Hallo halloween! Er du her igjen?

IMG_7277

 

Det er Halloween i morgen og for en gangs skyld er jeg forberedt (du vet, stort sett er det: hvorfor gjøre i dag det du kan utsette til i morgen?;). Jeg har ordnet gresskar, kostyme til gutta og nok snop i skuffen. Men jeg har ikke glemt mine prokrastineringssøstre og brødre der ute! Her får du et superenkelt siste-liten-tips for litt halloweenstyling uten at du må grave ut innsiden av et gresskar (tro meg, det er skikkelig ekkelt).

 

IMG_7283

 

Finn frem noen mandariner (evt appelsiner) og skjær av et lokk på toppen. Bruk en liten kniv og løsne forsiktig fruktkjøttet fra kanten uten å ødelegge skallet og grav det ut med en teskje. (Fruktkjøttet kan du jo bruke i juice eller smoothie). Lag et lite hull i lokket og fest noen blader med sitronmelisse på toppen. Nå er det bare å fylle disse “minigresskarene” med det du vil! (Popcorn, nonstop, sjokoladepudding/sjokoladekrem, te-lys osv). 🙂

 

IMG_7286

 

Ha en fin torsdag i morgen enten du gjemmer deg bak låste dører  eller om du reker gatelangs på jakt etter godteri. <3




Sesamlaks med avocadosalat

IMG_7163

 

I fare for at dette skal bli en sutrete blogg, vil jeg skrive litt om håp i dag. Og om å tørre å drømme. Da må jeg først fortelle om min fantastiske kollega Bodil. Hun er omtenksom, vennlig, utstråler god energi og har en lun og fin humor som jeg digger. Bodil pleier ofte å si noen ord på personalets jule- og sommerlunsj og det er alltid like treffende. Jeg husker spesielt godt gang hun utfordret oss til å skrive noe vi drømmer om på en lapp som vi anonymt skulle legge på bordet foran oss. På min lapp sto det: “Å bli like flink til å løpe som Vigdis”. (Vigdis er det store løpetalentet på jobben, vi snakker maraton). Litt etterpå overhørte jeg noen som leste de forskjellige lappene og en av dem utbrøt i latter: “Se her! Det er en som håper å bli i like god form som Vigdis. Særlig!” Jeg angret på det jeg hadde skrevet. Det var liksom så altfor usannsynlig! Så jeg gjemte hele episoden i mitt hjerte.
INNTIL en dag utpå høsten da jeg kom i snakk med Vigdis og det viste seg at hun var gravid (kanskje det var det hun skrev på sin lapp?). Og ikke nok med det! Hun hadde som følge av graviditeten trent mye mindre og uttrykte at hun var blitt i dårlig form. Så etter all min sommerjogging var jeg i tilnærmet like god som henne til å løpe. Drømmer kan altså gå i oppfyllelse, dere! 😉

Denne oppskriften har jeg fått av Bodil og den er min nye favoritt. Utrolig rask, og enda mer smakfull, med sprøstekt sesampanert fisk med en enkel, fresh salat. Gled deg!

Dreamy laks til to:

400 gram laksefilet, i mindre biter (jevn størrelse)
salt
sesamfrø, gjerne både gule og svarte
olje til steking
0,5 dl soyasaus
1-2 ts sukker
0,25 dl limesaft
2 modne avocado i båter
2 rause never ruccolasalat
1 bunt vårløk, skivet
hakket koriander

1. Bland sammen soyasaus, lime og sukker (smak deg frem) i en liten skål. La stå.

2. Ha sesamfrø og salt på en tallerken og rull fiskebitene i frøblandingen. Fyll evt på med mer frø og salt.

3. Stek fisken i olje i en varm stekepanne til den er gylden på alle sider.

4. Bland avocado, vårløk, koriander og ruccola og legg opp på tallerkener sammen med fisken.

5. Server dressingen ved siden av. (Evt med kokte nudler hvis du trenger karbo).

 

IMG_7155




Plommekake med hvit sjokolade

IMG_7087

 

Det er søndag, det er oktober og det regner. Herr Bolle (verdens snilleste) er ute med gutta og jeg burde være høy på livet denne dagen da vi alle har fått tid i gave. I stedet rir jeg på en bølge av uro, mens en vind av tanker blåser meg overende.

Dette tenker jeg på:

– Jeg irriterer meg over at jeg lar en ubehagelig samtale jeg hadde forleden, stjele så mye krefter fra meg.

– Hvor frustrerende det er å aldri klare å komme ovenpå med alt jeg må gjøre. (En klok dame sa til meg at MÅ er et farlig ord, så nå øver jeg meg på å finne erstatninger).

– Romfolket. (Les denne artikkelen om du tør).

– Jul.

– Jeg tenker på at jeg må (bør, skal, vil?) slutte å tenke så mye.

