Bollefrua hjelper deg: Taste of Oslo

I går var Bollefrua, i regi av Matbloggsentralen, VIP-gjest på den ferske matfestivalen Taste of Oslo.

“Fra starten i 2004 i London har ”Taste Festivals” gått sin seiersgang over hele verden. I år arrangeres festivalen i hele 19 land, – og endelig i Oslo i dagene fra 29. august til 1. september. På matfestivalen kan publikum oppleve kokkeskole, gode viner, gourmet opplevelser og et dusin med kjendiskokker som vil lære bort sin kokkekunst! Michelin-kokker vil stå side om side med kjendiskokker for å tilberede luksuriøse retter og blant annet Eyvind Hellstrøm og Terje Ness er bekreftet til festivalen.” (Hentet fra pressemeldingen før festivalen).

20130830-203326.jpg

Vi var en liten, fin gjeng som møttes og vi fikk først en hyggelig omvisning på festivalområdet. Etterpå hadde vi tid til å kjøpe forskjellige små retter (min favoritt var syrlig eplemos med karamellsaus, friske eplebiter, litt rømme og crumblekrønsj) og gjøre oss kjent med de ulike standsene. Det meste kostet penger, men det var også noen smaksprøver. Det store høydepunktet var kokkekurset hvor vi fikk kokkelere litt alla masterchef.

20130830-205830.jpg

Menyen var lammekjøttboller og couscoussalat.

20130830-205957.jpg

Kul opplevelse. Digg mat.

Jeg avsluttet kvelden på “Electrolux Taste Theatre” hvor en kokk demonstrerte hvordan man lager perfekt sashimi.
Publikum fikk stille spørsmål og smake på resultatet. Kjempegøy! Disse forestillingene er inkludert i prisen og er vel verdt turen.

20130830-210720.jpg

Alt i alt en fin kveld og jeg tror absolutt jeg kommer tilbake neste år.

God fredagskveld til dere alle! 🙂

20130830-211501.jpg
Bringebær og blåbær i svingene! (En sensommerdrøm)

Hvilken dag er det i dag? Det er torsdag! Og jeg har begynt å tenke på hva jeg skal spise i helgen. (Ok, da. Skal jeg være ærlig har jeg tenkt på det noen dager allerede #håpløs). Og ikke minst hva jeg skal bake! Helgene er en fin anledning til å sette en gjærdeig. Den kan stå å heve og leve sitt eget liv, mens du gjør noe annet, det er ikke noe stress. Forrige lørdag bakte jeg denne fabelaktige bollebærkaken. Denne helgen er det din tur!

IMG_6597

 

En alternativ Prinsessekake:

(nok til en kake, jeg brukte en springform på 24 cm i diameter)

2,5 dl melk
75 g smør
25 g gjær evt en halv pose tørrgjær
450 – 500 g hvetemel eller siktet speltmel
3/4 ts kardemomme
1/4 ts salt
60 g sukker

ferdig vaniljekrem (ca 1/2 pakke) 100 gram blåbær100 gram bringebærlitt sukker

First things first. Lag gjerne din egen vaniljekrem! Oppskrift finner du her. Vi var derimot på øya og det enkleste var det beste.

Smelt smør. Når det er ferdig heller du over melken og varmer den til 37 grader. Ha gjær i en bakebolle og hellover smør/melk. Ha i sukker, salt og kardemomme og tilsett mel mens du lar kjøkkenmaskinen gå. Når deigen begynner å slippe bollen er det nok mel. Elt i 10 minutter og sett til heving under plast i ca 50-60 minutter. Kjevle så ut 1/3 av deigen til en rund sirkel som passer i bunnen av springformen. (Jeg hadde bakepapir i bunn og smurte kantene med smør). Trykk den evt ut for å få den til å passe. Smør et tynt lag med vaniljekrem over bunnen. Kjevle resten av deigen til et rektangel. Smør vaniljekrem på rektangelet og forde over bær. Strø litt sukker over. Rull leiven på langs og skjær i 8-9 deler. Legg skivene i springformen. Fordel evt litt mer vaniljekrem mellom snurrene.

