Vidunderlig vanilje og rabarbrakake

IMG_9731

 

Det er noe galt med meg. Hele vinteren lengter jeg etter sommer og varme, og når den først kommer? Da løper jeg apatisk rundt meg selv i redsel for at jeg ikke skal utnytte dagene godt nok. (Du vet, skal vi dra på stranda? Grille med venner? Sykle? Dra til byen og kjøpe is? Lese på verandaen?) Enden på visa er at jeg utslitt begynner å lengte til regnværsdager hvor inneliv er helt legetimt.

Forleden dag klarte jeg til en viss grad å finne en slags balanse. Etter å ha klatret i trær med gutta og vært på (lovlig) rabarbraslang, hadde jeg tjent opp nok aktivitetspoeng til å tillate meg selv litt fred og ro til å bake en myk og saftig vaniljekake med syrlig innslag av rabarbra.

IMG_9735

Rabarbra og vaniljesauskake:

ca 400 g rabarbra, renset og skåret i ca to-3 cm lange stykker

50 g sukker

 

250 g MYKT meierismør + litt til å smøre kakeformen med

150 g vaniljesaus (jeg bruker den ferdiglagde fra Piano) Hold av 3 ss til å ha på toppen av kaken

250 g siktet spelt eller hvetemel

3 ts bakepulver

4 egg

1 ts vaniljesukker

250 g sukker

melis til å pynte med

 

IMG_9722

 
Sett ovnen på 200 g. Ha rabarbrabitene på et stekebrett og ha over 50 g sukker. Bland rabarbra og sukker og spre rabarbraen utover. Dekk med folie og sett inn i ovnen i ca 10 minutter. Ta ut og sjekk om sukkeret har smeltet og om rabarbraen begynner å bli mør. Hvis ikke blander du alt og steker noen minutter til. Du kan risikere at rabarbraen blir ganske myk, men jeg synes bare det er digg. 😉

La rabarbra avkjøle mens du lager kakerøre. Sett ovnen på 180g. Ha smør, sukker, egg, vaniljesaus, vaniljesukker, mel og bakepulver i en bolle og pisk til en glatt og tykk røre. Ha bakepapir i bunnen av en 23 cm i diameter rund springform og smør kantene med smør. Dekk bunnen av formen med 1/3 av deigen. Ha over ca 1/3 av rabarbraen og fordel 1/3 av deigen over og spre utover så godt du kan. Så har du over mer rabarbra og resten av deigen i klatter over der igjen. Avslutt med resten av rabarbraen og fordel 3 ss med vaniljesaus over toppen av kaken. Bak midt i ovnen i 40 minutter. Dekk med folie og bak i ca 15 minutter til eller til det ikke fester seg noe deig til en tannpirker (av tre) når du stikker den inn i kaken. Avkjøl på rist. Sikt melis over kaken og KOS deg. Server evt med litt ekstra vaniljesaus..

IMG_9739
Tema: Enkelt tilbehør til grillmat: Hot coleslaw

IMG_9702

 

Har du prøvd å lage coleslaw? Det er utrolig enkelt! Dessuten er det en av de rettene som bare blir bedre av å stå, hvilket betyr at du kan lage den dagen før du skal servere den. Eller to dager før. Coleslaw er en fresh og litt frekkere variant av den klassiske råkostsalaten. Ofte er den mild og snill på smak, men jeg liker den med litt attitude. Perfekt til grillet kjøtt eller fisk. Eller bare spise som den er.

 

IMG_9705

 

Come on coleslaw:

0,5 nykålhode, skåret i tynne strimler

3 gulrøtter, skrelt og revet

1 eple, skrelt og revet

0,5 rødløk, i tynne strimler

1 rød chili, finhakket, ta ut frøene før du hakker den

ca 1 dl rømme

ca 1 dl majones

litt sitronsaft ( fra ca 0,25 sitron)

1 ts sukker

salt og nykvernet pepper

 

Ha alle ingredienser i en bolle og rør godt. Smak deg frem med sitron, sukker og salt. La stå minst en time før du skal spise den.

