Formkake med sitron og valmuefrø

I det siste har jeg komme til følgende erkjennelse: jeg begynner å bli gammel. Dette er ikke et resultat av en tidlig midtlivskrise eller at jeg har fått noen flere rynker enn i fjor. Men heller at jeg tar meg selv i å gjøre, tenke eller si ting jeg aldri gjorde før. For eksempel sitter jeg i bilen min og sier til meg selv at det er for galt at ikke flere buker refleks. Eller jeg irriterer meg over ungdommene på treningsstudioet mitt som breier seg i garderoben fordi de vil gjøre leksene sine på gulvet. Når jeg er i butikken hører jeg meg selv dele uinteressant og unødvendig informasjon med den ansatte som sitter i kassen. Dessuten jeg har begynt å gå med ull. Innerst.  Og i fjor fikk jeg meg brodder. Riktignok til å jogge med, men du skjønner jo hvilken vei dette bærer? Og så har jeg så lyst på formkaker. Ikke brownies eller cupcakes, men saftige og trauste formkaker. VELDIG godt, men kanskje litt gammeldags og eldre dame aktig? Nå ja, jeg har i allefall ikke bakt noen fyrstekake. Ennå.
IMG_4027
Saftig formkake for gamle Bollefruer:
240 gram mykt smør
200 gram sukker
3 store egg
300 gram hvetemel
2ts bakepulver
finrevet skall av 1 sitron og 2 lime
saften av 1 sitron og 2 lime – ca. 100ml
2 ss valmuefrø
Sett ovnen på 180 grader. Rør smør og sukker hvitt og tilsett så lime og sitronskall. Tilsett ett og ett egg av gangen og rør godt mellom hvert egg. Ha så i mel, bakepulver og valmuefrø og bland forsiktig. Til slutt blander du inn sitron/limesaften.
IMG_3993
IMG_3996
Kle en brødform med bakepapir og ha deigen i formen. Stek i ovnen i ca 40 minutter. Stikk en stekepinne inn i kaken for å sjekke om den er ferdig. Kommer pinnen ut igjen uten røre på seg er kaken ferdig. Sett formen til avkjøling på rist og vent med å ta ut kaken til den er lunken. Kaken blir bare bedre dagen derpå.
IMG_4005
IMG_4020



Cæsarsalat med parmesankylling

Jeg har en god venn som har en kul greie gående på Facebook for tiden. Konseptet er 30 days of gratitude (eller 30 dager med takknemlighet) og hver dag i januar skriver han om noe han er takknemlig for. I går var det “change” eller forandring. The only constant is change, altså at det eneste som er konstant er at alt forandrer seg. Forandring kan være kjipt. En ferie som er over, noen du er glad i som blir borte, en venn du vokser i fra eller en epoke i livet som er over og ikke kommer tilbake. Men like ofte opplever jeg forandring som noe positivt. At den bedrøvelige morgenen vi hadde i dag ble til en ganske fin dag. Eller at det for første gang på LENGE fortsatt var lyst ute da vi kom hjem fra barnehage og jobb. Forandringen i luften som følge av det milde været som Kong Vinter tillot Oslo i dag eller de (få;) gangene jeg føler at jeg klarer å snu egen negativ adferd til positiv lysfonteneadferd. 😀 Så jeg kan ikke annet enn å like forandring selv om den skremmer også. Dessuten er det praktisk å kunne forandre planer i siste liten. Som da jeg var fast bestemt på en kyllingvingeoppskrift jeg ville teste ut på fredag, men så fikk jeg ikke fatt på kyllingvinger på eneste tilgjengelige butikk. Heldigvis funket kyllingfilet også.

 

Cæsar salad with change of plans parmesan chicken:

(til to personer)

2 kyllingfileter (eller som den originale oppskriften: 0,5 kg kyllingvinger)

2 fedd hvitløk, finhakket

0,5 dl olivenolje

5 dråper tabasco

1 dl revet parmesan

1 dl brødrasp (jeg brukte griljermel)

0,5 ts nykvernet pepper

10 cherrytomater

romano eller hjertesalat

1 avocado

krutonger (Jeg bruker brød jeg har tilgjengelig. Skjær i passe store biter, stek med litt meierismør og evt ev fedd knust hvitløk i en stekepanne til de er sprø)

 

Sett ovnen på 200 grader. Del kyllingfileter i mindre biter. Ha hvitløk, olje og tabasco i en skål og kjør glatt med stavmikser. Ha oljeblandingen i en bolle. Bland parmesan, brødrasp of pepper i en annen. Dypp kyllingen først i olje og vend den så i parmesanblandingen. Legg i et ildfast fat. Gjenta. Hell evt resterende olje over kyllingen. Stek kyllingen i ovnen i ca 30 minutter.

