Mettende middagssalat med varmrøkt laks, nypoteter og fransk dressing

IMG_9411

 

Jeg har salatdilla. Kanskje kommer det med årstiden? Det frister bare så sabla mye med friske grønnsaker og en god dressing. Noen ganger med litt serrano skinke og manchego, andre dager med reker og fetaost. Mulighetene er mange og det går, ikke minst, kjapt slik at mest mulig tid kan brukes på uteliv. I dag ble det en franskinspirert vri, min versjon av en salat fra Nice. Originalen har tunfisk, men jeg har fornorsket den med deilig varmrøkt laks.

IMG_9409

Salade Nicoise alla Bollefrua:

1 egg, kokt i 8 minutter

0,5 avocado i skiver

50-100 g varmrøkt laks, i biter

2-3 små tomater, i skiver

2 nypoteter, kokt og i tykke skiver

7 kalamataoliven

en håndfull aspargesbønner, renset og kokt i 2-3 minutter

en raus neve blandet salat

litt rødløk i skiver

Fransk dressing:

(raus porsjon, resten sparer du til en annen dag)

1 dl olivenolje

3-4 ss hvitvinseddik

1 stort fedd hvitløk, finhakket

2 ts dijon sennep

en klype salt

nykvernet pepper

0,5 ts sukker

 

Lag dressingen ved å ha alle ingredienser i en bolle og så pisker du til du har forbrent noen kalorier. Smak deg frem med eddikk, salt og sukker. Legg ingrediensene til salaten opp på en tallerken og ringle over dressingen. KOS DEG!

 

IMG_9407
Aprikoskake med appelsin og hvit sjokolade

IMG_9311

 

Jeg innser at jeg drar på årene. Små ting avslører meg. Jeg baker aprikoskake. Jeg er mer opptatt av været. Jeg snakker til meg selv. Jeg glemmer hvor jeg har lagt ting. Noen dager tror jeg ikke det er så ille. Jeg bruker fortsatt Dr.Martens støvler, som da jeg var 14 og hører på Raga Rockers og U2. Jeg treffer gamle venner og synes de ser omtrent akkurat like ut som før. Kanskje til og med bedre. Forleden var jeg ute og jogget. Jeg løp forbi min barndoms lekeplass, men måtte stoppe opp og studere det gamle klatretreet mitt. Jeg kunne ikke annet enn å bli imponert over mine egne klatrekunnskaper i så ung alder. Hvordan kom jeg meg opp til den første grenen? Hvilken spenst jeg må ha hatt! Men da jeg hadde løpt et stykke til gikk det plutselig opp for meg. Det er mer enn 20 år siden jeg klatret i det treet. Og akkurat som meg har treet vokst.

Mange forbinder formkaker med bestemødre eller eldre damer som meg selv. Men denne er så aromatisk og full av deilige smaker at du ikke bør vente på alderdommen for å bake den.

 

IMG_9326

 

Aromatisk aprikoskakekos: 

2 egg

250 g sukker, delt i to mengder på 125 g

125 g smør, romtemperert

3/4 dl fløte

250 g hvetemel

1 ts bakepulver

1/2 ts vaniljesukker

ca.100 g tørkede aprikoser, i strimler/småbiter

finrevet skall av en halv appelsin

ca 80 g hvit sjokolade, hakket

melis og appelsinsaft til glasur

Sett ovnen på 180 grader. Pisk eggene med halvparten av sukkeret til eggedosis. Pisk så smøret hvitt sammen med resten av sukkeret. Ha litt og litt eggedosis i smøret og rør godt til alt er blandet. Tilsett fløten. Bland mel, vaniljesukker og bakepulver. Tilsett melblandingen og rør en jevn røre. Rør til slutt i aprikoser, sjokolade og appelsinskall. Fyll røren i enten en brødform eller i en rund form, slik jeg gjorde. Du må smøre formen svært godt, evt kle med bakepapir. Stek i ca 40-45 minutter. Stikk en tynn pinne i kaken for å sjekke om den er ferdig. Kommer den “ren” ut er kaken ferdig stekt. Sitter det deig på pinnen, må den stekes lenger. Tipp den ferdigstekte kaken ut av formen og avkjøl på rist. Når kaken ikke er så varm, lager du glasur av melis blandet med litt saft fra den samme appelsinen som du brukte skallet av. Ringle over kaken og pynt med litt ekstra appelsinskall.

