Superenkle Oreo cakepops!

IMG_7908

 

Det er den nest siste dagen i året og jeg kjenner litt på det.

Du vet, jeg oppsummerer, gleder og gruer. Er det ikke litt sånn på denne tiden når et nytt år truer?

En balanse mellom fest og forsetter? Og litt fyrverkeri.
Eller egentlig.
Er ikke hele livet mitt omtrent sånn? Litt glede, litt jobb, litt off and on.

En hårfin balanse, men jeg vet jeg må ha det.
Dét og sjokolade.

(Til dere som ikke har vært her før, så har jeg aldri innlegg på rim. Men en gang måtte jo bli den første. Og siste? Hvis det kan trøste. (Somebody stop me;))

Oreo cakepops fireworks style:
(12-14 avhengig av størrelse)
1 pakke oreokjeks (ca 14 stk)
1 pakke Tine kremost naturell (125 g)
ca 100 g hvit sjokolade til å dyppe, bruk evt mørk eller 50-50
strøssel etter ønske
sugerør eller pinner

 

IMG_7886

 

Disse enkle cakepopsene lager du ved å begynne med å knuse kjeks til smuler i en food prosessor. Ha smuler i en bolle og rør inn kremost til du har en deig. Form kuler med hendene som du setter på pinner. Legg på et matpapirkledd brett eller i en boks. Sett kulene i fryseren i minst 30 minutter eller lenger. Hakk sjokolade og smelt i mikroen. (Dette gjør du ved å kjøre på full guffe i 30 sekunder, røre om og kjøre i mikro i 20 sekunder, røre om og slik fortsetter du til sjokoladen er smeltet).
Ta kulene ut av fryseren og dypp i sjokolade. Prøv å få et jevnt lag. Strø over strøssel umiddelbart før sjokoladen stivner. Oppbevar kjølig til de skal spises. Kulene holder seg i ca en uke. Supre til fest eller barnebursdag. Og i morgen!

Godt nyttår, kjære alle sammen! Og takk for det gamle. <3

 

 

 

IMG_7894

 

IMG_7906
Panna cotta med bringebærcoulis

IMG_7828

God romjul, folkens! Jeg håper den er en drøm. Hos familien Bolle er livet overraskende harmonisk med barn som sover lenge og hyggelige, lange frokoster. Panna cotta egner seg muligens ikke som frokost, men må ellers være en av verdens enkleste og mest anvendelige desserter. Den er dessuten nydelig på smak og tilbehør kan varieres. Jeg vil nesten si at panna cotta er den nye lille sorte, har du først den er du klar for alle anledninger. Den funker like bra som dessert til middagsgjester eller på  nyttårsaften. Server den med bær, litt fruktsalat eller som jeg gjorde på juleaften: med bringebærcoulis. (Et jålete ord for silt bringebærsaus ;)). Coulisen kan lages på forhånd og oppbevares i fryseren. Kjekt å ha.

 

Panna cotta is the new black:

(fire RAUSE porsjoner)

1 vaniljestang

1,5 dl yoghurt naturell

2,5 dl kremfløte

ca 2 ss sukker

1,5 gelatinplater

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha frø, vaniljestang og fløte i en gryte og varm opp til rett under kokepunktet. Den skal ikke koke. Trekk kjelen til side og ha i yoghurt og smak til med sukker. La trekke i ca 10 minutter. Legg gelantin i kaldt vann i 5 minutter. Ta ut vaniljestangen og varm opp fløteblandingen til rett under kokepunktet. Klem vannet ut av gelantinplatene og ha i den varme væsken. Rør til gelantinen er oppløst. Ha over i porsjonsformer, feks vinglass eller lignende. Avkjøl og settes så kaldt over natten.

IMG_7815

Bringebærcoulis:

1 dl vann

ca 150 gram sukker

400 gram bringebær, frosne funker som bare det

1/2 sitron, saften

Kok opp vann og sukker. Trekk kjelen til side og ha i bringebærene. La stå å trekke til bærene er tint (om du bruker frosne). Bruk en stavmikser til å kjøre bær og sukkerlake til en purè. Smak til med sitronsaft. Sil og vips har du en lekker bringebærcoulis som du kan bruke til kaker, is, riskrem og, ja, panna cotta!