 

IMG_9703
Tema: Enkelt tilbehør til grillmat: Urtepoteter

IMG_9665

 

Det er søndag, det er mai og det regner. Jeg ligger i senga på hytta og drikker bittesmå kaffekopper fra den bittelille Bialettikannen. Dampen fra kaffen stiger til himmels, og når jeg puster på den dannes røyksignaler som fyker til værs som usynlige meldinger. Jeg er sliten. Da jeg kom på jobb på fredag oppdaget jeg at jeg hadde tatt på meg to forskjellige sko, hvis du skjønner hva jeg mener. Helgen har vært fin, men altfor kort. Uken blir sikkert fin, men den er altfor kort den også. Når skal det bli tid til å bare være i våren? Til å grille med gode venner? Svaret på det er selvfølgelig at jeg bare må sette av tid. Prioritere. Men da skal jeg i allefall ikke bruke mye tid på å lage mat!

Du trenger:

ca 10-12 små amandiepoteter

3-4 ss GOD olivenolje

2-3 ss sitronsaft

1 fedd hvitløk, finhakket

1 raus håndfull blandede urter (jeg hadde timian, basilikum og bladpersille), hakket

2 vårløk, skivet

salt og nykvernet pepper

 

Kok potetene møre og hell av vannet. La potetene stå i gryten uten lokk og dampe litt av seg. Del potetene i tre (jeg liker å beholde det tynne skallet på). Mens potetene fortsatt er varme ringler du over olivenolje og skviser over et par ts sitronsaft. Bland inn urter, vårløk og hvitløk og smak til med salt og nykvernet pepper. Smaker digg dagen derpå også.

 

IMG_9671
Saftig honningkake med sprø mandeltopping og et dryss av havsalt

IMG_9683

 

Det er onsdag, det er mai og jeg er busy mama. Mye å gjøre på jobb og høyt tempo hjemme betyr at jeg må overse Bollefrua litt. Men hun fikk lurt meg ut på bakekjøret i kveld med denne nydelige honningkaken! Myk kake med karamellsmak og jeg elsker de sprø mandlene med det lille drysset av havsalt. Perfekt følge til tekoppen min!

IMG_9674

Formkake med honning og mandel:

175 g mykt meierismør

85 g lys, flytende honning

85 g sukker

85 g malte mandler (jeg brukte foodprosessor)

200 g siktet speltmel (eller hvete)

1 ts bakepulver

1 ts natron

1 dl naturell yoghurt

2 egg, hvor av ett av de er delt i plomme og hvite

1 ekstra eggehvite (bruk plommen til eggerøre)

Topping:

70 g mandelflak (jeg hadde bare en pose med 35 g og det funket også)

3-4 ss flytende honning

litt havsalt

 

 IMG_9688

Sett ovnen på 180 grader. Smør en liten brødform (1 liter) og ha en remse med bakepapir i bunnen som stikker opp på kortsidene, slik at det blir lettere å løfte ut kaken etterpå. Ha eggehvitene i en bolle og pisk de stive. Ha resten av ingrediensene (til kaken) i en bolle og pisk til en glatt røre. Rør inn 1/3 av den piskede eggehviten. Vend inn resten av eggehvitene med en slikkepott. Ha røren over i den smurte formen og fordel mandelflak over. Stek i 55 minutter i den nedre delen av ovnen, men følg med! Kaken kan fort bli godt stekt på toppen, så da må du legge over litt tinnfolie. Etter 55 min tar du kaken ut og ringler over ca 1-2 ss honning. Strø over litt havsalt. Stek i 5 minutter til. Ta så kaken ut og sett den (fortsatt i formen) på en rist. Ringle over litt mer honning. Etter ca 10 minutter løsner du kaken litt fra kanten med en kniv og løfter den ut av formen. Avkjøl videre på rist. Helt til du ikke orker mer og må skjære et tjukt lite stykke.

