Foccaciabrød med hele oliven og havsalt

Jeg er glad i å bake, selvfølgelig er jeg det. Men jeg må innrømme at jeg har et gullebarn. Du trenger jo ikke akkurat nevne det for noen av de andre brødene, gjærbakst er så himla sensetiv, men foccaciabrødet er yndlingen min. Det krever lite tilsyn, er selvstendig og gir mye tilbake.

 

IMG_4450

 

Foccacia 4 ever:

4 dl vann, (37grader) evt kaldt vann hvis brødet kan stå å heve en stund

en halv eller hel pakke gjær avhengig av hvor god tid du har (både tørr og fersk gjær funker)

2 ss olivenolje

1 ts salt

1 ts sukker

8 dl hvetemel

hele kalamataoliven uten stein

havsalt

ca 0,5 dl olivenolje til å ha på deigen, samt litt ektra til å smøre langpannen med

 

Bland ut gjæren i vann og salt + sukker, jeg bruker aldri kjøkkenmaskin til foccacia. Da jeg bakte dette brødet hadde jeg litt tight schedule fordi jeg hadde invitert til barseltreff kl 12, men måtte lever i bhg, samt gjøre noen ærend, først. Dermed satt jeg deigen med kaldt vann før jeg dro i barnehagen om morgenen (ca kl 08.00) og da var det ferdig forhevet til ca kl.11. Men lunkent vann gir kortere hevingstid. Ha i mel og olje og rør sammen, unødvendig å elte. La deigen (som for øvrig skal være litt klissete) heve under plast. Hevetid avhenger, som sagt, av mengde gjær og temperatur på vannet. Men deigen må heve minimum 30 minutter. Smør en langpanne med olje, vær raus. Tipp deigen over i langpannen og klapp den utover, den vil ikke fylle hele fomen. Hev i minimum 30 minutter under plast. Sett ovnen på 230 grader. Fordel olje utover deigen og lag små groper med fingrene dine så oljen trenger inn i brødet. Dytt hele oliven ned i deigen, så mange som du måtte ønske. Tror jeg brukte 15-20 stk. Strø over havsalt. Stek midt i ovnen i ca 20 minutter. Når brødet er ferdig skal det ha en gyldenbrun skorpe og avgi en hul lyd når du banker på det. Avkjøl på rist.

 

IMG_4427

 

IMG_4431

 

 

IMG_4452




Barseltreff hos Bollefrua

I vinterferien hadde jeg to gode kollegaer med tilhørende babyer på lunsj. Veldig hyggelig og fiiiiiiiiine babyer (sukk). Selv har jeg vært så heldig å få være hjemme i barselpermisjon to ganger og utarbeidet etterhvert en bra barseltreffmeny som jeg skal dele med dere. Og hvis du ikke er i barselpermisjon (de fleste av oss er jo ikke det) kan du jo bare servere dette til lunsj til noen du liker godt. Overført læring kalles det.

IMG_4453

Barseltreff, baby!

(til 3-4 personer)

  • valgfri spekemat, jeg hadde strande skinke (alle eksgravide digger å proppe i seg spekemat de har måttet nekte seg i ni måneder)
  • en god ost, jeg hadde cheddar
  • aioli
  • tomat og paprikasalat
  • nybakt foccaciabrød
  • druer
  • farris og en god eplejuice
  • KAFFE
  • evt sjokolade eller en kake om du gidder (jeg var så heldig at en av gjestene hadde med kake!)

IMG_4444

Kjapp aioli:

Her kommer en oppskrift på jukseaioli, men jeg synes den er supergod og alle jeg har servert den til elsker den. Hvis du på død og liv vil lage alt fra bunn finner du en oppskrift på det her.

3/4 tube ekte majones

1 hvitløksfedd, knust (jeg digger den skarpe smaken av knust hvitløk, om du vil mildne den litt hakker du hvitløken)

ca 1 ts dijonsennep eller annen sterk sennep

1-2 ss sitronsaft, smak deg frem

salt og pepper

Bland alt og smak deg frem!