 

IMG_3950

 

Dressing:

0,5 fedd hvitløk

1 egg og en eggeplomme

2 ss revet parmesan

ca 1 dl solsikkeolje eller litt mindre

1 -2 ts sitronsaft

0,5 ts dijonsennep

0,5 ts worstersauce

3-4 dråper tabasco

salt og pepper

I en foodprosessor eller med stavmikser, rører du sammen hvitløk, egg, sennep, sitron, worstersauce og tabasco. Spe med olje i tynn stråle. Rør inn parmesan og smak til med salt, pepper og evt mer sitron.

 

IMG_3945

 

Legg opp alle ingredienser på to tallerkener. Ringle over dressing og SPIS.

 

IMG_3960

 

(It’s just a moment, it’s time will pass..)

<3




Triple chocolate coockies – sweeeeeeet! (Recipe also in english!)

For english: Scroll..

Noen ganger er det BARE sjokolade som gjelder og gårsdagen var definitivt en sånn dag. Mangelen på søvn var prekær og behovet for en pickmeup var enormt. Og jeg lover deg at forskjellen i form og humør før og etter disse sjokoladekjeksene, var påfallende. Jeg kan selvfølgelig ikke garantere at dette blir tilfelle for deg også, men en fantastisk smaksopplevelse er i allefall bankers. Med trippel mengde sjokolade er det kanskje ikke så veldig rart.. 😉

 

IMG_3981

 

Chocolate overdoze coockies:

ca 24 kjeks

  • 125 gram mørsk sjokolade
  • 150 gram siktet hvetemel
  • 15 gram kakaopulver
  • 1 ts natron
  • 125 gram mykt meierismør
  • 75 gram brunt sukker
  • 50 gram hvitt sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 kjøleskapskaldt egg
  • 150 – 200 gram hakket mørsk sjokolade (i oppskriften sto det 350gr, men jeg synes 150 holdt;)

Sett ovnen på 170 grader. Smelt 125 gram sjokolade i mikro eller vannbad (kok opp vann i en kjele og sett en bolle med sjokoladen i biter oppå gryten. Skru ned varmen. Pass på at bunnen av bollen ikke kommer i kontakt med det kokende vannet, men at det er dampen som smelter sjokoladen). Rør smør og sukker hvitt og tilsett så den smeltede sjokoladen. Bland godt. Rør inn egg og vaniljesukker. Bland mel, natron og kakao og ha det i røren. Tilsett hakket sjokolade tilslutt.

Sett kuler av deigen på bakepapirkledde stekebrett. (På størrelse med litt små golfballer). Kjeksene flyter ut, så ikke sett de for tett! Ca 6 cm mellom hver. Stek i 15-18 minutter, midt i ovnen. La de stå noen minutter på brettet før du tar de over på en rist. Så er det bare å kooooooooose seg. 😉

 

IMG_3987

 

Chocolate overdoze coockies:

These coockies are a true pickmeup, but they are addictive, so don’t say I didn’t warn you. 😉

(24 small ones or 12 BIG ones..)

  • 125 gram(s) dark chocolate (minimum 70% cocoa solids)
  • 150 gram(s) Plain flour
  • 15 gram(s) cocoa powder (sieved)
  • 1 teaspoon(s) bicarbonate of soda
  • ½ teaspoon(s) salt
  • 125 gram(s) butter (soft)
  • 75 gram(s) light brown sugar
  • 50 gram(s) white sugar
  • 1 teaspoon(s) vanilla powder
  • 1 medium egg(s) (cold from the fridge)
  • 150-200 gram(s) dark chocolate chips (or semi sweet chocolate morsels)

 

