Bananvafler, da vel og et lite farvel.

IMG_6937

 

Det er søndag, det er september og det er høstferie. (Halleluja). Vi har stengt hytta for i år og det er alltid litt vemodig. Men samtidig kjenner jeg at jeg er klar for å innta høsten! Kom regn og vind, kom lav sol og høy himmel, kom klare høstluften og rødmende trær. Gi meg pledd og te (forresten, dropp te, jeg er ikke så glad i det), gi meg heller kaffe og eplekake med krem, gi meg gryterett og gode tv-serier! Jeg vil skifte til vinterdyne og sette vinduet på vidt gap, jeg vil gå med dr.Martens støvler og skjerf (og noe mer da), jeg vil høylytt irritere meg over julemarsipan i oktober (mens jeg i stillhet gleder meg til desember). Så kjære høst, du er velkommen hos meg, her vil du ingen motstand finne. (Men jeg blir kanskje litt irritert når jeg må skrape vinduer om morgenen, jeg ber om unnskyldning for det på forhånd).

Da vi tok farvel med hytta og sommeren i dag lagde jeg, tradisjonen tro, vafler. Det er noe sabla fabelaktig, og ikke minst comforting, med vafler og jammen meg kan de ikke varieres i det uendelige. Denne varianten med banan og rømme, ble ekstra sprø og hadde et hint av krydder fra banan og kanel. Perfekt.

 

IMG_6933

 

Bananvafler:
( omtrent 12 litt tykke plater)

3 egg
1 dl sukker (kan sløyfes, bananene gir mye sødme)
2 modne bananer, most med en gaffel
75 gram smeltet meierismør, jeg brukte Rørossmør
3 dl rømme
3 dl melk
1 ts kardemomme
1 ts kanel
7,5 dl hvetemel, jeg brukte speltmel
smør til å smøre jernet
evt melis til pynt

IMG_6943

 

Pisk egg og sukker og tilsett banan og smør. Rør inn rømme og melk og ha tilslutt i det tørre. Bland til en tjukk røre. Hvis du foretrekker den tynnere, så spe evt med melk. La røra svelle i 30 minutter før du steker som vanlig. Avkjøl på rist og server med det du liker best. Ha en fin kveld, da vel!

 

20130929-210341.jpg

Farvel, kjære utsikt! (sees til våren)

 




Brownies, baby! (Fordi det enkle er ofte det beste)

IMG_6831

 

En dag jeg hadde hentet gutta i bhg, sto jeg på parkeringsplassen og var på vei inn i bilen da jeg tydelig hørte noen si “psssst”. Det var litt merkelig, for jeg kunne nemlig ikke SE noen andre i nærheten. “Pssssst! Jag er her uppe!” Da jeg så opp oppdaget jeg en bitteliten gammel dame med gåstol på oversiden av parkeringsplassen. Der ligger det nemlig er sykehjem og hun hadde tydeligvis funnet veien til luftegården alene. “Du måste ringe polisen, hör du? Vi er nogon som er fångat her uppe” Etter å ha lovet henne å ringe politiet, dro vi hjem. Men ikke mange dager senere skjedde en lignende episode med en eldre herremann som hvisket til meg: “Hjelp meg ut! Kan du ikke hjelpe meg ut? De har stengt oss inne!” Jeg forsikret han om at jeg ville hjelpe han så fort jeg fikk barna mine hjem og han roet seg. I bilen måtte jeg fortelle om demens og alderdom (mamma, hvorfor hjalp du han ikke ut?), samt ringe til sykehjemmet og fortelle at de hadde en runner. Senere klarte jeg ikke la være å tenke på livets store spørsmål. Hva driver jeg egentlig med? Hva slags alderdom får jeg? Hvordan ser livet mitt ut om 20 år? Hvorfor er jeg mett og andre sultne? Hvem bygde the Stonehenge? Selv lurer du nå garantert på når jeg skal komme til den fabelaktige browniesen, som er enkel og samtidig genial fordi alle liker den. Jo, det skal jeg si deg! Faktisk ganske snart. (Tenke, tenke.. Sammenheng mellom brownies, livsmysterier og gamlehjem?) Jo! Når du spiser denne sjokoladekaken, så glemmer du alt annet du tenker på OG hvis noen serverer meg den når jeg blir gammel, kommer jeg ALDRI til å ville rømme.

