Havrekjeks

Når jeg har fri har jeg gjort det til et prinsipp å drikke kaffen min i sengen om morgenen. Det er en fin måte å møte dagen på. Aller best smaker kaffen med en liten matbit ved siden av og da er disse havrekjeksene en av mine favoritter. Med bunost og smør, of course.

IMG_3496

IMG_3487

Havrekjeks:

(ca 50 stk)

125 gram meierismør

o,75 dl sukker (i den opprinnelige oppskriften er det1,5 dl, men det synes jeg blir altfor søtt)

1.5 dl melk

1 ts hjortetakksalt

1 ts natron

250 gram havregryn (lettkokte)

hvetemel til deigen er passe fast

Sett stekeovnen på 180 grader. Rør sukker og smør hvitt i en foodprosessor (jeg bruker stavmikser og det funker like bra). Rør natron og hjortetakksalt ut i melk og ha det i blandingen. Tilsett havregryn og kjør alt sammen. Spe med mel til deigen samler seg. Ta deigen på benken og kna den litt mens du evt tilsetter litt mer mel. Deigen skal kunne kjevles, så den må hverken være for tørr eller for våt. Men det er bedre å tilsette litt mel når du kjevler ut enn å ha i for mye mel på forhånd. Kjevle ut deigen så tynt du ønsker og trykk ut med ønsket form (feks et rundt glass eller hjerteform). Legg kakene på et stekebrett med bakepapir og stek midt i ovnen i ca 12 minutter til de er så vidt gyldne. (Mulig du kan sette opp temperaturen på ovnen din til ca 190-200, prøv deg frem). Avkjøl på rist.

IMG_3484

Fin gave til noen som har alt!

 

 

IMG_3486

 

 

Flere som liker kaffe på senga..

Flere som liker kaffe på senga..

 

 

 




Den aller beste potetsalaten!

Dette er en klassisk potetsalat som aldri slår feil, men alltid slår an. Den passer utmerket på koldtbordet eller til grillmat. Jeg fikk oppskriften av en klassevenninne på lærerskolen (Kristin, I’m looking at you) og oppskriften har fulgt meg siden.

Klassisk potetsalat
12 kokefaste poteter (type Beate)
0,5 gul løk, finhakket
5-6 ss sylteagurklake, smak deg frem, ha evt i mer
salt og pepper
1 boks lettrømme
ca 1,5 dl majones (lett eller fett, opp til deg;)
20-30 skiver sylteagurk (ca 0,5 glass), finhakket
ca 0,5 finhakket purre

 

IMG_3420

 

 

Lag dressingen først, den blir bare bedre av å stå. (Gjerne dagen før, evt lag hele salaten dagen før). I en bolle har du rømme, majones, løk og sylteagurklake, smak til med salt og pepper og bland godt. Skrell potetene og kok dem møre. Avkjøl litt og skjær i terninger. Ha poteter, sylteagurk og purre lagvis i bollen du lagde dressingen i. Bland til slutt forsiktig, så ikke potetene blir til mos. Holder seg i dagesvis i kjøleskapet og smaker skikkelig godt.

 

IMG_3425

 

IMG_3470

 

IMG_3476




Bollefruas 15 minutes of fame

For en tid tilbake deltok Bollefrua i en konkurranse fra Coop om en plass i deres matkalender. Du kan lese mer om dette her. Gjett om jeg ble glad da jeg ble vinneren av mai måned med min Pavlova! Omtrent som en nykåret Idolvinner så jeg for meg at jeg hadde matverdenen for mine føtter. Hva var neste skanse? Et besøk hos Wenche i God morgen, Norge? En matartikkel i et dameblad? Nå, ja. Vi vet jo alle hvordan det går med de fleste av Idolvinnerene. Eller nei, vent! Det gjør vi jo ikke, for vi husker vel knapt hvem de var. 😉

Nok av dèt. Nå har kalenderen kommet ut (i 350000 eksemplarer!) og kan hentes gratis i hvilken som helst Coopbutikk. Men Bollefruas bidrag kan du få smugtitte på her:

20121227-213547.jpg

Ha en fortsatt fin kveld!:)




Perfekte ovnstekte poteter

Eller perfect roasted potatoes som tittelen på innlegget egentlig burde vært. Dette er nemlig en engelsk måte å tilberede potet på, som jeg har adoptert. Og som du bør prøve. Passer perfekt til en god stek, til fredagsbiffen eller fiskemiddagen. Sprø og crispy utenpå og saftige og myke inni. Og lett som en plett.