 

IMG_9690
Marengsrullekake med sjokoladeganache og bringebær

IMG_9487

 

Da er jeg ute å kjøre igjen. En høytidsjunkie med dårlige organisatoriske evner er ikke annet enn en katastrofal kombinasjon. Du vet, det begynner så bra. Alle planer og visjoner. Og gode intensjoner. Og høye ambisjoner. Om å begynne i god tid. Om å ha laget mat på forhånd som bare kan tines dagen før. Blomsterkasser som skal være ferdig plantet, rene vinduer og gulv. Bunadsskjorter. Jeg vil så gjerne og jeg tror så inderlig at denne gangen, DENNE GANGEN skal det gå bra. Jeg skal ikke stå 16.mai med 10000 uferdige prosjekter. Loff til heving. Kaker og krem og klissete gulv. Blomster blir kastet ut på verandaen mens jeg gnikker på vinduene med den andre hånden. Jeg sender mannen ut for å kjøpe fem nye flagg, for de 20 jeg har fra før har forsvunnet på mystisk vis. Og bunadsskjorten. AV LIN. Den ler av meg. Den vet jeg må ringe mamma, i år også.

Men denne lekre rullekaken er for deg som liker (og klarer) å planlegge. Den kan lages på forhånd og fryses ned. Eller stå i kjøleskapet over natten. Ideelt skulle denne oppholde seg i MIN fryser nå. Men selfølgelig er den spist opp. 😉

IMG_9490

 

Marengsrullekake med sjokoladeganache og bringebær

4 eggehviter

175 g sukker

1 ts hvitvins eddik

1,5 ts maisenna

200 g bringebær

1,5 dl kremfløte

150 g mørk sjokolade

 

Sett ovnen på 180 grader. Skill eggehviter fra plommer og vær NØYE så det ikke kommer noe plomme i hviten. Pisk eggehviter stive i en ren og tørr bolle og tilsett sukkeret gradvis. Tilsett maisenna og edikk. Du skal piske til du har en hvit og skinnende krem som er så stiv at den ikke leer på seg når du holder den opp ned. Kle en form (ca 38×25 cm) med bakepapir og bre marengsen jevnt utover. Stek i 15 minutter midt i ovnen. Ta ut og avkjøl fulstendig.

Lag ganachen ved å ha sjokolade og fløte i en bolle. Sett bollen over en gryte med kokende vann og la den varme dampen smelte sjokoladen. Sett blandingen i kjøleskapet i ca en time, til den tykner litt.

Ha melis på et nytt bakepapir og løsne marengsbunnen fra papiret det ligger på. Snu bunnen opp ned slik at oversiden kommer ned mot melisen. Smør ganachen utover bunnen i et jevnt lag. Spar et par ss som du kan varme litt opp igjen og ringle over til pynt senere. Strø over jevnt med bringebær og rull kaken forsiktig sammen på langsiden, bruk bakepapiret til hjelp. Ha flere bringebær over, samt sjokolade. Server med litt vaniljekrem eller spis som den er.

IMG_9489
Kremet pastinakk og purreløksuppe med fenalårchips

IMG_9539

 

Her kommer nok en suppe i serien “gjør-livet-lettere-for-hardtarbeidende-folk-en-regntung-mandags-ettermiddag-hvor-det-er-dugnad-i-sameiet-og-Sønnen-skal-ha-med-seg-en-venn-hjem-og-Mannen-jobber-seint”. Sup(p)er å gjøre klar kvelden før, bare vent med fløten, så kan den stå ute over natten. En mild og god suppe, som varmer et mandagshjerte.

Pastinakk, takk!:

250 g pastinakk, skrelt og i terninger

250 g poteter, skrelt og i terninger

en purre, skivet

1 fedd hvitløk

en klatt meierismør eller olivenolje til steking

8 dl vann

1 terning grønnsaksbuljong

ca 1 dl fløte

salt, pepper og en skvis sitron

tynne skiver  fenalår

 

Ha grønnsakene i en tykkbunnet kjele og fres de i smør på svak varme i fem minutter. Ha i vann og buljong og kok opp. La småkoke under lokk til grønnsakene er møre, ca 20 minutter. Kjør glatt med en stavmikser og rør inn fløten. Smak til med salt, pepper og litt sitron. Server med fenalårchips og godt brød. Fenalårchips lager du ved å legge fenalårskiver på en papirkledd stekeplate og steke de på 200 grader i ovnen til de er sprø. Pass på så de ikke brenner seg.