Method

  1. Preheat the oven to 170°C/gas mark 3. Melt the 125g dark chocolate either in the microwave or in a heatproof dish over a pan of simmering water.
  2. Put the flour, cocoa, bicarbonate of soda and salt into a bowl.
  3. Cream the butter and sugars in another bowl. (I use my freestanding mixer, itself an odd source of comfort to me.) Add the melted chocolate and mix together.
  4. Beat in the vanilla extract and cold egg, and then mix in the dry ingredients. Finally stir in the chocolate morsels or chips.
  5. Scoop out 12 equal-sized mounds – an ice cream scoop and a palette knife are the best tools for the job – and place on a lined baking sheet about 6cm apart. Do not flatten them.
  6. Cook for 18 minutes, testing with a cake tester to make sure it comes out semi-clean and not wet with cake batter. If you pierce a chocolate chip, try again.
  7. Leave to cool slightly on the baking sheet for 4-5 minutes, then transfer them to a cooling rack to harden as they cool.

 

IMG_3976

 

 

 




Bollefrua og byen (og bilder)

Sophus 001

 

Nå har vi bodd i vårt Frognerpalass i snart tre uker og det begynner å bli et slags liv av det. Du vet, en slags hverdag og kontinutet. Og det er mye jeg kommer til å savne når vi flytter hjem igjen: peis, MASSE plass, egen hage (selv om det ikke har vært så mange anledninger til å bruke den ennå: 16 minusgrader, I’m looking at you), verdens vakreste vinduer og finurlige detaljer, gåavstand til kaffesjapper eller andre bygoder, kjøre MOT køen og mye annet. Men likevel lengter vi nok alle litt hjem. Til vår beskjedne leilighet i utkanten av byen. Etterkrigsblokka som i grunnen er strippet for eleganse, med helt vanlige naboer (ingen ambassader eller eksklusive livsstilsbutikker) og med gåavstand til mindre spennende ting som barnehagen eller den utrendy (men trivelige) kafeen nedi veien..

Sometimes you want to go where everybody knows your name,
and they’re always glad you came.
You wanna be where you can see,
our troubles are all the same.
You wanna be where everybody knows
your name.
Sophus 002

 

 

Fine huset

Fine huset

 

Definitivt en bygode!

Definitivt en bygode!

 

Sophus 003

Og en til..

 

Syk lillebror

Syk lillebror (Beklager uklare bilder, kun iphone denne gangen)

Sophus 005

Moralen er vel at det er fint å ha noe å glede seg til og at byen har mye å by på.
(By-jungelord fra Bollefrua) ;)

Ha en fin kveld!




Frisk pastasalat med kylling og appelsin

IMG_0319

 

Jeg har liksom ikke så mye å si for tiden. Som faren min pleier å si: Eg er heilt tom. Uken har vært hektisk med fulle dager og mye att og fram mellom byen og bygda. Det blir litt skrantent med matlaging også. Satser på mer tid til alt i dagene fremover. Her kommer i allefall et forslag til en enkel og god middag som du smeller kjapt sammen om du kjøper kyllingen ferdig grillet. Jeg lagde ikke maten hjemme, så bildene er tatt med lånt kamera.

 

Pastasalat med kylling og appelsin

  •  1 grillet kylling, renset og i biter
  •  150 g  pasta (ferdig kokt)
  •  100 g  spekeskinke 
  •  3  appelsiner, filetert og i biter
  • ca. 4 stangselleri i små terninger eller skiver
  •  2 røde, “lange” paprika i skiver og/eller terninger
  • 3  vårløk, i skiver
  • ca. 50 g  peanøtter
  • 1 beger rømme
  • 4 ss Heinz Mango Curry sauce
  • 1 ss sweet chili sauce

 

IMG_0323

 

Begynn med dressingen: Bland rømme, mango curry sauce og sweet chili. Smak deg frem. Bland så alle andre ingredienser i en bolle. Spar noen appelsinfileter og kyllingbiter til pynt. Hvis du ikke har filetert appelsin før, så skal jeg prøve å forklare det. Skjær topp og bunn av appelsinen. Så skjærer du skallet vekk med en skarp kniv, ovenifra og ned. Det er viktig at du får av den ytterste “hinnen” av selve appelsinbåtene når du skjærer av skallet. Når  du har gjort alt dette er det nemlig enkelt å skjære langs innsiden av hinnen til hver båt, slik at du får ut selve fileten. Sever salaten med karridressingen.

 

IMG_0325

 

Ha en fabelaktig fredag! 🙂




PIMP my lunch!