IMG_3456

Du trenger:

melne poteter, feks type Beate (rødt skall og ofte de som selges i løsvekt. Ikke noe fancy smancy med andre ord). Beregn minst to på hver!

0,5-1 dl solsikkeolje

havsalt

  1. Skrell potetene og del dem i to.
  2. Sett ovnen på 200 grader.
  3. Ha potetene i en gryte med kaldt vann og kok opp. Når potetene har kokt opp, skrur du ned varmen og lar de småkoke i 5 minutter.
  4. Hell vannet av potetene og la de dampe litt av.
  5. Ha lokket på kjelen og hold det fast med grytekluter så du ikke brenner deg.
  6. Rist så hardt du kan på kjelen, så potetene får seg en god berg og dalbane – tur der inne. Det er viktig for å gi potetene en ru overflate som oljen kan sause seg inn i.
  7. Ha oljen i et stekebrett (uten papir) og sett brettet inn i ovnen noen minutter til oljen er varm.
  8. Ta ut brettet og sett det på noe som tåler varme. Ha potetene forsiktig oppi og vend de i oljen.
  9. Stek potetene i 40-50 minutter avhengig av størrelse. Vend de av og til så de blir sprø og gyldne over alt. Strø over havsalt og server.

IMG_3449




Hallo Jesus! Er du her igjen?

Det er jul. Igjen. Hvor ble det av alle dagene? Hva skjedde med mandagene jeg var motløs og som syntes uten ende? Eller ting jeg grudde for eller utsatte? Det gikk vel bra da. For nå er jeg i mål, på et vis. Og ikke har det vært så veldig stress heller. Så enten har jeg glemt å gjøre noe eller så har alt bare blitt litt enklere nå som barna er et år eldre. Eller så har jeg blitt litt klokere og bedre organisert, men det tviler jeg i grunnen på.

IMG_3405

På julaften feirer vi (enten vi liker det eller ikke) at Jesus ble født for over 2000 år siden. Men jaggu møtte jeg ikke Jesus på kiwibutikken for leden. Altså jeg møtte selvsagt ikke Jesus da, men jeg så en som sto og solgte Folk er folk. Det var kaldt og jeg hadde dårlig tid, så jeg tok en omvei. Men etterpå tenkte jeg på at Jesus sa det du gjør mot en av disse små, det gjør du mot meg. Eller noe sånt. Og at hele verden sulter mens jeg spiser serranoskinke, og da angret jeg. (Og hanen hadde ikke galt tre ganger en gang). Men da måtte jeg rekke barnehagen, så jeg skyndte meg videre. Senere på kvelden, da jeg hadde trent, fikk jeg det for meg at jeg skulle kjøre tilbake for å se om han fortsatt sto der. Det var iskaldt og jeg var svett, men planen min var å kjøre forbi, rulle ned vinduet og stikke ut en femtilapp. Han var ikke der og i ettertid var det kanskje like greit. Jeg følte meg litt som Albert Åberg som forsøker å lete opp gutten han slo da fotballen hans ble borte. Fordi han har dårlig samvittighet tar med seg en lekebil som han vil gi til gutten. Men når han finner ham, så blir gutten redd og løper sin vei. Jeg vil jo ikke ha rykte på meg for å skremme Folk er folk – selgere på Kiwi, for å si det sånn. Men neste gang han sto der, så gikk jeg ikke forbi. (Gå inte forbi!)

I hvertfall. Til alle mine kjære leser (dere er dessverre ikke så veldig mange 😉 ): Jeg ønsker dere en riktig fin jul! Jeg setter stor pris på at dere leser bloggen min. Virkelig. <3

Noen av de jeg liker aller best i hele den vide verden.




Spansk salat med serranoskinke, chorizo og manchego

Dette er en tapasinspirert salat som går kjapt å lage, du må bare sørge for å ha alle godsakene du trenger i hus. Perfekt når man har annet å gjøre enn å bruke mye tid på å lage mat, men samtidig er fysen på noe skikkelig snadder.

