Nybakte rundstykker til frokost? Magic in the night!

Det er mandag, det er påske og barna og jeg har fri. Vi har ennå ikke flyttet hjem, det gjenstår fortsatt noen småting i leiligheten. Som den høytidsjunkie jeg er, finner jeg det litt deprimerende å ikke ha påskepynten min tilgjengelig. De to kyllingene fra årets produksjon i barnehagen, monner liksom ikke helt. Særlig ikke etter at øynene deres datt av.

IMG_4709

I et forsøk på å skape litt påskestemning (mest for meg selv), serverte jeg nybakte rundstykker til frokost. Og nå tenker du sikkert at jeg var villig til å ofre nattesøvnen min for å fylle huset med duften av gjærbakst, men da tar du selvfølgelig feil. Deigen lagde jeg i går kveld, bakte ut runstykkene og satt de i kjøleskapet over natten. Da jeg sto opp tok jeg rundstykkene ut på benken, satt ovnen på 225 grader og tenkte litt på livet og døden (Ja, døden. Det er jo tross alt påske!) de ti minuttene det tok for ovnen å bli varm. Så var det jo bare å steke rundstykkene mens jeg dekket bordet og verre var det faktisk ikke. 😉

Dette trenger du for å surrender to the magic in the night:

(9 stk)

o,25 pakke fersk gjær

3 dl kaldt vann

ca 450-500 gram mel (Tipper jeg brukte ca 350 gram siktet hvetemel og resten sammalt hvetemel)

2 ss olivenolje

1 ts sukker

1 ts salt

evt frø til pynt

Dag 1: Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og elt i 3-4 minutter til deigen er smidig og ikke direkte klissete. Bak ut rundstykkene og legg de ganske tett på bakepapir. Jeg brukte en firkantet kakeform, men det går sikkert bra å bruke en rund også. Sett hele smørja i kjøleskapet og se på påskekrim.

Dag 2: Ta rundstykkene ut på benken og sett ovnen på 225 grader. La de stå ute i ca 10 minutter mens ovnen blir varm. Pensle med vann (eller sammenvispet egg) og strø over ønskede frø. Stek i 10-15 minutter midt i ovnen. Ta så formen ut og hepp hele bakepapiret med rundstykkene på ut og sett de tilbake i ovnen i noen minutter. Dette gjør jeg fordi kantene kan være litt myke selv om resten av runstykkene er ferdige. Avkjøl på rist.

IMG_4695

 

PS! Oppskriften fant jeg hos Borte Borte Hjemme, fiiiine bloggen.




Bamsemuffins til barnebursdag – trinn for trinn

I går var vi i barnebursdag og jubilanten hadde bestilt overraskelsesmuffins. Jeg bakte sjokolademuffins som jeg toppet med kremostglasur og kanskje litt i overkant mye pynt. Men så ble de ganske fine også da. Og temmelig gode om jeg skal si det selv.

 

IMG_4689

 

Sjokolademuffins:

(nok til 12-14små)

200 g hvetemel
1/2 ts natron
50 g bakekakao
250 g sukker
175 g mykt smør
2 egg
1 ss vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker)
75 ml rømme eller yoghurt naturell

125 ml kokende vann

100 gram hakket sjokolade (valgfritt)

Sett ovnen på 180 grader.

Sett beholderen til foodprossesoren  din på kjøkkenvekten og vei opp alle ingrediensene frem til det kokende vannet. (Hvis du ikke har foodprosessor, så kan du bruke stavmikser eller vanlig kremvisper, men da er det nok lurt å røre sukker og smør hvitt først).  Kjør til en jevn røre. Skrap så røren ned fra sidene og kjør igjen. Tilsett det kokende vannet gjennom påfyllingsrøret mens foodprosessoren er i gang. Når alt er blandet sammen heller du røren i muffinsformer som du har satt i et muffinsstekebrett og så er det inn i ovnen i 20-25 minutter. Avkjøl på rist.

