Nøtteknekkebrød – perfekt til ost

Knekkebrød er definitivt my carbs of choice. Men det er digg med litt variasjon! Disse nøtteknekkebrødene funker like bra til frokost som til ostefatet, og de er enkle å få til. Bedre blir det knapt. Ok, det er kanskje en mild overdrivelse, men knekkebrødene er i hvertfall dødsgode.

Nøtteknekkebrød

  • 50 g hakkede valnøtter
  • 50 g hakkede hasselnøtter
  • 50 g hakkede mandler
  • 50 g havregryn
  • 50 g linfrø
  • 50 g sesamfrø
  • 50 g solsikkefrø
  • 1 ts salt
  • 150 g sammalt rug grov
  • 6 dl vann
  • Meierismør til smøring av stekebrett

1.Sett ovnen på 140 grader varmluft. Jeg har funnet ut at det er den beste temperatuuren for min ovn, ellers smaker knekkebrødene fort litt brent. Originalt skulle temperaturen være 160.

2. Bland alt det tørre i en bakebolle.

3. Mål opp vannet.

4. Ha vannet i det tørre. La stå og svelle i minimum 10 minutter.

5. Ta en pakke meierismør og smør begge stekebrettene med et tykt lag smør (ikke smelt smøret). Det går an å dekke brettet med bakepapir i stedet, men jeg synes det er vanskeligere å bre deigen jevnt utover papir.

6. Fordel deigen på to brett og bre den til et jevnt, tynt lag. Prikk deigen med en gaffel.

7. Sett brettene inn i ovnen i 10 minutter, et brett oppe og et nede. Ta de ut og skjær deigen i ruter med et pizza hjul. Hver rute blir da et knekkebrød, så velg en størrelse som passer for deg.

8. Stek knekkebrødene i 60 minutter til. (Altså 70 minutter til sammen). Bytt plass i ovnen etter halve steketiden. Dvs 35 minutter på hvert sted. Jeg pleier å skru av ovnen og la knekkebrødene avkjøles mens døren står på gløtt. Det viktige er at knekkebrødene får avkjøles på brettet.

9. Når knekkebrødene er kalde, brekker du de opp og legger de i en tett boks. Hvis noen ikke er helt “tørre” bleier jeg bare å steke de litt til eller la de ligge til tørk over natten.




Bollefrua vs Vivienne Westwood – ikke akkurat uavgjort

I sommer kjøpte jeg en Vivienne Westwood – bukse på Twisted i Bergen. Buksen var utrolig kul, veldig på salg og bare littegrann for trang. Men som Bollefrua må man alltid regne med å gå på litt feriekilo om sommeren, så planen min var at buksen skulle passe omtrent nå. Og det gjør den forsåvidt. Men jeg begynner å innse at den for alltid vil være litt trang i livet og det har bekymret meg. Man skal jo leve litt også! Og spise. Og selv om jeg liker å trene og spise sunt, så gidder jeg ikke være så mye tynnere enn dette. Og heller ikke tjukkere. det må sies. Men en dag på jobb kom løsningen til meg som et lyn fra klar himmel: Bollefrue. Hvorfor flytter du ikke bare knappene på buksen din? Så kan du have your cake and eat it too? Ideen var faktisk så god at jeg feiret med å lage noen sinnsykt gode sjokoladecoockies i helgen:

Firkløverkjeks (Maryland coockies, eat your heart out):

ca 24 stk

100 gram hvitt sukker

110 gram brunt sukker

114 gram mykt smør

1 egg

1 ts vaniljesukker

180 gram hvetemel

0,5 ts natron

1 ts varmt vann

0,25 ts salt

150 gram firkløversjokolade, hakket

en god dl hasselnøtter, hakket

Sett ovnen på 175 grader. Pisk sukker og smør kremet. Rør inn egget. Ha så i vaniljesukker, mel og salt. Bland vann og natron og ha det i røren. Rør til slutt inn sjokolade og nøtter og fordel deigen i klatter med en ss på to papirkledde stekebrett, så du får ca 24 kjeks. Stek i ovnen til de er litt gyldne i kanten, 10-15 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevar i tett kakeboks.