IMG_3364

Til to stykker trenger du ca:

10 skiver chorizo

8-10 skiver serranoskinke eller annen god spekeskinke, feks Æra fra Gilde

6-8 skiver manchego-ost, avhengig av størrelser

blandet salat, vasket

3-4 tomater i skiver

god pesto (kjøp ferdig eller lag selv)

tykk balsamico, type sånn du får kjøpt på flaske som er fin å dekorere med

Pesto:

2 gode håndfuller basilikumblader

1 lite fedd hvitløk

2 ss pinjekjerner, lett ristet i en tørr stekepanne

2 ss revet parmesan

2 ss olivenolje

salt og pepper

Du kan fint lage pesto ved å ha alle ingrediensene (minus salt og pepper) i en foddprosessor eller stavmikser og kjøre den jevn, men jeg lagde i morter denne gangen fordi jeg var ute etter en litt grovere konsistens. Smak til med salt og litt nykvernet pepper.

IMG_3361

IMG_3372

For dere som følger med, så har jeg kommet et godt stykke lenger i juleforberedelsene siden i går. Havrekjeks er bakt, julekort skrevet,  huset ryddet og treet er kjøpt og pyntet med lys. Alt dette har jeg gjort med to barn hjemme, mens mannen har vært opptatt med ærender. I morgen blir det mange gjester innom, så resten må gjøres mellom slagene. Det ordner seg. (Prokrastinering lenge leve!)

IMG_3369

IMG_3365




Førjulstid hos Bollefrua (samt oppskrift på supergode julefrokostrundstykker)

Frua har ferie og godt er det. Den første feriedagen tilbringes (utmattet) tidvis i sengen med små utflukter (frokost på The Nighthawk Diner) og prosjekter. Jeg ligger sånn halvgreit an. Ideelt skulle jeg vært ferdig med alt, men prokrastineringsgenet mitt tillater det bare ikke. Følgende er gjort: Gaver er kjøpt og delvis pakket inn, konfekt laget, julekort (nesten) ferdig skrevet,  pepperkaker bakt og julefrokostrundstykker står i skrivende stund til heving. Dette gjenstår: Bake havrekjeks (i morgen?), pakke inn resterende gaver, kjøpe juletre, pynte huset (og juletre), handle mat og  skrive noen siste julekort. Oppdateringer vil komme fortløpende de neste dagene: Will I make it till Monday?

 

Solsikkerundstykker:

til 24 små eller 18 store

7 dl vann, ca 30 grader
ca 850 gram hvetemel
100 gram sammalt rug, grov
300 gram solsikkekjerner
1 ss grovt havsalt
25 gram fersk gjær
Ha alle ingrediensene med unntak av 50 gram solsikkekjerner og 30 gram av hvetemelet i en kjøkkenmaskin og elt i ca 10 minutter. Dekk så deigen med plast og la heve til dobbel størrelse (ca 60-90 min).  Ha deigen på et melet bakebord og del i ønsket antall emner. Jeg formet noen til avlange rundstykker som jeg dyppet i en skål med vann og så rullet i en skål med solsikkefrø før jeg la de på et stekebrett kledd med bakepapir. Resten av emnene delte jeg i en stor og en liten kule. Den store skar jeg et kryss i før jeg trykket den lille kulen oppå. En litt annen vri på den klassiske rundstykkeformen. Så satt jeg dem til etterheving under plast, 30-45 minutter. Stek rundstykkene i 10-15 minutter på 220 grader. (Midt i ovnen). Avkjøl på rist og frys de gjerne ned og kos deg utover i julen. Eller gi de bort som en finfin julegave til den som har alt (unntatt solsikkerundstykker).

 

IMG_3345

 

IMG_3356

 

 

Ekteparet Bolle på førjulsfrokost

Ekteparet Bolle på førjulsfrokost

Nighthawk breakfastbrunch

Nighthawk breakfastbrunch

Kanke spise amerikansk frokost uten pannekake vel..

Kanke spise amerikansk frokost uten pannekake vel..

Også nisser må sove litt i førjulsstria.

Også nisser må sove litt i førjulsstria.

 

Også Bollefruer kan ha julekalender...