IMG_3939

Forleden dag skulle jeg innom bakeren å kjøpe meg en kaffe på vei til jobb. (Kaffemaskinen er på reparasjon, KRISE). Da så jeg en overpriset salat som så utrolig fristende ut og som jeg bestemte meg for å herme etter. Herming er faktisk lov.

Lunsjsalat med reker og karridressing:

60 gram reker, skrelt

0,5 avocado i skiver

blandet salat, vasket og i biter

et hardkokt egg, i skiver

noen ringer rødløk

litt sitronsaft og evt noen skiver sitron

30 gram rømme

2 ts Heinz Mango curry sauce

1 ts sweet chili saus

1 skive grovbrød (med smør)

en tom sushiboks med lokk eller en matboks

IMG_3927

Lag dressingen først. Bland rømme, mango/karrisaus og sweet chili saus. Smak deg evt frem til din perfekte kombo. Legg skrell avocado og skjær i skiver. Vend skivene i sitronsaft, så blir de ikke brune før du skal spise de. Ha så salat i bunn og dander med egg, reker, avocado og løk. Pakk inn salat og brød og ta med dressing i en separat boks.

IMG_3942




Hverdagsvennlig lasagne. Gode greier.

IMG_3909

Dette er en litt enklere, sunnere og familievennlig lasagne. Kjedelig, sier du? Dødsgodt, sier jeg. Mine tre enkle triks er som følger: 1. Lag ekstra mye tomat(kjøtt)saus i helgen, så er du klar til å bruke resten i lasagne. Jeg benyttet restene av lørdagens Bolognese som hadde både sopp, gulrot og selleri i seg. Dermed får du lurt i eventuelle unger grønnsaker uten at de har snøring. Elsker når det skjer.. 😉 (2. Bruk stavmikser på tomatsausen, så er alle spor av sunnhet utslettet). 3. Videre skipper du den kaloririke ostesausen og erstatter den med en boks cottage cheese.

Sophus 004

Cottage cheese in action

Kjapt, magert og jaggu smaker det ikke godt også!
Hvis du vil ta helt av kan du jo bruke fullkornslasagneplater, men det gadd ikke jeg. Ein stad lyt grensa gå, som faren min pleier å si.

Lasagne:

(Denne oppskriften passer til to store og to små. Doble om du vil. Jeg gjengir oppskrift på bolognesen, for ordens skyld).

400 svinekjøttdeig, karbonadedeig eller lignende

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 stor gulrot, revet

2 champignon, i små terninger

2 stilker stangselleri, i tynne skiver

litt choritzopølse eller bacon, i biter

0,5 buljongterning

1 dl fløte

1-2 bokser hakket tomat med urter

olje eller smør til steking

salt, pepper, sitronsaft og sukker to taste

Fres grønnsaker i smør eller olje i en tykkbunnet gryte. Stek kjøtt og choritzo og ha i gryten sammen med grønnsakene. Tilsett tomat og buljong og kok så lenge du gidder, minimum 30 minutter. Ha i fløte, kok opp og smak deg frem med sukker, salt, pepper og sitron.

I tillegg trenger du:

lasagneplater

cottage cheese

revet Jarlsbergost

litt finhakket vårløk til pynt

evt salat om du vil være supersunn

Sett ovnen på 200 grader. Finn frem en ildfast form. Ha først et lag med kjøttsaus, så cottage cheese og avslutt med lasagneplater. Fortsett til det er tomt for saus. (Jeg fikk to lag av hver). Avslutt med et lag revet ost. Stek den, litt nedenfor, midt i ovnen i ca 30-40 minutter eller til osten er gylden og platene myke. Server med det du vil eller spis den som den er. Grønnsaker er jo uansett inkludert.. 🙂

IMG_3913




Samuels sjokolademuffins

IMG_3824

I helgen feiret vi Samuels seksårsdag. Temaet var pirater og prinsesser etter jubilantens eget ønske. Festen var vellykket og alle var fornøyde, men jeg synes det er helt greit at vi ikke gjør dette ukentlig. Heldigvis lagde jeg dobbel porsjon med saftige sjokolademuffins, så vi hadde litt å styrke oss på utover kvelden.. 😉

Sjokolademuffins for sultne sjørøvere:

(nok til 12 små)