 

IMG_6833

 

Brownies for gamle og unge:

8 dl sukker

6 egg

300 gram smeltet meierismør

4,5 dl siktet hvetemel

4,5 ts vaniljesukker

0,25 ts salt

10-12 ss kakao

Sett vnen på 175grader. Pisk egg og sukker tileggedosis og rør inn smør. Tilsett alt det tørre og rør til alt så vidt er blandet inn. Ha bakepapir i en liten langpanne (ca 28x40cm) og hell røren oppi. Stek midt i ovnen i 30-35 minutter, men IKKE lenger. Avkjøl i formen og del opp i passestykker. Sikt evt litt melis over.

 

IMG_6836

 

Takk til min venninne, Mari, som ga meg denne oppskriften på videregående en gang. Det er så lenge siden at jeg snart kommer på gamlehjem selv. 😉

 

Tommel opp for kaken din, mamma. (Men hvilken var tommelen igjen?)

Tommel opp for kaken din, mamma! (Men hvilken var tommelen igjen?)

 

 




Fougasse – fruas franske fristelse

IMG_6738

 

Jeg har vært i London med jobben, sa jeg det? En helt fenomenal langhelg med litt jobb og mest kos. Første dagen hadde jeg noen timer alene og da fant jeg en liten fransk bistro med digg mat.

 

20130925-194821.jpg

Alenetid!

20130925-195107.jpg

Kafeliv

 

 

20130925-195207.jpg

Shopping!

Senere i helgen tvang jeg noen av kollegaene mine tilbake dit og de ble ikke skuffet! Et høydepunkt var et deilig hvitløksbrød, vakkert formet som et blad, kallt fougasse. Man kan nesten si at det er franskmennenes variant av foccacia. Jeg visste jo at jeg måtte forsøke å gjenskape dette deilige brødet da jeg kom hjem, noe jeg selvfølgelig gjorde. Og det blir ikke siste gangen! Dette er et brød som kan varieres i det uendelige med både fyll og topping, perfekt som tilbehør til supper, salat og gryter.

Fougasse – eller hvitløksbrød på bokmål:

(2 små brød)

0,5 pk gjær, fersk eller tørr
500 gram hvetemel
2 ts salt
1 ts sukker
2 ss olivenolje
1 dl kokende vann
3 dl kaldt vann
50 gram meierismør, smelter
1-2 fedd hvitløk, finhakket
2-3 ss hakket kruspersille
litt havsalt

Ha mel, salt og sukker i en bolle. Hvis du bruker tørrgjær, guffer du det oppi også. Bland kokende og kaldt vann og olje. (Vannet bør da ha perfekt temperatur.) Benytter du fersk gjær har du det i vannet nå. Ha det våte i det tørre og rør sammen. Elt deigen i eltemaskin eller for hånd, til du har en jevn og fin deig. (Det er bare bra hvis den er litt klissete). La deigen heve under plast i ca en time. Ha så deigen på benken og del den i to. Press eller strekk deigen ut til en trekant, Ha trekanten på et bakepapirkledd stekebrett  og gjenta med neste leiv. Bruk en skarp kniv og lag et snitt på langs i trekanten. Snittet skal gå helt i gjennom. Lag så tre snitt på skrå på hver side.

 

IMG_6692

 

Etterhev i 20 minutter mens du varmer ovnen til 220 grader. Pass på at snittene i deigen ikke eser sammen igjen. Pensle med olje og strø over havsalt hvis du ønsker et streitere brød. Stek i 13-15 minutter eller til brødet er gyldent og har en hul lyd når du banker på  det. (Jeg stekte brødene i to omganger). Avkjøl litt på rist. Server lune med smeltet smør blandet med persille og hvitløk. Strø evt litt havsalt over.

 

IMG_6720




Perfekt popcorn. På tur.

IMG_6861

 

Jeg har tidligere nevnt min store kjærlighet til popcorn. Gi meg en P! Gi meg en O! Gi meg en P! osv. (Skjønner du? Jeg tuller ikke). Men hvertfall. Oppskriften på min nye popcornromanse fant jeg hos den ultrafine bloggen Bortebortehjemme for lenge siden, men jeg har utsatt å lage det fordi jeg visste at det kom til å bli et problem å stoppe å poppe, hvis du skjønner. Og selvsagt fikk jeg rett. Komboen karamell (uten å bli for søtt), salt og et hint av rosmarin, var sabla godt. Du kan til å med poppe vanlig popcorn fredag kveld og spise mens du ser på Skavlan for så å lage karamellpopcorn av restene dagen etterpå. Smart? Denne snacken kan oppbevares i tett boks i inntil tre dager (haha) eller feks pakkes i kremmerhus og tas med på tur i skogen. (Jeg fant på dette fordi vi skulle på overnattingstur på lørdag og jeg ikke klarte å vente til søndag;).

