Luksuriøse sjokoladekjeks med karamellfyll og havsalt

IMG_8669

 

Inni hodet mitt så trodde jeg at det var lenge siden jeg hadde lagt ut et innlegg som inneholdt sjokolade. Det viste seg at det ikke er lenge siden i det hele tatt. Snarere kort. Det var nok heller hjernen min som forsøkte å lure meg til å tro at det var tvingende nødvendig å bake noe med sjokolade. Antakelig har hjernen mitt et eget sjokoladesenter som er i ferd med å ta kontroll over både høyre og venstre hjernehalvdel, samt hele denne bloggen. Bare i dette innlegget dukker ordet sjokolade opp 13 ganger! Og, folkens, det eneste botemiddelet er nok å spise tilstrekkelig med slike seige sjokoladecookies fylt med Nutella og karamell og toppet med et dryss havsalt. Hvis du trenger en annen unnskyldning til å bake disse, kan du prøve deg på at dette er en ny variant av fastelavn-boller. Hallo? De er jo runde og med fyll!

IMG_8692

Sjokosjokk-sjokoladekjeks:

(9 store cookies)

55 gram smør

175 gram lyst brunt sukker

25 gram kakao

1 egg

0,25 ts bakepulver

130 gram hvetemel eller speltmel

50 gram hakket mørk sjokolade

1 Center sjokolade

Litt Nutella (evt Nugatti) sjokoladepålegg

havsalt

 

Sett ovnen på 180 grader. Smelt smør og ta til side. Rør inn sukkeret. Tilsett så egg, deretter kakao og bakepulver. Rør så inn melet og avslutt med den hakkede sjokoladen. Bruk en teskje og mål opp toppede skjeer med cookiedeig som du ruller til kuler og legger på et bakepapirkledd brett. Husk at det må være deig igjen til å “lukke” cookiesene. Lag en fordypning i hver kule. Ha ca 0,5 ts Nutella i hver fordypning og topp med en Center-sjokolade.

IMG_8664

Ta litt mer deig som du trykker flat og lukker kulene med. Sørg for at kantene er tette. Stek midt i ovnen i ca 9 minutter. Avkjøl på stekebrettet i 10 minutter før du har de over på rist. Oppbevares i tett boks. KOS deg!

IMG_8666




Grytebrød for gutta

IMG_5592

Først må jeg si: Ta det med ro, ikke hiss deg opp! Grytebrød er SELVFØLGELIG for alle. Men jeg ser for meg at hvis du er mann og ikke har for vane å bake, så kan denne type brødbakst være nettopp noe for deg. Brødet ser både rustikt og flott ut, dessuten smaker det som rett ut av et fransk bakeri. Med verdens beste og sprøeste skorpe. Og nå kommer det aller beste: DET ER SÅ SABLA ENKELT! Hvis du har en jerngryte, da. Eller så kan du vel låne en? Kort fortalt, så rører du sammen deigen om kvelden (det tar ca 2 minutter) og så steker du det dagen etter. Sammenlagt så tar det jo masse tid, med tanke på all ventingen, men det du faktisk må gjøre med egne hender er next to nothing.

Kanskje noe å tenke på når du er i pappapermisjon, Daniel?;)

Eltefritt brød:

(nok til et stort, rundt brød)

500 gram siktet hvetemel/speltmel

1,5 ts salt

0,5 ts tørrgjær

4 dl kaldt vann

Dagen/kvelden før du skal bake rører du alle ingrediensene raskt sammen i en bakebolle. Dekk godt med plast og sett i romtemperatur natten over. (Brødet kan hvile mellom 12-18 timer).

IMG_5518

Slik ser deigen ut etter første heving

Neste dag finner du frem et bakepapir som du strør masse mel på. Vær raus, dekk jevnt.

IMG_5519

Tipp så deigen over på papiret, bruk en slikkepott. Med slikkepotten bretter du nå brødet fra siden (under) og opp mot midten. Gjenta hele veien rundt.

IMG_5520

Når du er ferdig løfter du brødet og snur det opp ned med bretten ned. Det er viktig at den ligger på godt med mel.

IMG_5522

Sett en bolle over brødet og la det hvile i ytterligere to timer.