200 g hvetemel
1/2 ts natron
50 g bakekakao
250 g sukker
175 g mykt smør
2 egg
1 ss vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker)
75 ml rømme eller yoghurt naturell

125 ml kokende vann

100 gram hakket sjokolade (valgfritt)

 

IMG_3753

Sett stekeovnen på 180 grader. Denne oppskriften er egentlig til verdens beste formkake, men det gikk fint an å hive røren i muffinsformer også. Sett beholderen til foodprossesoren  din på kjøkkenvekten og vei opp alle ingrediensene frem til det kokende vannet. (Hvis du ikke har foodprosessor, så kan du bruke stavmikser eller vanlig kremvisper, men da er det nok lurt å røre sukker og smør hvitt først).  Kjør til en jevn røre. Skrap så røren ned fra sidene og kjør igjen. Tilsett det kokende vannet gjennom påfyllingsrøret mens foodprosessoren er i gang. Når alt er blandet sammen heller du røren i muffinsformer som du har satt i et muffinsstekebrett og stå er det inn i ovnen i 20-25 minutter. Avkjøl på rist. Disse muffinsene står seg godt noen dager uten å bli tørre. Veldig godt med sjokoladebiter i røren også.. Ha en suveren start på uken!

IMG_3756




Bollefruas beste Bolognese

Når det kryper ned til 16 minusgrader ute, er det på tide å kaste alle karbocautions to the wind og lage varm karbocomfortfood inne. I mitt tilfelle varmet jeg (meg) opp med kakao med krem til lunsj og Spagetti Bolognese til middag. Med masse revet ost. Ubeskrivelig godt.

Kremet Bolognese med choritzo:

400 svinekjøttdeig, karbonadedeig eller lignende

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 stor gulrot, revet

2 champignon, i små terninger

2 stilker stangselleri, i tynne skiver

litt choritzopølse eller bacon, i biter

0,5 buljongterning

1 dl fløte

1-2 bokser hakket tomat med urter

olje eller smør til steking

salt, pepper, sitronsaft og sukker to taste

spagetti

revet (parmesan)ost

Fres grønnsaker i smør eller olje i en tykkbunnet gryte. Stek kjøtt og choritzo og ha i gryten sammen med grønnsakene. Tilsett tomat og buljong og kok så lenge du gidder, minimum 30 minutter. Ha i fløte, kok opp og smak deg frem med sukker, salt, pepper og sitron.

IMG_3737

Kok pasta etter anvisning på pakken og server med masse revet ost. Ü

IMG_3744




Enkel sushi for frustrerte (Frogner)fruer

Det finnes mange slags folk. Jeg liker folk som vet å klage litt. Ikke sånn masete, sutreklaging som er negativ til alt og alle, og som aldri blir fornøyd! Nei, jeg mener litt sånn koseklaging en kan tillate seg når en har sovet for lite eller når man har litt vondt noe sted. Det beste er å være to koseklagere sammen. Eller enda bedre: to koseklagere som begge vet at den andre vet at det man klager over bare er tøys og fanteri sammenlignet med hva mange andre opplever ute i den vide verden. Selv har jeg tillatt meg å ytre at det er litt frustrerende og slitsomt å ikke bo hjemme for tiden. Og at jeg er konstant kald i dette vakre, gamle huset på Frogner. (Jammen godt vi har peis!)

Til middag i dag lagde jeg noe jeg ikke trengte å klage over og hvis du eller noen du kjenner trenger en liten boost, er kanskje nettopp dette måltidet for deg.

IMG_3707

Fake sushi for to koseklagere eller andre trengende:

250 gram salmalaks

5 ss sesamfrø, ristet i en tørr stekepanne

2 dl villris eller ris etter eget ønske, kokt etter anvisningen på pakken

2 vårløk, finhakket

2 små håndfuller hakket koriander

0,5 agurk, i små terninger

1 avocado i små terninger

ca 0,5 -1 dl soyasaus

saft av1-2 lime

2-3 ts sukker

1 stort fedd hvitløk, finhakket

1 stor ts finhakket fersk, skrelt ingefær

Lag soyadressingen mens du koker risen. Bland soyasaus, lime, sukker, hvitløk og ingefær. Smak deg frem! La stå til alt annet er klart. Når risen er kokt og litt avkjølt blander du den med agurk, avocado, vårløk, koriander og endel av soyadressingen. Prøv deg frem, dette smaker utrolig fresht! Jeg sparte litt av dressingentil å dyppe laksen i.. Rull laksen i sesamfrø og skjær den i skiver. Server med ris og soyadressing. (oppskriften fant jeg hos Alttid sulten🙂