Populært popcorn:

3 ss kokosolje eller annen vegetabilsk olje
1 dl popcornkjerner
50 g usaltet smør
1 dl lønnesirup
2 ss hakkede rosmarinblader
1-2 ts flaksalt
¼ ts natron

IMG_6823

Sett ovnen på120 grader. Lag popcorn som du pleier eller følg min anvisning: i en tykkbunnet kjele har du oljen og sett platen på full guffe. Ha opp i de upoppede kjernene og ta på lokk. Vent til det begynner å poppe og når det popper kan du riste på kjelen innimellom. Når det er tre sekunder mellom poppingen, kan du ta kjelen av platen og ha popcornet over i en bolle. Lag så karamellsaus: Ha smør og lønnesirup i en gryte og  varm sakte opp til det får en karamellfarge. Ta til siden og rør inn natron, rosmarin og salt (IKKE ha i salt hvis du bruker restepopcorn med salt fra kvelden før). Hell sausen over popcornet og bland godt. Bre popcornet utover et bakepapirkledd stekebrett og bak i ovnen i 45 minutter. Avkjøl litt, brekk evt litt fra hverandre og K O S deg. Din heldiggris.

 

IMG_6844




Ukemeny. Hæ? Nå igjen?

Hjelpe meg. Hva er det med søndager som gjør meg så himla melankolsk? Er det endringen fra helg til ukedag? En minivariant av overgangen fra ferie til jobb, fra barselpermisjon til barnehage, fra bursdag til ikke bursdag, jul til januar og halvfull til tom kaffekopp? I dag lot jeg i allefall melankolien bare skylle over meg mens Bruce sang for meg. Og nå er jeg helt klar for en ny uke. Er du?

Jeg har laget en ny ukemeny til oss. Forrige uke klarte jeg èn av syv, det er den fulle og hele sannhet. (Så ikke føl deg trist om du klarte ingen). Men det skal sies at vi har vært på hyttetur med familiekoret i helgen, ellers så hadde jeg sikkert klart 2/7. Her får du i alle fall noen bilder derfra.

 

Samuel sine høner

Samuel sine høner

 

Huset i skogen

Huset i skogen

 

Aldri melankolsk på lørdager.

Aldri melankolsk på lørdager.

 

 

Men nå, UKEMENY!

Mandag mekker vi digg suppe:

http://bollefrua.wordpress.com/2012/09/19/bollefruas-beste-brokkolisuppe/

Tirsdag trenger vi kjøtt! Lasagne..

http://bollefrua.wordpress.com/2013/01/22/hverdagsvennlig-lasagne-gode-greier/

Fisk på onsdag? Thailaks?

http://bollefrua.wordpress.com/2012/11/06/smorstekt-salmalaks-thai-nam-style/

Torsdag blir det salat før helgens utskeielser:

http://bollefrua.wordpress.com/2013/06/27/pasta-og-parmasalat-med-persille-og-parmesantoast/

IMG_5488

Fajitas på fredag? Det er jo et fint bokstavrim.

http://bollefrua.wordpress.com/2012/10/18/kyllingfajitas-med-ananas-salsa-aioli-og-spro-spekeskinke/

Lørdag lager vi enkel sushi, eller?

http://bollefrua.wordpress.com/2013/01/17/enkel-sushi-for-frustrerte-frognerfruer/

Søndag blir det dødsgod Biff Stroganoff.

http://bollefrua.wordpress.com/2012/11/04/back-to-the-eighties-bollefrua-vs-toro-1-1/

Også baker vi en fabelaktig formkake!

http://bollefrua.wordpress.com/2013/04/14/fabelaktig-formkake-med-blabaer-og-lemon-curd/

IMG_4879

Ha en god mandag i morgen…

We shall overcome, we shall overcome
We shall overcome someday
Darlin’, here in my heart, I do believe
We shall overcome someday

<3




Bollefrua + Coop = sant

God fredag! Ville bare gi dere en hyggelig nyhet fra frua. I dag vant hun et gavekort på 1000 kr fra Coop via en konkurranse hos Matbloggsentralen med dette bidraget:

 

IMG_4834

Klikk på bildet for oppskrift!