Også Bollefruer kan ha julekalender…

 

...sjokoladekalender, of course. ;)

…sjokoladekalender, of course. ;)

 

 

Trøtt nissegutt #2

Trøtt nissegutt #2

Oppskriften fant jeg hos Trines fine matblogg.

 

 




Smakfull linsesuppe med lettlagde parmesanstenger

I dag lagde jeg denne middagen basert på hva vi allerede hadde i skuffer og skap. Og det ble kjempe godt. Også har jeg på en måte fått en gratis middag, hvis du skjønner hva jeg mener. Denne linsesuppen er proppfull av smak og vitaminer og er gjort på null komma svisj.

IMG_3333

IMG_3334

Linsesuppe:

ca 4 porsjoner

litt olje

1 liten rød paprika, i terninger

1 løk, hakket

2 små gulrøtter i terninger

2 cm bit ingefær, skrelt og revet

2 store fedd hvitløk, hakket

0,25-0,5 rød chili, hakket

1 ts malt spisskummin

1 ts malt gurkemeie

1 ts karri

1 boks hakkede tomater

0,6 dl vann

ca 0,5 buljongterning

1 boks hermetiske røde linser, skyllt og rent av

litt finhakket koriander og bladpersille

1 ss sweet chilisaus

Til å smake til: salt, sukker, ferskpresset limesaft

Ha grønnsaker, krydder og olje i en tykkbunnet kjele og la det frese til løken begynner å mykne. Ha oppi resten av ingrediensene og kok til gulrøtter er møre. Kjør suppen jevn med en stavmikser og smak til med salt, sukker og lime. Overraskende mange retter trenger mer sukker, synes jeg. Særlig tomatbaserte sauser og supper.

Parmesanstenger:

2 plater butterdeig, tint

noen ss finrevet parmesan

litt sesamfrø

vann eller egg til pensling

Sett ovnen på 200 grader. Skjær hver butterdeigplate i 6 tynne strimler. Pensle med vann eller sammenvispet egg, jeg hadde ikke egg og det funket fint. Strø over ost og sesamfrø og evt litt havsalt og vri de rundt til spiraler. Pass på å få med noe av godsakene du strødde over ved å dytte spiralene litt nedi det som detter av. Legg ostestengene på et papirkledd stekebrett og stek midt i ovnen til de er gyldne, ca 10 minutter. Jeg snudde litt på mine underveis. Avkjøl på rist. Knallgodt!

IMG_3327

IMG_3341




Hamburgerbrød (as God intended them)

IMG_3228

I dag vil jeg si noe om forventninger. Jeg hadde nemlig gledet meg til denne dagen i lang tid. Første del av dagen var satt av til pepperkakebaking med gode venner. Andre del var vi invitert til adventsmiddag hos Signe (moren til bestevenninnen min), en tradisjon som er et av julens høydepunkter for meg. Signe er den perfekte vertinne! Det spares aldri på noen ting, atmosfæren er upåklagelig, pinnekjøttet med tilbehør er alltid perfekt, desserten er eventyrlig, julekakene utmerkede, kanelbollene nybakte, Gnavpremiene er KJEMPE fine og tradisjonen tro leses det alltid eventyr når adventslysene er tent.. <3

Dagen begynte ganske bra. Jeg var glad for at alle var friske, så vi kunne gjennomføre alle de hyggelige planene. Men på vei inn døren til pepperkakebaking begynte det allerede å slå litt sprekker da jeg med nød og neppe, og med en gigantisk grøtgryte i hendene, klarte å styre unna et stygt fall på den iskledde stentrappen. Og etter det gikk det egentlig bare nedover. Først brukte jeg uforholdsmessig lang tid på å varme opp grøten fordi det viste seg at platen hadde skrudd seg av. Dermed måtte vi spise lunken grøt for å i det hele tatt rekke bakingen. Derfor rakk vi heller ikke å pynte noen pepperkaker og midt i alt stresset fikk jeg ikke med meg at Jens (bollefrø nr 2) ikke spiste noe særlig, så innen vi kom fram til adventsmiddagen var han sur som en sild. Dermed ble ALT feil for han (Nei, mamma, du skulle jo ikke skjære pølsen, gjøre selv, Mamma! Jeg klarer ikke skjære pølsen, kan du hjelpe meg?,  Mamma, jeg vil ikke ha pølse, dumme pølse!) og pølser og pinnekjøtt fløy veggimellom mens Bollefrua og Herr Bolle ble lettere frustrert. Så klarte Jens å rive ned en svibel, som resulterte i jord over hele stuen og på toppen av det hele fikk han akutt øreverk og så måtte vi egentlig bare dra hjem. Det skal sies at alt  annet for øvrig var perfekt og at vertinnen var en engel, men helt som jeg hadde håpet ble det jo ikke.