Så nå skal jeg fortelle om denne kaken i stedet. Jeg fikk noen nydelige plommer fra en kollega (takk Celine!) for en tid tilbake og fikk så lyst på plommekake. (Fikk Bollefrua lyst på kake? Bombe!). Da jeg så oppdaget denne oppskriften i et engelsk matblad, ble det baking med det samme. Den hvite sjokoladen gir kaken et mildt, krydderaktig preg og plommene er syrlige mot den søte bunnen. Godt.

 

IMG_7102

 

Plum and white chocolate traybake:

200 gram hvit sjokolade
75 gram usaltet smør
125 gram lyst brunt sukker
3 egg
175 gram siktet hvete eller speltmel
1 ts bakepulver

50 gram ricotta
65 gram hvitt sukker
1 eggeplomme
1 ts vaniljesukker

Ca 300 gram plommer (uten sten) delt i båter

Sett ovnen på 190 grader. Finn frem en form (min er 25×25 cm, så jeg antar at en rund springform 28 cm i diameter kan funke) som du har bakepapir i. Brekk sjokoladen i mindre biter og smelt sammen med smør over vannbad. I en annen bolle pisker du sammen egg, bakepulver, brunt sukker og mel til en røre. Bland inn sjokolade og smør. Bre dette utover formen. Pisk så sammen ricotta, hvitt sukker, vanilje og eggeplomme og med en skje fordeler du dette over sjokoladerøren. Bruk en kniv til å forsiktig marmorere de to rørene. Stek kaken midt i ovnen i 20 minutter før du tar den ut og fordeler plommene utover. Stek så videre i 25 minutter. Avkjøl kaken i formen på en rist. Server med litt iskrem eller spis den som den er. Ha en god start på uken i morgen!

 

IMG_7094

IMG_7093




Da Bollefrua møtte Pelle Parafin

20131026-193224.jpg

Bollefrua og Pelle Parafin

 

 

Det er tradisjon. Hver høst inviterer min gode kollega, Anders, til 80-tallsfest av ypperste klasse. (Fjorårets fest, samt oppskrifter, kan du lese mer om her). Anders leker ikke butikk. Alt er gjennomført til fingerspissene! (Musikk, klær, plakater, rekvisitter). I år tok han likevel kvelden til et nytt nivå da han som en overraskelse for gjestene inviterte selveste Pelle Parafin fra Tramteateret! (Dette er kun kult om du husker Pelle Parafins Bøljeband, beklager. Du får scrolle ned til oppskriften;) Vi fikk altså en privat intimkonsert som sammen med Anders’ høytlesning fra dagboken sin anno 1984, utgjorde kveldens høydepunkt. Menyen besto (som i fjor) av Biff Stroganoff med ris og kinakålsalat. Nytt av året var disse deilige baguettene. Åttitallet eller ikke, gjærbakst går aldri av moten. 😉

20131026-193522.jpg

 

Klassiske baguetter:
(to store brød)

0,5-1 pakke fersk eller tørrgjær
0,5 l fingervarmt vann
1 ts salt
700 gram hvetemel, pluss ekstra til utbaking. Jeg erstattet litt av melet (ca 100 gram) med litt sammalt mel.
2 ss smeltet smør eller olje, jeg liker smør 😉

Hvis du bruker fersk gjær, rører du det ut i vannet i en eltebolle før du har i salt, smør/olje og mel. Elt i 5-10 minutter og sett til heving (under plast). La heve 30-60 minutter. Ha godt med mel på benken før du tipper over deigen. Den er ganske løs, så elt inn akkurat nok mel til at du kan dele deigen i to emner som du former til avlange baguetter som du legger på et bakepapirkledd stekebrett. Klissete deig er kanskje litt masete, men det gir god bakst! Snitt brødene på skrå med en skarp kniv. Sett ovnen på 225. La etterheve i ca 30 minutter, før du steker de midt i ovnen i ca 25 minutter eller til de er gyldne og har en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist.20131026-193537.jpg

 

20131026-193237.jpg

Crystal og frua fikser maten

20131026-193251.jpg

Anders, the man!

20131026-193308.jpg

Millie Vanillie

PS. Kun iphonebilder, dessverre!

 

20131026-212129.jpg




Supergodt foccaciabrød på under en time!

IMG_7222

 

Noen ganger trenger man en opptur. Følelsen av å få til noe, å lykkes, kanskje til og med være best? Det er liksom så mye man IKKE lykkes med: være tynn nok, rask nok, flink nok, snill nok, orke alt, tåle alt, ikke bra nok mamma (dustemamma, feigemamma), –Vi trenger alle å vinne av og til.