IMG_4438

Tomat og paprikasalat:

2 røde, avlange paprika (de er søte og gode), i små biter

tomater etter ønske, jeg brukte en kurv gode cherrytomater pluss et par store jeg hadde liggende, i små terninger ( på de store tok jeg ut innmaten dvs frøene)

1/4 finhakket rødløk (NB! Ammende er ofte livredde rå løk, så lag bitene litt større så de kan pelle ut)

3-4 soltørkede tomater i olje, finhakket

pinjekjerner (ristet i en tørr panne)

finhakket basilikum

ca 1 ss god balsamicoeddik

ca 1 ss olivenolje

1 ts sukker, avhengig av hvor søte tomatene er

evt nykvernet pepper og litt salt

Ha alt i en bolle og smak til.

IMG_4445




Kule kanapèer med chevre og rødbet

IMG_4488

Det er Oslo, det er lørdag, det er februar. Ute viser våren muskler med varmegrader og dråper fra tak. Det er fint. Vi har hatt familien her på en liten bursdagsbrunch for pappaen min som har en rund dag ganske snart. Nå er jeg flat som en pannekake, men jeg tenkte å dele en frekk liten oppskrift med dere før noen strør sukker på meg og ruller meg sammen.

En kul kanapè:

(eller egentlig 12 kanapèer)

2 plater butterdeig, tint

2 kokte rødbeter

1 chevre, ikke av den feteste typen

1 halv purre, i skiver

1 ss honning

1 ts smør eller olje

1 neve valnøtter, ristet i en tørr panne

IMG_4465

Ha litt mel på kjøkkenbenken og kjevle ut hver butterdeigplate slik at du får plass til å stikke ut seks rundinger (jeg brukte et glass). Legg rundingene på et bakepapirkledd stekebrett. Skrell de kokte rødbetene og skjær de i skiver. Stikk ut ønskede motiver, jeg brukte små pepperkakeformer. Skjær chevre i 12 skiver og legg på butterdeigen. Det kan være lurt å prikke butterdeigen med en gaffel først ellers blåser den seg veldig opp. Legg så rødbetene opp på chevren og bak midt i ovnen i ca 10 minutter på 200 grader. I mellomtiden surrer du purre i honning og olje til den så vidt faller sammen. Server kanapèene med purre og valnøtter.

IMG_4474

Rødbetmenn til ære for pappaen min, verdens beste.




Ovnsstekte kyllinglår med søtpotetmos – Stange style

Her kommer ukens andre kyllingoppskrift. Eller den toende som elevene mine pleier å si. I min goodiebag fra Stangeriet lå det nemlig to utbenede kyllinglår som ventet på å få realisert seg her i livet. Og at det er viktig å vite hvor man kommer fra er det ingen tvil om (særlig hvis man er en kylling). Men vi trenger også å vite hvor vi skal. Og hvordan vi skal komme oss dit. Og kyllinglårene skulle i stekeovnen i 30 minutter på 180 gader. Kun med en rask mellomlanding først, i en varm stekepanne med litt smør (brunet på alle sider). For å gi den litt struktur på veien bandt jeg den opp med litt hyssing. Litt tough love har ingen vondt av.

IMG_4414

For å life coache 2 kyllinglår trenger du i tillegg:

1 kålrot, skrelt og i terninger
2 store søtpoteter, skrelt og i terninger
2 fedd hvitløk, skrelt og så vidt knust
ca 2-3 ss fløte
2 ss smør
salt og pepper

små champignon

1 squash, i terninger

smør eller olje til steking

Ferdig rødvinssaus fra feks Stange, evt lag fra bunn om du vil det

Kok kålrot, søtpotet og hvitløk mørt. Mos med en sånn potetmoser, du vet. Eller stavmikser om du vil ha den helt jevn. Ha i smør og fløte og smak deg frem med salt og pepper. Hold varm. Stek sopp hele i smør, ha over salt og pepper. Stek squash i en annen panne, til de begynner å bli litt myke, men fortsatt har litt futt i seg. Dander på to tallerkener. SPIS. ELSK. LEV. 😉

IMG_4386

Oppskriften fant jeg hos Heia mat.




Vinterferie? Smoooooth(ie)

Jeg har vinterferie og det er fett. Eller det er strengt tatt avspasering, men det føles faktisk helt likt. I dag har barna hatt fri også. Jeg  er nemlig ikke en sånn mamma som har ungene hjemme hele tiden selv om hun har fri selv. ALL ÆRE til de som orker det, men selv trenger jeg litt tid og fred til å hvile og være litt for meg selv. Og glad mamma er bra mamma, det sier nå jeg. Vi tilbrakte dagen på Bygdøy, nærmere bestemt Paradisbukta. For de som ikke er lokalkjent, så er dette en veldig fin strand om sommeren og jammen er den ganske vakker om vinteren også.