IMG_5523

Når det er 30 minutter igjen av hviletiden, setter du en jerngryte (4,5l) med lokk (sørg for at gryten ikke har plastikk som ikke tåler høy varme) inn i stekeovnen og setter temperaturen på 250 grader. Etter en halvtime tar du gryten forsiktig ut og setter den på komfyren. Ta av lokket og løft bakepapiret og la deigen skli oppi gryta. Det gjør ikke noe om det ser litt kræsja ut, det blir bare kult.

IMG_5531

Slik så deigen min ut etter andre hviletid

IMG_5532

Sett lokket på gryten, OBS varmt, og sett hele sulamitten inn i ovnen igjen. Sett klokken på 30 minutter. Når den ringer tar du lokket av gryten, skrur du ned varmen til 220 grader og steker i 15 minutter til. Ta gryten ut og ha brødet over på rist til avkjøling.

IMG_5562

Oppskriften fant jeg på denne fantastiske bloggen. Der finner du også en film om hvordan man lager dette brødet. Ta en titt!:)




Vaniljeboller

IMG_8644

Denne uken skjedde det! Solen skinte for meg og jeg ble myk som meierismør innvendig. Hele verden ser annerledes ut i solskinn, (i hvert fall alle stedene jeg har vært) og ikke bare fordi jeg har på solbriller. Det var som om selve Himmelen hadde svingt en tryllestav over gettoen her vi bor, så de gamle 50-talls blokkene glitret i sølv og diamanter. Det er rart hvordan slike funn dukker opp på uventede steder. For eksempel oppskriften på disse vanvittig luftige og aromatiske vaniljebollene. Den befinner seg på baksiden av boksen med vaniljesukker du sikkert har på kjøkkenet. Lite visste du at du hadde en skatt i skapet!

Vaniljeboller:

(ca 20 stk)

100 gram smør

5 dl melk

50 gram fersk gjær/ en pakke tørrgjær

750 gram siktet hvetemel eller speltmel

100 gram sukker

1 ts bakepulver

2-3 ts vaniljesukker, gjerne den sorten som inneholder ekte vanilje evt frø av en vaniljestang

1 ts kardemomme

sammenvispet egg til pensling

Smelt smør, ha i melken og sørg for at blandingen blir kroppstemperert (IKKE FOR VARMT, heller litt kaldt). Ha smuldre gjær i en bakebolle og hell over væsken. Ha i sukker, vanilje og kardemomme. Tilsett 650 gram av melet og bakepulver. Elt i 5 minutter og tilsett de resterende 100 gram mel til deigen slipper bollen. Det er ikke sikkert du trenger å bruke alt. Hev deigen under plast i 40 minutter. Del i 20 like store emner og trill runde boller. Legg på et bakepapirkledd stekebrett og la etterheve, under plast, i ca 30 minutter. I mens setter du ovnen på 225 grader. Pensle bollene med egg. Stek midt i ovnen i ca 10 minutter eller til de er gyldne, blanke og skinner som en sol. Avkjøl på rist mens duften av vanilje og nystekte boller fyller rommet..

Denne oppskriften ble jeg tipset om av Nora som serverte nystekte skoleboller på familiegruppe. Takk!

 

IMG_8638




Enkle sjokoladekjeks med et hint av sitrus

IMG_8499

I dag våknet jeg og tenkte: Hva er meningen med livet? Altså, snakk om å gå rett på sak! Jeg hadde ikke fått kaffe en gang. Men, like fullt, så lurte jeg på det. Og mens jeg var i gang, så ramlet det inn tanke etter tanke: Hva har du gjort for verden i det siste? Har du husket å være takknemlig for familien din? Hva skal du gjøre med resten av ditt liv? Hva skjer når vi dør? Alle skal jo dø, hvis du hadde glemt det. Og i takt med tankene vokste uroen og forplantet seg inn i dagen min. En rastløshet blandet med apati, som hverken lot seg kurere av kaffe eller mat. Når det ikke hjelper med koffein, da er det ille.