Dette foccaciabrødet er så HIMLA godt og enkelt. Selv den mest famlende og uerfarne baker, burde få en kraftig mestringsfølelse etter å ha prøvd seg på dette. Og fordi det går så raskt, kan selv den mest stressede og frustrerte (fulltidsjobbende) mor eller far triumferende smelle et nystekt brød på middagsbordet etter en knapp time. Grunnen til at det er at du sveiver sammen deigen kvelden før eller om morgenen før du går på jobb og setter den til heving i kjøleskapet. Smart? Vinnere er smarte. 😉

IMG_7231

 

Foccacia (everybody needs a win sometime):

(Gir et lite brød, nok til 4-5)

1,5 ts tørrgjær
3 dl kaldt vann
1 ts flaksalt
1 ss olivenolje
6,5 dl hvetemel
______________
Frisk rosmarin, hakket
cherrytomater, delt i to
olivenolje, ca 1 dl
1-2 ts flaksalt

Finn frem en bolle. Ha i mel, første mengde salt og tørrgjær. Hell over vann og olje og rør til en løs og klissete deig. Ikke noe elting nødvendig, kun så alt er blandet. Dekk med plast og sett i kjøleskapet i minimum 8 timer. En time før du vil ha brødet klart, tar du bollen ut av kjøleskapet og tipper den i en form med bakepapir i bunn. (Min form er 25-25 cm). Sett ovnen på 225 grader. La den stå utildekket på benken i 30 minutter, i mellomtiden finner du frem tomater, rosmarin, olje og salt. (Varier med topping du digger, for inspirasjon se her). Etter 28 minutter ringler du over plenty med olje og prikker deigen med fingrene så oljen får små hull å renne ned i, stikker de halve tomatene ned i deigen med snittsiden opp og strør over urter og salt. Stek mitt i ovnen i ca 25 minutter, til brødet er gyldent og har en hul lyd når du banker på det. Avkjøl på rist.

 

IMG_7233

Utgangspunktet for oppskriften fant jeg i månedens Maison mat og vin.




God morgen-muffins! (The earth says hello)

IMG_7201

 

I dag har jeg vært hjemme med sykt barn. Tilfeldigvis skulle også noen håndverkere komme å fikse siste rest av kjøkkenet vårt, så vi var forberedt på å låne leiligheten til mine foreldre noen timer. Da arbeiderene var innom i går for å hente nøkkel, anslo de at de ville komme rundt kl.11. Så da det ringte på kl.9, og jeg sto i morgenkåpen, var jeg glad for at jeg i det minste hadde ryddet dagen før. Unnskyldende begynte jeg å pakke nødvendigheter, samt kle på Jens og meg selv. (Ulltøy til han og favorittjoggedress til meg). På vei ut oppdaget jeg at jeg var identisk kledd som min polske (og svært hyggelige) håndverker. (Eneste forskjell var at det sto Jump dansestudio på min). I det jeg lukker døren hører jeg at han snakker i mobilen på polsk. Jeg ser for meg at han sier omtrent dette: Halla! Blir du med å handle noen nye klær i morgen? Jeg har oppdaget at jeg kler meg i det samme som norske frustrerte husmødre!

Disse deilige frokostmuffinsene redder selv de traurigste morgener. (Men klesvalget ditt må du ta ansvar for selv). De er litt grove, lett krydret med kanel og akkurat passe søte. Den deilige crunchen fra pekannøttene er prikken over i’en. Eller muffinsen om du vil.

IMG_7204

 

Banan-, lønnesirup- og pekanmuffins:

(ca 12 avhengig av størrelse)

2 egg
90 ml solsikkeolje
3 toppede ss eplemos eller eplesyltetøy
0,5 ts vaniljesukker
1 moden banan, most med en gaffel
4 ss lønnesirup
200 gram sammalt hvete eller spelt, fin
3-6 ss brunt sukker(avhengig av hvor søte du vil ha dem)
1 ts natron
1 ts bakepulver
0,5 ts kanel
4 ss havrekli (eller annen kli)
1 stor håndfull pekannøtter, grovhakket
havregryn eller solsikkefrø til pynt

Sett ovnen på 180 grader. Pisk sammen eggene i en bolle. Tilsett olje, eplemos, banan og sirup og rør sammen. Bland alt det tørre (minus nøtter) i en annen bolle og tipp det oppi våte. Bland til en jevn røre og vend inn nøtter. Ha papirformer i muffinsbrett og fyll formene halvfulle. Strø over havre, frø eller nøtter og stek midt i ovnen i ca 20 minutter. Avkjøl på rist. Spis som de er eller, på en skikkelig dårlig morgen, server med ekstra lønnesirup. 😉

 

IMG_7212




Klin kokoskjeks med sjokolade og nøtter

IMG_6949

 