Denne supre oppskriften fikk jeg av min hyggelige kollega, Kathtrine. 🙂

 

IMG_9324

 

 

 
 Krydrede kremvafler

IMG_9167

 

I dag startet jeg dagen med å steke vafler til frokost. Det er fredagen sin det. Nå skulle jeg gjerne kunne skryte på meg at jeg gjorde dette av helt uselviske grunner, men sannheten er at jeg tester ut vaffeloppskrifter til en konkurranse via Matbloggsentralen. Sjømannskirken åpner nemlig en ny kirke i Rio de Janeiro 3. mai og er i den anledning på jakt etter en ny vaffeloppskrift. Selv har jeg ingen sjømannskirkebesøk å skryte av, ennå, men jeg ble sittende å tenke på hva jeg assosierer med sjømannskirken. Dette er hva jeg kom frem til, kort oppsummert:

  • Hjem. Jeg har alltid sett for meg sjømannskirken som et hjem borte fra hjemme, et sted nordmenn søker tilflukt når de er langt borte og kanskje lengter litt hjem.
  • Havn. Jeg har et sånn litt barnslig mentalt bilde av en kirke som ligger ved havna. En koselig en. Så sjømennene bare kan hive skipssekken på ryggen og gå inn å få seg en kopp kaffe og et bibelord før ferden går videre.
  • Jobb. Jeg kjenner folk som jobber eller har jobbet i sjømannskirken.
  • Kjærlighet. Mange gifter seg her når de ønsker å smi lenkene i utlandet. Siden jeg allerede er gift, må jeg satse på at noen jeg kjenner kan invitere meg til bryllup utenlands. Noen frivillige? Bollefrua kan ta med kake.
  • Vafler. Klassisk sjømannskirkeservering!

Mitt bidrag til denne vaffelkonkurransen er en variant med mye godt i, kan man trygt si. Krem, yoghurt, smør, sukker, egg og krydder som minner litt om jul og pepperkaker.

Kremvafler med smak av høytid:

(ca 22 vaffelplater)

3 egg

3 dl kremfløte

2 dl yoghurt naturell

5 dl melk

250 g smør

100 g sukker

625 g hvetemel eller speltmel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1 ts kanel

1 ts kardemomme

0,5 ts ingefær

0,25 ts nellik

Smelt smøret. Ha så alle ingredienser i en stor bolle og bland med en elektrisk visper til en glatt røre. La stå å svelle i 20-30 minutter og pisk så på nytt for å bli kvitt eventuelle klumper. Er røren altfor tykk, kan du evt spe med litt mer melk.

Stek vafler som du pleier. Kos deg!

IMG_9172
Bollefrua og den store biscottibøygen

IMG_9142

Jeg liker å tro at jeg er en åpen og trivelig bollefrue, men like fullt må jeg innrømme at jeg har hatt mine fordommer. Mot biscotti. Det var mange som skrøt og ropte langs gatehjørner at biscotti er best – ingen protest, men for meg fremsto den bare som en humørløs, og ikke minst, smørløs kjeks. Det hjalp heller ikke at jeg ved anledninger lot meg lure til å kjøpe biscotti på kafé. Slike flyktige bekjentskap bekreftet bare min teori: en tørr og kjedelig date. Heldigvis er jeg for å gi andre flere sjanser, så jeg bestemte meg for å ta skjeen i egen hånd og bake biscott sjæl. Og resultatet..(trommevirvel) JEG TOK FEIL! Men ikke helt feil. Biscotti ER en smørløs og tørr kjeks, men det er en utrolig GOD og smakfull kjeks. Hvertfall de du lager selv. Denne sjokoladevarianten med ristede hasselnøtter kan du trygt prøve deg på. De holder seg lenge og er fine å gi bort. samt  servere til mange. Eller bare i sofaen med en god bok.

IMG_9158

 

Biscotti, baby!