Heldigvis innså jeg tre viktige ting tidlig nok til ikke å ødelegge dagen:

1. Meningen med livet er definitivt ikke å bekymre seg over hva som er meningen med livet.

2. Noen dager er kun til for å henge hjemme med barna sine. Eller noen andre man liker godt.

3. Det gjør ikke livet mindre meningsfylt å spise sjokoladekjeks.

Og nå skal jeg fortelle deg om disse kjeksene. Jeg har nemlig en forkjærlighet for sitron og sjokolade. Sammen. Så jeg bakte noen helt enkle, sprø sjokoladekjeks som jeg smaksatte med sitronskall, og de ble kjempegode. Sitronen tar ikke så mye plass, men jeg synes den setter en ekstra spiss på smaken. Prøv selv.

IMG_8512

Enkle sjokoladekjeks:

113 g usaltet smør, smeltet

2,5 dl siktet hvetemel

2 dl hakket (mørk) sjokolade

0,5 ts salt

0,5 ts bakepulver (jeg innrømmer at jeg blingsa når jeg bakte disse, i den opprinnelige oppskriften skal det være natron. Prøv gjerne det!)

1 egg

2 ss hvitt sukker

1,5 dl brunt sukker

1 ss melk

1 ts vaniljesukker
skall av 1-2 økologiske sitroner (avhengig av hvor glad du er i sitron)

Ha smeltet smør i en bolle og tilsett sukkeret. Pisk i noen minutter. Ha i egg og melk og rør godt. Bland alt det tørre og rør det forsiktig inn. Vend til slutt inn sjokoladebitene og sitronskall. Sett bollen inn i kjøleskapet og la hvile i minimum 30 minutter. Sett ovnen på 180 grader. Sett “kuler” av deigen på et bakepapirkledd stekebrett og bak i ovnen i 10-12 minutter eller til de er litt gyldne i kantene. La stå litt på brettet før du lar de avkjøles på rist. Oppbevar i tett boks.

IMG_8523




Valentinsjokoladekake for to. Eller en.

IMG_8577

 

Nå er det Valentines day igjen. Det er egentlig litt mas. Men enten du har kjæreste eller ikke, så suser (eller skal vi si ruller?) Bollefrua inn og redder dagen. Jeg har nemlig den perfekte oppskrift på en rask og saftig sjokoladekake for bare to. Eller en raus porsjon for en. Du trenger altså ikke lenger være rådvill, bare ta spiseskjeen i egen hånd og begynn å måle opp følgende ingredienser:

3 ss siktet hvetemel
0,25 ts bakepulver
en liten klype salt
3 ss sukker
2 ss kakao
1 egg
0,5 ts vaniljesukker
3 ss melk
3 ss smeltet smør eller solsikkeolje
3 ss hakket (mørk) sjokolade
evt hakkede pekannøtter, ca 6-7 stk

Sett ovnen på 175 grader. Finn frem et muffins brett med tre papirformer (du kan også bruke små ildfaste former, smør de i såfall godt). Denne oppskriften er til ca 3 små muffins former eller to litt større. Rør raskt sammen egg, melk og smør/olje og bland alt det tørre. Ha det tørre over i det våte og rør sammen. Det funker for øvrig å bare hive alt i en bolle og røre sammen. Vend inn sjokolade og evt nøtter. Ha røren i former og stek midt i ovnen i omtrent 20 minutter. La avkjøle noen minutter på brettet for du har de på rist. Eller spiser de opp da.

 

IMG_8571




Tacopopcorn

IMG_8584

 

Jeg har mange svakheter. For mange. Heldigvis er jeg også velsignet med en god dose selvdisiplin, noe som veier opp for noen av mine mangler.

Popcorn er ikke en av dem. Jeg finner det nesten umulig å takke nei til slike godsaker, særlig når de er nypoppet, og jeg ser heller ikke poenget. Life’s too short, liksom. Og popcorn for godt. Dessuten er det litt sunnere enn annen snacks! Det liker jeg å fortelle meg selv, i allefall.