I det siste har jeg jobbet med et innlegg om en liste over ting som irriterer meg. Listen er lang, så mye kan jeg røpe. Til tross for at jeg koser meg litt med denne aktiviteten, så gjør det meg ikke spesielt lykkelig. Så derfor har jeg skrevet en liste over ting som gjør meg glad, for å kompensere for alt det negative:

1. At når jeg ropte: “Ha det, elskling“, på vei ut døra i dag, var det tre stemmer som spontant ropte hadet tilbake.

2. Lyden høstløvet lager når jeg vasser i det.

3. Følelsen av fredag.

4. Lukten av havet.

5. Homeland. Og Broen.

6. Når noen jeg kjenner ser meg når jeg er ute og jogger.

7. At jeg fant 50 kr på mandag. (Blir visst aldri for gammel til å glede meg over det).

8. Når elevene mine sier at de er glad i meg OG at jeg er pen. (Jeg kan aldri slutte som lærer. Aldri.)

9. Trening! Spesielt når det er over.

10. Kaffe og sjokolade. Og popcorn.

 

IMG_6962

 

Jeg merker at the list goes on and on, men da blir det jo ikke plass til kjeks. Og det må alltid være plass til kjeks.

Kokoskjeks:

(ca 12-15, avhengig av størrelse)

100 g romtemperert smør
25 g hvitt sukker
75 g brunt sukker
1egg
125 g hvetemel
0,5 ts bakepulver
100 g kokos
100 g (mørk) sjokolade, grovhakket
50 g nøtter (jeg brukte en blanding av hasselnøtter og pekannøtter), hakket
Sett ovnen på 180 grader. Pisk sukker og smør luftig og tilsett egget, rør litt til. Bland mel og bakepulver og pisk til alt er blandet. Bland inn sjokolade, kokos og nøtter med en slikkepott til slutt. Sett deigen på et bakepapirkledd stekebrett med to spiseskjeer, så de blir som kuler. Jeg trykket de litt ned, før jeg stekte de i ovnen i ca 10-15 minutter. Stek kjeksen i to omganger. Avkjøl på rist og legg i tett kakeboks.
IMG_6952
Oppskriften fant jeg her! 🙂



Enkelt grovbrød!

IMG_7146

 

Det er fredag, det er oktober og det er høst. Jeg har ikke så mye å si, men jeg har bakt et brød. Et sabla godt brød. Et brød som har alt.

1. Det ser bra ut. Skikkelig proft, faktisk.
2. Det smaker nydelig.
3. Det holder seg godt.
4. Det faller ikke fra hverandre, selv etter et opphold i fryseren.
5. Det er sunt.

Selv når jeg ikke opp til noen av disse standardene, kanskje med unntak av nr.4. ( Selv om jeg var nære på etter en halvtime på skøytebanen i vinter).

IMG_7149

Enkelt grovbrød:

(Gir ett gigastort brød)
2 dl sammalt rug, grov
1 dl hele linfrø
1 dl havrekli
1-2 dl solsikkekjerner
2 toppede ts salt
5 dl kokende vann
_______________________

25 gram fersk gjær eller en halv pakke tørrgjær
2 dl lunkent vann
10 dl siktet spelt eller hvetemel, samt 2 dl til utbaking
1 egg til pensling
sesamfrø til å strø over brødet

grovbrød

 

Mål opp alt over streken og ha i en bolle med det kokende vannet. La stå i en time. Rør deretter gjæren ut i lunkent vann i en kjøkkenmaskin. Ha frø og melblandingen i maskinen og tilsett den første mengden hvetemel. Elt deigen i ca 5-7 minutter og la heve under plast en time. Dryss 2 dl hvetemel på benken og tipp deigen oppå. Kna alt melet inn i deigen med lette tak. Form så til en tykk, avlangpølse som du legger på skrå på et bakepapirkledd stekebrett. La etterheve under plast i 30 min mens du forhever ovnen til 250 grader. Når halvtimen har gått, pensler du brødet med det sammenvispede egget og strør over sesamfrø. Stek brødet midt i ovnen i 15 minutter, før du senker varmen til 150 grader og lar brødet stå 25-30 minutter til. Avkjøl på rist. Dette brødet kan du skjære i skiver og fryse ned. Smør de frosne om morgenen, så er de ferske og fine til lunsjtid. Brødet holder seg dessuten saftig lenger pga skoldingen. Denne oppskriften fant jeg i en av mine favorittkokebøker, Kjærlighet, oliven og timian.

 

IMG_7143

 

 

 




Har du hørt historien om de tre små laks?

IMG_6850

De endte endte i allefall sine dager på Bollefruas disk. Hun føler at hun svømmer og svømmer og svømmer rundt i et hav av krav og oppgaver for tiden, men hennes mor har sagt at det er sunt å spise laks. (Og hennes far har alltid spist både skinn og bein på fisken, men det er i grunnen litt bob bob, daddy).