(50-60 stk)

200 g hasselnøtter

400 g mel

en klype salt

60 g kakaopulver

1,5 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

250 g sukker

3 egg (evt ett til hvis deigen blir altfor tørr), sammenvispet

2 ts revet skall av usprøytet sitron (vask evt sitronen ekstra godt om den ikke er usprøytet)

 

Begynn med å riste nøttene, dette kan du gjøre i dagesvis i forveien. Sett ovnen på 180 grader. Ha litt over 200 g hasselnøtter (greit med muligheter for litt svinn;) på et bakepapirkledd stekebrett og sett brettet i ovnen i ca 15 minutter. Rør i nøttene hvert 5 minutt. Følg med på slutten så de ikke brenner seg! Stek de heller for kort enn for lenge. La nøttene avkjøle litt før du har de i et rent kjøkkenhåndkle. Gni nøttene inni håndkleet til skallet faller av. Grovhakk nøttene og sett til side.

 

Ha alle de tørre varene i en bolle og bland. Tilsett eggene og sitronskall og rør inn i det tørre. Kna alt sammen til en glatt deig. (Mer egg om deigen er knusktørr, mer mel om den er uhåndterbar klissete). Kna tilslutt inn nøttene. Sett ovnen på 180 grader. Form deigen til tre pølser med ca 3 cm i diameter og legg på en stekeplate kledd med bakepapir. Stek midt i ovnen i 20 minutter. Ta så platen ut av ovnen. Skjær straks pølsene i skiver på skrå, ca 1 cm tykke. Legg skivene tilbake på brettet (du må antakelig fordele dem på to brett) og stek videre i 5 minutter før du snur alle skivene og steker de i 4-5 minutter til. Avkjøl helt på rist og oppbevar i tett boks. Smaker nydelig med en kopp kaffe! Eller te..

 

IMG_9143
Hot cross buns

IMG_9263

Det er første påskedag og det nærmer seg slutten på det som i følge mine barn har vært “verdens beste påskeferie”. Og jeg er ganske fornøyd selv. Det har ikke vært perfekt, bare så det er sagt. Jeg er prinsipielt i mot å glorifisere tilværelsen for mye, det er så deprimerende når andres liv fremstår som altfor vellykket. Så selvfølgelig har det vært krangling og suring og lavt blodsukker og koffeinabstinens osv osv. Men det har også vært ubegripelig fine øyeblikk, små stunder med stille lykke. Som da jeg gikk inn i hytta vår for første gang siden i høst og møtte meg selv i døren. Bokstavelig talt. Tiden hadde stått fullstendig stille. I gangen lå gule lønneblad som hadde sneket seg inn for å overvintre. Alt var slik jeg forlot det, bare at jeg hadde glemt. At jeg hadde lagt et matblad frem til meg selv på bordet, stearinlys klare til bruk og nyoppredde senger. Oppvasken som fremdeles sto til tørk sladret om vafler vi spiste rett før vi dro i høst. Og utsikten er fremdeles uutgrunnelig vakker.

Påskeeggjakt! Og et glimt av utsikten gjennom skogen. <3

Påskeeggjakt! Og et glimt av utsikten gjennom skogen. <3

Men langfredag bakte jeg altså, tradisjonen tro i mange land, hot cross buns. Dette minner veldig om vanlige boller, men er tilsatt mer krydder og har det typiske krysset som skal minne om at Jesus døde på korset for å frelse verden. Krydderet, som på engelsk kalles mixed spice, er en blanding av blant annet kanel, muskat, nellik, ingefær og koriander. De gir litt juleassosiasjoner og det er jo litt fint å bli minnet på julen i påsken? Om ikke annet så varer jo julen helt til påske. Disse bollene varer derimot ikke til jul. Det er de altfor gode til.

IMG_9269

 

Hot cross buns:
(8 store boller)
400g siktet speltmel eller hvetemel (evt ca 50g ekstra hvis deigen er uhåndterbar klissete)
0,5 pakke gjær
50 g sukker
1 ts kanel
1 ts kardemomme
0,5 ts malt ingefær
0,25-0,5 ts malt nellik
2,5 dl lunken melk
1 egg
50 g smeltet smør