Jeg må si at planen min var å ta med resten av disse kjeksene på jobb i dag. Men så ble en av gutta syke over natten, så nå er jeg innesperret med en hel boks med Firkløverkjeks. Vet ikke helt hvem det ble 1-0 til, men det er hvertfall ikke meg.




Marinerte kyllingspyd med thaisalat

I dag har vi debutert som engasjerte idrettsforeldre. Vår eldste sønn har begynt på allidrett og i den anledning ble vi beordret ut som hjelpere på allidrettens høstdag. Jeg møtte opp med stål i blikket og drapert i ull. Hva ventet meg? Fotballdommer? Lengdehoppmåler? Skihoppinstruktør? Sambandsansvarlig? Nope! Jeg ble satt til å flippe hamburgere i utendørskafeteriaen. Oh, the ironi. Burgerfrua på allidrettens dag. (Det komiske er at jeg hadde planlagt hjemmelagede burgere i kveld, så nå flipper jeg de også, as we speak).

Tidligere i uken lagde jeg derimot denne thaisalaten, med tilhørende kyllingspyd. Magert, tasty og enkelt. I love it.

Kyllingspyd:

ca 400-500 gram kyllingfilet og eller svinefilet, i biter

 

 

Marinade:

3 fedd hvitløk, finhakkede

1 ts malt koriander

0,5 ts malt spisskummin

1 ts karripulver

1 ss brunt sukker

2 ss solsikkeolje

1 ss fiskesaus

0,5 ts sambal oelek (chilipure) eller litt finhakket chili

 

Bland alle ingredienser til marinade i en brødpose og ha i kyllingen. Knøvl alt godt sammen og la stå i kjøleskapet så lenge du kan og gjerne over natten. Når du er klar med salaten, så steker du kyllingen i olje i ganske varm panne og så kan du tre den på spyd når den er ferdig stekt. (Er det sommer, ka du jo grille hele spyd, men nå er det høst, dessverre).

 

 

Thaisalat:

Bruk grønnsaker du har eller liker, mitt forslag:

1-2 lange røde paprika, i skiver eller strimler

3-4 gulerøtter, i skiver på skrå

1 liten rødløk i tynne skiver

1 håndfull sukkererter, skåret på skrå

1 håndfull bønnespirer

1 agurk, fjern frøene/innmaten og del i tynne skiver

 

 

Dressing:

1 1/2 lime, saften

2 ss søt chilisaus

 1 ss brunt sukker

 0,5 finkuttet rød chili

en god neve finkuttet koreander

to ts fiskesaus (Nam Pla) 

noen dråper eplecider eddik

peanøtter til servering+evt limebåter

 

Bland alle ingredienser til dressingen og smak deg evt frem med mer sukker eller lime. Ha alle ingrediensene til salaten i en bolle og bland godt. Legg så salaten på tallerkener, ha over dessing og peanøtter og server med varme kyllingspyd.

 

Jeg <3 thaimat

 

 

Fineste allidrettsgutta!

 




Hallo fredag! Er du her igjen?

Fredag kveld og jeg er helt ferdig. Stick a fork in me, cause I’m done. Bak meg ligger jeg en full uke med mye på jobb og hjemmefronten, i morgen venter
en helt tom lørdag siden fotokurset jeg hadde meldt meg på ble avlyst. Og selv om jeg absolutt trenger å bli bedre på å ta bilder, så kjennes det utrolig godt å kunne ha en lat og planløs dag for en gangs skyld. Siden jeg frykter at du som leser dette tror jeg er en klagebøtte, så skal jeg unnlate å nevne ukens bunnpunkt, nemlig da jeg skulle sette barna inn i bilen tidlig på morgenen (allerede muggen etter å ha blitt vekket 05.15) og jeg ble overfalt av en Borrebusk. Du tror sikkert at Frua overdriver, men  jeg stakk altså bare hodet inn i bilen for å feste Jens og  ante fred og ingen fare og da jeg reiste meg opp var jeg full av borrer. Og aller verst angrepet var den fine fletten min som jeg hadde spandert en del minutter på. Siden jeg allerede var forsinket etter å ha forsøkt å forklare Jens at man ikke kan ta med gresskar i barnehagen, en kamp jeg forøvrig tapte, så måtte jeg levere barna med borrehår. Gresskaret har vært Jens sin store kjærlighet hele uken, så hvordan det går når vi skal dessikere det i morgen, skal bli spennende. Et av ukens høydepunkt, var for øvrig denne forretten som blir nr to i rekken på bloggen. Og flere skal det bli, for jeg elsker forretter. <3