La oss si at du kanskje vil invitere noen på middag og du vil servere noe raskt og smakfullt. Den ene gjesten heter for eksempel Per og den andre heter Hans og den tredje vet jeg ikke, for han var utenlands. Men du vil jo ikke at fisken du serverer skal svømme og svømme  og svømme rundt alene i gryte, så du vil ha alt i litt folie for moren din har sagt at den er sunt å ikke vaske opp for mye.

I denne oppskriften må den ene bli stekt og den andre bli kokt. Og den tredje vet jeg ikke, men den var i allefall uten lukt. (Fisk skal jo ikke lukte). Og nå tenkte du nok at i dag så svømte og svømte og svømte hu Bollefrua rundt før hun kom til poenget og det kan jo ikke være sunt i lengden.

Ovnsbakt laks med poteter og grønnsaker – salmon surprise:

I hver “pakke” har jeg:

1 laksefilet (uten skinn og ben) per person

små poteter delt i to, så vidt kokt møre, ca 4-5 per person

aspargesbønner, i biter

vårløk, i skiver

litt finhakket hvitløk

gulrot i tynne staver

litt rød paprika i biter

skivet champignon

sitron, skivet

fersk timian

olivenolje og litt meierismør

salt og pepper

Legg litt aliminiumsfolie på benken og ringle over litt olivenolje. Legg poteter og grønnsaker lagvis og avslutt med laks, sitronskive, vårløk og timian. Øverst legger jeg en god klatt meierismør, skviser litt sitron og drysser over litt salt og pepper. Pakk folien godt rundt fisk og grønnsaker, prøv å la det være tett. (Kan være lurt med dobbelt lag folie). Bak/grill fisken i ca 20 minutter i ovnen på 200 grader, litt avhengig av hvor gjennomstekt du liker den.

Disse laksepakkene er dessuten supre å legge på grillen eller varme over glør på bålet. Har du kokte poteter, går dette i en fei om du vil lage laksepakke til middag en hektisk hverdag.

laks

Ser du nøye etter, så oppdager du maldonsaltet som drysser over fisken. Jeg bare nevner det.




Sarah Bernard – den enkleste festkaken!

IMG_7127

Det er søndag, det er oktober og storebroren min er førti år i dag. Jeg tror han synes det er fint! (Med rette). Men selv gjennomgår jeg en liten midtlivs og midtsøndagskrise på vegne av oss begge. Hva har skjedd? Når ble jeg voksen? Jeg går som oftest rundt og føler at jeg LEKER at jeg er voksen, mens jeg venter på at noen skal avsløre meg for den forvokste 20 åringen jeg egentlig er. Men kanskje this is it? Er det dette som er voksenlivet?

I forbindelse med at vi feiret broren min i går hadde jeg lovet å bake en kake. Med sjokolade. Siden livet har vært sykt hektisk i det siste ville jeg lage noe som går raskt, er enkelt å få til, men samtidig måtte det være noe lekkert og festaktig. Konfektkaken Sarah Bernard passer perfekt. Sprø, og samtidig litt seig, nøttebunn og myk sjokoladesmørkrem med mørkt sjokoladetrekk. Kaken er dessuten glutenfri og kan enkelt gjøres melkefri ved å bytte ut meierismør med melkefritt smør. En kake for alle!

IMG_7125

Hello Sarah Bernard! How are you doing?
Til bunnen:
200 gram malte mandler (jeg brukte foodprosessor)
3 eggehviter
200 gram sukker

Til smørkremen:
100 gram melis
100 gram usaltet, mykt smør
1 ts vaniljesukker
3 eggeplommer
1-2 ss kakaopulver

Pynt:
50 gram smeltet mørk sjokolade
Evt hakkede eller skivede mandler

Sett ovnen på 175 grader. Skill eggene, vær forsiktig så du ikke får eggeplomme i hvitene. (Spar på plommene). Ha hvitene i en ren og tørr bolle og pisk stive (med elektrisk visp) mens du gradvis tilsetter sukkeret. Vend forsiktig inn mandler. Ha bakepapir i bunnen av en rund springform. (Jeg tar av “ringen”, legger papiret over bunnen og spenner på ringen igjen). Fordel mandelmassen i springformen og stek nederst i ovnen i 30 min. Avkjøl bunnen fullstendig på rist. Pisk sammen smør, melis, kakao, eggeplommer og vaniljesukker til en glatt krem. Bre kremen over den nå avkjølte bunnen. Sett i kjøleskapet ca 15 min. Smelt sjokolade og ringle over den avkjølte kaken så du får et tilfeldig mønster. Du kan også bre sjokoladen utover hele kaken, men det er litt mer styr. Pynt evt med hakkede mandler eller feks sjokoladeblonder. Oppbevar kjølig. (Lag den gjerne dagen før). Kaken kan fryses, enten hel eller i porsjonsstykker. Den tiner på minutter.