 

IMG_2965[1]

 

 

IMG_2964[1]

 

IMG_2961[1]

 

 

Etter en dag ute trenger i allefall jeg litt påfyll etterpå. Det vil si, det var bra med påfyll av både pølser og marshmallows tidligere i dag, men jeg mener litt sånn sunt påfyll. Og etter at en treningsvenninne av meg la ut et bilde av en smoothie på fb forleden, ble valget lett. Men ikke desto mindre fett.

IMG_4459

 

Banan og blåbærsmoothie (avspaserings style):

(nok til to)

1 banan

2 dl frosne blåbær

ca en halv pakke ferske bringebær

4 ss vaniljeyoghurt

2 dl appelsinjuice

Ha alt i en blender og kjør til en glatt smoothie. Pynt med bananskiver og server med sugerør.

 

IMG_4461




Enkle grove rundstykker. Helt sjef.

Forrige uke kom sjefen min bort til meg og sa: “Kan du ikke lage noen grove rundstykker til bloggen som til og med jeg kan få til?” Jeg vet ikke hvordan det er der du jobber, men på min arbeidsplass gjør vi i allefall som sjefen vår sier. Det finnes et hav av oppskrifter på grove rundstykker, men jeg har valgt en enkel versjon med få ingredienser som det er lett å få tak i. Vi kaller det tilpasset opplæring.

IMG_4420

Rundstykker med høy måloppnåelse:

3 ½ dl vann (godt lunkent)
1/2 pk fersk gjær eller ca en halv pose tørrgjær
250 g siktet hvetemel
250 g sammalt hvete, grov
1 ts salt
2 ts sukker
3 ss smeltet meierismør (evt 3 ss olje) + litt ekstra til å smøre langpannen med

vann til pensling og feks valmuefrø til å strø over

Det er to viktige faktorer når man skal bake. Det ene er å ikke bruke for varm væske. For kald er ingen krise, hevingen tar bare lenger tid, men for varm er regelrett henretting. Det andre er å ikke bli fristet til å bruke for mye mel fordi deigen virker litt klissete. Klissete er bra! Når du nå har disse to fakta på bordet er det bare å sette i gang.

Ha gjær, vann, sukker og salt i en eltemaskin og la gjæret løse seg litt opp. Tilsett resten av ingrediensene og la maskinen gå til deigen vegynner å slippe kantene. (ca 7 minutter). Hvis deigen er veldig våt, kan du tilsette et par ss siktet hvetemel. La deigen heve under plast i minimum 30 minutter eller ca til dobbel størrelse. Ha deigen på benken (evt med et par ss mel hvis den er helt uhåndterbar klissete) og kna den litt sammen så luften går litt ut av den. Del i 12 emner og trill til runde rundstykker. Smør en langpanne med et godt lag smeltet smør og legg rundstykkene på rekke og rad. Gjenta heving under plast i ca 30 min. Pensle med vann eller egg om du vil spandere ett. Strø over ønsket frø. Stek midt i ovnen på 225 grader i 10-15 minutter. De er ferdige når du hører en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist.

IMG_4425




Ramsløkmarinert kyllingbryst fra Stange med stuet mais og spicy barbecuesaus

Det kommer vel ikke som en overraskelse at jeg er glad i kokebøker. Ved siden av sengen min ligger det stort sett alltid et par stykker, samt et matblad eller to. Med årene har jeg begynt å lage en liten brett på de oppskriftene jeg virkelig digger og den nyanskaffede boken “Bent Stiansen alene hjemme” har fått noen bretter, for å si det sånn. Originaloppskriften derfra hadde ikke ramsløkmarinert kyllingbryst, men siden jeg hadde vært så heldig å ha fått et fra Stangeriet, brukte jeg det. Ramsløk minner om hvitløk og gir en utrolig god smak til feks kylling. Mørt og saftig ble det også.

