Kjendisbrød

image_pdfimage_print

IMG_8848

 

Det er søndag. Jeg ligger inntil en liten kropp som nesten sover og kjenner roen senke seg. En tom uke venter på å bli fylt opp, av hva vet jeg jo ikke helt ennå. Unntatt jobb og noe baking. Jeg er temmelig sikker på at det blir litt av det. Jeg ligger også og oppsummerer helgen, hva var bra? Største opptur var definitivt at alle fire gikk på ski sammen. I påskesol. Dessuten har vi pusset vinduer og det er ganske bra til å være oss. Min personlige nedtur var definitivt ketchupflekken jeg hadde på haken (grunnet pølsestopp på vei til fjells) som jeg ikke oppdaget før etter mange timer. Jeg føler det er vanskelig å bli tatt seriøst når man har ketchup i fjeset. Heldigvis er jeg så rask på ski at de færreste kan ha lagt merke til det. 😉

Denne brødoppskriften har jeg fra en venninne som igjen fant den på Maria Skappel sin blogg. Brødet smaker utrolig godt og har en deilig, sprø skorpe. Det holder seg saftig i dagevis og hvis du har det stående med snittflaten ned på fjøla (uten å ha noe over) er skorpen fortsatt like crunchy også.

 

IMG_8863

 

Smakfullt og holdbart grovbrød:

650 g siktet speltmel
250 g sammalt speltmel
60 g solsikkekjerner
60 g gresskarkjerner
50 g sesamfrø
50 g havregryn
100 g linfrø
1 ss salt
1 pk gjær
1 l vann, ikke iskaldt
50 g chiafrø, selges på helsekostbutikker og er visst supersunt (kan sløyfes)

smeltet meierismør til smøring av formene

 

IMG_8852

 

Finn frem alle ingredienser, en stor bakebolle og en sleiv. Hvis du bruker fersk gjær foretrekker jeg å smuldre det i bollen med vannet og la det løse seg litt opp før jeg har i resten av ingrediensene.  Rør alt sammen til løs deig. Dekk bollen med en plastpose og hev i  ca 30 minutter. Smør to brødformer på 2 liter med meierismør (eller olje) og dekk bunnen med bakepapir. Fordel deigen i de to formene og la etterheve i 45 minutter (under plast). Sett ovnen på 225 grader. Når brødene er ferdig hevet kan du evt pensle dem med vann og strø over solsikkekjerner. Stekes midt i ovnen i 40 minutter. Ta brødene forsiktig ut av formene og stek de videre på rist, opp ned, i 15-20 minutter til. Avkjøl brødene på rist.

IMG_8892

 

(Visited 2,993 times, 3 visits today)

8 Comments

 • Reply Kristine January 4, 2015 at 1:14 pm

  Hei, prøver å lage dette brødet nå, men deigen er veldig bløt etter jeg har tatt alle ingrediensene oppi. Du har jo skrevet; “Rør alt sammen til løs deig”, menes det da en bløt deig, eller løs som i at den skal være “løs” fra bollen?

  • Reply bollefrua January 4, 2015 at 1:41 pm

   Hei Kristine! Deigen er så vidt jeg husker klissete og bløt. Derfor skal de rett i formen og ikke eltes på benken først. Lykke til!

 • Reply Inger Thiblin January 5, 2016 at 10:27 pm

  Hei. Dette brødet er utrolig godt. Jeg tåler ikke vanlig hvetemel derfor prøvde jeg dette for en stund siden. Baker tre brød ca en gang pr uke og blir ikke lei. Så greit å slippe å elte??

  • Reply bollefrua January 6, 2016 at 2:15 pm

   Så hyggelig å høre, Inger! 🙂 Ha en fin dag.

 • Reply Åshild July 17, 2017 at 9:30 pm

  Godt brød! 🙂 Deigen ble veldig løs etter oppskrifta (som ei tykk suppe), så valgte å tilsette litt ekstra mel.

  • Reply bollefrua August 1, 2017 at 2:37 pm

   Bra det ble godt! 🙂

 • Reply Heidi February 16, 2019 at 3:31 pm

  Hei. Er ikke en pakke gjær litt mye på bare 2 brød. Har du prøvd med mindre gjær?

  • Reply bollefrua October 5, 2019 at 8:42 am

   Hei! Har ikke testet med mindre gjær. Det går sikkert fint, men da bør du nok heve lenger.

  Leave a Reply