Denne oppskriften har jeg fått av min gode venninne, Mari. Ha en fortreffelig start på uken!

sarah

Gutta

snøen som falt ifjor
er ikke lenger hva den var
juletrærne når ikke til taket
og alle pakkene er bløte
det er tredje dag
og alle kakene er allerede tørre
jeg rydder i korker og papir
og jeg spør meg selv
for det er ingen andre å spørre:
når var det det slutta
når var det egentlig det slutta
hvor er det blitt av alle gutta
 
hvor er Pål som stod i gål
            og redda på streken
hvor er Nils som drakk pils
            med sugerør og hadde teken
hvor er Jonny som sang money
            med hockeykølla som mikk
hvor er Joker som spilte poker
            og alltid tok siste stikk
hvor er Tobben som fikk jobben
            som sjokoladetrekk på Ringen
hvor er Kaj som sjekka Mai
og hoppa av i svingen
når var det egentlig at båndene ble kutta
hvor er det blitt av alle gutta
 
våren er akutt
og sommeren er en lengre lidelse
det er høl i bademadrassene
morellene er sure
vannet er for kaldt
og gatene for ensomme
det er ikke lenger gøy på landet
kleggen blir større og større
det er for mye sand på strendene
og filmene er gørre
snart er det første skoledag igjen
jeg har rydda i pennalet
og pakket ranselen
og jeg spør meg selv
for det er ingen andre å spørre:
hvor var det det butta
hvor var det egentlig det butta
hvor er det blitt av alle gutta
 
hvor er Jens som slo lens
            og tryna i hekken
hvor er Max som fiska laks
            i Gaustadbekken
hvor er Jo som hadde sko
            med femtiøring og jernbeslag
hvor er Lathans som sovna sankthans
            og våkna tredje juledag
hvor er Elling som tok telling
            da han stupte fra tiern
hvor er Finn som drakk gin
            og sneik seg inn på niern
når var det det slutta
            når var det egentlig det slutta
hvor er det blitt av alle gutta
 
gutta sover nå
gutta sover nå
med lyset på

(Lars Saabye Christensen)
 




Bounty brownies fra en helt enestående blogg

bountybrownies_1

Folkens, det er helg! Og jeg har gleden av å presentere min første gjesteblogger, Anne Cathrine, som skriver den flotte bloggen “Enestående mat“. Det er lenge siden jeg oppdaget og begynte å beundre ACs fine bilder og oppskrifter, men det er også noe med “stemmen” og måten hun  skriver på som jeg virkelig verdsetter. Titt innom bloggen hennes og ikke minst, prøv denne fabelaktige browniesen! Fin fredag!

Jeg er ganske glad for at jeg ikke er Nigella Lawson. Hun er en vakker og lidenskapelig kvinne som absolutt er misunnelsesverdig, men hadde jeg spist som hun tilsynelatende gjør hadde jeg vært stor som et hus. Jeg må likevel innrømme at jeg har min egen “indre Nigella” som jeg kontrollerer så godt jeg kan med alt jeg kan oppdrive av selvbeherskelse. Når denne nytelsesfikserte delen av personligheten min en gang i blant likevel slipper løs på kjøkkenet, da blir det garantert heftig og høylytt. Smaksprøver før, under og etter bakeprosessen blir etterfulgt av fornøyd smatting, mmmm’ing og ohhh’ing, og jeg kan formelig høre klærne mine skjelve av redsel i garderobeskapet…

Denne syndefullt deilige browniesen ble til ved at jeg en ettermiddag tilfeldigvis surfet innom et program med Nigella. Hun pisket sammen en überenkel brownies så lekkert og elegant (og overraskende likt min egen oppskrift), at jeg sporenstreks måtte gripe slikkepotten fatt. Kokosen var i grunnen ikke planlagt, men jeg tenkte at det kunne ikke bli veldig feil. Og det kan jeg love at det ikke er. Det er ikke helt Bounty, men sabla langt unna er det ikke. Mmmm… Ohhh…

 

Bounty brownies (1 brødform)
100 g smeltet smør
2 egg
3 dl sukker
0,5 ts salt
1,5 ts vaniljesukker
1,5 dl hvetemel
4 ss kakaopulver
100 g sjokolade, i grove biter
Ca 40 g usukrede kokosflak (eller vanlig revet kokos)

Sett ovnen på 180 grader (varmluft). Smelt smøret i en smørsmelter, og sett til side for avkjøling mens resten av kakerøren lages.

Sukker, salt og vaniljesukker piskes slapt sammen i en bakebolle. Tilsett mel og kakao, og pisk videre til røren er jevn og uten klumper. Hell over smøret, og pisk det inn. Vend til slutt inn sjokoladebiter og halvparten av kokosflakene. Bruk det du har: gjerne melkesjokolade eller hvit sjokolade.