Oppskriftene fant jeg hos selveste Trine.

IMG_7833
Jul hos Bollefrua

20131224-122654.jpg

Det er tirsdag, det er juleaften og det regner. Jeg ligger i sengen, drikker kaffe og ser ut på vinden som får trærne til å danse. Etter utallige runder Uno og yatzy har jeg sneket til meg noen stille minutter for å ønske deg en riktig god jul. Jeg håper du har det bra, at du er frisk og at du ikke føler deg ensom. Jeg tenker i allefall på deg. Klem fra Astrid.

20131224-122737.jpg

20131224-122758.jpg

20131224-122824.jpg

Hver gang jeg ser opp på min himmel så vet jeg
at undrenes under er det som har hendt.
Jeg føler meg trygg for jeg slipper å lete.
Nå vet jeg hvor stjernen ble tent.

Himmel på jord,
en nåde så stor.
Jeg er ikke alene her jeg bor.
Tema julekonfekt: Sjokoladeboller med havregryn og kokos

IMG_7727

 

Husker du disse? Jeg avslutter raden av årets julekonfekt med denne gamle slageren og kanskje min personlige favoritt. Jeg begynte å lage dem allerede som barn, men da kalte vi dem for noe helt annet og som i dag ville vært meget politisk ukorrekt. Ikke døm oss! Det er bare det at på den tiden visste vi ikke bedre. Vi gikk i høyvannsbukser, hadde stållugg og hørte på Milli Vanilli. Men vet vi bedre. Pappaen til Pippi er sydhavskonge og vi går i bukser med riktig lengde. Sånn er det med den saken.

Sydhavsboller:

(ca 25-30 stk avhengig av størrelse)

125 gr smør, romtemperert

80 gr sukker

0.5 ts vaniljesukker

30 gram kakao (evt litt mindre avhengig av hvor sterk kakaosmak du vil ha)

ca 0,5 dl sterk kaffe, prøv deg frem med spiseskjeer

3 dl havregryn

kokos til å rulle bollene i

Rør sammen smør, sukker, vaniljesukker, og kakao. Bland inn havregryn og smak til med kaffe. Trill boller som du ruller i kokos. Oppbevar kjølig i en tett boks.

IMG_7725
Saftig rugbrød

IMG_7610

 

Nå skulle du sett meg. Jeg ligger rett ut på kjøkkengulvet og lar juleferien renne over meg som glasuren på en litt for varm kake. Det er rart med det. Den første dagen i en ferie, kjennes det ut som at jeg eier hele verden og at ingenting, selv ikke et litt skittent kjøkkengulv, kan stoppe meg. Foran meg ligger endeløse dager med tid, kaffe på sengen og en bok som har ventet trofast på meg lenge. Altfor lenge. Og jeg vet at om kort tid vil denne såpeboblen forsvinne opp i luften og briste, men enn så lenge pakker jeg bort alle matboksene, rydder vekk skolesekken og setter en brøddeig. Vi må jo ha ferskt brød til de hyggelige, lange frokostene vi skal ha i julen! Og selv om våre to gutter på fire og seks sitter gjennomsnittlig 5 minutter ved bordet. Til sammen. Så velger jeg å tro at denne gangen, denne gangen blir det annerledes. There can be miracles, when you believe.

Saftig rugbrød – akkurat passe grovt:
(2 brød – spis ett og gi bort det andre)

Fordeig:

7 dl vann

350 g siktet rugmel

400 g sammalt rug, grov

2 dl solsikkekjerner

½ dl linfrø

3 ts salt

Hoveddeig:

1 ½ dl vann

1 pk tørrgjær

400 g siktet hvetemel eller spelt

3-4 ss mørk sirup

meierismør til pensling av brødform

Fordeig:

1. Bland sammen mel, solsikkekjerner, linfrø, salt og vann. Elt deigen noen minutter for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete.