Glasur:

125 gram philadelphia ost, naturell

40 gram mykt smør

4 dl melis

 Pisk alle ingrediensene til glasuren til en glatt krem.

Pynt:

1 pakke Ballerinakjeks

1 pakke Dots eller Oriokjeks

Nonstop

melis

litt kakaopulver + litt vann

 

IMG_4677

 

Begynn med å skjære bort litt av toppen på muffinsene, så den er ganske flat.

IMG_4678

Ha på et lag med kremostglasur.

IMG_4679

Sett på en ballerinakjeks som snute.

IMG_4680

Ørene lager du vd å dele en dotskjeks i to, slik at du får en del uten kremfyll. Del kjksen i to ved å sage forsiktig med en brødkniv, ellers knuser den bare. Skrap av smørkremen på den andre halvdelen og gjenta prosessen.

IMG_4681

 

Svarte nonstop blir øyne..

IMG_4682

Bland melis, vann og 1 ts kakao til en ganske tykk glasur. Ha i en brødpose som du klipper et lite hull i og bruk litt til å feste en rød nonstop som snute og tegn munn med glasur.

Lett som en plett! 🙂




Søtpotetsuppe med karri og creme fraiche

Hvor har det blitt av deg vår? Har du glemt meg? Husker du ikke at du pleier å jage vinteren på dør på denne tiden og at jeg pleier å hylle deg med olajakke og joggesko enda det egentlig er litt for tidlig? Har du truffet noen andre kanskje? Noen med mindre snø å smelte og færre grøftekanter med grus og gammel sand? Jeg har ventet så lenge, jeg gidder snart ikke sjekke langtidsvarselet på yr lenger! Og forresten så klarer jeg meg fint uten deg. Nå har jeg hygget meg med ulltepper, stearinlys og varme supper så lenge, at jeg kan saktens klare det litt til.

 

IMG_4641

 

#ventepåvårensuppe

(Til omtrent fire peeps)

3 store søtpoteter, skrelt og i terninger

1 stor rødløk, hakket

1 fedd hvitløk, hakket

1 rød paprika, i biter

2 poteter, skrelt og i biter

2 gulrøtter, skrelt og i biter

2 ts revet, fersk ingefær

4 ts karripulver

1 liter (evt litt mer) grønnsaksbuljong (jeg brukte en halv terning #buljongfeiging)

litt olivenolje

creme fraiche

salt og pepper og sitron

 

Finn frem en tykkbunnet kjele og stek løk og hvitløk blankt i litt olivenolje. Ha i ingefær og karri g fres litt til. Tilsett alt det andre og kok mørt. (Ca 20 minutter). Mos med stavmikser, rør inn 4-5 ss creme fraiche og smak til med salt, pepper og evt sitronsaft. Server med godt brød eller feks grove scones.

 

IMG_4645




Peanøttkjeks (desperate times call for desperate measures)

Det er lørdag, det er midten av mars og ute ligger nysnøen tett. Jeg er trett. Av vinter, kanskje. Men mest av å vente på å flytte hjem. Vi har bodd her i 68 dager. Det er 23 dager lenger enn vi egentlig hadde blitt forespeilet. I 32 av de dagene har jeg ikke spist sjokolade og det er nøyaktig 32 dager for mye. Jeg vet at jeg har valgt det helt selv. I’m just saying. At det er på tide med kjeks.

 

IMG_4619

 

Peanøttkjeks:

(jeg fikk 18 passe store kjeks av denne oppskriften)

113 gram mykt smør
113 gram sukker, hvorav halvparten brunt sukker
1 egg
1 ts vaniljesukker (med ekte vanilje)
1 ts bakepulver
80 gram hvetemel
50 gram havregryn
50 gram peanøtter, salte
(50 gram hakket lys sjokolade, jeg DROPPET sjokoladen)
Ekstra peanøtter til pynt

Sett ovnen på 180 grader.