Kle en vanlig brødform med bakepapir. Hell røren over i formen, og jevn toppen med slikkepott. Dryss over resten av kokosflakene, og sett formen midt i stekeovnen. Kaken stekes i ca 40 minutter. Avkjøl på rist i formen, del opp i stykker, og nyt mens du slipper løs din indre Nigella og alle hennes lyder…

PS: Kaken er deigete når den er ferdig stekt, derfor er det viktig at den avkjøles godt før du begynner å dele den opp.

bountybrownies_2

Tekst og bilder er det AC som står for! 🙂




Fletteloff med sukker og kanel

IMG_7017

 

Nå har jeg sittet og revet meg i håret over hva jeg skulle kalle dette innlegget. Riktignok er det egentlig en slags challah, et jødisk brød som spises under sabbaten, men challah er gresk for folk flest. (Eventuelt hebraisk). Uansett, ikke helt en loff eller et brød, men samtidig er det heller ikke en kake. Eller en bolle, for den saks skyld. Sannheten er at det ikke betyr noe. Alt du trenger å vite er at dette er luftig gjærbakst som smaker helt nydelig. Ikke for søtt, men samtidig smaken av kanel-i-svingene i svingene. Godt med litt smør, like godt uten.

 

IMG_7016

 

Halla challah!

(et “brød”)

2 dl fingervarmt vann

ca 0,5 pakke tørrgjær

50 gram sukker + 1 ss

0,5 dl olje

0,5 ts salt

ca 500 gram hvetemel

2 egg (pluss ett til pensling)

smeltet smør, sukker og kanel

evt perlesukker til toppen

Ovnstemperatur: 190 grader

Finn frem en bakebolle (gjerne kjøkkenmaskin) og ha i gjær, 1 ss sukker, salt og vann. La stå litt til gjæren “smelter”. Rør inn olje og egg, resten av sukkeret. La eltekloa gå mens du gradvis tilsetter melet. Elt til deigen “slipper kanten”(ca 10 min), tilsett evt 25 gram mel hvis det er altfor klissete. Dekk bolle med plast og la heve en time. Ha deigen på benken og del i tre like store deler. Rull hver del litt ut til en pølse og kjevle flat til et avlangt rektangel på ca 50 cm lengde. Pensle på smeltet smør og strø over sukker og kanel. Rull sammen til pølser og når alle emnene er klare fletter du de sammen til en flette. VIKTIG at du dytter endene godt inn under på sidene, for den spretter lett ut når den stekes fordi den hever så mye. Etterhev i ca 40 minutter.

Kanelbrød

Visp sammen det siste egget og pensle godt. Strø over perlesukker og stek i ca 30-40 minutter litt nedenfor midt i ovnen (legg evt over et bakepapir om den blir litt brun på toppen) til den er gylden og har en hul lyd når du banker på den. Avkjøl på rist. SPIS.

IMG_6997

IMG_6999




Bollefrua hjelper deg: Om en fest, en forrett og en kokebok

Jeg er en enkel sjel, jeg lever et stille liv (ok, stille er kanskje en overdrivelse: #mortiltogutter #fulljobbsomlærer) og jeg legger meg altfor ofte før ti. Så når det kommer en invitasjon til et cocktailparty i forbindelse med en boklansering på Gyldendal, så sier’a Bollefrua pent ja takk. Festen ble avholdt i forlagets fete lokaler til ære for kokeboken til Monica Csango, “Til å spise opp”.

Flott kokebok, digg mat, bra taler, god stemning, men det største høydepunktet var helt klart da min date for kvelden, Vigdis, og jeg konverserte Ingrid Espelid Hovig. (Tilfeldigvis ble vi filmet av God kveld, Norge også, synd jeg ikke hadde på et “Jeg er Bollefrua”-skilt;)

ingrid e h

Ingrid, Bollefrua og Vigdis på “God kveld, Norge”. Bollefrua = starstruck

Etter å ha bladd litt i kokeboken har jeg funnet masse fine oppskrifter. Forfatteren er tydelig inspirert av Nigella Lawson og det passer meg utmerket. Jeg har allerede prøvd ut en av oppskriftene i boken (bare endret pittelitt), en rask og smakfull forrett eller smårett som du raskt smeller sammen. En hovedingrediens er rød grapefrukt, som er så sabla gode for tiden!

IMG_7049

Fresh grapefruktsalat:
(Nok til én som liker grapefrukt)
1 rød grapefrukt, filetert
0,5-1 avocado, skrelt og skivet
litt fetaost (jeg brukte vanlig marinert), smuldret
litt finhakket rødløk
2 ts skviset sitronsaft
2 ts god olivenolje
litt salt og pepper

Legg avocado og grapefrukt pent opp på et lite fat eller en tallerken. Strø over fetaost og løk, ringle over olje og sitron og til slutt litt salt og pepper. SPIS!