 

IMG_4361

 

God lørdagsmat til to:

1 ramsløkmarinert kyllingbryst fra Stange

4 dl Green Giant maiskorn

2 dl creme fraiche

salt

hvit pepper

hakket estragon (jeg fikk ikke fatt i estragon, men brukte litt finhakket purre for smak og farge)

4 ss ketchup

2 ss soyasaus

2 ss hoisinsaus

2 ts finhakket rød chili

2 ts revet fersk ingefær

2 fedd hvitløk

sukkererter (eller andre grønnsaker du liker som tilbehør)

 

1. Sett ovnen på 180 grader. Ha litt olje i en ildfast form og legg i kyllingbrystet med skinnsiden opp. Bak i ovnen i ca 30 minutter og la hvile i ca 15 minutter.

2. I mens blander du: ketchup, soyasaus, hoisinsaus, chili, hvitløk og ingefær i en liten bolle. (Dette kan gjerne gjøres noen timer i forveien også).

3. Ha mais og creme fraiche i en kjele og kok opp. Kok til stuingen begynner å tykne. Smak til med salt, pepper og etragon(purre).

4. Kok sukkererter i ca 2-3 minutter, hell av vannet.

5. Anrett på (varme) tallerkener og SPIS. Kombinasjonen av kremet, søtlig mais, mør, salt kylling og spicy saus er skikkelig bra.

 

IMG_4363

 




Da Bollefrua møtte Stangekyllingen

For en stund siden arrangerte Matbloggsentralen en Give away på vegne av Stangeriet.

 

IMG_2947

 

Ti heldige ble trukket ut til å vinne en goodiebag fra Stangeriet og Bollefrua var en av dem! Forleden var jeg innom Mathallen og hentet masse godsaker som jeg har kokkelert med i helgen og produkter som jeg kommer til å ha mye glede av fremover. Forhåpentligvis Bollefruelesere også!

IMG_2945

Stangerietgutta

 

IMG_2948

And the winner is…

 

Ikke bli overrasket hvis det kommer noen kyllingrelaterte oppskrifter på bloggen denne uken, for å si det sånn. 😉

 

IMG_2946

 

I tillegg til kylling selger Stangeriet alt mulig godt man kan trenge for å servere et skikkelig godt måltid og det er også mulig å kjøpe deilig lunsj der. Verdt turen!

 

IMG_4377

Goodie goodiebag!

Posen med det rare i inneholdt følgende snadder: Ett ramsløkmarinert Stange kyllingbryst, to utbenede kyllinglår, en Panna Cotta dessert og en Creme Brulee, en rødvinssaus, to forskjellige poser med risottoris, pasta, brunostsjokolade(!), polkagriser, soppsalt, ramsløk på glass OG olivenolje. Jippi!

IMG_2949

Litt etterlengtet alenetid på Mathallen. Anbefales!

Ha en finfin søndagskveld!




Supergod sitronmarinert salmalaks med avocado – og mangosalsa

Torsdag havnet Bollefrua på Lesernes VG på forsiden av VG nett, stort øyeblikk for enhver matblogger! I går var jeg på Mathallen og hentet en goodiebag fra Stangeriet (mer om det i morgen) og i dag oppdaget jeg et stykke frossen salmalaks i fryseren.  Det føltes litt som å være student og finne en glemt femtilapp i bukselommen. (Jeg gruer meg til den dagen jeg finner femtilapp i fryseren og glemt salmalaks i lommen. La oss håpe det blir en stund til). Aaaanywaaay. Glory days for Bollefrua!

IMG_4341

Salmalaks for heldiggriser:

(rikelig forrett til 2 eller liten forrett til 4)

150-200 gram salmalaks
1 moden avocado, i terninger
1 liten mango, i terninger
1 vårløk eller litt purre, finhakket
¼ – ½ rød chili, finhakket
saft av 0,5-1 lime + 2 ts sitronsaft
1-2 ts god olivenolje
flaksalt
Grovmalt pepper
rikelig med frisk koriander, hakket

Bland avocado, mango, vårløk, chili, lime, koriander og olivenolje. Smak deg frem med salt, pepper og lime. Sett i kjøleskapet i maks en time for at smakene skal få satt seg litt. Skjær laksen i tynne skiver og legg på tallerkener. Skvis over sitronsaft og la stå litt hvis du ønsker at sitronen skal “koke” fisken litt. Legg opp salsa og server med sitronbåter. Herr Bolle ville ha litt soyasaus også og det fikk han. Det må jo dryppe litt på klokkeren og.

