter.

4. Del deigen i to og kjevle hver del til tykke, runde leiver, ca 30 cm i diameter. Del hver leiv i 8 som om du skjærer opp en pizza.

 

5. Legg en skive ost og en halv skive skinke på hver “trekant”. Rull hver del sammen fra ytterkant inn mot midten.

6. Form horn og legg dem på stekeplate med bakepapir. Dekk med plast, og etterhev dem på et lunt sted i ca 30 minutter.

7. Pensle med sammenvispet egg, og dryss sesamfrø over. Stek hornene midt i ovnen på 220 °C i  ca 10 – 15 minutter. Avkjøl på rist.

 

 
Thai-biffsalat med kick-ass dressing

Jepp, det er mandag. Absolutt. Jeg mener, det regner, ferien er over, Herr Bolle er syk.. (og når menn er syke, osv).  MEN jeg har laget thaisalat! Og det er en mood breaker, I’m telling you.

Til  salat til en syk og en sulten trenger du:

2 stykker biff ca 400 gram til sammen (Du kan bruke svin, kylling eller lam også)

grønn, blandet salat

3-4 vårløk i skiver

en avocado i biter

en paprika i biter

to håndfuller cashewnøtter

hakket koriander


Stek biffen. Jeg er ingen ekspert (jeg er tross alt en bollefrue, ikke en biff-frue), men jeg steker biff i litt smør og litt olje på høy varme i noen minutter på hver side, også lar jeg den hvile i fred mens jeg legger opp salaten.
Men det er DRESSINGEN som er heltinnen i denne hverdagshistorien. Den lager du ved å blande:

1 finhakket chili

3 finhakkede fedd hvitløk

3-4 ss revet fersk ingefær

2 ss sukker

4 ss vann

6 ss solsikkeolje

2 ts sesamolje

saft av 2 lime

4 ts soyasaus

Dette er en RAUS porsjon dressing, halver mengden om du vil. Jeg sparer resten til en annen dag..

En dressing trenger ikke være pen om den er kick-ass. (Gammelt Bollefrueord)

 
Egg og bacon for jålebukker.

I dag var det gråvær og halvkjip stemning på øya. Da må man flotte opp der det flottes kan. Jeg begynte med å gi helt kjipe brødskiver en facelift ved å stikke ut sirkler med et glass. Finn et glass som har omtrent samme diameter som en muffinsform.

Så smører du fire av formene i et muffinsbrett med litt smeltet smør.  Legg brødet i de smurte formene. Stek 6-8 baconskiver noen minutter, men de skal ikke bli sprø. La renne litt av på kjøkkenpapir. Kle sidene av muffinsformene med to skiver bacon, en og en halv funker også. Ha litt revet ost i hver form.

Så trenger du fire egg. Skill plomme og hvite og ha hviten i formen først. Ha plommen på toppen.

Stek i ovnen på 180 grader til ønsket konsistens. Server med friske urter og tomater.  Og dagen min ble ganske bra etterhvert den.
Kanelbollen: Kongen av kos.

Jeg baker aldri boller uten at noen av dem får bli kanelboller. Det er bare sånn det er. Jeg bruker samme grunndeig som til vanlige boller, også gjør jeg følgende:

1. Kjevl deigen til et rektangel (hvis du skal bruke all deigen, må du gjøre dette i to omganger).

2. Smør et godt lag med smør og dryss over sukker og kanel.

3. Brett deigen 1/3 mot midten.

4. Brett den resterende tredjedelen over den brettede delen.

5. Kjevl den litt utover, så den blir litt bredere og skjær deigen i ca to cm tykke remser (langs kortsiden).

6. Tvinn hver enkelt remse og slå en enkel knute på den.

7. Legg til etterheving på et papirkledd stekebrett.

8. La de heve ca 45-60 minutter.

9. Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter.
Hjemmelaget fiskegrateng? JUST DO IT.