Chervrecrostini med honning og valnøtter:

(Forrett til to)

6 skiver baguett

6 skiver chevre

blandet salat, vasket

en sjarlottløk i tynne ringer

en håndfull valnøtter

litt flytende honning

litt fersk timian

vinaigrette

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Rist nøttene i tørr panne, sett til side.

3. Legg osten på brødet og ringle over litt honning. Bak i  ovnen til osten er myk og brødet ristet.

4. Bland salat og løk med vinaigrette og legg opp på tallerkener.

5. Legg på de små chevretoastene, valnøtter og timian og SPIS. 🙂

God fredag!

Jens og gresskaret – a love story




En skikkelig god forrett!

Bollefrua har fått sin første request! Min gode kollega påpekte at det ikke fantes noen forretter på bloggen, og det kan vi jo ikke ha noe av. Denne laksesaken lagde jeg kjapt og gæli etter jobb i dag for å servere en god venninne som kom på besøk. Vanvittig godt. Og enkelt. Bare gled deg.

 

 

Salmasnadder:

(til to gode venner)

200 gram salmalaks, i tynne skiver

0,5 sitron, saft og evt skall

1 ss olivenolje

1 sjarlottløk, i tynne skiver

ruccolasalat eller blandet salat, vasket

0,5 dl ristede pinjekjerner

litt høvlet parmesan

havsalt og nykvernet pepper

 

 

 

 

1. Rist pinjekjerner i en tørr panne.

2. Bland sitron og olivenolje.

3. Skjær løk i skiver.

4. Skjær og legg fisk på tallerkener.

5. Strø over salat, pinjekjerner, løk, parmesan og ringle over sitronoljen. Ha over salt og pepper og spis med en gang.

 

 

 




One pot wonder #1

I går var det MANDAG hos Bollefrua. Du vet den følelse av at kropp og hode nekter å samarbeide, motet er lavt, været er kjipt, ungene vil ikke, køen er lang, buksen litt trang og kaffen for fort kald. Da pleier jeg å gi meg selv en peptalk i bilen på vei til jobb. Elementer i samtalen kan være #du har jo så mye å være glad for #Bollefrua-a domestic goddess #kanskje du akkurat har vasket den buksen #overalt i verden er det barn som sulter #lag noe ekstra godt til middag i dag #snart helg! Noen gangen hjelper peptalken, andre ganger ikke. Men å lage noe godt til middag, det hjelper nesten alltid!

Denne gryten er en “alt i ett” gryte, som går overraskende raskt å lage. Og den smaker supergodt! Verdt å spandere på seg en god pølse eller to, det gir mye smak og dybde til retten.

Minestrone alla Bollefrua

1-2 ss olivenolje

1 liten gul løk, finhakket

2 gulrøtter, i terninger

2 stilker stangselleri, i terninger

1 stor søtpotet, i terninger

1 ts salt

grovkvernet pepper

(evt sukker og sitronsaft for å smake til)

1 boks hermetiske tomater, jeg bruker S&W “petite cut”

1 ts oregano

1/2 ts timian

1/2 ts rosmarin

1 liter grønnsaksbuljong

1 raus kopp pasta, feks sløyfer

2 skikkelig gode pølser, jeg brukte chorizo, i skiver

1 boks kidneybønner

1 boks bønner i tomat, ha begge boksene med bønner i et dørslag eller i en sil og skyll godt

1 ss sweet chili sauce for hete (valgfritt)

Parmesan og feks persille til servering

 

 