Noen ganger er det lurt å ikke ha så høye forventninger. Det er akkurat som at man jinxer det, hvis man gleder seg for mye. Men jeg kan love deg at disse hamburgerbrødene holder alt de lover og mere til.

Hamburgerbrød:

ca 12 stk

2,5 dl melk
1 dl vann
1 ss sukker
3/4-1 ts salt
25 gram fersk gjær
ca 400 gram hvetemel
100 gram sammalt hvete, grov
50 gram smør, i terninger
vann + sesamfrø

Ha gjær, sukker og salt i en kjøkkenmaskin og tilsett væske (gjerne fingervarm temperatur, men kald går også fint. Det må bare heve litt lenger da). La gjæren løse seg litt opp før du tilsetter melet og elter ca 10 minutter. Tilsett smøret litt etter litt og elt til deigen slipper kantene (ca 10 5-10 minutter). La deigen heve under plast i minimum 30 minutter, helst en time. Ha deigen på benken og del i 12 emner. Trill hvert emne til runde kuler som du legger på et papirkledd stekebrett og presser ganske flate. Etterhev minimum 30 minutter. Sett ovnen på 225 grader. Hvis emnene har blitt veldig høye under etterheving, kan du trykke de forsiktig litt ned igjen. Pensle lett med vann og strø over sesamfrø. Stek midt i ovnen i ca 10-12 minutter. Avkjøl på rist. Hamburgerbrød kan fint fryses. Barna liker å ha de i matboksen med smør og brunost. Da tar jeg de bare opp med en gang vi står opp, også er de passe tint til å smøres før vi går.

IMG_3232

IMG_2744[1]

 

Oppskriften fant jeg hos Trines matblogg:)




Texmexburger med hjemmelaget salsa, guacamole og nachos

Hvis du trenger noe å styrke deg på midt i alle juleforberedelsene, er denne burgeren midt i blinken for deg. Eller kanskje en fin romjulsmiddag når du er lei av all julematen? Eller kanskje kommer du til å snuble over dette innlegget når det er sommer og du har lyst til å grille noe godt. I såfall må du et øyeblikk slippe alle ergrelser du måtte ha over dårlig norsk sommer eller barn som maser, se deg rundt og glede deg over at det ikke er snøstorm og minus 5 slik det er utenfor vinduet mitt akkurat nå. <3

 

IMG_3243

 

Texmexburger:

(4-5 stk avhengig av størrelse)

600 g karbonadedeig

1 løk, finhakket

1 egg

1 finhakket chili, renset for frø og hinner

2 fedd  hvitløk, presset

2 ts worstershiresaus

1 ts salt

1 ts pepper

evt noen skiver (cheddar)ost

ønsket tilbehør (guacamole, salat, tomat, hamburgerbrød, løk, akurk osv)

Ha alle ingredienser i en bolle og bland godt. Med rene hender former du 4-5 burgere og legger de på en ren fjøl eller lignende. Stek burgerne på middels til høy varme i noen minutter på hver side, avhengig av hvor rosa kjerne du ønsker. Når du har snudd burgerene, kan du legge på noen skiver ost hvis du vil ha cheeseburgere.