I går hadde jeg siste feriedag og var blant annet i butikken for å handle mat til de neste dagene. Jeg tenkte at jeg kom til å være sliten etter første jobbdag (fikk rett der, ja) og bestemte meg for å kjøpe fiskegrateng som en enkel løsning. Men da jeg sto å så ned i frysedisken, tenkte jeg: “Bollefrue, nå må du ta deg sammen. Lag fiskegratengen fra bunn, for svingende!” Så i dag gjorde jeg det. FOR FØRSTE GANG! Og vanskelig var det ikke, så nå er det fritt fram for hvem som helst. Er du busy mama som meg, så gjør du noe klart dagen i forveien.

Fiskegrateng for alle:

Dag 1:

1. Kok 100 gram (fullkorns)makaroni, ta en klatt smør i når du har hellt av vannet og avkjøl. Sett i kjøleskapet.

2. Tin 4-600 gram frossen hvit fisk (jeg brukte Sei) eller bruk fersk. Kok opp vann, ha i fisk og skru ned varmen. La trekke like under kokepunktet til gjennomkokt, 6-10 minutter. Ha i en bolle og bruk en gaffel for å dele fisken i små biter.  Avkjøl og sett i kjøleskap.

Dag 2:

1. Ha 100 gram mel og 5 dl melk i en gryte. Kok opp under kraftig omrøring til du har en tykk grøt. Trekk til side.

2. Hakk en stor kepaløk og ha i sausen sammen med fisken.

3. Ha så  i en ts karri, 0,25 ts muskatnøtt (malt), salt og pepper.

4. Skill 4 egg og ha plommene i sausen.

 

5. Pisk eggehviter stive (pass på å ha ren og tørr bolle og visp). Bruk kjøkkenmaskin om du har, så går det kjapt.

6. Vend forsiktig  inn hviter i sausen.

 

7. Bland ca 3-4 ss ketchup (!) i makaronien. Dette høres litt rart ut, men smaker godt og er poppis hos barn.

8. Finn en ildfast form og ha halve sausen i bunn, dekk med et lag makaroni, så resten av sausen. Riv ost og ha på toppen.

 

 

 

9. Stek nederst i ovnen på 200 grader i 40-60 minutter, avhengig av hvor dyp/bred form du har. Min var ferdig etter 40 minutterog da brukte jeg en “vanlig” avlang lasagneform.

 

 

Til dette kan du servere hva du vil, vi hadde kokte poteter, glaserte gulrøtter, parmesanost og smør til de som ville. Hjemmelaget fiskegrateng? JUST DID IT.

 

 

Gode gulrøtter for tiden!

 

 

Oppskriften fant jeg på denne bloggen: http://grassonion.blogspot.no/
Gulrotmuffins! (Eller hvordan få grønnsaker i en treåring)

 

Vi feriret en fin treåring i helgen. Men han er ikke så glad i kaker, så pavlovaen var definitivt mest for de voksne. Ustæsjede muffins er det eneste kakeaktige han vil ha, så da lagde jeg gulrotmuffins. Og da fikk jeg jaggu lurt i han litt grønnsaker samtidig..

Gulrotmuffins:

(24 stk, normal size)

2,5 dl solsikkeolje

3,5 dl sukker

4 dl fint revet gulrot

3 egg

4 dl hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts natron

0,5 ts salt

0,5 ts muskatnøtt (malt)

1 ts kanel

1 dl grovt hakkede valnøtter

Rør sukker og olje “hvitt” og rør så inn gulrøttene. Tilsett egg, et av gangen. Bland alt det tørre som gjenstår og rør inn. Legg muffinsformer i et muffinsbrett og fyll formene litt over halvfulle. (Jeg gjorde altså dette i to omganger). Stek på 200 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist. Mine barn liker muffinsene best akkurat som de er, men jeg synes det er digg med ostekrem. Så da tok jeg glasur på halvparten.

 

Ostekrem:

1 boks philadelphia ost, naturell.

1,5 dl melis

2 ts vaniljesukker

smak til med sitronsaft

Pisk/rør ost, melis og vaniljesukker. Smak til med sitronsaft. Smør på muffins.

 

 
Pavlova! -Nå kan hvem som helst få en russisk ballettdanser i stua si.