2. Dekk bakebollen med plast. La deigen stå natten over.

Hoveddeig:

1. Varm vannet til det er fingervarmt, 37 °C. Rør ut gjær i den lunkne væsken.

2. Tilsett gjærblandingen, spelt/hvetemel og sirup i fordeigen.

3. Elt deigen godt, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå i ca. 1 time.

4. Ha bakepapir i bunnen av to brødformer og smør de godt med smeltet meierismør.

5. Fordel deigen i de to brødformene og trykk deigen forsiktig ned i formene med en våt hånd. Dekk formene med plast, og la dem stå på et lunt sted i 25–30 minutter til brødene fyller formene.

5. Stek brødene nederst i ovnen på 225 °C i ca 40 minutter. Jeg opplevde at jeg måtte skru ned temperaturen til 200 grader etter en stund. Bank på brødet etter 40 minutter og hør om du får en hul lyd. Da er brødet ferdig. Tipp ut av formen og avkjøl på rist.

Oppskriften fant jeg hos Opplysningskontoret for brød og korn.

 

IMG_7615
Tema julekonfekt: Hjemmelaget smilsjokolade

IMG_7706

 

I dag ble det visst aldri lyst. Hverken ute eller inni meg, for å si det sånn. Et forsiktig snøfall ble erstattet av et malplassert, og lite godt mottatt, regnvær. I barnehagen møtte jeg på en minst like værsyk pappa som mente jeg burde legge ut et oppmuntrende innlegg på bloggen. Og hva er vel mer passende enn noen smil? 🙂

Sjokoladehjerter med karamellfyll (Magne, this one’s for you):

Utstyr: sukkertermometer, konfektformer i silikon

(nok til to brett med hjerter i silikonform)

ca 200 g (kjøp nok, tilfelle noe skjærer seg og du må begynne på nytt) sjokolade av god kvalitet, hakket

Karamell:

90 g sukker
10 g agavesirup (evt vanlig sirup)
10 g smør
1 ¼ dl fløte
100 g hvit sjokolade, finhakket

IMG_7715

Når du lager karamellen sier oppskriften følgende: Smelt sukker og agavesirup til karamell. Ta av platen, og rør inn smøret. Ha så i fløten, og rør til karamellen er smeltet. Ha i hakket, hvit sjokolade, og rør til all sjokoladen er smeltet. (Jeg opplevde at jeg måtte sette gryten tilbake på platen for å få smeltet alt, du kan evt ha over vannbad). Avkjøl litt og ha i en sprøytepose.

IMG_7708

Det neste du må gjøre er å “temperere” sjokoladen. Ha sjokoladen i en glassskål over en gryte med litt vann. Vannet skal småkoke. Pass på at bollen ikke berører vannet. Vær veldig tålmodig når du smelter sjokoladen på svak varme. Rør hele tiden slik at varmen fordeler seg jevnt i sjokoladen. Varm sakte (så sakte du klarer) opp til 45 grader. Ta bollen vekk fra varmen og la sjokoladen så synke til 26 grader, rør godt mens den synker i temperatur også. (Du kan evt tilsette litt sjokolade som er hakket for å fremskynde prosessen). Varm så sjokoladen opp igjen til 31 grader. Vær veldig nøye også nå med å røre og bruk svak varme. Sjokoladen er nå temperert. Når den nå stivner blir den helt hard (akkurat som konfekt og annen sjokolade du kjøper i butikken). Ha sjokolade i alle formene og vipp den rundt slik at formen er helt dekket. Hell overflødig sjokolade tilbake i bollen og sett formene kaldt. (For en mer detaljert beskrivelse av sjokoladestøping kan du se her). Når sjokoladen er stiv, sprøyter du karamell i formene. La gjenstå 2-3 mm. Stryk nå et lag med temperert sjokolade over karamellen og skrap av overflødig sjokolade med feks en deigskrape. Avkjøl til sjokolade er helt stiv og trykk konfektene forsiktig ut av formen.

 

 

 

IMG_7722

 

IMG_7723

Ps. Disse laget jeg sammen med min supre kusine, Kristina. <3
Tema julekonfekt: Mozartkuler

IMG_7677

 

Mozartkuler. Høres det ikke fancy og proft ut? Men nå skal jeg fortelle deg en hemmelighet: DET ER LATTERLIG ENKELT Å LAGE MOZARTKULER. Alt du trenger å gjøre er å handle inn noen få ingredienser, sette av litt tid, skru på litt julemusikk og brette opp erma. Resultatet er lekre marsipankuler fylt med myk nougat og trukket med mørk sjokolade. Mozartkuler ruler, ass.