For korset:
50 g siktet hvete eller speltmel
1 ts sukker

2 ss jordbær syltetøy, uten klumper, til glasering

Ha mel, melk, gjær, sukker, smør, krydder og egg i en bakebolle og elt i ti minutter. Hvis du elter for hånd er det lurt å ta deigen ut på benken. Dekk deigen med plast og la hvile i ca 1 time. Ha deigen på benken og del i åtte emner som du triller til runde boller. Legg på et bakepapirkledd brett. Dekk med plast og etterhev i 30 minutter. I mellomtiden setter du ovnen på 200 grader. Ha 50 gram mel, 1 ts sukker og 4-5 ss vann i en bolle og rør sammen til en tykk røre. Tenk at du skal kunne lage kors som ikke flyter utover, men den må heller ikke bli for tykk. Ha røren i en plastpose og klipp et lite hull i det ene hjørnet (som om du skulle pynte pepperkaker) og lag kors på bollene. Sett de rett inn i forvarmet ovn og stek i ca 15 minutter eller til gyldne og har en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist. Mens bollene er i ovnen varmer du litt syltetøy så det blir litt flytende. Når bollene kommer ut av ovnen pensler du bollene (men ikke korset) med syltetøy, dette gir god smak og en glansfylt overflate. Spis som de er eller med smør, brunost eller syltetøy.

IMG_9259

 

“Kristi navn er ære,
seier er hans vei,
evig skal han regjere,
aldri frykter jeg.”

GOD PÅSKE!
Pølser i brød! (Picnic-style)

IMG_9221

#livetiblokk

 

 

Det er onsdag, det er april, vi har bypåske og  jeg elsker det. Ikke misforstå meg, jeg hadde elsket å være på fjellet også, men likevel: Jeg kimser ikke av bypåsker. Første del av ferien har vi vært i Bergen og vi kom hjem sent i går kveld. I dag har barna og jeg sulla hjemme. Pakket ut, ryddet, fått spontane gjester og hatt picnic i hagen. (Les: lekeplassen utenfor blokka vår). Menyen var enkel: innbakte pølser, ketchup, appelsinbåter, kvikklunsj og kaffe. Og cola. Det er tross alt fri. Aller helst ville jeg vært i skogen eller på stranden og fyrt opp bål, men siden det ikke var liv laga gjorde jeg det nest beste. Laget en enkel pinnebrøddeig som jeg surret rundt wienerpølser og stekte de i ovnen. Superpopulært blant små og store! Ville forresten vært ypperlig i barnebursdag eller på et barnevennlig koldtbord. Eller kanskje til 17.mai? (Åh, nå begynte jeg å glede meg til 17. mai!;) Det var min supre svigerinne som ga meg denne enkle oppskriften da vi besøkte de i Bergen. Takk, Heidi! <3

IMG_9242

Pinnebrød (bypåske-style):

(nok til 9 wiener og 10 grillpølser)

5 dl siktet spelt eller hvetemel

2 dl sammalt spelt eller hvete, grov

2,5 dl lunkent  vann

3 ss smeltet smør

2 ss sukker

1 ts salt

2,5 ts tørrgjær

egg til pensling, kan sløyfes

sesamfrø til å strø over,  kan sløyfes

9 wienerpølser

IMG_9233

 

Ha alle ingredienser unntatt egg og sesamfrø i en eltebolle og elt deigen i 5 minutter. Hev til ca dobbel størrelse eller ca 40 minutter. Sett ovnen på 225 grader. Finn frem et stekebrett og dekk det med bakepapir. Del deigen i 9 emner og tvinn til avlange pølser som du ruller rundt pølsene. Gjenta med alle pølser. Stikk noen hull i pølsene med en spiss kniv for å forhindre at de sprekker i ovnen. La etterheve ca 10-15 minutter på brettet. Pensle med sammenvispet egg og strø over sesamfrø. Stek midt i ovnen i 10-15 minutter eller til brødene er gylde og har en hul lyd når du banker på de. Oppbevar på rist til du serverer dem. Du kan forresten også bruke denne deigen til rundstykker eller pizza.

 

IMG_9229

Fine å dyppe i ketchup!

 

IMG_9237
Tunfisksalat – deilig hjemmelaget pålegg

IMG_8891

 

Det er palmesøndag. Vi har vært i kirken og på Leos lekeland (les: regnvær!) og sånn går no dagan. Her kommer oppskrift på en tunfisksalat som du kan servere i påsken (eller when ever). Kjapt, billig og utrolig god i all sin enkelhet.