IMG_3240

 

Tomatsalsa:

0,5 – 1 rød chili, renset for hinner og frø

0,5 rødløk, finhakket

1 rød paprika

2 fedd hvitløk

1 boks hakkede tomater

saft av ca 0,5 lime, men smak deg frem

1 ts sukker

1 håndfull korianderblader

1 håndfull bladpersille

salt og pepper

IMG_3252

 

IMG_3300

 

Inspirasjon til denne oppskriften fant jeg her🙂




Lussekatter

Det var uunngåelig. Bollefrua måtte selvsagt bake lussekatter, how original. Lussekatter er en forfinet slektning av Bolla, gjort av samme (gen)materiale, men litt mer pyntet i formen og dessuten påkostet en dyr og eksklusiv ingrediens, safran. Det hadde sikkert oppstått et ubehagelig sjalusidrama mellom Bolla og Lussekatta om ikke det var for at vi bare baker lussekatter en gang i året. Men enn så lenge er det peace and love i gjærbakstfamilien.

Lussekatter:

150 gram smør i terninger

5 dl melk

1 egg (evt et til pensling hvis du er jålete)

50 gram fersk gjær

150 sukker

900-1000 gram hvetemel

2-3 ts kardemomme

6-7 tråder safran, støtt og rørt sammen med litt av melken

1 ts salt

rosiner til pynt

Ha gjær, salt og melk (+safran) i bakebollen først og tilsett så alt unntatt smør og elt i 10 minutter. Så har du i smøret og elter 10 minutter til (deigen skal være jevn og smidig). Hev under plast i minimum en time eller til dobbel størrelse. Elt i ett minutt og ha deigen på bakebord/kjøkkenbenk. Del i ca tyve emner og trill til pølser som du igjen former som små kringler eller s-former. Pynt med rosiner. Ha på papirkledd stekebrett og sett til etterheving under plast (igjen) i 30-60 minutter. Pensle med sammenvispet egg og stek på 220 grader i ca ti minutter til de en gyldne og du hører at de har en hul lyd når du banker på de. Avkjøl på rist.

IMG_3301

IMG_3309

IMG_3316




Gulrot, feta og parmesanboller – god veggismat

I dag er tre av familiens fire medlemmer hjemme. Trivelig tenker du kanskje? En liten fridag med pedagogisk førjulsaktivitet med tamburin og julesang? Neppe. En er veldig syk, en en ganske syk og morra, hu er  litt syk, men mest bare trøtt etter en natt med hosteterror og safttjeneste. Dagens program består av mye NRK super og mors indre kamp mot å åpne kakeboksen og spise noe hun ikke burde. Uansett. Her er hvertfall et godt forslag til noe du kan spise om du vil holde deg frisk og opplagt. (For den som spiser pølsemat og kjøttmat hele dagen, han blir så doven og så lat og får så vondt i magen).

IMG_3285

Veggiskeftes med digg tilbehør:

350 gram gulrøtter, skrelt og ender kuttet av

2 ss olivenolje

1 liten løk, revet på et grovt rivjern

150 gram fetaost, smuldret

50 gram brødsmuler

0,5 ts kanel

50 gram revet parmesam

10 gram finhakket bladpersille

1 egg, lett sammenpisket

litt hvetemel

salt og pepper

solsikkeolje til steking

Til salaten:

2 store gulrøtter

blandet salat, vasket

kjerner fra et halvt granateple

litt hakket bladpersille

en håndfull mandler, lett ristet i tørr panne og grovhakket

litt olivenolje

en skvis sitronsaft

salt og pepper

IMG_3278

  1. Sett ovnen på 200.
  2. Ha gulrot og olje i et ildfast fat og bak i ovnen i 30-40 minutter til de begynner å mykne litt, men fortsatt her motstand. Snu litt på de underveis.
  3. Avkjøl bittelitt og riv de på et rivjern.
  4. Bland i revet løk, feta, parmesan, loffsmuler, persille og kanel. La stå å bli kaldt i minst en time. (Tåler å stå opptil et døgn).
  5. Rett før du vil steke de har du i det lett  piskede egget og blander godt. Smak til med salt og pepper. Gulrot blir søtt når det bakes i ovnen.
  6. Form til ca 12 avlange, litt flate “boller” og vend i litt mel.
  7. Stek gyldne i solsikkeolje. Anbefaler ikke for høy varme, middels brukte jeg. De trenger 4-5 minutter på hver side, tipper jeg. Prøv deg frem!
  8. Server med salat som du lager ved å rive gulrot med en gulrotskreller så du får lange strimler. Bland med salat og bladpersille. Del granateplet i to med en kniv og bank ut kjernene med feks en liten kjevle. Ha over mandler, olje, sitron og evt salt og pepper.