Mozartkuler:

(ca 40-50 avhengig av størrelsen)

400 g råmarsipan (minimum 50 prosent mandler), jeg bruker merket Odense (lilla rull)

ca 100 g ferdig nougat (jeg bruker Anton Berg), bør være kald

200 g hakket mørk kokesjokolade, gjerne 70 %

50 g hvit skololade til å dekorere med evt litt kakao

IMG_7685

Skjær nougaten i små terninger og skjær like mange skiver av marsipanpølsen. (Jeg skjærer skiver på ca 0,5 cm). Pakk nougaten inn i marsipanen og trill kuler. Sett kjølig mens du smelter sjokolade i vannbad. (Ha en glassbolle med sjokoladen over en gryte med litt vann. Kok opp og rør rundt i sjokoladen innimellom til den har smeltet. Viktig at det er dampen fra vannet som smelter sjokoladen. Selve vannet skal ikke komme i kontakt med glassbollen).  Når sjokoladen er smeltet, dypper du kulene i sjokoladen. La overflødig sjokolade renne av før du setter kulene på et brett dekket med matpapir. Når sjokoladen har stivnet kan du ringle over hvit sjokolade (smeltet over vannbad). Det kan være lurt å bruke en sprøytepose eller en plastpose som du klipper et bitte lite hull i, så får du en jevn tykkelse på stripene. Sikt evt over litt kakao hvis du foretrekker det. Oppbevar kjølig i en tett boks.

IMG_7693
Tema julekonfekt: Sarah Bernard

IMG_7600

 

Nå skal dere få oppskriften på en av de beste konfektbitene jeg vet om. Sarah Bernard. Litt sprø, men samtidig seig, mandelbunn med en fløyelsmyk sjokoladesmørkrem dekket av et tynt lag mørk sjokolade. Jeg tigget meg til å få den av min skjønne og rause kollega, Anne, mot at jeg sverget at jeg aldri skulle gi dem som julegave til de på jobben. Så nå må du love å ikke lage disse til noen på skolen vår! Eller forresten. Du kan godt få gi noen til meg. Jeg skal ikke si det til noen.

Little drops of heaven:

(30-40 stk avhengig av størrelse)

Bunner:

300 gr malte mandler

3,5 dl melis

3 eggehviter

Krem:

3/4 dl sukker

3/4 dl vann

3 eggeplommer

150 gr romtemperert smør, i terninger

1-2 ss kakao (smak deg frem)

Glasur:

300-400 gr mørk sjokolade (gjerne av litt god kvalitet)

2 ss olje

 

IMG_7602

 

Begynn med å koke sukkerlake av sukker og vann. Kok til det begynner å “tråde” seg, men heller for kort enn for lenge for da “sukrer” det seg. Avkjøl.

Sett ovnen på 200 grader. Mal mandler med mandelkvern, dette er viktig! Jeg har prøvd med foodprosessor og fikk ikke like bra resultat. Skill eggehvite og plomme, vær meget nøye med at det ikkke kommer noe plomme i hviten. Bruk også helt rene og tørre boller/redskaper. Pisk eggehviter stive, tilsett gradvis melisen. Vend til slutt inn malte mandler. Form små topper som du legger på et bakepapirkledd stekebrett. Trykk de litt ned, så de ikke er så høye. Stek midt i ovnen i ca 10 minutter. De skal være lys gyldne. Avkjøl på rist.

Pisk eggeplommer. Rør sukkerlake forsiktig inn. Pisk inn litt og litt smør. Det vil antakelig se litt kornete og kjipt ut nå, men det pleier å ordne seg når du tilsetter kakao – da skal du få en luftig sjokoladekrem. Sprøyt små topper med sjokoladekrem på hver mandelbunn og sett de kaldt i 20 minutter. (Enten i fryseren, på verandaen eller til nød et iskaldt soverom.

Smelt sjokolade og olje over vannbad og rør så det er blandet. Dypp kakene i sjololade og kjøl ned igjen før du stabler de i bokser. Må oppbevares kjølig. Perfekt å gi bort. Farlig gode.