IMG_9544
Luftige boller med hjemmelaget vaniljekrem

IMG_9508

Det er søndag, det er mai og jeg har hatt innedag. Du vet, lese bok, rydde, tenke, jobbe, bygge litt telt til gutta på verandaen, masse kaffe, ha litt søndagsangst, sette en bolledeig, smugspise vaniljekrem, bake ut boller, steke og spise dem! Fløyelsmyke boller med lun vaniljekrem i midten og sukker på toppen er AKKURAT så godt som det høres ut, og kanskje hakket bedre. 🙂

IMG_9500

Fylte hveteboller:

(17-18 stk avhengig av størrelse)

50 g gjær/en pakke tørrgjær

2,5 dl h-melk (kan bruke lettmelk også)

75 g smør

50 g sukker

2 egg

550 g siktet spelt eller hvetemel

1 ts bakepulver

vaniljekrem (bruk den du kjøper på butikken eller følg oppskriften nedenfor)

smeltet smør til pensling

sukker til toppen av bollene

 

Ha melk, egg, mel, gjær, sukker og bakepulver i en eltebolle og elt deigen i fem minutter. Tilsett smøret i terninger og elt til alt smøret er arbeidet inn i deigen. La heve til dobbel størrelse under plast, ca en time. Ha litt mel på benken og tipp deigen ut av bollen. Hvis deigen er veldig klissete, knar du inn litt mel slik at du klarer å jobbe med den. Del i ca 18 like store emner. Trykk ett og ett emne til en flat runding og ha ca en ts (avkjølt) vaniljekrem i midten. (Jeg lagde vaniljekremen to dager før jeg beukte den). Brett deigen godt rundt vaniljekremen og kino deigen litt sammen slik at det ikke er noen åpning inn til kremen. Snu bollen og legg den med skjøten ned på et bakepapirkledd stekebrett. Jeg hadde to brett med ni boller på hver. Ha god avstand mellom hver. Sett ovnen på 200 grader. Smelt et par ss smør og finn frem en dyp, vid tallerken som du fyller med sukker. La bollene etterheve under rene kjøkkenhåndkler i ca 30 minutter. Stek midt i ovnen i 10 minutter eller til de er gyldne og får en hul lyd når du banker på de. Legg over på en rist. Mens bollene er varme pensler du en og en med smeltet smør og dypper de i sukker.

IMG_9519

 

Vaniljekrem (alla Sverre Sætre):

1 vaniljestang

2 dl + 0,5 dl H-melk

0,75 dl kremfløte

55 g sukker

2 eggeplommer

20 g (2 ss) maisenna

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vaniljestang og frø i en tykkbunnet kjele med 2 dl av melken, fløte og sukkeret. (Kjelen skal ikke være mer enn halvfull). Rør sammen og varm til kokepunktet. Ha resten av melken (0,5dl) i en liten bolle sammen med maisennaen. Visp sammen og visp inn eggeplommene i melk/maisennablandingen. Hell så 2/3 av den varme væsken opp i eggeblandingen LITT ETTER LITT mens du rører med en visp. Hell deretter alt tilbake i kjelen og la koke opp og koke ett minutt, mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp. (Så det ikke brenner seg). Ta av varmen og ta ut vaniljestangen. Ha den varme kremen over i en bolle, dekk med plast som du dytter tett inntil kremen (så blir det ikke snerk), og sett i kjøleskapet. Det er viktig at kremen avkjøles raskt.

 

IMG_9529
Deilige rosinscones!

IMG_9455

 

I dag gir jeg deg en liten oppskrift på noen nydelige scones. Helt perfekt når du vil kose deg pittelitt og ikke vil bli fristet  til å spise for mye bare fordi det smaker så godt. (Noen som kjenner seg igjen?) Anbefales å inntas på en veranda eller en trapp, med rykende varm te, mykt smør og hjemmelaget syltetøy.