Pisk smør og sukker hvitt og luftig. Rør inn egget. Tilsett mel, havregryn, vaniljesukker og bakepulver og rør godt. Ha tilslutt i peanøtter (og evt hakket sjokolade) og bland godt sammen.

Jeg brukte to teskjeer og formet kulet på størrelse med små golfballer som jeg trykket litt flate på et bakepapirkledd stekebrett. Pass på å ikke legg for mange på hvert brett, jeg fikk plass til 9. Dytt noen ekstra peanøtter ned i deigen.

Stekes midt i ovnen i omtrent 12-15 minutter. Avkjøl noen minutter på brettet og ha deretter kjeksene over på en rist. Spis så mange du trenger og oppbevar resten i en tett boks.

 

IMG_4614

 

Oppskriften fant jeg hos en av bloggene jeg har fulgt lengst: Kjøkkentjeneste

 

IMG_4634

Ikke akkurat en kjeks. Men minst like søt. ;)




Franskinspirert laksemiddag med parmesansaus

Lurer du på hva du skal ha til middag, sier du? Lyst på noe sunt og smakfullt, men aaaaaaaner ikke hva du skal lage? Klar for å imponere noen med en sykt (ja, SYKT) god og superenkel saus? Look no further:

 

IMG_4597

 

Ovnsbakt laks:

En laksefilet per person
Sitronsaft
Smør
Salt
Pepper

Ratatouille:
3 store tomater (flådd og i terninger) + o,5 boks hermetiske tomater
1 rød paprika, i terninger
1 grønn paprika, i terninger
1 aubergine, vannet ut, i teringer
1 squash, i halvmåner
1 rød løk, i strimler
2 fedd hvitløk, knust
Timian, bladpersille, laurbærblad, sukker, sitron

 

IMG_4600

 

Parmesansaus:

En boks kremfløte
125 gram revet parmesan, salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

Begynn med grønnsakene. Skjær auberginer i skiver og legg de på kjøkkenpapir. Ha på salt og la stå til endel av vannet har trukket ut av auberginen. Tørk av og skjær skivene i fire. Skjær et kryss i tomatene og ha de i kokende vann i 30 sekunder. Ha de direkte i kaldt vann og fjern så siden skinnet. Stek grønnsakene i olje i omganger og ha alt til slutt i en gryte og la småputre i 15-20 minutter. Smak til med salt, sukker og sitron. Denne ratatouillen er mindre sausete enn den jeg pleier å lage, men det ble veldig godt.

Legg fisken i en ildfast form med en klatt smør, ha over litt sitronsaft og salt og pepper. Stek i ovnen på 200 grader i 15 minutter.

Mens fisken stekes, har du fløten i en tykkbunnet gryte. Kok under omrøring til det begynner å tykne litt, ca 5 minutter. Dra kjelen til side og rør inn revet parmesan. Smak til med salt og pepper.

Oppskriften fant jeg hos Maten vi spiser🙂

 

IMG_4591

 




Kvinnekringle!

IMG_4576

 

Jeg er ingen stor kvinnesaksforkjemper, men jeg kjører hardt på enkelte områder på hjemmefronten.

Fanesakene mine er:

1. Yoghurtbegre skal kastes, ikke forlates på kjøkkenbenken.

2. Man har ikke ryddet opp selv om man har båret alt fra bordet til kjøkkenbenken.

Ellers er jeg selvsagt takknemlig for at andre tidligere har kjempet og gått i tog for meg og andre damer i Norge. Mange av oss har det veldig godt, heldigvis, pensjonspoeng og slankepress til tross. Men de fleste andre steder i verden har kvinner det svært ugreit og traurig og jeg skulle ønske at 8. mars her i Norge kunne handlet litt mer om dem.

Så det så.