 

 

For et år siden vant hun for øvrig det samme da hun ble Kalenderpike.

 

20121227-213547.jpg

 

 

Nå er hun opptatt med å tenke på alt det festlige man kan kjøpe for 1000kr, men jeg skal hilse så mye. 😀




Havrekjeks med mørk sjokolade og valnøtter

havresjoko

 

Jeg liker ikke alltid folk. Som regel liker jeg ingen før ca kl 08.15, men det hender jeg glimter til fra 07.30. (Et mirakel at jeg fortsatt er gift). Jeg har også en periode mellom 15.30 og 16.30 på fredager, samt enkelte tirsdager, hvor jeg helst ikke vil snakke med noen. (Jeg ser at jeg kjenner deg, men jeg har på meg verdens mest fascinerende sko, du. Bare gå videre, jeg kan smile til deg på onsdag). Men merkelig nok liker jeg alltid kjeks. De trenger jeg hverken smile til, snakke til eller hilse på med mindre jeg vil det selv. (Hallo lille kjeks!).

Megagode og akkurat passe seige coockies:

(ca 18 stk)
115 gram mykt smør
110 gram brunt sukker
50 gram hvitt sukker
1 egg
0,5 ts vaniljesukker
0,25 ts natron
80 gram hvetemel
120 gram lettkokt havregryn
60 gram grovhakkede valnøtter
85 gram mørk kokesjokolade, hakket

Sett ovnen på 175 grader. Rør sukker og smør til det får en kremet konsistens. (Jeg bruker elektrisk håndvisper). Visp inn egget. Bland mel, natron og vaniljesukker i en annen bolle og tilsett i smørblandingen. Bland godt. Rør inn havregryn og til slutt sjokolade og nøtter. Finn frem to bakepapirkledde stekebrett og sett røren til “kuler” med to spiseskjeer. Sett ni på hvert brett med mellomrom, de flyter litt ut. Stek midt i ovnen i 12-15 minutter eller til kjeksene er lysebrune i kantene. La avkjøle et minutt på stekebrettet før du flytter de over på en rist og lar de bli helt kalde. Eller kanskje du spiser noen mens de fortsatt er varme. Særlig hvis du ikke liker folk akkurat da. (Ta deg en kjeks, så slipper jeg å prate med deg akkurat nå).

 

IMG_6747




Lynrask thaisuppe!

Jeg er veldig glad i Tom kha Gai. Dette er altså ikke en thailandsk kjekkas jeg har møtt, men en kokosmelkbasert og supergod suppe. Det jeg ikke er så glad i på en hektisk hverdag, er kompliserte middager som tar lang tid å lage. Mange av oppskriftene på slike supper har en ingrediensliste lang som en kald høst og tar motet fra meg fordi jeg ikke har lyst til å skaffe hverken sitrongress eller limeblader. Men denne varianten er rask og inneholder kun varer du får kjøpt på Kiwi.

IMG_6775

 

Tom kha gai for dummies:
(Nok til to voksne og to barn. Spesielt hvis barna helst vil ha mest ris og lite suppe;)
400 gram kyllingfilet, strimlet
2 ss olivenolje
4-6 sjampinjonger, først delt i to og så i skiver
1 rød paprika, strimlet
4 vårløk, skivet
2 tomater, skivet
1 ss rød currypasta
4 dl kyllingkraft, evt vann og 0,5 buljongterning
2 bokser kokosmelk
2 ss soyasaus
2 ss fiskesaus (du finner det på flaske i butikken sammen med woksauser osv)
0,5 lime, saften
1 neve hakket koriander
Salt, pepper og sukker til å smake til
Ris eller nudler til servering, hvis ønskelig

Fin frem en tykkbunnet kjele og ha i olje . Varm opp og ha i halvparten av vårløken og soppen. Stek litt før du tilsetter kylling og currypasta. Fres et par minutter. Ha i kokosmelk og kraft og kok opp. La småkoke i ca 5 minutter før du har i paprikaen. Kok 2 minutter før du har i soya, lime, fiskesaus, tomat, vårløk og koriander. Smak til med salt, pepper og sukker, evt litt mer lime.