Scones:

(4 stk)

130 g mel
25 g sukker
0,5 ts bakepulver
0,25 ts natron
55 g kaldt meierismør, i terninger
3/4 dl melk
0,5 ts vaniljesukker

en håndfull rosiner (kan sløyfes)

melk og sukker til pensling

IMG_9458

Sett ovnen på 200 g. Bland mel, sukker, bakepulver, natron og vaniljesukker raskt i en bolle. Ha i smøret og smuldre i melblandingen med fingrene, til alt har er smulete konsistens. Ha i melken og rør sammen til det så vidt henger sammen. (Ikke rør for mye). Ha litt mel på benken og kna deigen forsiktig. Pass på at deigen ikke blir for tørr. Form raskt en runding, ca 2-3 cm høy. Skjær i fire like store deler med en kniv, som om du delte en rund pizza. Ha over på et bakepapirkledd stekebrett, pensle med melk og strø over sukker. Stek midt i ovnen i ca 18 minutter eller til de er gyldne og får en hul lyd når du banker på de. Avkjøl på rist. SPIS (så lenge det varer;)

IMG_9471
Rask nudelsalat med sprø grønnsaker og asiatisk dressing

IMG_9482

 

Våren er her og jeg er en sabla travel lærer og tjuetobarnsmor. Men midt i all travelheten trenger jeg å spise sunn og god mat, ellers blir livet så kjedelig og energiløst. Derfor er middager som tar under 30 minutter å lage OG smaker digg, skikkelig kjærkomment. Interessert? 🙂

Supersalat:
(til 2)
100 g tynne risnudler
1 ss olivenolje
150 g (en pakke) sukkererter, skåret på skrå
1 rød paprika, strimlet
1 gulrot, strimlet med ostehøvel eller potetskreller
1-2 vårløk, skivet
hakket koriander
ca 2 ss sesamfrø, gjerne svarte
ca 200 g varmrøkt laks, jeg fant på Kiwi i serien Tinas sommermat

Dressing:
1 sjalottløk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
0,5-1 chili, finhakket
saft av ca 1 lime
2 ss fiskesaus/fishsauce (finnes sammen med soysaus osv på daglivarebutikker)
2 ss soyasaus (glutenfri)
evt litt sukker (1 ts)
4 ss sesamolje
4 ss sweet chilisaus

Bland alle ingredienser til dressingen. Kok opp vann i en kjele og trekk den til side. Ha i risnudlene og dekk med lokk eller folie i 5 minutter. Ha nudlene i en sil, så vannet renner av. Tipp nudlene i en bolle og bland inn olivenolje. Tilsett resten av salatingrediensene, unntatt laksen, og bland godt med nudlene. Ha over på to talerkener og fordel laksen over. Du kan evt lunke laksen litt i ovnen først. Hell over litt dressing og server resten i en skål ved siden av. Kos deg!
Pull apart hvitløksbrød med parmesan

IMG_9445

 

I helgen bakte jeg et fantastisk godt brød. Jeg må nesten fortelle om det, enda det er mandag og vi (jeg) må spise knekkebrød og synes synd på oss (meg) selv. Dette brødet var liksom samarbeidsvillig helt fra starten. Det er med deiger, som med oss mennesker: Noen er litt lettere å ha med å gjøre enn andre. Og denne deigen var blank og fin og enkel å kjevle ut. Så penslet jeg den med hvitløkssmør, strødde over masse nyrevet parmesan og la den lagvis i en brødform. Resultatet var et silkemykt brød med sprø osteskorpe og nydelig smak av hvitløk og parmesan. Det er et sånt brød du kan servere med suppe, salat, til lunsj eller på picnic, og alle som du serverer det til blir antakelig litt lettere å ha med å gjøre enn det de var i utgangspunktet. What goes around, comes around.