IMG_3282

IMG_3286




Sashimi: Superfood for superslitne superfruer

Før du leser videre vil jeg bare si at jeg ikke vet noe særlig om supermat. Annet enn at det er skal være ekstra bra for oss, selvfølgelig. Men jeg kan ikke skjønne annet enn at sashimi må være noe av det beste man kan tilføre en sliten, småsyk kropp. Det var i allefall det som fristet meg på denne mørke, kalde desembermandagen.

IMG_3274

Hvis du også lar deg friste, må du finne frem følgende:

Salmalaks, ca 200 gram per person

Blandet salat, ferdig vasket

En vårløk, finhakket

Litt ristede sesamfrø, (rist dem gyldne i en tørr stekepanne)

1 kvart rød chili, finhakket

0,5 dl soyasaus

saft av ca 0,5 sitron, smak deg frem

1 ts sukker

evt litt finhakket koriander

Bland soyasaus, chili, sitronsaft, sukker og koriander i en liten bolle. Sett til side. Skjær opp fisken i tynne skiver. Dander salat og fisk på en tallerken, ha over sausen. Dryss over sesamfrø og vårløk.

IMG_3258

 

IMG_3543

 

 

IMG_3546

 




Peanøtt- og sjokoladecoockies (fine å gi bort når du ikke orker flere..)

IMG_3224

Oppskriften på disse fabelaktige cookiesene fant jeg i min nye favorittkokebok, Every day av Bill Granger. Med alibi om å gi de bort i julegave, bakte jeg dem i dag og jeg tror noen kommer til å bli veldig glad. Og kanskje litt tjukkere. Jammen best jeg skynder meg å gi de bort!

IMG_3218

Divine cookies:

18 stk

100 gram brunt sukker

50 gram hvitt sukker

2 ss mykt smør

4 ss peanøttsmør med biter

1 egg

1 ts vaniljesukker, helst med ekte vanilje!

155 gram hvetemel

100 gram melkesjokolade, hakket

IMG_3220

  1. Sett ovnen på 190 grader.
  2. Pisk sukker, smør og peanøttsmør til en kremet konsistens. Tilsett egg og vanilje og bland godt.
  3. Ha i siktet mel og bakepulver og rør sammen med en sleiv.
  4. Tilsett i sjokolade og bland til en fast deig.
  5. Ha deigen på benken og del i 18 emner.
  6. Rull til kuler og fordel de på to bakepapirkledde stekebrett. Trykk kulene litt flate med hendene.
  7. Stek midt i ovnen i 10 minutter.
  8. Avkjøl på rist.

IMG_3225




Chili con carne – One pot wonder #2

Chili con carne er digg vintermat og kan serveres de fleste. Retten er melke – og glutenfri og kjøttet kan erstattes med mere bønner om man ønsker det. Tilbehøret kan også varieres, selv så digger jeg nachos, cheddar og avocadosalsa. Og rømme, hvis jeg har vært litt slepphendt med chilien.

IMG_3172

 

Chili con carne:

600 gram karbonadedeig

1 løk, finkuttet

2 hvitløksfedd, finhakket

1 ts chiliflak

1 ts malt koriander

1 ts malt spiskummis

2 kardemommekapsler, lett knust, evt 1 ts malt kardemomme

1 rød paprika, i terninger

2 bokser hermetisk tomat

1 boks kidneybønner, skylt og rent av i en sil

4 ss ketchup

4 ss tomatpure

1 dl vann

Varm oljen i en stor, tykkbunnet gryte. (Evt bruk stekepanne og tipp over i en gryte etterhvert). Fres løk og hvitløk til den begynner å bli myk og tilsett så krydder, rør godt. Ha i paprika. Tilsett karbonadedeig og stek mens du deler den opp  i småbiter med stekespaden. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. La småkoke under lokk i 1,5 time. Server med nachos, avocadosalsa og cheddar.

 

Avocadosalsa

2 avocadoer, i terninger

2 vårløk i ringer

saft av 0,5-1 lime,

2 ss hakket koriander

salt og pepper

Bland alle ingrediensene og smak til med lime, salt og pepper.

 

 

IMG_3174

 

 

IMG_3179