 

IMG_4343

 




Jeg elsker deig!

Det er Valentines day, like it or not. Selv er jeg helt klart for å fortelle de at man er glad i at man er det. Twentyfour seven, liksom. Men hvis andre trenger en egen dag til å gjøre det, skal de jaggu få ha den i fred for min del. Og de skal til og med få et godt baketips på kjøpet! For min kjærlighetserklæring går til deigen i dag og jeg tror faktisk at den elsker meg litt tilbake.

IMG_4202

Kanelsnurrer (the shape of my heart):

150 gram smør i terninger

5 dl melk

1 egg (evt et til pensling hvis du er jålete)

25-50 gram fersk gjær (eller en pose tørrgjær)

150 sukker

900-1000 gram hvetemel

2-3 ts kardemomme

1 ts salt

sukker, kanel og smør til “fyll”

Ha gjær, salt og melk i bakebollen først og tilsett så alt unntatt smør og elt i 10 minutter. Så har du i smøret og elter 10 minutter til (deigen skal være jevn og smidig). Hev under plast i minimum en time eller til dobbel størrelse. Elt i ett minutt og ha deigen på bakebord/kjøkkenbenk. Kjevl deigen til et rektangel (hvis du skal bruke all deigen, må du gjøre dette i to omganger).  Smør et godt lag med smør og dryss over sukker og kanel. Rull deigen på langs inn til midten av leiven (altså halvveis) og gjør det samme fra motsatt side. Skjær i skiver og legg på et bakepapirkledd stekebrett. Trykk deigen litt sammen nederst så de ser ut som hjerter. Sett ovnen på 220 grader. La heve i minimum 30 minutter og klem de litt sammen nederst en gang til. Pensle med egg og stek midt i ovnen i 10-15 minutter. Bollene skal være gyldne og ha en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist.

IMG_4185

IMG_4210

IMG_4197




Bollefruas 40 dager i ørkenen.

Det er Askeonsdag, dagen som markerer starten på den kristne fastetiden. I fjor ble jeg utfordret av en kollega til å avstå fra noe i denne perioden og jeg tar utfordringen i år også. Så i dag er den første av 40 sjokoladefrie dager for frua. Ikke akkurat motiverende å tenke på, det innrømmer jeg ærlig. Men samtidig er det en viktig påminnelse om at rundt omkring i verden må mange klare seg uten det meste.

I det siste har jeg derfor ikke akkurat nektet meg sjokolade, for å si det sånn. Hence disse siiiiiiinsykt gode brownisene fra The Hummingbird bakery. De minner farlig mye om brownisene til Godt brød, som er mine absolutte favoritter. Oh, well. Det blir lenge til jeg får smake de igjen. 😉

IMG_4291

 

Brownies (like there is no chocolate tomorrow):

(Ca 16 stykker)
200 gram grovhakket mørk sjokolade
175 gram (usaltet) smør
325 gram sukker
130 gram hvetemel
3 egg
100 gram valnøtter (valgfritt), grovhakket
Melis til pynt

Sett ovnen på 170 grader. Ha sjokolade og smør i en bolle og sett det over en kjele med kokende vann. Det er viktig at vannet ikke er i kontakt med bunnen av bollen. La det stå til alt er smeltet, rør litt innimellom. Ta bollen av varmen og tilsett sukker og rør godt. Ha i melet og bland igjen. Tilsett tilslutt eggene og rør til du har en blank og tykk røre. Ha i hakkete valnøtter.
Finn frem en liten langpanne (25x25x5) eller en rund springform. Kle den med bakepapir og ha røren i formen. Stek midt i ovnen i ca 30 (maks 35) minutter, den er ferdig når den slår sprekker på toppen, men fortsatt har en myk kjerne. Pass på å ikke steke for lenge! Avkjøl i formen, jeg setter alltid formen på rist. Løft hele kaken ut av formen og skjær i passe stykker. Ha melis i en liten sil og dryss forsiktig over.