 

Prins4

 

 

Sett til etterheving under plast i ca 30 min og skru ovnen på 200 grader. Pensle med egg og stek i 30 – 40 minutter. Følg med mot slutten og legg evt over bakepapir hvis den blir for mye stekt på toppen. NB! Fordi det er mye fuktighet i kaken er det viktig at den blir ordentlig stekt. Bank lett på kaken, den skal ha en hul lyd, da er den ferdig. La kaken avkjøle litt i formen (på rist) før du forsiktig skjærer rundt kanten og flytter kaken forsiktig på bakepapiret over på risten. Sikt litt melis over før servering.

 

Prinsesse2

 

Inspirasjon til oppskriften fant jeg her.

 

 
Potetsalat med sennepsdressing og choritzopølse

IMG_6450

Jeg vil gjerne benytte dette innlegget til å sende en melding til fremtiden: Til Bollefrua. Hverdag er ikke så ille som du frykter. Du hygger deg med gode kollegaer og du har verdens beste elever. Det er lettere å spise sunt og du kommer i gang med trening igjen. Selv om det er kjipt å stå opp tidlig, er den første kaffekoppen i stillhet før barna våkner magisk. Jeg vet at det er vanskelig for deg når helgen er over og søndagsbluesen tar deg, men du elsker fredager! Vennlig hilsen Bollefrua fra fortiden. PS. Lag denne potetsalaten en gang til. Du synes den er megagod.

Potetsalat på fat:

4-6 ss sennep, jeg blander ulike typer jeg har feks grov, dijon osv)
2 ss honning
2 ss sitronsaft
1 ½ dl solsikkeolje
salt og pepper
800 g potet – kokte og i biter (jeg deler de i to eller tre)
friske urter, jeg brukte persille og basilikumnoen sukkererter, skivet3 – 4 vårløk, skiveten snabb choritzopølse, i skiver10-12 cherrytomater, delt i toca en halv porsjon balsamicobakt rødløk

 

IMG_6457

 

Ha sennep, honning og sitronsaft i en bolle. Hell i oljen litt etter litt, pisk hele tiden. Smak til med salt, pepper og sitron. Vend, de fortsatt varme, potetene i dressingen. Stek choritzo sprø på middels høy varme i en tørr stekepanne. La renne av på kjøkkenpapir. Bland alle ingrediensene med potetene og legg opp på fat. Salaten tåler fint å stå over natten.

 

IMG_6458
Balsamicobakt rødløk

Det er søndag, det er august og det er kø. Jeg sitter i bilen på vei hjem fra helgen og kjenner etter. Er jeg glad? Er jeg trist? Eller mest takknemlig? For fint vær og badetemperatur, for barn som sover til åtte, for kaffe på sengen, hjemmelaget sushi og Game of thrones. Så får jeg heller la vemodet få være med på leken. Og hvis det blir for ille, kan jeg jo alltids skjære litt løk.

IMG_6447

Denne balsamicoløken er perfekt i potetsalat, til pølsemiddagen, grilltilbehør: you name it. Oppskriften er raus, men løken kan glatt fryses. Og den er dødsgod.

Løklykke:

5 rødløk, skrelt og i tynne ringer/skiver

100 gram sukker

havsalt og nykvernet pepper

2 dl balsamicoeddik (noen er søtere enn andre, avhengig av kvalitet og type. Vær klar over dette når du beregner mengde sukker, så det ikke blir for søtt)

0,5 dl olivenolje

løk

Sett ovnen på 180 grader. Ha løken på et bakepapirkledd stekebrett og strø med sukker, salt og pepper. Ringle jevnt over eddik og olje og bland så vidt med hendene dine. Bak i ovnen i ca 30 minutter eller til de er myke med en intens purpurfarge og skarp, syrlig og søt smak.

IMG_6443
En daddelkake to die for!

IMG_6569

Er du opptatt av førsteinntrykk og utseende? Jeg tror mange av oss er det , ofte kanskje ubevisst. En ting er at vi selv forsøker å fremstå så vellykket og bra som mulig, men en annen ting er hva vi tenker og mener om mennesker vi møter. Jeg har selv ofte gått på den smellen. Å nesten avskrive noen fordi de ser eller virker kjedelige, for så å oppdage at de er fabelaktige. (Fårikål, I’m looking at you).
For en tabbe! Eller har du noen gang opplevd hvordan et menneske blir vakrere og vakrere ettersom du blir kjent med dem? “Altså, dette bilde er ikke så bra. Han er mye penere i virkeligheten.”