IMG_3699

IMG_3703

IMG_2865[1]

“Men dagen etter elsket jeg igjen det gamle huset
Der det stod og ristet
Lenge etter at trailerne hadde kjørt forbi
Jeg hadde litt ved jeg satt der og nøt det
Og se sola viste seg det var det som skulle til
Og noen der inne spilte og sang for meg
Og jeg hadde allerede gjort en fornuftig ting
Ringt deg”




Potet og purresuppe med hvitløksbrød – billig fastfood

IMG_3693

 

Denne suppen lagde jeg på søndag da jeg oppdaget at jeg hadde glemt å handle. Tilsammen tar det omtrent en halvtime og prisen er ca en tier per snute. Bra deal, spør du meg.

 

Bollefruefastfood:

  • 800 gram potet, skrelt og i biter
  • 100 gram chorizopølse (evt bacon eller andre pølser)
  • 1 stor purre, i skiver
  • 1 stor sjalottløk i skiver
  • 1 fedd hvitløk, hakket
  • en klatt smør
  • 1 liter grønnsaksbuljong
  • 1, 5 dl fløte
  • 1 laubærblad (kan sløyfes)
  • litt sitronsaft, salt og pepper to taste
  • Brødskiver, smør, 1 fedd hvitløk (presset), litt maldonsalt

Fres løk, hvitløk og purre noen minutter i litt smør. Ha i poteter og kok opp sammen med buljong og et laubærblad, og la koke til potetene er møre. Bruk en stavmikser eller blender, og kjør til suppen er glatt. Ha i fløte og kok opp. Smak til med sitron, salt og pepper.

IMG_3694

 

Sett ovnen på 200 grader. Bland smør og hvitløk og smør på brødskiver. Strø over litt maldonsalt og legg på et stekepapirkledd brett. Stek i ovnen i ca 5-10 minutter eller til brødet har fått litt farge.

 

IMG_3686

 

 




Himla gode scones

IMG_3669

 

Det er ikke vits i å være Modesty Blaise, når fakta er ubestridbare. Disse sconesene er nemlig ikke bare helt greie, de er himmelsk gode! Og det er ikke så rart heller, for her er det ikke spart på noe:

 

Superscones:

15-20 stk

150 gram kaldt smør i terninger

500 gram siktet hvetemel

1 dl sukker

5 ts bakepulver

2 dl melk

1 egg (+evt 1 egg til pensling)

 

1. Sett ovnen på 200 grader. Finn frem en bakebolle og ha i alt det tørre. Bland raskt sammen.

2. Tilsett smøret og smuldre smøret i melblandingen med fingrene dine til alt er smulete blandet og kan klemmes lett sammen til en litt tørr klump når du samler “deig” i hånden din.

3. Ha i melk og egg og rør sammen til en samlet deig. Du må antakelig brette opp ermene og bruke hendene. Avhengig av melets tørrhetsgrad, burde du nå ha en deig som lett kan trykkes ut på en melet overflate. (Er den litt fuktig tilfører du litt mel og omvendt noen dråper melk).

4. Deigen skal “Klappes” ut til ca 2 cm tykkelse. Finn et glass eller lignenede og stikk ut runde emner og legg de på et bakepapirkledd stekebrett. Gjenta til det ikke erv mer deig igjen. Pass på at du ikke bruker for mye mel på bordet når du trykker ut annen runde.

5. Pensle evt med et sammenvispet egg og stek midt i ovnen på 200 grader til sconesene er litt gyldne og har en “hul” lyd når du banker på dem.

6. Avkjøl på rist og server med feks smør og hjemmelaget solbærsyltetøy.

 

IMG_3667

 

 

 




Bollefruas første ukemeny!

Jeg er medlem av Matbloggsentralen og der legger de ut ukemenyer hver søndag. Og denne uken er det Bollefrua som får presentere en ukemeny!:) Jeg gjengir den her for de som vil ha litt inspirasjon for de kommende dagen:
Det er januar og etter julens utskeielser er det kanskje på tide for flere enn Bollefrua å stramme litt inn på kaloriene?;) Men sunn mat skal smake skikkelig godt! Ingen unntak.