 

IMG_7597
Food for thought

I dag vil jeg ikke skrive om mat. Ikke? sier du kanskje. Dette er vel en matblogg? Ja, men jeg vil ikke. It’s my blog and I’ll write about what I want to.

Først skal jeg innrømme at ideen om Food for thought kommer fra en annen blogger, nemlig skjønne Inga som skriver Notisboka. Hun kaller det Mat for sjelen. Ta en titt på den fine bloggen hennes, jeg liker den kjempe godt!

filepicker_6WhpT57PQ7av9w5BzjDY_food_for_thought[1]

 

Uansett. I dag vil jeg dele noe mer enn oppskrifter med dere. Mer om sånne andre ting. (Hæ? Er det ikke nok av det til vanlig?) I dag for eksempel, var det Luciatog på skolen der jeg jobber. Etter at elevene hadde spist lussekatter, spurte jeg om noen visste hvem Lucia var. MANGE rakk opp hånden. Bra, tenkte jeg. Jeg er en god lærer! Tenk at de husker hva jeg fortalte om St. Lucia i fjor. Eleven som fikk svare konstanterte at Lucia var lillesøsteren til Helene. (Og min fortsatt ikke helt våkne hjerne ble plutselig veldig usikker. Hadde jeg glemt noe av sagnet om Lucia? Var det noe med en St.Helena også? Så jeg nikket litt forvirret og begynte å fortelle. Litt senere (da jeg hadde fått litt mer kaffe) slo det meg plutselig: Hun som gikk først i toget og var Lucia i dag, ER JO FAKTISK LILLESØSTEREN TIL HELENE. Ikke rart så mange rakk opp hånda..

 

IMG_3308

For oppskrift på lussekatter, klikk på bildet.

 

I går så jeg et nydelig teaterstykke som jeg vil anbefale på det varmeste. En vakker, men morsom, forestilling som heter Okse og esel og som spilles på Det norske teateret i disse dager. Storyen går kort fortalt ut på at en rocka okse kommer hjem til stallen etter en lang arbeidsdag og gleder seg til å spise masse høy. Men i krybben hans ligger det en baby..

 

okseogesel-248-front[1]

 

Jeg hører unektelig en del på julemusikk for tiden, men en sang jeg elsker, og som er sabla fin, spiller jeg minst like mye: Beneath your beautiful. Listen and weep.

Helt til slutt vil jeg dele en fin tekst med dere. Det er egentlig en sang, men ordene er så megafine.

Når himmelen faller ned

Det snør himmelsk korrekturlakk
Over feilstavet sommer
Og hør bylarmen forsvinner
Under dalende flommer
Vi har hørt at ingen snøfnugg er like
Og sånne under kan en tenke på en stund
Jeg lener hodet helt tilbake
Og får et iskyss på min munn
Og får et iskyss

Det snør stumme stjernesøstre
Fra usynlige munner
Og ør av angrepet fra myldrende lydløse sekunder
I dag inntas jorden av en himmelsk hær
Uten våpen tvinges hele byen i kne
Alt går litt langsommere her på jorden
Når hele himmelen faller ned
Når hele himmelen faller ned

Takk for den unyttige snø
Til bry og til besvær
Nå inntas jorden av en himmelsk hær
Uten bomber og granater
Tvinges hele byen i kne
Alt går litt langsommere her på jorden
Når hele himmelen faller ned
Når hele himmelen faller ned
Hele himmelen
Når hele himmelen faller
Når hele himmelen faller ned

Alt går litt langsommere her på jorden
Når hele himmelen faller ned

(Anne Grete Preus)

IMG_2965[1]
Julekake, julekake, hjemmebakt brød!

IMG_7566

Det er onsdag, det er desember, det er julestri. Jeg hadde en time til rådighet på storsenteret i dag og endte med å gå rundt meg selv som en hodeløs kylling. (Også kylling, da. En hodeløs nisse ville vært mer passende. Men også mer skremmende). Og mens jeg tenkte på hvor jeg hadde lagt fra meg hodet mitt, slo det meg at det er på tide å lage en plan. Skrive lister. Få orden i hva jeg må gjøre før jeg gjør det.