Og sånn, mine venner,er det med denne kaken. Den er ikke vakker. Den vil aldri være festens midtpunkt eller førstevalget på kake bordet. IKKE FØR DU HAR SMAKT DEN. Det var like før jeg avskrev den på en sommeravslutning, men flaks (for oss alle) at jeg er så glad i kake! Denne saftige og lett krydrede saken, kombinert med deg varme, uslåelige karamellsausen, er virkelig ufattelig god. Image is nothing, taste is everything.

Daddelkake med varm karamellsaus:
(En lite kake)
235 gram dadler uten sten (se i din lokale grønnsakshandel eller fjern stenene selv)
1 ss natron
125 gram mykt smør
5 ss sukker
2 egg
3/4 ts bakepulver
3 dl hvete
0,5 dl væske fra dadlene
1 ts vaniljesukker

Til sausen:

120 gram smør
115 gram brunt sukker
0,5-1 dl kremfløte

Fjern evt stenene fra dadlene og ha de i en foodprosessor, så de skjæres i små biter. (Evt gjør det for hånd). Ha dadlene i en liten kjele og ha i vann så det så vidt dekker. Kok opp, dra til side og tilsett en ss natron. (Det kommer til å boble veldig). Sil dadlene fra vannet, men behold væsken.

Sett ovnen på 180 grader. Rør smør og sukker hvitt og tilsett ett og ett egg. Rør inn mel og bakepulver og 0,5 dl væske fra dadlene. Vend til slutt inn dadlene. Ha bakepapir i en liten kvadratisk form (oppskriften gir ikke en stor kake,, lag evt dobbel oppskrift) og hell røren oppi. Stek i knappe 30 minutter, stikk evt en pinne i kaken og hvis den kommer tilbake tørr er den ferdig.

Ha alle ingrediensene til sausen i en liten kjele og kok opp, mens du rører av og til. Server sausen sammen med kaken. (Mine gjester innrømmet at de var skeptiske til kaken før de smakte den, men en sa til og med at det var den beste kaken de noen sinne hadde smakt!)

 

daddeltrio

 

Takk til min flotte kollega, Ingrid, for denne suverene oppskriften!
Lun søtpotetsalat med kylling og peanøtter

IMG_6554

Jeg har ingenting å si i dag. Nada. Niks kniks. Det vil si jeg kunne jo for eksempel fortalt deg at jeg jogget til jobb i dag eller at jeg har ryddet huset. (Før du blir irritert over at jeg forsøker å fremstå som en superfrue, så kan jeg berolige deg med at bilen er på  verksted og at jeg har hatt gjester i kveld, hence jogging og  rydding). Eller så kan jeg jo nevne at jeg mistet en hel gryte med varm karamellsaus på gulvet i dag (GLED deg til oppskriften), men noe videre interessant har jeg ikke å melde. MEN jeg har jo noe godt å spise:

 

Kjapp og sunn middag for deg som ikke har noe å si:

1 stor søtpotet
1 kyllingbryst
Olivenolje
Blandet salat
0,25 rødløk i tynne skiver
Hakket koriander
En håndfull peanøtter (evt sesamfrø).

Dressing:
Saft av 0,5 lime
1 ss sweet chili sauce
1 ts soyasaus
1 ts olivenolje

IMG_6553

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Bland alt til dressingen og sett til side.

3. Skrell søtpoteten og skjær i én cm tykke skiver som du legger på et stekebrett dekket med bakepapir. Ringle over olivenolje og strø over litt havsalt. Bak i ovnen i ca 10-15 minutter eller til møre.

4. Stek kyllingbryst i en stekepanne på middels høy varme med skinnsiden ned. (Jeg bruker olivenolje). La den steke 5-10 (avhengig av størrelse) minutter på en side og stek den noen minutter på andre siden. Skru ned varmen og la den surre til den er gjennomstekt. (Jeg pleier å ta et helt hvitløksfedd som jeg spidder med en gaffel og surrer rundt i pannen og kyllingbrystet for å sette ekstra smak). Strø over salt og pepper og la hvile før du skjærer  det i siver.