Tunfisksalat:

1 boks tunfisk i vann, avrent
2 ss creme fraiche, rømme, kesam e.l.
2 ss majones
0,5 liten boks mais, avrent
1 vårløk, finhakket
0,25-0,5 eple skrelt og i små terninger (kan sløyfes)
Litt sitronsaft
Salt og nykvernet pepper

Bland alle ingredienser i en bolle. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Spis med godt brød.

 

IMG_8872

 
Luksusloff!

IMG_9093

 

Det er påske! (Beklager utropstegnet, men undertegnede er en skikkelig høytidsjunkie). Jeg har få planer og lave ambisjoner, men gleder meg til påskekrim på tv og late morgener. Noe av det hyggeligste jeg vet når man har fri er å spise lang og god frokost. Det er tydelig at barna har catcha dette, for hver gang vi skal kose oss litt ekstra (uavhengig av tid på døgnet) sier de: “Dette var et hyggelig frokostmåltid!”.
I dag skal du få oppskrift på en spesielt god loff, som du kan bake når du vil unne deg det lille ekstra. Loffen smaker fortsatt deilig dagen derpå og dag nr.3 hiver du den i brødristeren og spiser luksustoast!

Loff for lange frokoster:

1,25 dl lunkent vann

1,75 dl melk, lunken

3 ss sukker

1 ts salt

0,5 dl smeltet smør

0,5 pk gjær

8 dl siktet spelt eller hvetemel

2 egg

 

IMG_9097

 

Ha lunken væske og gjær i en eltebolle og la gjæren løse seg litt opp. Ha i resten av ingrediensene og elt i ca 5 minutter. Skrap deigen ned fra sidene av bollen sett til heving under plast i 50 minutter. I mellomtiden finner du frem en brødform. Kle bunnen med bakepapir og smør hele formen med smeltet smør. Ta plasten av eltebollen og “slå deigen sammen” med en slikkepott ved å røre ca 25 ganger. Sett ovnen på 200 grader. Hell deigen over i den smurte formen og la etterheve i ca 30 minutter eller til deigen når kanten av formen. Stek midt i ovnen i 35-40 minutter eller til brødet har en dyp brun farge og får en hul lyd når du banker på det. Ta brødet ut av ovnen og velt det forsiktig ut på en rist. (Det kan være lurt å forsiktig skjære rundt kanten av formen med en skarp kniv). Avkjøl fullstendig på rist før du skjærer i den.

 

IMG_9092

God påske!
Enkel minestrone med krydret pølse og tapenadetoast

IMG_9111

 

Vet du hva jeg sitter her og tenker på? At tidsklemmen er en dårlig klem. Jeg treffer på den over alt. I barnehagen hvor lyden av overtrøtte unger nesten, men bare nesten, overdøver støyen fra sinnasultne mødre og fedre som klamrer seg til håpet om at stemmen deres fortsatt høres tålmodig og kontrollert ut mens de forsøker å skuffe barna ut av barnehagen. I butikken (mandag kl.16.35) hvor de samme foreldrene går apatisk fra hylle til hylle for å forsøke å finne på noe de kan ha til middag mens de forer barna med skorper fra brødskjæremaskinen og angrer på at de ikke pisket seg i butikken lørdag ettermiddag i stedet. Trust me, I’ve been there. Men de siste månedene har jeg begynt å lage mandagsmiddagen (nesten) ferdig på søndag, slik at jeg raskt og triumferende kan slenge middagen på bordet før noen rekker å si tidsklem. Så er det bare tirsdag, onsdag og torsdag igjen da. 😉

 

Minestronegryte:

(nok til fire)

2 ss olivenolje

2 løk, finhakket

4 hvitløksfedd, finhakket

4-6 gulrøtter, i terninger

4 selleristenger, i terninger

2 store poteter, i terninger

6 gode, krydrede pølser i skiver (jeg liker de fra Grøstad gård)

1 ss tomatpure

2 bokser gode, hakkede tomater

1 boks cannelinibønner (store hvite bønner), skylt og rent av i en sil

1 terning kyllingbuljong

smak til med salt, pepper, sukker og sitronsaft

hakket bladpersille, til servering

 