 

IMG_4290

 

 




Daimcoockies med pekannøtter og havsalt

Det er Fetetirsdag i dag, så hvorfor ikke smelle opp disse supergode kjeksene? I morgen er det Askeonsdag og da er det for sent. 😉

 

IMG_4280

 

Digge Daimcoockies:

(ca 25 stk)

2 egg

250-300 gram mel

o,5 ts natron

120 gram smør (usaltet), romtemperert

1 ss lys sirup

200 gram sukker

2 ts vaniljesukker

125 gram hakket Daim (2,5 doble pakker)

100 gram pekannøtter, hakket

litt maldonsalt (valgfritt)

 

Sett ovnen på 170 grader. Rør sammen smør,  sukker og sirup til en luftig konsistens. Bruk gjerne elektrisk håndvisp.Tilsett ett og ett egg. Visp kraftig i ca 30 sekunder mellom hvert av eggene.

Bland deretter mel, natron og vaniljesukker i en annen bolle, og hell så dette oppi resten av røren.

Den skal da være ganske fast, men blir den veldig myk, kan du tilsette mer mel. Jeg begynte med 250 gram, men spedde på litt så de ikke skulle flyte så veldig ut. Bruk en skje til å sette “kuler” på bakepapirkledde stekebrett. Jeg tok ni på hvert brett, for de flyter ut. Stek midt i ovnen i ca 15 minutter. Halvveis i stekingen tar du brettet litt ut og strør over litt maldonsalt på hver kjeks, evt bare på noen. Følg med, for de er tynnere i kantene og blir fortere stekt der. Når du tar de ut, lar du de stå på brettet et par minutter før du tar de over på en rist til avkjøling.

 

IMG_4232

 

 

IMG_4289




Kamskjell med sprøstekt choritzo og kremet ertepure

Jeg eeeelsker forretter! Og hvis du ikke gjør det allerede, kommer du til å eeeeelske denne forretten. Og hvis du synes det er irriterende at jeg skriver eeeeeeelske så mye i dette innlegget, så har du kanskje en skikkelig blåmandag og da bør du hvertfall unne deg dette i kveld. 😉

 

IMG_4220

 

Kos med kamskjell:

(til to personer)

2-3 kamskjell per person (jeg brukte frosne som jeg tinte et par timer først)

1 ss smør

en bit (rå) choritzopølse (evt bacon) i små biter

en liten pose frosne erter

1 ss smør

2 ss creme fraiche

salt og pepper

evt litt sitronsaft

 

1. Kok ertene i 4-5 minutter og slå av vannet. Ha i smør og creme fraiche og kjør med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Hold varm.

2. Ha choritzo i en tørr panne og la det surre i sitt eget fett på middels varme til det blir sprøtt. La renne av på kjøkkenpapir, men spar på fettet i pannen.

3. Ha stekepannen på 70-90 prosent varme (se at det bobler litt). Tørk av kamskjell og stek maks 2 minutter på ene siden, da bør de ha fått en lysebrun farge. Snu skjellene og ha smør i pannen. Stek 1-2 minutter til, mens du øser over smøret.

4. Server med det samme og feeeeeel the love!

 

IMG_4222




Fastelaven, fotos (leses med dansk aksent) og andre festligheter

Her går det unna, rett og slett! Det nærmer seg ferdig leilighet med alt det innebærer (velge maling og tapet) og det nærmer seg vinterferie (PUH!). Og noen dager er slitsomme og kjipe og noen dager er ordentlig fine. Som fredagen som var. Den begynte med en usedvanlig hyggelig mail fra en leser (takk for oppmuntringen, Cecilie!) og etter jobb gjorde jeg noeen ærend på storsenteret. Med fare for å virke overfladisk og materalistisk, så har jeg stresset og bekymret meg over å finne tapet til soverommet. Men da jeg altså vandret rundt på senteret, så fikk jeg en innskytelse (sendt fra oven) om  å gå inn i en butikk jeg aldri har vært i før. Og da gikk jeg rett på den PERFEKTE tapeten, (Ante ikke at de solgte det en gang). Og min siste #favorittfredagsfineting var to ungdomsskolegutter jeg stoppet for fordi de skulle krysse veien. De gikk helt vanlig halvveis over veien, før de plutselig snudde seg mot meg og danset Gangnams style, for så å gå helt normalt igjen. Jeg smilte leeeeenge etterpå og fniser ennå når jeg tenker på det. Men aller viktigst synes jeg det er at man aldri vet hva små ting man gjør kan bety for andre mennesker. Et smil, la noen gå foran i køen, slå av en prat med noen man ikke kjenner.. Hvem vet hva det kan føre til av positive innvirkninger? Jeje, enough said.