Tommel opp for tacopop:

ca 1ss kokosolje, evt solsikkeolje (nok til at det dekker bunnen av kjelen
ca 1 dl popcornkjerner
2 ss tacopulver, jeg brukte Santa Maria
litt salt
evt litt smeltet smør 😀

IMG_8587

Lag popcorn som du pleier; varm olje i en tykkbunnet kjele, jeg pleier kjøre på full guffe. Ha popcorn fordelt jevnt over bunnen og hiv på lokket. Det bør ganske snart begynne å poppe. Rist på kjelen av og til, så det ikke brenner seg. Når poppingen begynner å roe seg, tar du kjelen av platen og har over i en stor bolle. Strø umiddelbart over tacopulver og bland godt så krydderet fordeles jevnt. Smak deg frem med salt og ha evt litt smeltet smør over for ekstra god smak. Kos deg!

IMG_8588




Enkel og sunn hverdagskos

IMG_8530

 

Altså, det er mandag. Og Bollefrua har lyst på noe. Aller helst noe skikkelig bra! Kanskje sjokolade? Eller et stort kakestykke med flere lag. Nei, nå vet jeg det! IS. Med varm karamellsaus. Og pekannøtter. Men vet du hva? Jeg kan ikke alltid bry meg om alle forslagene til Bollefrua. Hun har overhodet ingen forståelse for forskjellen på hverdag og fest. Det går bare ikke. Men for å være grei, lager jeg noe godt likevel. Noe sunt. Det er ikke akkurat en oppskrift, bare et forslag. Hvis du også er litt som Bollefrua da.

Enkel fruktsalat:
(1 porsjon)
3-4 jordbær, renset og i skiver
5-7 druer, vasket og delt i to
ca 0,5 banan, i skiver
en håndfull nøtter (feks pekan, hasselnøtter og mandler) ristet gyldne i en tørr stekepanne, hakket
ca 1 dl yoghurt naturell

Ha yoghurt i en (fin) skål og topp med frukt. Strø over nøtter og føl deg sunn og glad.

 

IMG_8534

 

 




Bollefruas beste festrundstykker

IMG_8438

 

Denne søndagen kunne alt fort gått skikkelig galt. Vi hadde vært altfor sent oppe, minstemann er syk og ute regner det så mye at snøen på bakken ser livet sitt passere i revy. Men så ble alt bare fint. Blide barn som leker uten å krangle, mann som serverer kaffe på senga og støvsuger. Og selv? Selv har jeg levd sakte, gått tur i regnværet og samlet på lykkelige sekunder.

Vi startet dagen med disse festrundstykkene til frokost og de ER virkelig festlige. Luftige, men med samme konsistens som hveteboller. Skorpen er usedvanlig sprø og står i deilig kontrast til den myke innsiden. Kanskje var det rundstykkene som reddet dagen? I såfall skal jeg servere de mye, mye oftere.

Festrundstykker:
(ca 30 store rundstykker)
8 dl melk
250 gram smør
3 dl vann

2 ss sukker
2 ts salt
3 egg
100 gram gjær (2 pakker)
1,6 kg siktet hvetemel
egg til pensling
valmuefrø

Kok opp vann, smør og melk og avkjøl. (Væsken skal være kroppstemperert). Ha melkeblandingen i en eltebolle og rør ut gjæren i væsken. Tilsett resten av ingrediensene og elt til deigen slipper bollen. Hvis deigen er veldig fuktig kan du tilsette 2-4 dl mer mel. Men deigen blir mindre klissete etter at den har hevet. Hev en times tid, punkter gjerne deigen (slik at den faller sammen) et par ganger underveis. Bak ut rundstykker og ha de på bakepapirkledde stekebrett. Sett ovnen på 170 grader varmluft. Etterhev under plast i 30-40 minutter. Pensle med egg og strø over valmuefrø. Stek midt i ovnen i ca 15-20 minutter eller til de er gyldne og har en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist.

 

IMG_8434

Oppskriften fant jeg i brødboken til Bodil Nordjore.