Tapenadetoast:

brødskiver (jeg hadde loff!), skåret i fire

olivenolje (til å pensle brødet med)

1,5 dl kalamataoliven uten sten

2 fedd hvitløk, grovt hakket

2 ss olivenolje

2 ts kapers

1 liten neve bladpersille

1-2 ss sitronsaft (fra fersk sitron)

pepper

 

Ha (første mengde) olje i en tykkbunnet kjele og fres grønnsakene på lav varme i 10-15 minutter. Tilsett i tomatpure og tomater på boks. Ha også i 0,5 dl vann og buljongterningen. (Du kan evt tilsette litt mer vann sener om du synes den blir for” tykk”). Kok til grønnsakene er møre. Hvis du lager dette kvelden før du skal spise den, setter du den til avkjøling nå. Hvis du lager den samme dag, kan du nå ha i pølser og bønner og varme opp. Smak til med salt, pepper, sitron og sukker. Ha over persille og server med tapenadetoast eller annet godt brød. Dette er sunn og god hverdagsmat, kos deg! 🙂

Toasten lager du ved å pensle olje på brødskiver og steke de i ovnen i ca 10-12 minutter på 200 grader. Pass på at de ikke brenner seg. Tapenaden fikser du enkelt ved å mose oliven, persille, hvitløk, olivenolje og kapers til en glatt pure med stavmikser eller foodprossessor. Smak til med pepper og sitronsaft. Smør tapenaden på toasten og server.

 

IMG_9098

 
Luftig foccaciabrød med tre typer topping

IMG_9047

 

Det er en hårfin balanse i livet mitt mellom å gjøre for mye og for lite. Med to små barn, full jobb og en mann som jobber mye er hverdagen så hektisk at jeg ofte ender i sofaen når barna er i seng. Behagelig? Ja. Morsomt? Nei. For at sofaen og jeg ikke skal ende som siamesiske tvillinger, må jeg av og til skynde meg å invitere noen på besøk før Herr Sofa overtaler meg til å la være. Så forleden ba jeg noen venninner på kveldsmat og prat. Menyen var relativt enkel: bra spekeskinke, en god ost, salat, aioli og dette deilige foccaciabrødet. Det var ikke mer som skulle til for å holde oss alle unna sofaen en hel kveld. Men så var det et sabla godt brød og da. 😉

Foccaciabrød for sofagriser:

Til deigen:

1,5 ts tørrgjær
3 dl kaldt vann

1 ts flaksalt
1 ss olivenolje
6,5 dl hvetemel

Fyll nr 1:

1 rødløk, skåret i tynne strimler
0,5 ts tørket timian
1 ss olivenolje
3-4 ss balsamicoeddik

Varm oljen i en stekepanne og fres løken med timian på middels varme til den mykner. Ha i eddikken og la koke inn. Avkjøl.

Fyll nr 2:

ca 7 cherrytomater, delt i to
1-2 fedd hvitløk, finhakket
En neve basilikumblader, hakket
1 ss olivenolje
Pepper

Bland alle ingrediensene og la stå å godgjøre seg.

Fyll nr 3:

Litt chevre i biter
Brie i biter
Revet parmesan
Blader av en kvist rosmarin, hakket

Olivenolje og havsalt til å ha over

 

Deigen lager du om morgenen. Bland alle ingredienser raskt sammen i en bakebolle og dekk den med plast. Sett bollen inn i kjøleskapet og la stå i minimum 8 timer.

En time før du vil ha brødet klart, tar du bollen ut av kjøleskapet og tipper den i en form med bakepapir i bunn. (Min form er 25-25 cm). Sett ovnen på 225 grader. La den stå utildekket på benken i 30 minutter før du har på fyllet i tre striper. Jeg tok først løkfyllet, så tomatene i midten og til slutt dyttet jeg ned biter av ost i siste del av deigen og hadde over revet parmesan og rosmarin. Alt fyllet kan dyttes litt ned i deigen. Tilslutt ringlet jeg over olivenolje og strødde over havsalt. Stek midt i ovnen i ca 25 minutter. Avkjøl på rist.