 

IMG_6785




Himmelsk havrebrød

IMG_6713

Jeg har sluttet å kjøpe brød. Jaha, tenker du kanskje nå. Burde ikke en bollefrue ha sluttet å kjøpe brød for leeeeeenge siden? Mulig det, men jeg har like fullt sluttet å kjøpe brød ganske nylig. (Har jo periodebakt, jeg er litt ustabil der. Eller, forresten er jeg litt ustabil på flere områder, men det kan vi jo spare til en annen dag;). Selvsagt hadde jeg jo ikke trengt å fortelle deg dette! Hvorfor blottlegge meg selv på denne måten? Kunne du ikke få leve i illusjonen om at Bollefrua ikke stiller seg i køen bak brødskjæremaskinen på Kiwi? Too much information, vil kanskje noen til og med si (om de var like glad i å snakke engelsk som meg selv). Jeg synes bare det er viktig å være ærlig om at det ikke er noe galt i å kjøpe brød, kan Bollefrua, kan alle. Men samtidig er det ikke SÅ vanskelig å klare selv. Altså har jeg bestemt meg for brødshoppestopp, noe som tilsier at det skal bakes. Og hvis du vil, kan du bli med! Det største behovet hjemme hos oss er brød til matpakker, fordi vi ellers spiser mye knekkebrød og müsli.

Jakten på det optimale matpakkebrødet har begynt!

havre

Havrebrød:

2 brød

9,5 dl væske, feks halvparten melk og vann
1 pk tørrgjær
8 ss honning
5 dl sammalt hvete, fin
5 dl sammalt hvete, grov
10,5 dl siktet hvetemel (+1 dl til å justere deigen)
4,7 dl havregryn, lettkokte
8 ss smeltetsmør
1-2 ss salt

ekstra smør til smøring av brødform

Ovnstemperatur: 200 grader

Varm væsken til 37 grader og ha den i bakebollen. Ha i gjær og honning og la det stå i ti minutter til gjæren begynner å skumme. Ha i resten av ingrediensene og elt i 6 minutter hvis du bruker kjøkkenmaskin, 10 min for hånd. Hvis deigen er veldig klissete tilsetter du en dl mel til, men ikke mer. Hev deigen en time under plast. Tipp deigen ut på kjøkkenbenken og “slå luften ut av den”. Del i to like store og klapp hver leiv ut til et kvadrat som er like bredt som brødformen. Rull deigen sammen på langs, dytt sidene litt inn og legg med skjøten ned i godt smurt brødform (2 liter). La etterheve under plast i 30-40 minutter eller til den når kanten av formen. Pensle med melk eller vann og strø over havregryn til pynt. Stek nederst i ovnen i 40-50 minutter eller til brødet er gyldenbrunt og har en hul lyd når du banker på det. Ta brødene ut av ovnen og ut av formen og avkjøl på rist. Disse brødene egner seg til frysing, jeg deler de i to og tiner et halvt av gangen ved behov.

Konklusjon: Brødet smaker nydelig og ble høyt og ganske luftig til å være grovt. Det er ikke spesielt smulete, selv om det er hjemmebakt, noe som er et pluss for matpakkebrød.

IMG_6700




Ukemeny – en Bollefrue bekjenner

Hei! Har du hatt en fin helg? Min har vært avslappende og fin (ok, da. Litt suring og krangling innimellom) og her er noen bilder:

IMG_3744[1]

 

IMG_3747[1]

Sesongens siste grill og badings

 

IMG_3748[1]

Skal jeg blåse deg på kinnet, mamma?

 

Over til det jeg egentlig skulle snakke om. Jeg sier det like godt som sist: jeg liker ikke ukemenyinnlegg. Hovedgrunnen til dette er at jeg selv er så sabla dårlig på å planlegge måltider i forkant av uken. I sommerhalvåret er vi dessuten som regel bortreist i helgene, så jeg får liksom hverken handlet eller summet meg før mandagen banker på døra og vil inn. Jeg synes også at det er skikkelig tøysete å legge ut ukemenyen søndag kveld. Ingen som kan handle da, vel!? Men det betyr ikke at jeg ikke ønsker å forbedre meg, tvert i mot! Drømmen min er å bli en organisert og harmonisk mor som alltid har middagsplanen klar. Så hvis du er en slik en, kan du jo hente inspirasjon herfra:

Dobbeltmoralsk ukemeny:

 

Mandag:

Kjapp og supergod linsesuppe:

http://bollefrua.wordpress.com/2012/12/17/lettere-improvisert-linsesuppe-med-lettlagde-parmesanstenger/

NB: Gjør rask forberedelse til morgendagens fiskegrateng!