Pavlova, altså. (Eller marengskake, om du vil). For en merkelig ting. Fra noen lite tiltrekkende eggehviter, til en stor og luftig og vakker kake som smelter på tungen. Snakk om stygg andunge! Og ikke er det spesielt vanskelig heller. Jeg gir meg over. Det eneste man må være skikkelig nøye på er å ha rene bakeredskaper. Eggehviter er følsomme på det punktet. Som en fanatisk slanker er eggehvitene hysteriske når det gjelder fett. Da nekter de å vise seg fra sin sjarmerende side og bare skvalper fornærmet rundt i bollen med en forurettet mine. Altså ren og tørr bakebolle og visp. En annen ting er å være nøye med å skille eggeplommer og hviter. Kun en dråpe eggeplomme, også aser hviten seg opp igjen og nekter å samarbeide. Men hvis du følger disse enkle reglene, så blir du belønnet med et meget godt resultat.

 

Pavlova (oppkalt etter en russisk ballettdanser).

Til bunnen:

6 eggehviter

3 dl sukker

1 dl melis

1 ts eddik (jeg brukte rødvinseddik)

Pisk eggehviter og tilsett gradvis sukker og melis. Du skal piske til det er helt hvitt og stivt, det tar en stund så elektrisk visp lønner seg..

 

 

Når hviten er stiv, så tar du et stekepapirkledd stekebrett og smører røren ut i en sirkel på brettet. Tenk deg at den skal bli så stor som en “vanlig” springform.  Stek bunnen på 140 grader i ca 1,5 time, midt i ovnen. La den avkjøle i ovnen med døren på gløtt, hvis mulig. La den uansett avkjøle på stekebrettet.

Krem:

ca 4 dl kremfløte

2ss sukker

ca en halv pakke ferdig lagd vaniljekrem fra Piano. (Jeg ville egentlig lage fra bunnen, men la terskelen lav for å få mer tid med barna i solen)

Pisk krem stiv med sukker og bland inn vaniljekrem. Bre utover den avkjølte bunnen. Pynt med frukt og/ eller bær.

 

 

Kakebunnen kan lages dagesvis på forhånd og kremen gjøres ferdig samme dag og oppbevares kjølig, men selve monteringen av kaken gjør jeg rett før servering.

 

 
Salat med chevre, serranoskinke og honningkaramelliserte valnøtter.

Hvis jeg bare skal lage middag til meg selv, lager jeg veldig ofte salat. Kjapp, sunn og snadder fruemat. Ekstra lettvint blir det om du spanderer på deg en pose ferdigvasket salat. Bollefrua gjorde det.

You need (i tillegg til love..):

Salat (Jeg brukte ruccolamiks, ferdig vasket..)

5 cherrytomater, halverte

En halv avocado i biter

2 skiver serranoskinke

5 skiver chevre

En liten håndfull valnøtter

En ts honning

Litt smør

Lag vinaigrette av saft av ca en halv sitron, litt olivenolje, 0,5 ts sennep, et knust hvitløksfedd, litt salt og pepper.

Begynn med å ha nøtter, honning og smør i en stekepanne. La nøttene surre i pannen til de en gyldne og blanke.

Stek osten på relativt høy varme i en tørr teflon/nonstick stekepanne.

Legg salat, tomat og avocado på ønsket fat/tallerken og bland inn vinaigretten. Dander nøtter, skinke og stekt, lun ost.  Sweet!
Bollefrua baker brød, take one.

 

En av mine beste venner, Andreas, lurte på om jeg ikke hadde noen bra oppskrifter på grovbrød, og selvsagt har jeg det! Men sannheten er at jeg har bakt altfor lite brød de siste årene. Delvis fordi jeg nesten utelukkende spiser knekkebrød, men like mye fordi jeg ikke har fått tiden til å strekke til. Men nå skal jeg prøve å bli flinkere! Det optimale brødet for meg er passe grovt og må egne seg til matpakker. (Ah, the joys of a mother with small children). Først ut er denne oppskriften fra Morten Schakendas Bakeskole,(men jeg har endret den litt).