Stek søtpotet, løk, gulrot og stangselleri  noen minutteri olje. Tilsett krydder og la det frese med et halvt minutt. Ha i tomat og grønnsaksbuljong. Kok opp og kok ca 5 minutter. Tilsett pasta og kok ca 10 minutter. Da burde pasta og grønnsaker være ferdige. Hvis du bruker “rå” pølse, er det lurt å steke den litt først. Hvis den er varmebehandlet, så bare hiv oppi. Ha i bønner og smak til med salt, pepper, sweet chilisaus, evt sukker og sitronsaft. Server med parmesan og friske urter og føler du det som jeg en mandags morgen, så vær glad for at du skal få en dag i mårå (som rein og ubrukt står). <3

Jepp. Stemningen er på topp på vei ut av døren tidlig en mandags morgen. (Så gjør vi så når til barnehagen vi går)

Ideen til denne retten fant jeg her.




Solskinnsboller. (Dugnaden begynte for en halvtime siden!)

 

 

Det var dugnad i sameiet på lørdag. Jeg hadde vært klar i ukesvis! Helt siden infoskrivet kom, har jeg holdt av dagen. Ikke med glede, det skal jeg innrømme. Mer med en følelse av plikt og samhørighet, vi som bor i blokk kan ikke bare leve for oss selv. Men etter som helgen nærmet seg, ble jeg i tvil. Grunnen var ærbar nok. Det skulle nemlig være rosa-sløyfe-zumba-maraton på treningssenteret mitt og jeg ville så gjerne være med! Og akkurat det med brystkreft klarer jeg ikke å tenke på uten å få et ubehagelig sting i brystet. Mange kjenner noen. Jeg kjenner noen. Så egentlig var det en no-brainer! Og dugnaden skulle jo vare hele dagen.. Så Herr Bolle stilte opp kl.12 med gutta våre i fullt regnutstyr OG striregnvær. Jeg gikk på zumba, og var takknemlig for livet. Da jeg kom hjem regnet det fortsatt. VIRKELIG. Og smågutta var ikke klar for å være mer ute, så vi gikk inn. Og satt bolledeig. Men utenfor vinduet var det et par ildsjeler som fortsatte. Og fortsatte. Og mens deigen hevet, så kunne jeg ikke annet enn å beundre småbarnsmoren fra nabo-oppgangen som ikke ga opp rakingen. Vi har mange fine trær her.. Så da bollene var ferdige, gikk jeg bort til henne  (the walk of shame) med noen solskinnsboller for å bøte på min dårlige samvittighet. Det fortjente hun. Vi som bor i blokk kan jo ikke bare leve for oss selv.

 

Solskinnsboller:

150 gram smør i terninger

5 dl melk

1 egg (evt et til pensling hvis du er jålete)

50 gram gjær (jeg brukte tørrgjær i dag, the cat’s out of the bag, Bollefrua bruker tørrgjær)

150 sukker

900-1000 gram hvetemel

2-3 ts kardemomme

1 ts salt

bremyk, kanel og sukker til fyll

vaniljekrem (ferdig kjøpt eller bruk oppskrift nedenfor)

evt melis blandet med litt vann for å pynte bollene

Ha gjær, salt og melk i bakebollen først og tilsett så alt unntatt smør og elt i 10 minutter. Så har du i smøret og elter 10 minutter til (deigen skal være jevn og smidig). Hev under plast i minimum en time eller til dobbel størrelse. Elt i ett minutt og ha deigen på bakebord/kjøkkenbenk. Del i to og kjevle hver del til et rektangel. Smør på bremyk og strø over kanel og sukker. Rull sammen til en pølse og skjær i skiver. Legg hver skive på et bakepapirkledd stekebrett og sett til etterheving under plast i ca en time. Sett ovnen på 225 grader. Når bollene er ferdig hevet, lager du forsiktig en liten grop i midten og har litt vaniljekrem i. Pensle med egg om du vil. Stek i ca 10 minutter eller til de har fått en gylden, fin farge. Avkjøl på rist.