Har du en plan? Vet du for eksempel hva du skal gi til gamle tante Olga? Eller andre du kjenner som har det meste? Ikke? Men det vet jeg! Du skal gi de verdens beste hjemmebakte julekake, og oppskriften får du her av meg. (Ser du? Nå er jeg kjempe organisert!;)

 IMG_7568

Julekaken over alle julekaker (og nr 2 av Bollefruas 7 slag gjærbakst):

(2 stk)

250 g smør

1 kg hvetemel

125 g sukker

¼ ts salt

2 ts malt kardemomme

50 g gjær

6 dl melk (gjerne lunken)

(200 g rosiner og 2 pk sukat, om du digger det)

1 egg (til pensling)

 Begynn med å skjære smør (jepp, det er mye smør) i terninger og sett det på kjøkkenbenken. Ha deretter resten av ingrediensene i en bakebolle og elt deigen i ca 7 minutter. Ha i smøret og elt til alt smøret er arbeidet inn i deigen. (Bland inn rosiner osv nå, om du vil). Hev deigen under plast (på et lunt sted) til den er ca dobbelt så stor (omtrent 40-60minutter).
 Tipp deigen ut på bakebordet og del den i to. Form til to store, runde boller. Legg på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk en skarp kniv og skjær et snitt på langs rundt kanten av bollene og trykk kakene et godt stykke ned på midten med knyttneven din. Dette for å forsøke å forhindre at kakene sprekker når de steker og de holder også fasongen bedre. Sett dem til heving under plast i  30-40 minutter.

IMG_7561

IMG_7562

 Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek julekakene nederst i ovnen ved 200 °C i 35-40 minutter. Kakene er ferdige når de er gyldenbrune og har en hul lyd når du banker på de. Avkjøles på rist. Kaken kan fint fryses og fiskes frem igjen når du trenger den. Sett på et pent bånd og kanskje en sånn fin til-og-fra-lapp fra Kirkens bymisjon?

Til og fra

 

Denne fine oppskriften fant jeg hos Opplysningskontoret for brød og korn
A Christmas lunch to remember

Noen ganger er jeg helt tom. Tom for ord, tom for tanker, tom for mot og tom for handling. Sånne dager sklir jeg gjennom mitt eget liv som et glatt såpestykke som ingen (og aller minst meg selv) helt får taket på. Da er det fint å hente inspirasjon andre steder. Kanskje i en tekst. Musikk. Venner. Stillheten. Og noen ganger på lunsj. Nærmere bestemt julelunsjen til Opplysningskontoret for brød og korn.

3J7B1700

(Alle bilder i dette innlegget er hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn sine nettsider)

 

Det var en vanlig torsdag i desember. Jeg hadde sykt barn. Jeg hadde ikke sovet. Jeg hadde altfor mye å gjøre på jobb. Jeg hadde nesten gått tom for bensin. Men jeg satt meg i bilen og kjørte til Karlsborg spiseforretning på Ekeberg, uten noen anelse om hva som ventet meg. Uten om brød da. Jeg var temmelig sikker på at jeg ville få brød.

 

)3J7B1666

Det er alltid litt spennende å dra steder uten å være sikker på at man kommer til å møte noen man kjenner. Denne gangen kjente jeg ingen, men møtte heldigvis noen veldig hyggelige mennesker. (Sjekk feks ut disse fine bloggene: Borte, borte, hjemme og Fru Timian). Dessuten fikk jeg masse inspirasjon av å høre på både Torunn Nordbø (daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn) og Bodil Nordjores foredrag om brød og baking.

3J7B1781

Starstruck Bollefrue med Bodil Nordjore

Vi fikk smake syv forskjellige brød og ble servert ikke mindre enn fire retters lunsj. Slikt blir man glad av. Først rugbrød og sild. Så deilig kjøttpålegg etterfulgt av nydelige oster. Tilslutt kjempe god byggrynskrem med jordbær eller bringebærsaus og ikke minst: hjemmelaget kling fra Vinje!

3J7B1618

3J7B1959

3J7B1664

3J7B1999

3J7B1797

Jeg fikk også masse ideer til spiselige julegaver og ikke minst fikk jeg en flott “goodiebag” med både hjemmebakt brød og to kokebøker. Julekvelden kom tidlig til a’ Bollefrua i år. 😉

3J7B1615

3J7B1825

Hvor henter du din inspirasjon?