I dag har vi hatt en siste lille feiring for Samuel, men nå er det endelig slutt på bursdager for en stund. Jeg måtte selvsagt servere fastelavensboller! Egentlig viker jeg ikke fra min vanlige boller, men legger ut oppskrift åkke som.

IMG_4275

Fastelavensboller:

150 gram smør i terninger

5 dl melk

1 egg (evt et til pensling hvis du er jålete)

50 gram gjær (jeg brukte tørrgjær i dag, the cat’s out of the bag, Bollefrua bruker tørrgjær)

150 sukker

900-1000 gram hvetemel

2-3 ts kardemomme

1 ts salt

kremfløte og litt sukker

melis til pynt

Ha gjær, salt og melk i bakebollen først og tilsett så alt unntatt smør og elt i 10 minutter. Så har du i smøret og elter 10 minutter til (deigen skal være jevn og smidig). Hev under plast i minimum en time eller til dobbel størrelse. Elt i ett minutt og ha deigen på bakebord/kjøkkenbenk. Del i ca tyve emner og trill til runde boller. Ha på papirkledd stekebrett og sett til etterheving under plast (igjen) i ca en time. Pensle med sammenvispet egg og stek på 200 grader i ca ti minutter til de en gyldne og du hører at de har en hul lyd når du banker på de. Avkjøl på rist. Visp krem med litt sukker. Del bollene i to og ha krem i midten. Ha litt melis i en tesil og dryss forsiktig over.

IMG_4298

 

IMG_4257

Fininger!

 

 

Sophus 001

Tapetlykke

Vintersol i Frognerpalasset

Vintersol i Frognerpalasset

Sophus 004

Bøllefrøbart

 

Sophus 003

Bollefruebart

 

 

 




Søndagsrundstykker – perfekte når du vil glede noen (eller bare gjøre stas på deg selv)

I min familie har vi aldri gjort så mye ut av morsdagen, men det betyr ikke at jeg ikke synes det er viktig at mødre blir gjort stas på! Selv liker jeg best de små tingene. Du vet, oppvaskmaskin som er tømt eller gulv som er vasket.. 😉 Eller blomster. Og kaffe på senga er favoritt, eller enda bedre: FROKOST på senga!

IMG_4075

En hilsen til min egen fantastiske mamma.. <3

Disse rundstykkene er perfekte morsdagsgaver, selv om du må bake de selv. (Kvinner kan, kvinner vil, kvinner får det til!) Så får du heller håpe at noen kan servere deg de på senga. Og med Valentines day coming up, så kan du jo slå to fluer i en smekk og bake noen med hjerter på til en du er glad i også. <3

IMG_4084

Heia mamma!

Fine rundstykker (i dobbel forstand):

ca 18 rundstykker

  • 3 dl vann, ca 37 grader
  • 3 dl melk, ca 37 grader
  • 25 gram fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær, bruk en hel pakke om du har dårlig tid
  • 1 egg
  • ca 1,5 ts havsalt
  • 950-1000 gram hvetemel
  • 50 gram smør, i terninger
  • 1 egg til pensling, lett sammenvispet
  • valmuefrø
  • evt “sjablonger”

Ha alle ingrediensene unntatt smøret i en kjøkkenmaskin og elt i ca fem minutter. Tilsett smør i terninger og elt til deigen er jevn og smidig (ca 5 minutter). Hev i ca 45 minutter. Ha deigen på benken, bruk evt litt mel om den er litt klissete. Del deigen i 18 emner og trill ut rundstykker. Jeg hadde ni på et stekebrett med bakepapir. Etterhev i ca 30-45 minutter. Hvis du ikke ønsker å lage noe mønster på de, så pensler du de bare med egg og strør over valmuefrø. Ellers så klipper du ut ønsket tekst eller bilde i papir også legger du den oppe rundstykke før du pensler med egg. Strø tett over med frø og fjern forsiktig sjablongen. Stek midt i ovnen på 225 grader i 8-12 minutter. Avkjøl på rist. Rundstykkene kan fint fryses!

IMG_4067

IMG_4069

IMG_4087

Be my valentine..

IMG_4079