 

 

 

Vaniljekrem (from heaven):

1 vaniljestang

4 dl melk

6 eggeplommer

1/2 dl sukker

1-2 ss maisenna

 

 

 

Splitt vaniljestangen med en kniv og skrap ut frøene med en ts. Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og visp dem sammen. Varm forsiktig opp mot kokepunktet under omrøring, til kremen begynner å tykne fra bunnen. Følg med på varmen, kremen skal ikke koke. Jeg har en kokeplate som går fra 0-10 og jeg hadde min mellom 6 og 8, dvs jeg skrudde litt opp og ned. Jeg avkjølte kremem ved å sette hele gryten i oppvaskkummen, fyllt med kaldt vann.
Bollene ble latterlig gode og de kan fint fryses. Og husk at det er ingen skam å bruke ferdig vaniljekrem! Ha en fin kveld:)

 

 




Tapas til kveldsmat. Hverdagslykke!

Det forutsetter selvfølgelig at mat gjør deg også lykkelig. Da jeg bodde i Bergen gikk jeg en kveld for å se et teaterstykke min kompis, Eivind, hadde skrevet. Stykket var festlig og spesielt lo jeg godt av en replikk den kvinnelige hovedrolleinnhaveren hadde. Hun sa: “Jeg tror jeg går og lager litt middag. Jeg er ikke sulten ennå, men jeg blir det sikkert snart.” Da jeg snakket med Eivind etterpå, kommenterte jeg at jeg synes den replikken var morsom. Han kunne fortelle at det var jeg selv som en gang hadde sagt det og at han delvis hadde basert karakteren på meg.

Aaaaaaaanyway. Det er søndag (igjen) og jeg vil gjerne bøte på litt hverdagsangsten der ute ved å dele denne ideen til en bra kveldsmat. Jeg lagde den da jeg var alene hjemme en kveld og jeg var faktisk redd for at Herr Bolle skulle komme tidlig hjem, så jeg måtte dele. Det var det med å være litt vel opptatt av mat da.. Til en person trenger du hvertfall, give or take:

 

 

Kveldsmat-tapas med bruschetta og bacondadler:

2 skiver god skinke, jeg hadde serrano

manchego ost

en skive brød, jeg brukte en helt vanlig grovbrødskive

et helt fedd hvitløk, skrelt

2 gode tomater, i små biter

1/8 rødløk, finhakket

litt fersk basilikum, finhakket

en ts balsamico eddik

en ts god olivenolje

salt og pepper

2 skiver bacon

4 dadler, steinen fjernet

4 små biter chevre, eller annen ost feks Snøfrisk eller brie

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Bland tomat, løk, basilikum, olje, eddik i en skål og smak til med salt og pepper. Sett til side.

3. Rist en skive brød i ovnen til den er sprø, men ikke brent. Avkjøl litt.

4. Gni brødet inn med et fedd hvitløk, det gir et digg sting til bruschettaen.

5. Rett før du skal spise har du tomatblandingen på brødet.

6.  Fjern steinen fra dadlene og erstatt den med en liten bit chevre. Surr en halv skive bacon rundt og sett den med skjøten ned på et bakebrett kledd med bakepapir. Gjenta prosessen. Stek på 200 grader midt i ovnen til bacon er gyldent. De trenger ikke være varme når du serverer dem.

7. Legg opp alle godsakene på at fat og kos deg.

Hvis du fortsatt har hverdagsangst etter å ha lest dette, kan du jo ta en titt på teksten en av elevene mine skrev før helgen. Ha en fortsatt god søndag! 🙂




Kyllingfajitas med ananas-salsa, aioli og sprø spekeskinke!