 

IMG_3333

 

Tirsdag:

http://bollefrua.wordpress.com/2012/08/14/hjemmelaget-fiskegrateng-just-do-it/

 

Onsdag:

Digg thaisalat.

http://bollefrua.wordpress.com/2012/10/07/lun-thaisalat-perfekt-hostmat/

 

Torsdag:

Thaifiskekaker

http://bollefrua.wordpress.com/2012/08/27/fruens-thai-fiskekaker-en-helt-overkommelig-oppskrift/

IMG_1678[1]

 

Fredag:

Nachos!

http://bollefrua.wordpress.com/2012/09/13/nachosbonanza-med-guacamole-og-bonne-og-maissalat/

 

Lørdag:

Pizza, seff.

http://bollefrua.wordpress.com/2012/11/30/pepperonipizza/

 

Søndag:

Sunne og dødsgode rødbetburgere:

http://bollefrua.wordpress.com/2013/04/28/rodbetburgere-med-grovbrod-og-rommedressing/

 

 

IMG_4952

 

Bollefruas ukemeny må selvsagt inkludere bakst! To forslag får du her, grove bananmuffins og fabelaktige olivenbrød:

http://bollefrua.wordpress.com/2012/09/15/grove-bananmuffinsbanana-muffins-bollefrua-now-also-in-english/

http://bollefrua.wordpress.com/2012/07/16/olivenbrod/

 

 




Marmorert sjokolade og bananbrød

I går skjedde det. Jeg skulle bare ta noen bilder av denne supergode formkaken da det bare lå der. Et lønneblad. Et helt enkelt lønneblad. I høstfarger.

 

IMG_6669

 

Det var et sjokk, jeg kan ikke annet enn innrømme det. Jeg gikk rett inn og spiste to skiver kake i rene beflippelsen. Men jeg skjønner nå at det er på tide å venne seg til tanken. Naturen har sendt meg et tegn, selv om jeg føler at den gir veldig blanede signaler. 20 grader i skyggen og høstblader på ville veier, liksom? Jeg går i sommerkjole og kjenner dragningen mot gryterett og varme supper. Jeg har kjøpt to julegaver (på salg), men bader fortsatt i sjøen. (Siste gang i dag?) Akkurat som årstidene, klarte jeg heller ikke bestemme meg da jeg skulle bake kake. Så da ble det litt sjokolade og litt banan.

 

Blandingsbrød:

125 gram mykt smør

175 gram brunt sukker

2 store egg

3 bananer, most med en gaffel

250 gram hvetemel (jeg brukte siktet spelt)

0,5 ts salt

0,5 ts natron

1 ts bakepulver

1 ts kanel

100 gram mørk kokesjokolade, smeltet over vannbad eller i mikro

Sett ovnen på 175 grader. Rør smør og sukker godt sammen. Tilsett ett og ett egg og så moste bananer. I en annen bolle blander du alt det tørre. Ha så melblanding i smørblandingen og lag en jevn røre. Ha ca 1/3 av røren i en bolle og rør inn den smeltede sjokoladen. Ha bakepapir i en brødform. Bruk to spiseskjeer og sett annen hver røre med en spiseskje i brødformen så det blir et sjakkmønster. Fortsett slik i neste lag også (legg nå lys på brun røre osv), men da vil det være mest av den lyse røren. Når all røren er i formen tar du en kniv og drar gjennom formen i et S mønsterfra kortside til kortside. Tilslutt drar du kniven en gang i gjennom i midten på langs. Før du steker kaken vil den da se sånn ut:

IMG_6665

Stek midt i ovnen i ca en time. Bananbrødet er ferdig når du kan stikke en pinne inn uten at det fester seg noe deig på pinnen. Det bør også være en hul lyd når du banker på det. Avkjøl på rist (du kan la det avkjøle i formen). Gled deg til å skjære skiver med lunken, saftig og vakkert mønstret formkake!