Kanongode knekkebrød med soltørket tomat og urter

IMG_6870
Det har vært høstferie og jeg forsøker å komme meg i vater. (Nei, Bollefrua. Ingen sjokolade i kveld. HVA?) Legge seg tidlig, stå opp tidlig, finne fram klær, lage matpakker – du kjenner sikkert til det. (Gutter, dere får ti kroner hver om dere kler på dere selv i full fart). Jeg knekker raskt under tidspress og begynner å stresse, så i dag tidlig bestemte jeg meg for å roe ned noen hakk. (Kommer du for sent, så kommer du for sent. Ja, vel?). Stemningen var god, vi kom frem til barnehage og skole uten at noen hadde grått eller hevet stemmen, og jeg forsøkte å sette pris på det fine høstløvet og den milde temperaturen. (Hvorfor har jeg på meg ull i 13 grader, HVORFOR?) På vei tilbake til bilen setter jeg opp farten og småløper siste stykket. (Bra jobba, Bollefrua. Nå er du rolig og fattet). Foran meg går en annen mamma, velkledd, fin på håret og i passe sakte, og verdig tempo. I det jeg løper forbi henne (haha, jeg vinner, jeg kommer først til bilen) merker jeg at jeg er i ferd med å miste skjerfet og at skjørtet mitt har sklidd litt opp. Jeg setter meg inn i bilen (Gud, så godt å få av seg jakke og skjerf) og i det jeg ser opp registrerer jeg at den velkledde mammaen kjører ut av parkeringsplassen før meg. (FILLERN!)
Det er mulig jeg må innse at jeg aldri blir helt i vater. Men med hjemmelagede knekkebrød føler jeg meg et skritt nærmere. Disse er ekstra gode til salt pålegg og ost, med et hint av urter, tomat og nøttesmak fra pinjekjerner.
Knekkebrød med noko attåt:
(ett brett)
1 dl linfrø
2 dl havregryn
1 dl sammalt rug eller spelt
3 dl vann
5 soltørkede tomater, hakket
0,25 ts salt
2 ts hakkede urter, jeg brukte timian og rosmarin (bruk evt tørkede)
Pinjekjerner til pynt, evt sesamfrø, solsikkefrø etcSett ovnen på varmluft 130-140 grader. Ha alt det tørre (unntatt pinjekjerner) i en bolle og bland. Tilsett vann, rør rundt og la svelle i 10 minutter. Dekk stekebrett med bakepapir (mitt heteste tips er flergangsbakepapir fra Clas Olson, da setter ikke knekkebrødet seg fast). Bre røren utover i et jevnt lag, strø pinjekjerner over og trykk de ned. Prikk hele brettet med en gaffel. Stek i 10 minutter før du tar et pizzahjul og skjærer knekkebrød i den størrelsen du foretrekker. Stek videre i ca 60 minutter. Hvis knekkebrødene fortsatt ikke er helt sprø overalt, kan du prøve å lufttørke dem over natten eller evt steke dem litt lenger. Oppbevar i tett boks.

IMG_6872



Spicy karamellnøtter

IMG_7029

 

 

Jeg har fått en ny venn, men han er ikke spesielt bra for meg. En helt vanlig torsdag kan begynne i skjønneste orden, men så ramler jeg utpå med mitt nye bekjentskap. Han gir seg ut for å være litt sunnere, men egentlig er han nok like ille som alle andre. Jeg tror han er amerikansk eller kanadisk, men jeg vet ikke helt. Det har liksom ikke blitt så mye snakking ennå. Han kaller seg Mister Maple og er sabla søt og omgjengelig. Forleden introduserte jeg han for noen rå nøtter og resultatet ble livsfarlig. Prøv selv.

Spicy karamellnøtter:
ca 3,5-4 dl blandede rå nøtter
ca 0,5-0,75 dl lønnesirup (litt avhengig av hvor søte du vil ha dem)
0,5 ss meierismør
1-2 ts kanel
0,25-0,5 ts cayenne eller chilipulver
1-2 ts havsalt

 

IMG_7027

 

 

Sett ovnen på 200 grader. Ha nøttene på et papirkledd stekebrett og bak i ovnen i 10 minutter. Ha lønnesirupen i en gryte og kok sakte opp. Rør inn smøret til det smelter inn i sirupen og ta til siden. Bland kanel og cayenne i en liten skål. Når nøttene er ferdige har du de i en bolle med sirupblandingen og blander godt så alle nøttene blir dekket av saus. Legg de tilbake utover stekebrettet og strø over krydderblanding og salt. Stek i ovnen i 8 minutter til og la avkjøle før du hiver innpå. Oppbevares i en lufttett boks.

 

IMG_7033