 

I morgen er det fredag, den store tacodagen. Bollefruas hjem er sjelden et unntak fra denne regelen. For vi mennesker er jo litt vanedyr. De fleste av oss liker (og trenger) rutiner. Litt oversikt. Orden. Kaffen skal stå på fast plass, morgenen forløper i fast rekkefølge, vi liker å ligge på samme side i sengen, vi kjører samme vei til jobb og blir ofte i samme jobb i mange år. Vi har på oss stjerneskjerf og converse og vi har like støvler (Hallo? Ikke samme farge da!). For noen er det nok å variere mellom Santa Maria og Old el Paso, og greit nok, de om det. Men er du klar for en litt større forandring, kan du jo prøve dette i morgen:

Kyllingfajitas med bra stæsj:

nok til to

Ailoli:

(alle ingredienser bør være romtempererert)

et egg (evt ferdig kjøpt majones)

solsikkeolje

hvitløk

sitron

sennep

salt og pepper

Hvis du bruker ferdig majones, så ha majo i en skål og ha i et knust hvitløksfedd, litt sitron, en halt ts sennep, salt og pepper. Smak deg frem. Hvis du vil lage bra bunnen av, så foreslår jeg å ha et helt egg i en stavmikserbolle eller annen dyp bolle. Ha i et hvitløksfedd i biter, 0,5 ts sennep, sitron, salt og pepper. Kjør med stavmikser. Fortsett å la stavmikseren gå mens du sper olje i en tynn stråle. Fortsett til aiolien din har ønsket konsistens. Du kan smake deg frem med sitron osv til slutt.

Ananas-salsa:

en hel fersk ananas, fjern skall, del i fire og ta bort den harde kjernen. Pass på at du får bort alle de brune “øynene” i ananasen

1 ss flytende honning

1 ss olje

en rødløk, finhakket

en raus neve koriander, hakket

en lime, saften

en rød chili, renset og finhakket

Sett på grillen i stekeovnen på det varmeste elementet. Bland olje og honning og pensle ananasen med oljeblandingen, grill ananas i 10 minutter, snu etter halve steketiden. Pass på at den ikke svis. Avkjøl litt og skjær i terninger. Bland sammen med rødløk, chili, lime og koriander. Sett til side.

Selve kyllingen:

3 stk kyllingfilet

smør/olje til steking

salt og pepper

Skjær kyllingfilet i biter og stek i varm panne. Krydre med salt og pepper. Hold varm.

Serveringstæsj:

fajitas lefser

ruccola eller annen grønn salat til servering

en halv pakke Stranda spekeskinke, eller annen god skinke, stekt i ovnen (200 grader) på bakepapir til sprøtt, avkjøl.

Når alt er klart, har du lefse på tallerken og anretter alt det gode på toppen. Du kommer ikke til å angre på at du prøvde dette. Kom igjen, vær litt crazy! Og du, ha en finfin fredag! 🙂

 

Denne oppskriften er fra Gøril Wiker, min favoritt kokebokforfatter.




Høstsalat med eple, rødbet, chevre og sprøstekt bacon

 

Denne salaten, mine venner, var supergod! Og er du ingen chevre-fan, så kan du bruke annen ost i stedet.

Høstsalat:

(til en sulten eller to som er småspiste)

4 skiver stjernebacon

5 skiver chevre

1 liten rødbet, kokt

2 reddiker

litt blandet, vasket salat

et halvt eple

en liten håndfull valnøtter

1 drøy ts honning

1 ts meierismør

 

 

Vinaigrette:

1 fedd  hvitløk, finhakket (valgfritt)

o,5 ts maldonsalt, knust

noen runder med pepperkvernen

1 ts honningdijonsennep eller evt vanlig dijon

1 ss rødvinsedikk

2 ss solsikkeolje

 

 

1. Begynn med å koke rødbeten, for det tar en stund. (Avhengig av størrelse opp til en time). Gjør dette  evt dagen før og oppbevar kaldt. Så lager du vinaigretten. Bland først hvitløk, sennep, salt og pepper. Ha så i edikk. Bland. Tilsett så olje i en tynn stråle mens du pisker kraftig med feks en gaffel. Smak deg frem, men den skal være ganske sterk, synes jeg.

2. Når jeg steker bacon, gjør jeg det alltid i stekeovnen. Legg bacon på bakepairkledd stekebrett og sett den i kald ovn eller forvarmet ovn. Uansett er 200 grader fint. Følg med og ta det ut når du synes det er perfekt stekt. La evt renne av på kjøkkenpapir, så blir det enda sprøere!