5. Mens kyllingen steker legger du opp salat, skjærer løk og hakker koriander.  Bland dressing med salat og legg over kylling og søtpoteter. Strø over peanøtter (eller sesamfrø). SERVER!

 

søtpotet

 
Jordbærostekakeispinner

IMG_5935

 

 

Jeg vet at det er hverdag og at ferien er over. Skolen har begynt, vi er tilbake på jobb, jeg lager matpakker og skynder meg. Vi har det rotete og jeg rydder (og roter litt) og på vei hjem fra jobb vet jeg ennå ikke hva vi skal spise til middag. Det er skikkelig pes og kanskje litt deilig på samme tid. MEN mine venner, det er da fortsatt august og (sen)sommer! Jeg skal bade, gå i sommerkjoler (selv om det er litt kaldt om morgenen) og ikke minst spise is noen uker til. Cause Baby it ain’t over ’til it’s over.

 

ais

 

Verdens beste ispinne:

(ca 4 stk avhengig av størrelse)

115 gram kremost naturell

0,25 dl rømme

0,5 dl melis

0,4 dl melk

8-10 jordbær (eller tilsvarende mengde bringebær), gjerne frosne

3 bixit havrekjeks

1 ss smeltet smør

 

Howtois

 

1. Smelt smør.

2. Knus kjeks til smuler og bland med smør.

3. Finn frem en foodprossesor. Ha ost, rømme, melk og melis i bollen og kjør maskinen til alt er godt blandet. Tilsett jordbær og bruk pulsknappen til jordbærene er most inn.

4. Fyll opp ispinneformer med jordbærmasse til det er ca 1-2 cm igjen.

5. Fyll opp med kjekssmuler som du forsiktig dytter litt ned.

6. Sett forsiktig i ispinner.

7. Sett i fryseren over natten.

8. Rett før servering dypper du formene raskt i varmt vann og trekker isen forsiktig ut.

9. Kos deg!

 

IMG_5954

 

 

 

IMG_5928
Bergenske skillingsboller

IMG_6275

Disse bollene.. Nystekte, fortsatt litt varme med karamelliserte svinger. Perlesukkeret som knaser mellom tennene når du tar en bit og lukten av kanel og gjærbakst som fyller hele huset. Disse bollene er verdt hver eneste kalori. OG hver eneste joggetur:

Jeg begynner rolig og med nedoverbakke. (“Jammen se på deg, Bollefrue, dette går jo bra!”) Men når jeg begynner å kjenne meg anpusten nederst i bakken løper jeg forbi en mor fra barnehagen (“åh, der er mammaen til hun derre på avdelingen til Jens, håper hun ser hvor sprek jeg er, eller forresten håper ikke hun legger merke til meg for da må jeg løpe helt opp den bakken uten å stoppe”). Jeg løper videre, bortover og opp bakken. (“Nå går jeg litt! Eller jeg løper litt til. Nei, NÅ går jeg litt. Eller vent litt, der er venninnen min! Takk Gud! Nå har jeg en grunn til å ta en pause. Håper ikke hun har dårlig tid.”) Godt over halvveis må jeg over et fotgjengerfelt. (“Vær så snill, ikke stopp for meg. Bare kjør! Du også, du trenger ikke ta hensyn til at jeg står her og skal over.”) Nesten fremme går jeg opp den siste bratte bakken. Men jeg er oppstemt. (“Nå er det gjort, Bollefrua! We did it!”) Og rundt svingen (“mmmm…karamelliserte svinger…”) treffer jeg en annen i treningstøy som også går. (“Så fint. Det er flere av oss”).

Kanel i svingene:

(ca 30 stk)

125 g smør
5 dl melk
50 g gjær
125 g sukker
800 – 900 g hvetemel
 ca 50 gram  smeltet smør (til fyllet)
sukker, kanel, egg til pensling, perlesukker

Smelt smøret og ha i melken. Varm til ca 37 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett melkeblandingen. Rør litt. Ha i sukker og mel og elt deigen i 5 minutter. La deigen heve under plast i ca 40 minutter.Jeg delte deigen i to like store deler og kjevletde ut til et rektangel. Fordel smeltet smør over. La det være en tynn stripe på den ene langsiden uten smør. Denne pensler du med kaldt vann. Dryss kanel og sukker over leiven og rull sammen. Skjær rullen i ca 2 cm tykke skiver og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev i ca 30 minutter (under plast). Pensle med pisket egg og strø over perlesukker før bollene stekes i ovnen på 220°C i 10 – 12 minutter. (De er ferdige når de har en gyldenbrun farge og får en hul lyd når du banker på  de). Avkjøl på rist. Spis. Jogg. Eller bare spis.