Meat free monday:  Smakfull linsesuppe med lettlagde parmesanstenger.

Tirsdag: Thai biffsalat med kick ass dressing.

Onsdag:  Fiskepinner med corn flakes-crunch og coleslaw.

Torsdag: Smørstekt Salmalaks thai-nam-style.

Fredag: Kyllingfajitas med ananassalsa, aioli og sprø spekeskinke.

Lørdag: En liten forrett? Med veggiskeftes til hovedrett.


Søndag:  Heit pasta med sprøstekt chorizo og kremet tomatsaus. Til dessert: Applecrumble.

Tilslutt kommer noen forslag på oppskrifter som gjør hverdagsmåltidene litt morsommere.
Frokost: Grove vafler.
Lunsj: Matpakkemuffins.
Kveldsmat: Tapas til kveldsmat.

Ha en fabelaktig uke! 🙂




Frognerfruelivet – en liten oppdatering

I dag kjenner jeg at jeg lever. På den gode måten. Nok søvn i natt, pysjliv, baking, gjester og peis. Det begynner å kjennes ut som dette kan bli fint, og uansett er det ingen vei tilbake nå:

20130112-183153.jpg

Da er dette litt triveligere:

20130112-183101.jpg

Utsikt fra kjøkkenvinduet:

20130112-184001.jpg

Og en gammel kjenning:

20130112-184100.jpg

Og tilslutt litt pysjliv:

20130112-184203.jpg

Håper det er flere der ute som har hatt en god lørdag. Og hvis du ikke greier det og alt er like trist, så kan du høre suset bakom furua som sist. <3




Klassisk foccacia med rosmarin og havsalt (trinn for trinn)

Mitt første skikkelige måltid som Frognerfrua, lagde jeg i går. Godt å være tilbake blant grytene, ikke minst for livsmotet mitt;) Menyen besto av fiskesuppe og foccaciabrød, en perfekt middag for en sliten gjeng. Jeg kjenner flere som tror at det er vanskelig å lage foccaciabrød og selv om alt er relativt har jeg lyst til å prøve å avkrefte dette ondsinnede ryktet. Nedenfor følger en slags trinn for trinn – beskrivelse som jeg håper kan kan hjelpe de trengende. Denne oppskriften gir et rundt, litt høyt brød. Hvis du vil ha en liten langpanne i stedet, foreslår jeg at du tar en titt her eller her.

 

IMG_3633

 

Klassisk foccacia, trinn for trinn:

3 dl lunkent vann

0,5 pakke fersk gjær (eller en halv pakke tørrgjær)

0,5 ts salt

0,5 ts sukker

6 dl siktet hvetemel

1 ss solsikkeolje

Til toppen av brødet trenger du:

ca 1 ss hakket rosmarin

ca 0,5 dl solsikkeolje

1 god ts maldonsalt

 

Ha gjær, salt, sukker og vann i en bolle og la gjæren løse seg opp mens du rører litt. Tilsett olje og så mel. Rør til en løs deig.

 

IMG_3613

 

 

IMG_3608

 

 

IMG_3615

 

 

Dekk bakebollen med plast og sett den til heving et lunt sted i ca 45  minutter. Da bør den ha hevet ca så mye:

 

IMG_3619

 

 

Smør en rund springform godt inn med solsikkeolje og tipp deigen oppi.

 

IMG_3621

 

Ta litt olje på fingrene og klapp deigen utover i formen.

 

IMG_3623

 

 

La deigen heve under plast til dobbel størrelse i ca 30-45 minutter. Sett ovnen på 230 grader.

 

IMG_3626

 

Ha solsikkeoljen jevnt utover den ferdig hevede deigen og lag hull i deigen med fingrene dine så oljen renner ned i hullene. Strø over flaksalt og rosmarin.

IMG_3627

Stek brødet midt i ovnen i 20-25 minutter. Brødet er ferdig når det er gyldenbrunt og har en hul lyd når du banker på det. Løsne forsiktig brødet ut av springformen, slkær evt med en kniv hvis det har satt seg litt fast i bunnen. Avkjøl på rist.

IMG_3630

Foccacia er absolutt ferskvare, men hvis du oppbevarer det i papirpose kan det spises med sprø skorpe også dagen derpå. 🙂

IMG_3645