 

IMG_9042
Perle de lait – et innlegg om en god yoghurt og en sunn frokostblanding

IMG_9077
 
 
Dere vet at jeg liker å kose meg. Og hvis du leser denne bloggen, er sjansen stor for at du også liker å kose deg! Men man trenger jo ikke alltid å bake eller gjøre det så avansert, for å spise noe godt. Jeg kan sitte på jobb og glede meg til en yoghurt jeg skal nyte i pausen min.. Så flaks for meg at jeg har fått lov å teste ut nye Perle de lait fra Yoplait, som kommer i tre forskjellige smaker: Sitron, kokos og vanilje. Denne yoghurten har tykk og kremet konsistens som gir meg sydenassosiasjoner, og den er uten biter (populær hos barna!). Kokosyoghurten er ikke for søt og har mild smak, mens vaniljevarianten har intens vaniljesmak som vil være deilig med feks fruktsalat. Sitronutgaven (min personlige favoritt) minner litt om sitronfromasj eller ostekake og smaker veldig godt med denne frokostblandingen som du lager på null komma svisj:
 
 
IMG_9066
 
 
Sunn og smakfull frokostblanding:
(nok til et stort glass)
 
3,5 dl havregryn
3 dl kokos
2-3 dl blandede nøtter, grovhakket (jeg brukte mandler, pistasjnøtter, hasselnøtter og valnøtter)
2 ss chiafrø (kan byttes ut med feks sesamfrø)
1 ts kanel
5 ss smeltet smør eller kokosolje
3 ss flytende honning
 
Sett ovnen på 120 grader. Bland alle ingredienser i en bolle og rør godt. Ha et bakepapir i bunnen av et stekebrett og fordel blandingen jevnt utover brettet. Stek i ovnen i 20-30 minutter eller til alt er jevnt stekt, rør innimellom. Jeg skrudde temperaturen litt opp underveis, du får se an ovnen din. Spis sammen med yoghurt.
 
 
IMG_9070 
 
 
Innlegget er skrevet som ledd i et samarbeid med Yoplait.  Oreobrownies

IMG_8958

 

Det er første april. Ute er luften og lyset klart som iskald farris og jeg vil bare løfte glasset og ta en slurk. Jeg kan liksom ikke helt tro det (ikke bare fordi det er aprilsnarr), men vi har altså klart det. Vi har tråkket oss gjennom en hel vinter og kommet i mål på den andre siden. Foran oss ligger grill og gull og grønne enger. Og SK14. Vet du hva det er? SommerKropp2014. Fikk akkurat høre om det på trening og jeg håpet at det var en aprilspøk. Er det virkelig på tide å tenke på det nå igjen?! Men hva med denne fantastisk deilige browniesen som smelter på tungen, kun avbrutt av crunchy biter med oreokjeks? Hva skal vi gjøre med den da? Mitt forslag er at vi kan lage vår egen SK14, nemlig SommerKos2014! Foreløpig er det bare meg og browniesen, men velkommen i klubben. 😉

Oreobrownies – ingen spøk:

110 g sjokolade, 70%, i biter
110 g usaltet smør
0,25 ts salt
1 ts vaniljesukker
2 egg
250 g sukker
65 g mel
1 pk oreokjeks

Ha sjokolade og smør i en medium kjele og smelt på lav varme. Rør ofte underveis. Ta av varmen og avkjøl litt. Sett ovnen på 200 grader. Finn frem en liten kvadratisk form (22x22cm) og dekk bunnen med bakepapir. Ha så sukker, salt og vaniljesukker i smør og sjokoladeblandingen og rør godt. Tilsett ett og ett egg og pisk raskt mellom hvert egg. Vend inn melet til slutt og rør til alt melet er blandet inn. Ha 2/3 av røren i formen og spre utover i et jevnt lag. Fordel ca 12 oreokjeks i formen og trykk litt ned i røren. Ha resten av røren i klatter oppå kjeksene og smør utover slik at alt er dekket. Stek midt i ovnen i 20 minutter. Avkjøl formen på rist. ELLER! Hvis du vil ha litt mer klissete brownies, så fyller du litt vann i kjøkkenvasken og har i isbiter. Når du tar kaken ut av ovnen setter du den direkte i isvannet. (Men ikke få vann i kaken;) La den avkjøles i vannbadet. Knus de siste oreokjeksene i pakken og strø over kaken. Skjær opp i biter og server.

IMG_8951