IMG_6286

Oppskriften fant jeg hos Opplysningskontoret for brød og korn.
Kjapp sommersalat – Back to life, back to reality

IMG_6376

 

Ok. Da var første jobbdag etter ferien over og jeg ligger på sofaen som en slapp strek. I dag tidlig trodde jeg at jeg klarte meg ganske bra inntil jeg satt på bussholdeplassen og oppdaget at jeg hadde glemt pc’n min. Må vel bare akseptere at det tar noen dager å komme inn i rutinen igjen.

20130813-203330.jpg

Glemte pc, husket kaffe.

Etter full dag på jobb trengte jeg noe raskt, sommerlig og fresht til middag. Mulig at hverdagen er i gang igjen, men det er ikke høst ennå!

 

Asalat

 

Sommersalat med melon og spekeskinke (ikke akkurat rocket science, bare veldig godt):

4-5 skiver god spekeskinke, jeg brukte Æra
Litt god parmesan i tynne skiver
3 skiver Cantaloupe melon
En håndfull sukkererter, skåret på langs
3-4 ringer gul paprika
2 norske tomater
1 vårløk i tynne skiver
Blandet salat
Ristede pinjekjerner
God olivenolje, min var smakssatt med hvitløk
God balsamicoeddik
Salt og pepper

Legg opp alle godsakene på en stor tallerken og SPIS.

 

IMG_6383
Feriebilder fra Bollefrua – del 2

Det er mandag, det er august og det er min siste feriedag. Sommeren har vært fin, en blanding av sjø, sol, regn, utland, krangel (det er en illusjon å tro at det ikke blir suring i ferier), kaffe, gode venner, familie, deilig mat og late morgener. Håper du også har hatt det fint i sommer!

 

IMG_3465[1]

Akvariet i Bergen

 

IMG_3468[1]

Beach brothers

 

Alenetid

Alenetid

 

IMG_3480[1]

Alenemora på flyplassen før Sveits (allerede utslitt.. ;))

 

 

IMG_3501[1]

Samuel på jobb hos en ekte konditor (i Sveits)

 

IMG_3505[1]

Her bodde vi i Sveits! (IofC sitt konferansesenter)

 

IMG_3492[1]

Utsikt Sveits

IMG_6159

Været på bursdagen min..

 

IMG_3583[1]

Frokost Grünerløkka

 

 

IMG_3556[1]

Frokost øya
Syrlig eplekake med karamelliserte hasselnøtter

IMG_6321

 

I dag våknet jeg og bestemte meg for å ha en fabelaktig søndag. Søndagsangsten var simpelthen ikke velkommen! Jeg sa til meg selv: Ta deg sammen, Bollefrue. Ingen sutring over at helgen og sommerenferien snart er over, ikke noe smelling med dørene når du rydder ut av hytta og strengt forbudt å utsette utpakkingen til i morgen! Og folkens, dette går (foreløbig) bra. Jammen er det vanskelig (og ganske fint) å innse hvor mye min egen innstilling påvirker mitt (og andres) liv. Be the change you want to see in the world!

Ok, nok selvransakelse. Over til dagens oppskrift. Denne eplekaken er litt annerledes og usedvanlig god. Ikke så søt, veldig saftig og med karamelliserte nøtter og epler på toppen. Herr Bolle sa faktisk at det var den beste kaken han hadde smakt. Kanskje han også hadde våknet og bestemt seg for at alt skulle være fabelaktig i dag? 😉

 

IMG_6326

 

Eplekake i brødform:

2 egg

2,5 dl kulturmelk/kefir (jeg hadde ikke kulturmelk, så jeg brukte 2dl rømme og til sammen 3 dl melk, hvis du velger denne løsningen dropper du altså melken nedenfor)

2,5 dl melk

50 gram smeltet meierismør

200 gram hvetemel

frøene av 0,5 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker

1 dl sukker

1,5 ts bakepulver

3 epler, jeg brukte Pink Lady (skrelt og hvert eple delt i 8 biter)

1 dl sukker til karamellisering

50 gram hasselnøtter, veldig grovt hakket

1-2 ts kanel

Begynn med å ha epler, hasselnøtter, kanel og en dl sukker i en stekepanne. La syde til sukkeret har smeltet og epler og nøtter er karamellisert. Sett til side.