Til 3 brød:

1 kg siktet hvetemel

500 gram sammalt rug, grov

50 gram smør i terninger

10 gram sukker

15 gram salt

9 dl vann (ca 30 grader)

25 gram fersk gjær (1/2 pakke)

Ha smuldret gjær, salt, sukker og noe av vannet i eltebollen og bland til gjæren er oppløst. Ha i resten av vannet og øvrige ingredienser. Elt deigen på sakte fart i fem minutter, øk så farten og elt i ytterlige to minutter. Jeg bruker kjøkkenmaskin, men har du ikke så får du kna deigen like there is no tomorrow. Det funker det og.

Dekk med plast og hev til dobbelt størrelse, ca en time. Ha deigen på benken og del i tre like store deler som du har i tre smurte brødformer. Strø over litt mel og hev til dobbel størrelse under plast atter en gang.

Carpe diem osv.

 

Før du steker brødene kan du lage noen snitt i brødene med en skarp kniv. Stekes midt i ovnen på 190 rader i ca 45 minutter. Avkjøl på rist, så klart.

 

 

Hvis jeg skal konkludere med noe, så var dette et luftig og godt hverdagsbrød som barna digga og som var enkelt å lage. Eneste innvending er at det kanskje ble litt for streit, jeg foretrekker litt hele korn og frø. Uansett, titusen ganger bedre og sunnere enn ferdigkjøpt brød!

 

Jeg skar opp et helt brød og la det i fryseren klar til matpakker. Street-smart Bollefrue!

 
Saltimbocca look-a-like. (Gjør i hvertfall ikke hverdagsangsten verre..)

Ja, for hverdagsangsten har krøpet inn i Bollefruas liv. Og tøysete er det, for jeg har hatt en lang og fin ferie og jeg liker jobben min skikkelig godt, så det er ikke noe synd på meg. Jeg liker til og med rutiner! Likevel.. En uro, et ønske om at ingenting skal endre seg.. Oh well. Jeg lagde en skikkelig god middag i dag og har du hverdagsangst som meg, trenger du i allefall ikke lure på hva du skal ha til middag. En ting mindre å bekymre seg for!

“Saltimbocca”

To kyllingfileter, banket litt flate med feks en kjevle

Skall av en liten sitron (kun det gule), finrevet

En god håndfull fersk timian, finhakket

ca 50g parmesan, finrevet

To skiver serranoskinke

Olje, smør, salt, pepper

Båndspagetti

Grønn salat

Bland parmesan, sitronskall og timian i en skål.

 

Bank kyllingfiletene litt flate og dekk med osteblandingen, legg en skive serranoskinke på toppen og fest evt med tannpirkere. (Det er i såfall bare for å lettere få flyttet den over i pannen når du skal steke den, for osten fester skinken og kyllingen sammen når du steker den).

 

 

Stek fileten med skinkesiden ned i litt olje og smør på ganske høy varme i ca to minutter. Snu og stek videre på litt lavere varme i fem minutter.

 

 

Jeg kokte båndspagetti som jeg hadde litt digg tomatpesto (Oliviers og co) oppi, også lagde jeg en enkel grønn salat til. Ideen fikk jeg fra Monicas Matverden.

 

 
Apple crumble

Jeg er fan av dessert, til tross for at jeg sjelden unner meg det. Men når vi har gjester kan jeg dra på litt! Dette er egentlig en høstdessert for meg, men jeg slang oppi noen bær og synes det var alibi nok. Ellers kan man i prinsippet bruke hvilken som helst frukt, rabarbra er feks en killer. Gjør desserten klar på forhånd og sett den i ovnen når dere setter dere til bords. Enklere blir det knapt.

 

Apple crumble til fire:

ca to epler i biter

en håndfull blåbær og bringebær

litt kanel

100 gr mel

50 gr sukker

75 gr kaldt smør i terninger

Bland mel, sukker og smør i en foodprosessor til du får en smuldrete deig.

 

 

 

 

Du kan også smuldre det sammen med hendene. Ha eple, bær og litt kanel i fire porsjonsformer.  Fordel deigen som et lokk over frukten og stek på ca 180-200 grader i 20-30 minutter.

 

 

 

Server varm eller lunken med vaniljeis eller en klatt creme fraiche.