3. Ha nøtter, smør og honning i en stekepanne og la det surre sammen til nøttene er gyldne og karamellisert. Avkjøl litt.

4. Skrell rødbet og skjær i skiver.

5. Vask og del reddik og eple i båter.

6. Varm en tørr teflon panne til godt over middels varm og stek chevreskivene et par minutter på hver side. De skal bli gyldne og litt sprø i kanten.

7. Bland salaten med vinaigrette og ha på et fint fat eller tallerken. Anrett resten av godsakene så fint som bare det, og spis.

 

 

 




Matpakkemuffins

Noen ganger må man begrense seg (litt for ofte, synes Bollefrua), men ikke når det gjelder å lage disse matpakkemuffinsene. Da er det bare å gædde på med fyll. For ellers blir de litt kjedelige og det vil vi jo ikke. Det er litt som med julen. Da er det greit å gå litt overboard. Gud kjørte (i de dager da det ble sendt ut bud fra Keiser Augustus) på med både englekor og julestjerne (den du ser over taket der’a Jordmormatja bor) og de hellige tre konger kom ikke akkurat med myke pakker til Jesusbarnet. Nå lurer du kanskje på hvordan matpakkemuffins plutselig handler om julen, og vet du, det gjør faktisk jeg og.

Matpakkemuffins:

til 12 muffins

75 gram smør, smeltet
4 egg
50 gram parmesan, revet
2 dl kesam (hvis du har rømme, bruker du det. Eller fløte. Eller melk. Du skjønner sikkert tegninga)
1,5 dl sammalt hvetemel, grov
5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
evt litt salt
1 ts hvitløkspulver
litt melk hvis deigen blir for seig
10-15 kalamataoliven, finhakket
5 -7 soltørkede tomater, finhakket
100 – 150 gram revet jarlsberg eller cheddar eller hva du enn har. Fetaost er nok digg!
Salami skåret i små biter, eller annet kjøttpålegg
Litt finhakket basilikum
Litt smør til smøring
1. Sett stekeovnen på 200 grader.
2. Visp sammen smør, egg, parmesan og melk.
3. Bland sammen det tørre og ha i melkeblandingen.
4. Tilsett soltørket tomat, oliven, basilikum, salami og ost.
5. Rør sammen, spe evt med melk hvis den blir for deigete.
6. Smør formene i et muffinsbrett med smeltet smør og fill formene med røre.
7. Stek midt i ovnen i ca 25 minutter eller til de er gyldenbrune.
8. Avkjøl på rist.
9. Le hele veien til jobben fordi du har så digg matpakke.



Eplevafler

Noen ganger er vafler alt som skal til. <3

Eplevafler:

2 egg

2 dl lettmelk

1 ss sukker

0,5 ts bakepulver

50 gram solsikkeolje

75 gram fin sammalt hvete

100 gram hvetemel

1 eple

en skvis sitronsaft

0,5 ts kanel

 

Bland alle ingredienser unntatt eple til en glatt røre og la røren svelle i minst 20 minutter. Skrell og riv eplet  rett før steking og bland i røren. Stek vafler og avkjøl de på rist. Server med ditt favorittstæsj.




Heit pasta med sprøstekt chorizo og kremet tomatsaus

I dag minner jeg lite om en Bollefrue. Jeg føler meg egentlig mest som Hufsa i Mumitrollet og hun er ikke videre trivelig, for å i det sånn.

Kaffehufsa

 

Men helgen har vært bra den, det skal ikke stå på det! Vi dro på overnattingstur med familiekoret til en DNT hytte oppi skogen her og vi har hatt det fint. Bål, hinderløype, høns, kaniner, vellykket voksentid og frisk luft. Takk til alle som var med, vi koste oss!

Samuel i hinderløypa

 

Jens og venninnen hans <3

 

Men for å bøte litt på dette happy family-inntrykket, kan jeg fortelle at jeg ikke fikk sovet noe særlig og da blir jeg litt fæl, rett og slett. Så etter å ha brølt og bjeffet og vært ganske urimelig da vi kom hjem, satt jeg i gang med å lage denne middagen. Og den ble supergod! Og kan fint lages selv om man ikke er sur.