Bollefrua hjelper deg: Kokebokomtale, 5:2 diettens kokebok

 

20140208-153551.jpg

God lørdag! Aller først vil jeg si at dette IKKE er en omtale av 5:2 dietten. Jeg har ikke prøvd den og ikke satt meg inn i den. (Hvilket ikke nødvendigvis betyr at jeg ikke hadde trengt det;). Dette er en anmeldelse av 5:2 kokeboken, skrevet av Mimi Spencer og Dr. Sarah Schenker, som jeg har fått tilsendt i posten. Selv om man ikke skulle tro det spiser nemlig ikke Bollefrua BARE søtsaker. Hun er glad i grønnsaker og sunn mat også. Og denne boken er full av oppskrifter på freshe retter med mye farge og smak. Det er med andre ord ikke bare en slankebok. Selv synes jeg det er mye som frister, kanskje særlig salater og supper. Vedlagt finner du noen bilder fra boken, så skjønner du hva jeg mener. Ha en fin dag!

20140208-153601.jpg

20140208-153613.jpg

 

20140208-153627.jpg

 

 

 

 




Grove blåbærmuffins! (Hæ? Er det morsdag?)

Folkens, det er visst morsdag på søndag. Hæ, tenker jeg da. Jeg synes jammen meg ikke det er annet enn mors dager hele året. Mamma! Jeg er tørst!Mamma, hvorfor må alle mennesker dø? Jeg vil ikke legge meg. Jeg vil ikke stå opp. Mamma er dum. Kan du hjelpe meg, mamma? Jeg vil ikke at du skal gå! Derfor synes jeg IKKE at det skal være morsdag på søndag. Det kan være min dag! Og på min dag vil jeg drikke kaffe i sengen og spise lune, litt grove blåbærmuffins med hvit sjokolade som smelter på tungen.

Ha en fin DEG-dag på søndag, alle mødre! <3

(PS. Denne oppskriften egner seg overraskende nok til alle som ikke er mødre også;)

IMG_8458

Grove blåbærmuffins:
(12 stk)
100 gram hvetemel
100 gram sammalt hvete fin
2 ts bakepulver
0,5 ts natron
0,5 ts salt
90 gram havregryn pluss litt ekstra til pynt
60 gram brunt sukker
ca150 gram ferske eller frosne blåbær avhengig
3 dl rømme
2 egg
6 ss solsikkeolje
6 ss flytende honning
60 gram hvit sjokolade, hakket (kan sløyfes)

Sett ovnen på 180 grader. Bland alt det tørre (mel, havregryn, sukker, bakepulver, natron, salt) i en bolle. Knekk eggene i en annen bolle og visp de raskt sammen. Ha i rømme, honning og olje og bland det inn. Hell rømmeblandingen over i melblandingen og rør forsiktig sammen med en slikkepott. Vend varsomt inn sjokolade og blåbær. Ha muffinsformer (papir) i et muffinsbrett og fordel røren i formene med en spiseskje. Strø over litt havregryn. Stek i 20 minutter, midt i ovnen. Avkjøl på rist.

 

IMG_8444

 

Denne oppskriften fikk jeg av min skjønne kollega, Tove. Tusen takk!




Saftig sjokoladekake (i langpanne)

IMG_8574

Trå til side folkens, her kommer den ultimate bursdag sjokoladekaken. Dette er kaken som er fantastisk samme dagen du baker den, men når du står opp dagen etterpå (og tar et stykke til frokost kaffen) så smaker den enda bedre. Og dagen etter. Og etter der igjen. Det er helt sant. Og hakket mer imponerende er at den (nesten) pasifiserte 16 førsteklassinger. Gutter, altså! Oppskriften har jeg fått av min gode venninne, Wenche, og hun har fått den av sin venninne som sikkert har fått det av sin venninne osv. Og nå skal du få den av din venninne, Bollefrua.

Langpannelykke:

400 gr smør
4,5 dl vann
8 ss bakekakao
1 boks seterrømme
9 dl sukker
1-5 mandeldråper (står sammen med konditorfarge & essenser & kakepynt i butikken) kan sløyfes
4 egg
9 dl hvetemel
2 ts natron
2 ts salt
1 ss vaniljesukker

Glasur:

150 gram meierismør

2-3 ss ferdig laget kaffe (smak deg frem)

1 ss vaniljesukker

400 gram melis (pluss/minus)

2 ss kakaopulver

Seigmenn, Nonstop. smågodt osv til pynt

IMG_8554

Sett ovnen på 200 grader. Smelt smør i kaserolle, ha i vann og bakekakao, kok opp. Hell over i bakebolle og ha i resten av ingrediensene. Det er ikke nødvendig å avkjøle kakaoblandingen, men jeg har i sukker og mel før eggene, for å si det sånn. Bland godt, jeg bruker elektrisk visper. NB. RØREN ER VELDIG RENNENDE, men den skal være sånn. Hell over i (stor/vanlig) langpanne dekket med bakepapir. Stek på midterste rille i ovnen i 23-25 min.