 

epleduo

 

Sett ovnen på 180 grader. Ha egg, melk/rømme og smør i en bolle og rør til det skummer. Ha i mel, vanilje, sukker og bakepulver. Visp sammen og la røren stå og tykne i ti minutter. Ha bakepapir i en stor brødform og fordel epler og nøtter på toppen. Stek midt i ovnen i 40-50 minutter. Kaken er ferdig når det ikke fester seg røre til en stekepinne. Avkjøl på rist før du tar kaken opp av formen. Server med pisket krem eller en klatt creme fraiche/ rømme og strø evt litt ekstra sukker og kanel over.

 

Epleduo2

 

IMG_6327
JEG ER IKKE KLAR!

IMG_6258

 

Jeg ligger i sengen og drikker kaffe og ser ut på regnværet. Jeg burde komme meg opp så jeg kan følge ungene på SFO og bhg, men jeg er ikke klar. Jeg vil ligge her å nyte at jeg ikke må noe helt ennå. Straks er ferien over og jeg er ikke klar for det heller. Når jeg (omsider) leverer Samuel på SFO, smugtitter jeg på han gjennom vinduet for å se om han har det bra (noe han selvfølgelig har). Han har blitt så lang i sommer og om noen dager begynner han på skolen. DET er jeg slett ikke klar for!

Noen snakker allerede om høsten, om å bake eplekake og kose seg med pledd. Jeg? IKKE klar. Andre er i gang med sunnhetsregime, trening og disiplin, selv er jeg ikke der ennå. Flere har alt begynt storhandel, planlegging av ukemeny og brødbakst, MEN JEG ER IKKE… Eller vent litt.  Jeg har faktisk bakt brød.

 

Grovbrød med rødbeter og valnøtter:

(to små brød)

25 gram fersk gjær

5 dl fingervarmt vann

1 ss olivenolje

1 ss flaksalt

200 gram grovt sammalt hvetemel

ca 700 gram siktet hvetemel

100 gram grovrevet (rå) rødbet

50 gram grovhakkede valnøtter

smeltet smør eller olje til å smøre brødformen med

 

Ha alle ingrediensene i en bakebolle og elt til en smidig deig. (Juster evt mel).  Sett til heving under plast i minimum en time. (Jeg satt deigen med kaldt vann og dro på Grünerløkka for å leve livet noen timer). Ha deigen på benhken og del i to like store deler. Jeg la et av brødene i en smurt brødform (brødet blir for lite for formen, så jeg la det bare midt på uten å trykke det utover). Den andre halvparten lagde jeg til et rundt brød.

 

IMG_6246

 

Hev brødene i ca en time til mens du setter ovnen på 190. Snitt evt brødene med en skarp kniv før du steker de midt i ovnen i ca 40-45 minutter. Avkjøl på rist. Brødet smaker veldig godt og har en vakker farge. Jeg frøs ned det vi ikke spiste opp i skiver, perfekt til matpakker eller en skål med suppe.

 

arødbeter

 

IMG_6265

 

Er du klar?
Pavlova med sitronkrem og bær

Jeg har laget pavlova før. Med hell. I grunnen så heldig at jeg vant en konkurranse. Så hvis du vil lage denne luftige marengskaken, er du i trygge hender hos meg. Det aller viktigste å huske på er å bruke tørre og rene redskaper OG å være grisenøye (ja, grisenøye!) når du skiller eggeplomme og hvite. Klarer du det, klarer du alt.