Chorizopasta:

1 rødløk, hakket

2 fedd hvitløk, finhakket

2 bokser S&W “petite cut” tomater

en god skvett matfløte

litt piri piri krydder eller fersk chili for hete

salt, pepper, sukker (smak til)

3 chorizopølser i skiver, jeg fant rå chorizo på butikken, men annen kraftig pølse smaker nok også godt

pasta (jeg brukte penne)

litt friske urter, jeg hadde basilikum

revet parmesan til servering

Fres løk og hvitløk i olje, ha i litt piri piri og tilsett tomater. De smaker utrolig godt i seg selv, men se om du må ha i litt salt, sukker eller pepper. Kok minst en halvtime og smak til med fløte.

Stek chorizo sprøtt i en tørr panne (pølsen har mye fett, så du trenger ikke olje) og ha både pølse og litt stekefett i sausen. Spar evt litt pølse til servering. Ha i litt hakkede urter. Kok pasta etter anvisning på pakken og bland pasta og saus. Server med parmesan og evt en grønn salat.

Ideen til denne oppskriften fant jeg hos Lars spiser, drikker og synser.

Kinesiske lykter fra i går kveld

 

God søndag! <3




Banan- og blåbærpannekaker – the American way! (Recipy also in English)

Det er lørdag morgen og alt er mulig. Minn meg på det mandag morgen! Disse pannekakene er hvertfall en fabelaktig måte å starte dagen, uansett ukedag. Jeg lagde disse på onsdag etter en natt med særdeles lite søvn. Det gikk kjapt og så følte jeg meg litt gladere etterpå. Det gjorde nok resten av familien også.

 

 

Banan og blåbærpannekaker:

1 moden banan

150 gram hvetemel, jeg brukte spelt

1 ts bakepulver

0,5 ts natron

1 egg

2,5 dl kulturmelk (jeg brukte en blanding av kesam, rømme og melk. Fin måte å bruke opp rester)

1 ts sukker

30 gram smeltet smør

en håndfull blåbær eller så mange du vil

Mos bananen med en gaffel i en bolle og tilsett egg og melk, bruk en håndvisp eller bare rør godt. Ha i det tørre og bland til en jevn røre. Rett før du skal steke pannekakene blander du i smøret. Varm en tørr teflonpanne til litt over middels varme og hell litt røre i pannen. Greit med en testpannekake! Vend pannekaken når det bobler litt, det går fort. Så er det bare å fortsette å steke. Hvis du vil ha blåbær i tar du litt røre i pannen og strør blåbær oppå. Vend som vanlig og server med mer blåbær.

God helg alle sammen!

 

 

 

 

 

 

These are great for breakfast any day of the week, quick and easy. 🙂

Banana and blueberry pancakes:

1 ripe banana

150 grams of all purpose wheats

1 ts baking powder

0,5 ts of baking soda

1 egg

2,5 dl cultured milk

1 ts sugar

30 grams melted butter

blueberries

Miks milk, egg and a crushed banana together. Add dry ingredients. Stir till even batter. Add butter just before frying. Heat a nonslip, dry frying pan and add batter in small portions. Turn when little bubbles appear in batter. Pay attention, this does not take much time! Add blueberries to pancakes before you turn them if you want blueberries. Serve with more blueberries!

Have a fantastic weekend!




Ikke bare Bollefrue, nå også “Miss May”

Jada, du leste riktig. Bollefrua har blitt kalenderpike! 🙂 Ikke Pinup-kalender, riktig nok, men i Coops matkalender. Coop arrangerte nemlig en konkurranse i samarbeid med Matbloggsentralen hvor de ønsket seg hverdagsretter til sin årskalender. Det kom inn 522 bidrag og Bollefrua ble altså med blant de 12 som ble trukket ut.

For å se mitt vinnerbidrag, så trykk på dette bildet:

 

 

Bidragene ble premiert og får altså en plass (med bilde, oppskrift og link til bloggen) i kalenderen som blir sendt ut til alle Coops medlemmer. Stor stas! 🙂