<3
Jeg <3 rundstykker!

IMG_7586

Det foregår en heftig debatt i familien vår. Kampen om syvtallet. Jeg har et barn på fire år som fornekter eksistensen til tallet syv og et barn som er fullstendig fortvilet fordi det selvfølgelig strider mot all fornuft å telle når man hopper over syv. (Dessuten blir han snart syv år, ikke rart det er krise).

#ingendagererkjedelige

I dag nektet den ene å åpne luke syv i julekalenderen og fikk åpne nr åtte i stedet. (Dette er alvor, folkens. Hva gjør vi den 24.?)

Selv er jeg også opptatt av dette tallet etter at jeg var på en fantastisk julelunsj med Opplysningskontoret for brød og korn på torsdag. (Mer om dette når jeg får bilder fra fotografen. Jepp! Det var egen fotograf for anledningen).

Syv er det vi kaller et magisk tall: I bibelen skaper Gud verden på syv dager, det er syv dager i en uke, tallet syv opptrer ofte i eventyr, det er syv farger i regnbuen, syv toner i skalaen, vi baker syv slag til jul osv.

Bollefrua er i allefall inspirert og har bestemt seg for å bake syv slag brød/rundstykker før jul. Men hysj! Ikke si noe til fireåringen min.

IMG_4059[1]

Jeg teller til ÅTTE, mamma.

 

Slag nr. 1: Grove hjerterundstykker

(ca 20 stk, 19 hvis du dropper syvtallet)

3,5 dl lettmelk

0,5 pk gjær tørrgjær

250 g siktet hvetemel

125 g sammalt hvete, fin

125 g sammalt rug, fin

0,5 ts sukker

o,5 ts salt

50 g smør

1 stk egg (evt bruk vann) til pensling

 

Ha mel, gjær, salt, sukker og melk i en bakebolle og elt deigen i 5 minutter (litt lenger om det er for hånd). Tilsett smør i terninger og elt til alt smøret er blandet inn i deigen. Tilsett evt noen spiseskjeer mel hvis deigen er altfor klissete. La heve under plast i ca en time. Ha deigen på et melet bakebord og del i 19-20 emner. (Deigen er antakelig fortsatt litt klissete, men du kan elte inn littt ekstra mel for hånd om du ikke klarer å forme hjerter. Husk bare at jo mer mer du bruker, jo kjipere/hardere blir rundstykkene).  Sett ovnen på 225 grader. Ha hjertene på et bakepapirkledd stekebrett og la hjertene etterheve under plast i ca 30 minutter. Pensle med egg og stek midt i ovnen i ca 10 minutter eller til de er gyldne og har en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist.

IMG_7585

Oppskriften fant jeg hos Opplysningskontoret for brød og korn. 🙂
Tema julekonfekt: Mørke sjokoladetrøfler med pepperkakekrønsj

IMG_7553

 

I går fikk jeg spørsmål om jeg var ferdig med alle “syv slag” og jeg svarte som sant var at jeg ikke er ferdig med noe som helst. Jeg har knapt begynt! Det er forresten ikke viktig for meg å bake alle de tradisjonelle julekakene, men jeg lager alltid konfekt i desember. Hjemmelaget konfekt er perfekt å gi bort, smaker helt himmelsk og er mye enklere å lage enn mange kanskje tror. Hva MÅ du lage eller bake før jul?

Disse sjokoladetrøflene har en fløyelsmyk kjerne dekket med et tynt lag mørk sjokolade og tilslutt dekket av knuste pepperkaker som både gir en variasjon i tekstur og dessuten deilig smak. Du kan jo selvsagt rulle trøflene dine i hva du vil. Hva med kakao eller knuste, salte nøtter kanskje?