Hva slag mat er så en kvinnedag verdig? Det man har aller mest lyst på selvfølgelig! 🙂

 

IMG_4565

 

Klippekranskringle:

150 gram smør i terninger

5 dl melk

1 egg, samt ett til pensling

50 gram gjær (jeg brukte tørrgjær i dag, the cat’s out of the bag, Bollefrua bruker tørrgjær)

150 sukker

900-1000 gram hvetemel

2-3 ts kardemomme

1 ts salt

smør, sukker, kanel og finhakkede mandler til fyll

 

Ha gjær, salt og melk i bakebollen først og tilsett så alt unntatt smør og elt i 10 minutter. Så har du i smøret og elter 10 minutter til (deigen skal være jevn og smidig). Hev under plast i minimum en time eller til dobbel størrelse. Elt i ett minutt og ha deigen på bakebord/kjøkkenbenk. Kjevle ut et gigantisk rektangel på et bord eller en kjøkkenbenk og smør et lag med smør. Strø over raust med sukker, kanel og mandler og rull deigen forsiktig sammen på langs så du får en lang pølse. Form den som en sirkel over på et bakepapirkledd stekebrett og la den stå å heve i ca 20 minutter.

 

IMG_4553

A circle of life

Og NÅ kommer det kuleste:

Finn en saks og klipp deigen nesten helt igjennom. Brett deigbiten bak og til siden. Flytt saksen va 1 cm og klipp en gang til, men denne gangen legger du deigbiten bak og på motsatt side. Omtrent sånn:

 

IMG_4556

 

Etter klippingen lot jeg kringlen stå en ti minutters tid og komme seg til hektene igjen, før jeg satte den midt i ovnen på 175 grader. Jeg lot min stå i ca 25 minutter od da var den perfekt. MEN du må huske å banke på kringlen for å høre om den har en hul lyd. Rå kringle er liksom litt nedtur. Avkjøl på rist.

 

IMG_4561

 

IMG_4573

 

 




Onepotwonder #6 – med søtpotet og peanøttsmør

Med fare for å virke litt grunn, så er jeg ingen idealist når det gjelder mat. Klart jeg er for kortreist mat og meat free mondays, men egentlig lager jeg stort sett mat jeg har lyst på og som ikke gjør meg stor som et hus. Men denne gryta smaker godt, har ikke kjøtt i seg og er proppfull av vitaminer. Hadde søtpoteten bare vært kortreist kunne jeg virkelig slått meg opp som en matidealist. Kanskje jeg får teste ut med kålrot neste gang? Eller kanskje ikke.

IMG_4503

Grønnsaksspisergryte:

2 ss olivenolje
1 løk, finhakket
1 kinesisk hvitløk, finhakket
700-800 g søtpotet, uten skall og i biter
5 dl grønnsakskraft
1 boks hakkede tomater
1 boks røde bønner (kidney)
1 rød paprika, i små biter
1 ts finrevet ingefær
1/2 ts salt
2 ts spisskummen, malt
litt nykvernet pepper
litt tørket chili eller fersk finhakket chili (0,5-1)
3 ss peanøttsmør

ris, hakket koriander og peanøtter til servering

IMG_4495

Fres løk og hvitløk mykt i olje. Ha i søtpoteter og hell kraften over. Ha i resten av ingrediensene utenom peanøttsmøret, rør godt og kok opp. La det småkoke under lokk i ca 20-30 minutter. Ta av lokket og kok videre til potetene er gode og myke og sausen har tyknet. Ta gryten av varmen og rør inn peanøttsmør. Server med ris eller godt brød, finhakket koriander og salte peanøtter.

IMG_4500

 

Oppskriften fant jeg hos Matmisjonen




Ostehorn med hjemmelaget pesto (den som baker, sover ikke)

Jeg er litt på felgen for tiden. Kanskje er jeg vårslapp? Kanskje er det ukevis med Frognerfrueliv som begynner å ta på? Uansett er resultatet det samme. Jeg er trøtt og lei.  Men mens andre sverger til vitaminer eller tang eller spirer, så setter jeg min lit til bakingen. Det er noe oppkvikkende og friskt over å sette en deig, og egentlig er det lite innsats som skal til for å få et bra resultat. Hvis man velger en deig som skal kjevles, får man jo både styrketrening og aerob aktivitet i tillegg.