 

IMG_6183

 

Pavlova:

 

6 eggehviter
3 dl sukker
1 dl melis
1 ts eddik (jeg brukte rødvinseddik)
1/3 liter kremfløte
1-2ss sukker
1-2 ss lemon curd (kan kjøpes hos velassorterte matbutikker, lag gjerne selv også)
bær (eller frukt) etter eget ønskespiselige blomster, hvis du har

 

Eggpavlova

 

 

Pisk eggehviter og tilsett gradvis sukker og melis. Du skal piske til det er helt hvitt og stivt, det tar en stund så elektrisk visp lønner seg. Når hviten er stiv, så tar du et stekepapirkledd stekebrett og smører røren ut i en sirkel på brettet. Tenk deg at den skal bli så stor som en “vanlig” springform. Stek bunnen på 140 grader i ca 1,5 time, midt i ovnen. La den avkjøle i ovnen med døren på gløtt, hvis mulig. La den uansett avkjøle på stekebrettet. (Lag gjerne bunnen flere dager i forveien).

Så pisker du krem med litt sukker og vender inn lemon curd. Smak deg frem hvor syrlig du vil ha kremen. Ha bunnen på et fat (den kommer til å sprekke litt, men kremen dekker det meste. Dessuten synes jeg det er fint at kaken er litt rustikk). Bre kremen over bunnen og pynt med bær.

 

IMG_6184
Spicy svinefilet i salatskåler

IMG_6170

 

 

Kan jeg fortelle deg 10 av de 247 tankene jeg har i hodet akkurat nå?

1. Lurer på hvordan det går med Samuel første dag på SFO i morgen.

2.  Jeg trenger å trene. OG spise ekstra sunt noen uker. (Måneder?)

3. Gleder meg til jul!

4. Bør jeg grue meg litt til hverdagen begynner eller er det mest deilig?

5.  Jeg ble litt tatt på sengen i dag da Jens (3 år, snart 4) spurte meg om hvorfor vi finnes. Hvorfor finnes vi?

6. Skal jeg poppe popcorn i kveld?

7. Skal jeg ikke poppe popcorn i kveld?

8.  Jeg ønsker meg en Kitchen Aid. Men hvilken farge i såfall?

9. Gleder meg til å drikke kaffe i morgen tidlig!

10.  Jeg lurer på hva du tenker på akkurat nå.

 

Asiatisk fingermat:

(15-20 stk)

2 ss solsikkeolje

300 gram svinefilet i små terninger

1-2 fedd hvitløk, finhakket

1 liten rød chili uten frø, finhakket

2 ss sukker

1 ss fish sauca (nam plah)

90 ml soyasaus

1 ss sesamolje

4 vårløk, i skiver

en raus håndfull koriander, hakket

saft av ca 0,5 lime

sesamfrø, ristet lett i en tørr panne

hjertesalatblader

 

Varm oljen i en stor stekepanne eller wok og stek kjøtt og hvitløk til kjøttet er gjennomstekt, ca 5 minutter.  Skru ned varmen litt og tilsett chili, sukker, fish sauce, soyasaus og sesamolje. La surre en stund til sausen tykner litt. Avkjøl mens du vasker og tørker hjertesalat og legger de på et fat. Bland vårløk og koriander med kjøttet og fordel med spiseskje i salatskålene. Strø over ristet sesamfrø og server.

 

IMG_6169

Ser at jeg tok bildene før jeg tok på sesamfrø, sånn er det når man løper rundt seg selv i siste liten.

Jeg serverte disse på bursdagsbrunsjen min i går og de var supergode! Oppskriften fant jeg i bladet Kamille.
Bollefruas bursdagsbonanza!

Det er lørdag, det er august og jeg har bursdag. Vi er på øya og har hatt venner og familie på brunch. Innendørs, vel og merke, siden årets verste tordenstorm har herjet i området (altså, seriøst, SÅ sur og kjiip har jeg da ikke vært). Men jaggu klarte vi ikke å få klemt inn både bord og mennesker, og mye god mat ble det jaggu og. (Team effort, takk til all sammen!)

En annen hyggelig ting var at en av mine favorittblogger, Cocktail chic, (helt ut av det blå) skrev hyggelige ting om Bollefrua i dag. Takk, Marianne!

Tok altfor få bilder i dag, men her er i allefall noen.

Storm! (Bildet er ikke tatt i svart hvitt eller tuklet med..)

Storm! (Bildet er ikke tatt i svart hvitt eller tuklet med..)

 

Kake! (Sitter her og spiser rester as we speak.. <3)

Kake! (Sitter her og spiser rester as we speak.. <3)

 

IMG_6225

 

 

Birthday girl

Birthday girl

 

God natt! <3