Avkjøl på rist og vent til den er ganske kald før du brer over glasuren som du lager slik:

Smelt smøret og avkjøl en stund. Ha i kaffe og vaniljesukker og rør godt. Bland inn melis og kakao litt og litt. Smak deg frem med evt mer kaffe tilslutt. Det er alltid en risk for at glasuren skiller seg slik at du ikke får en glatt krem. Du kan i såfall tilsette et egg og røre godt, det redder alltid dagen. Bre glasuren utover kaken og dyng på med ønsket pynt. Kaken er også veldig god som den er.

IMG_8393




Enkelt hjemmebakt brød for nybegynnere

  • IMG_8209

For mange måneder siden bestemte jeg meg for å slutte å kjøpe brød. Først trodde jeg det kom til å bli et problem, en utfordring og kanskje til og med et umulig prosjekt. Jeg tok feil. (Jeg tar ofte feil). Å være selvforsynt med brød er mye enklere og mye mer tilfredsstillende enn det er pes. Virkelig. Det krever ikke så mye planlegging, bare sørg for å alltid ha mel, gjær og vann. Eller, rent vann er det jo bare resten av verden som mangler.

La oss ta et lite øyeblikk for å være takknemlig for rent vann. (…)
Jeg baker en gang i uken og det er nok for vårt forbruk. Men når du først kommer inn i bakemodus er det null stress å bake oftere. En brøddeig er som et lettstelt kjæledyr. Den lever sitt eget liv, klarer seg selv, men gir på en måte litt trøst og selskap. Og ikke minst terapi. Dessuten er det lite som slår lukten av nybakt brød eller lyden brødkniven lager når den skjærer gjennom sprø skorpe! Er dette noe for deg? Vedlagt finner du en idiotsikker oppskrift på et nydelig hverdagsbrød som alle kan få til. Altså, jeg mener jo ikke at du er en idiot. OK, kanskje litt idiot hvis du ikke baker dette brødet. 😉

Nybegynnerbrød:

Utstyr:

En eltemaskin eller et par hender og en bolle, digital vekt, litermål og to brødformer på 1,5 liter (har du 2 liters former så bruker du det).

Ingredienser:
( 2 brød)

700 gram siktet hvetemel eller speltmel
100 gram sammalt grov hvete eller spelt
100 gram sammalt grov rug
0,5 pakke tørrgjær
50 gram havregryn
50 gram sesamfrø
50 gram linfrø
7 dl godt lunkent vann
10 gram salt

Smeltet meierismør til å smøre formene

IMG_8192

Smør formene med meierismør. Bland alt det tørre.

IMG_8193

Tilsett vann og elt i 10 minutter.

IMG_8198

Sett til heving under plast i 30-40 minutter.

IMG_8200

Ha deigen over på benken og elt den med hendene.

IMG_8202

Del i to like deler og form to brød som du legger i formene.

IMG_8203

Sett til heving under plast i 30 minutter.

IMG_8206

IMG_8207

Forvarm ovnen til 250 grader mens deigen hever andre gang. Sett en liten ovnsfast bolle med vann i ovnen. Etter ca 30 minutter heving setter du brødene inn, midt i ovnen på en rist, lukk ovnsdøren og skru varmen umiddelbart ned til 210 grader. Stek brødene i 40 minutter. Avkjøl brødene på rist.

La oss ta et lite øyeblikk for å være takknemlig for hjemmebakt brød. (…)

IMG_8211

Jeg skjærer ofte brød i skiver før jeg fryser de ned, så er det bare å ta ut så mange du trenger.

IMG_8276

Oppskriften er fra Bodil Nordjore.