 

IMG_4544

Ostehorn – en billig workout

 

Ostehorn:

(12 stk)

400 g hvetemel
1 ts sukker
1 ts salt
60 g smør
3 dl skummet melk eller lettmelk
0,5 pk gjær

hvitost, pesto

1. Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er ca 37 °C.

2. Bland smuldret gjær, sukker og salt i en bolle (jeg bruker kjøkkenmaskin) og tilsett melkeplandingen. Ha i mel og elt deigen til den er smidig og slipper bakebollen.

3. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve på et lunt sted i ca. 30 – 60 minutter.

4. Del deigen i to og kjevle hver del til tykke, runde leiver, ca 30 cm i diameter. Smør på pesto.

 

IMG_4531

 

5. Del hver leiv i 6 som om du skjærer opp en pizza.  Legg en skive ost på hver “trekant”. Rull hver del sammen fra ytterkant inn mot midten.

6. Form horn og legg dem på stekeplate med bakepapir. Dekk med plast, og etterhev dem på et lunt sted i ca 30 minutter.

7. Strø over revet ost og stek i forvarmet ovn (220 grader) i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

 

IMG_4536

 

 

Pesto:

2 gode håndfuller basilikumblader

1 lite fedd hvitløk

2 ss pinjekjerner, lett ristet i en tørr stekepanne

2 ss revet parmesan

2 ss olivenolje

salt og pepper

Ha alle ingredienser i en foodprosessor/stavmikser og kjør så jevn som du ønsker.

 

IMG_4537




Hvitløksgratinerte reker – Cafè Opera style

Det er mulig kvinner er fra Venus, men jeg er jammen glad det er mars. Jeg vet jo ikke hvordan det er der hvor du bor, men her i Oslo har våren virkelig gjort sin inntog de siste dagene. Vi snakker varmegrader, solbriller og snø som smelter.

Magi.

 

IMG_2992[1]

Se hva jeg fant!

 

Og så er det omtrent en uke til vi kan flytte hjem. Det er nesten utrolig. Men veldig deilig! Var innom leiligheten forleden og tok noen bilder av kjøkkenet som begynner å ta form. GLEDER MEG.

 

IMG_2980[1]

Åpen kjøkkenløsning

 

Når våren kommer lengter jeg alltid ekstra mye til Bergen. Vestlandsvår er virkelig noe for seg selv. Dessuten kommer den tidligere og raskere enn her i øst. Ganske greit i grunn. For å bøte litt på min lengsel laget jeg en av signaturrettene til favorittkafeen min i Bergen, Cafè Opera. Perfekt til lunsj eller en lett middag.

 

IMG_4513

 

 

Schrimp my spring!:

(til fire småretter)

400 gram reker eller krepsehaler (jeg brukte de i lake, men det kuleste er seff the real deal)

2-3 fedd hvitløk, finhakket

3 dl kremfløte

2-3 ts fersk dill, finhakket (evt tørket om det er det du har)

litt salt

ca 2 dl revet ost

salat (jeg hadde isbergsalat, tomat, paprika, agurk og noen kalamataoliven)

litt olivenolje til å ringle over salaten

baguett eller annet godt brød

 

Sett ovnen på 225 grader. Ha krem, dill og hvitløk i en teflonbelagt stekepanne og småkok til det begynner å tykne. Smak til med litt salt. Ha reker i små ildfaste former, feks creme brulee former. Fordel fløteblandingen over og avslutt med litt ost. Gratiner i ovnen i ca 10 minutter og i mellomtiden fikser du salat og skjærer opp baguetten. Pass på å servere nok brød for det er perfekt å syppe i den digge sausen. 😉

 

IMG_4528

 

Inspirasjon og oppskrift fant jeg hos Mat for sjelen. 🙂