 

IMG_6682

 

IMG_6684




Spicy nudler med reker og peanøttsaus

IMG_6649

 

Nå skal jeg fortelle deg noe som du ikke vet om meg. Og som jeg skammer meg over: Da jeg flyttet hjemmefra hadde jeg aldri kokt poteter. Jeg hadde jo laget litt mat på skolekjøkkenet, og jeg var en råtass på å poppe popcorn, men noen Bollefrøken var jeg definitivt ikke. Ikke da. (Slik går det når man har en mamma som er supergod til å lage mat). Det var først da jeg reiste jorden rundt at jeg fikk lyst til å lære meg litt koking. Helst med mye og nye smaker. Etter at jeg ble student lagde vi ofte en variant av denne retten som vi kalte for peanøttpasta. Billig, litt eksotisk og virkelig fresht og godt. (Selv om jeg på den tiden alltid hadde overdrevent mye hvitløk i alt jeg lagde, nå har jeg oppdaget at det finnes andre ingredienser). Og ingen kokte poteter som kunne håne meg.

Peanøttpasta alla Bollefrøkna:
(Nok til en sulten eller to litt sultne)
Nudler/pasta etter eget ønske, jeg brukte risnudler
1 ss olje
2-3 ss soyaolje
Saft av 0,5 lime, kanskje mer (smak deg frem)
2 ss peanøttsmør
1 ss honning
1-2 ts revet ingefær
1 knust fedd hvitløk
100 gram ferdig pilte reker
1 ss sweet chilisaus (kan sløyfes)
0,5 rød paprika, strimlet
0,5 gulrot, strimlet
3 vårløk, skivet
En håndfull koriander, hakket
En håndfull salte peanøtter
1 ss ristede sesamfrø
Evt limebåter til servering.

IMG_6651

 

Bland soyasaus, peanøttsmør, olje, lime, hvitløk, ingefær og honning i en skål og smak deg frem med lime og evt soyasaus. Kok nudler etter anvisning på pakken. Bruker su risnudler, så skyll de i litt kaldt vann før du lar de renne av i en sil). Når nudlene er kokt og rent av, har du de oppi peanøttsausen og blander godt. Ha en ss sweet chilisaus i en skål og vend inn rekene. (Jeg liker kombo søtt og salt, dropp det om det ikke frister). Rør inn grønnsaker, reker og nøtter i nudlene. Strø over sesamfrø og server. Smaker godt både kald og varm.

 

IMG_6654




Lunsjscones med rømme, fetaost og gressløk

IMG_6390

I morgen skal jeg ut å reise. Jeg har ikke pakket, jeg aner ikke hva jeg bør pakke og jeg har ikke lyst til å pakke. Så derfor pakker jeg IKKE. Kommer det til å bli stress i kveld? Jepp. Kommer jeg til å glemme noe? Antakelig. (Pass, Astrid, Ikke glem pass). Kommer jeg til å angre? Selvfølgelig. Men altså, kommer jeg til å utsette alt til siste øyeblikk neste gang og? Sannsynligvis. Jeg har med årene innfunnet meg med at det er sånn jeg fungerer. I gode perioder glimter jeg til med avkrysningslister, godt planlagt klesvask og ferdigbrettede klær linet opp på sengen. Men så sklir det ut og jeg ender opp der jeg er i dag med vått tøy som jeg fortvilet prøver å tørke med hårføneren. Ja, ja. Jeg trøster meg med at jeg i allefall har klart å utsette reisefeberen til siste øyeblikk og ikke grudd meg i dagesvis som sist. Vil det si at det finnes forbedringspotensiale? Kanskje litt.

IMG_6427

Disse sconesene er utrolig gode! Saftige og fløyelsmyke, men med sprø skorpe. Kombinasjonen fetaost og gressløk med det lille kicket fra pepper og paprikakrydderet gjør virkelig susen. Gled deg.