 

IMG_7556

 

Julete sjokoladetrøfler:

(ca 35 trøfler)

2½ dl fløte

300 g mørk sjokolade, hakket

250 g mørk sjokolade, smeltet over vannbad

ca 10 pepperkaker (jeg brukte kjøpepepperkaker)

 

IMG_7539

 

Begynn med å lage ganachen (dvs en blanding av sjokolade og fløte). Hakk den første mengden sjokolade og ha i en skål. Varm fløten opp til den så vidt koker. Hell fløten over sjokoladen og la det stå et minutt. Bruk en slikkepott og rør til du har en blank sjokoladekrem. La den stå å kjøle seg ned på kjøkkenbenken en time og sett den i kjøleskapet til den stivner (jeg pleier å la den stå over natta). Bruk en teskje til å skrape ut små kuler av sjokoladeganache. Jeg pleier å bruke fingrene til å forme de litt også. (JA, det blir litt klissete. MEN det er verdt det). Kulene vil se litt rustikke ut, men det blir bare fint. Legg kulene på en tallerken som du setter inn i kjøleskapet, mens du smelter den resterende mengden sjokolade.

Kok opp en kjele med litt vann. Sørg for at du har en skål (den må tåle varme) som passer oppå kjelen uten at den når ned til vannet. Ha sjokoladen i skålen og rør om av og til helt til den smelter. La den stå litt så den ikke er altfor varm, i mellomtiden knuser du pepperkaker. Ha kakene i en ren plastpose og knus de med en kjevle. Jepp, mæl løs og få ut all førjulsfrustrasjon. Feels good. Ha smulene i en skål.

Ta sjokoladekulene ut av kjøleskapet og finn frem feks et grillspyd. Med spydet dypper du en og en trøffel i den smeltede sjokoladen før du ruller den i pepperkakesmuler og legger den på en ren tallerken. Fortsett slik til alle er ferdige. Du kan jo rulle kulene i ulik strø for variasjon. Avkjøl trøflene  til sjokoladen er stivnet. Oppbevar kaldt i en tett boks.

 

IMG_7541

 

 

 

 
Saftige muffins med mørk sjokoladeganache og karamellsaus

IMG_7514

 

Saftige muffins med mørk sjokoladeganache og karamellsaus? Litt “over the top”, sier du? Jada, du har helt rett. Saftig, søtt og direkte syndig. Men også sykt godt. Og kan det ikke ta litt av innimellom? Bedre å være litt crazy hjemme på kjøkkenet enn å gå amok med kredittkortet på julegaveshopping, liksom. Heller 1000 i kalorier enn 10 i promille med slipset på hodet? Eller?

Disse passer uansett perfekt med en kopp kaffe. Kryp opp i sofaen og kos deg. <3

Sykt gode og completely over the top muffins:

(24 stk)

Til muffinsene:

225 gram mykt usaltet smør

4,5 dl brunt sukker

4 egg

frø fra en vaniljestang

1 ts vaniljesukker

2,5 dl h-melk

6,7 dl siktet hvetemel (eller spelt)

1, 5 ts bakepulver

0,5 ts salt

Til ganachen:

200 g mørk sjokolade (3,5 dl), hakket

2,5 dl kremfløte

Til karamellsausen:

2,5 dl lyst brunt sukker

1.25 dl kremfløte

113 g usaltet smør

0,25 ts salt

1 ts vaniljesukker

Hakkede salte peanøtter til å strø over

 

IMG_7519

 

Sett ovnen på 175 grader. Pisk vaniljefrø, smør og sukker hvitt. Tilsett ett og ett og pisk mellom hver gang. Bland mel, bakepulver, salt og vaniljesukker i en bolle. Tilsett melblanding i tre omganger, med melk i mellom. Begynn og avslutt med mel. Pisk mellom hver gang. Ha røren i 24 muffinsformer som du setter i muffinsbrett. Stek i ca 25 minutter. De er ferdige når de er gyldne og når pinnen du stikker inn i en kommer ut uten ren. Avkjøl på rist.

Lag ganachen ved ha hakket sjokolade i en bolle. Koke opp kremen til det så vidt koker. Ta gryten til side og hell over sjokoladen. Vent et minutt før du rører rundt til du får en glatt og blank sjokoladekrem. Den tykner etter ca en time.

Karamellsausen lager du ved å ha alle ingrediensene i en kjele. Kok opp under omrøring og la småkoke i syv minutter mens du rører innimellom. Ha over i en bolle. La stå i 30 minnutter før du bruker den.

Anrett muffins ved å først spre over litt sjokoladeganache, så ringler du over så mye karamellsaus du vil og avslutter med salte peanøtter.

 

IMG_7527