Snadderscones:

7dl siktet hvete eller speltmel

1 ss sukker

2,5 ts bakepulver

0,5 ts natron

0,5 ts salt

0,25 ts nykvernet pepper

170 gram meierismør, i terninger

1 egg + et egg til pensling

3 ss kaldt vann

1,7 dl rømme

1 dl gressløk, finhakket

1,7 dl fetaost, smuldret i litt store biter

Havsalt, nykvernet pepper og (røkt) paprikapulver til å strø på toppen.

lunajaconws

Sett ovnen på 200 grader. Finn frem en bakebolle og sikt inn mel, sukker, natron, bakepulver, salt og pepper. Tilsett smøret og smuldre det inn i det tørre med fingrene. I en annen bolle visper du sammen rømme, vann og egg. Ha det våte i det tørre og bland til en klissete deig. Ha i feta og gressløk og rør inn. Ha litt mel på kjøkkenbenken og kna deigen raskt. Trykk deigen ut så den er ca 2,5 cm tykk. Stikk ut runde sirkler med et glass eller en kopp og legg på et bakepapirkledd stekebrett. Gjenta prosessen til du har brukt opp all deigen. Pensle sconesene med egg og strø over salt, pepper og røkt paprika. Stek midt i ovnen i 12-15 minutter. De er ferdige når de har en gylden farge og har en hul lyd når du banker på de. Avkjøl på rist.

IMG_6413




Bollefrua i blad

Det er onsdag, det er september og si at du er en tur i butikken. Du går kanskje forbi bladhyllen og tenker at du bør unne deg litt høyverdig lesestoff sånn midt i uken? Men så vet du ikke hvilket blad du skal velge.. Det vet derimot Bollefrua! For hun er nemlig i Kamille nr 18, som er i salg denne og neste uke. 🙂

20130904-201228.jpg

Ha en fabelaktig tur i butikken! 😉




Chili bean tomatsuppe med nachochips og avocadosalsa (et innlegg om å invitere til kveldsmat på en hverdag)

Noen kvelder sitter (greit da, ligger) jeg i sofaen og tenker. På om andre har et litt mer spennende liv en meg. (Selvsagt har mange det. Men hvor mange?) Er det bare meg? Som har en tendens til å tro at alle andre har det kulere og er mer vellykket enn seg selv? Også tenker jeg at jeg burde invitert noen, arrangert noe festlig, men så strekker liksom ikke tid og (eller) krefter til. Men når jeg først kjører på, så skjønner jeg ikke (helt) hvorfor jeg ikke gjør det oftere. Så her får du 3 grunner til å invitere noen: 1. Å ha gjester er et spark bak til å få ryddet og vasket. 2. En ypperlig anledning til å spise kake på en hverdag. (Lag nok så kan du spise dagen etterpå og). 3. Bollefrua har laget en fiks ferdig meny for deg, hvor det meste kan gjøres klart feks helgen før.

IMG_6578

Suppa for deg som vil ha det litt festligere:

(nok til 4)

2 ss olje

1 stor løk, grovhakket

4 fedd hvitløk, hakket

2 røde paprika, i store terninger

0,5-1 rød chili, uten frø, hakket

9 dl grønnsaksbuljong (vann + ca 0,5 terning, er ikke så glad i buljong, ha i mer til slutt om du vil)

2 bokser hermetiske tomater

1 ss tomatpure

1 håndfull soltørkede tomater, i skiver

2 ss sweet chili saus

1 boks røde kidneybønner, skylt og rent av

2 ss hakket koriander

Til salsa:

3 avocado, i terninger

2 vårløk, i skiver

1 ss hakket koriander

sitronsaft

salt

rømme og nachos til servering

Ha olje i en tykkbunnetgryte og fres løk og hvitløk litt før du har i paprika. La grønnsaker få et par minutter i gryta før du har i resten av ingrediensene til suppen og koker opp. Kok til grønnsaker er møre, ca 20 minutter. Bruk en stavmikser og kjør suppen glatt. Smak til med salt, pepper og sukker. Suppen kan fryses og kan dermed forberedes når du vil. Lag gjerne dobbel eller trippel porsjon. Den er perfekt å servere til mange fordi den er så rask å tilberede og fordi den er rimelig. (Dropp avocadosalsa hvis du er på sparebluss. Rømme og nachos er helt topp).

IMG_6567

Salsaen lages for øvrig ved å blande avocado, vårløk, koriander, salt og sitron. Den skal spises oppi suppen, tro meg, det funker.

 

IMG_6581

 

 

Varm nachos litt i ovnen, så blir de ekstra gode.

 

Til dessert serverer du denne magiske daddelkaken med varm karamellsaus. Kaken kan fint fryses og sausen tar 3 minutter å lage. Lett som en plett.

 

IMG_6585