 

 

IMG_9436

 

IMG_9451

 

Henrivende rivebrød med hvitløk og parmesan:

6,75 dl siktet spelt eller hvetemel

85 g usaltet smør, mykt og i terninger

0,5 pk gjær

2 egg

 1 ts salt

2 ts sukker

0,75 dl melk, lunkent

0,5 dl vann, lunkent

Til fyllet:

2,5 dl fint revet parmesan + pittelitt ekstra til å strø over

1 dl smeltet smør

3 fedd hvitløk i tynne skiver

 

Ha 5 dl mel, salt, sukker og gjær i en eltebolle. Tilsett melk og vann og elt i to minutter. Tilsett ett egg om gangen og fortsett og rør. Ha så i smøret og elt til det er helt blandet inn. Tilsett så resten av melet og elt til du har en blank deig. Ta så deigen ut av eltebollen og legg i en vanlig bolle som du dekker med plast. La heve til dobbel størrelse, ca 60 minutter. I mellomtiden smører du en brødform, river osten, smelter smøret og har den skivede hvitløken i smøret. HVIS du ikke ønsker biter av hvitløk i brødet, feks fordi barn er skeptiske, foreslår jeg at du har hele fedd hvitløk, som du knuser med bladet på en kniv, i smøret og lar det trekke så lenge som mulig. Så fisker du de bare ut før du pensler deigen.

IMG_9426

 

IMG_9427

 

IMG_9428

 

IMG_9429

Uklart og dårlig bilde, men du skjønner poenget..

 

IMG_9432

 

Når deigen har hevet, tar du litt mel på benken og knar deigen noen runder før du kjevler den ut til et rektangel på ca 30×50 cm. Pensle deigen med ca halvparten av hvitløkssmøret. Del så i 5 striper på kortsiden. Fordel osten jevnt på de fem stripene. Legg så stripene opp på hverandre, som et tårn. Del så tårnet i seks like store hauger. Plasser skivene i brødformen med kuttsiden opp (se bilder). Dekk med plast og sett til etterheving i ca 30-40 minutter mens du forvarmer ovnen til 180 grader. Når brødet er ferdig hevet strør du litt parmesan på toppen og steker det midt i ovnen i 15 minutter. Ta brødet ut og pensle med resten av smøret. Stek videre i 15-20 minutter eller til brødet er gyldent og har en hul lyd når du banker på det. Hjelp brødet forsiktig ut av formen og avkjøl på rist. SPIS.

 

IMG_9454
Mørk konfekt med fyll av hasselnøtter og hvit sjokolade

IMG_9402

For en tid tilbake ble jeg invitert til kreativt bakekurs med Per Sundnes. Kurset ble holdt hos Cakas, som er en spesialbutikk for bakeutstyr. Det var en utrolig hyggelig og morsom ettermiddag med masse inspirasjon og gode tips. Vi fikk blant annet lære å pynte cupcakes og støpe konfekt. Og fikk gode instruksjoner og kyndig veiledning av både Per Sundnes og de ansatte hos Cacas. Trivelige folk!

IMG_9359

 

IMG_9360

 

IMG_9366

 

En av oppskriftene vi fikk var på noen nydelige konfekt med hvitt sjokoladefyll og ristede hasselnøtter. Jeg sliter litt med å gjengi eksakte mål med tanke på fyllet, oppskriften blir altfor stor. Men restene kan du jo bruke som kakefyll eller glasur. Farlig godt! Konfekten du ser avbildet i dette innlegget er de vi lagde på kurset.

Jeg ble introdusert for et fantastisk fenomen på kurset, nemlig non temp sjokolade. Dette er sjokolade som ikke trenger temperering, men som fortsatt stivner og gir en blank overflate. Dette sparer deg for masse arbeid.

Du trenger:

2 konfektformer, jeg liker silikon

ca 200 gram non temp sjokolade

Fyll:

ristede hasselnøtter, finhakket

215 g hvit sjokolade

0,75 dl Baileys

1,5 ss smør

0,5 dl fløte

Fyllet lager du ved å smelte hvit sjokolade, fløte og smør i vannbad. Tilsett baileys og avkjøl til romtemperatur.

 

For å lage selve konfelten: smelt sjokoladen over vannbad. Fortsett med å helle sjokolade over i formene. Slå formene ned i bordet, så evt luftbobler kommer opp. Hell overflødig sjokolade tilbake i bollen. Bruk en spatel til å stryke vekk sjokolade på toppen av formen. Du skal nå sitte igjen med et tynt skall sjokolade i hver form.

IMG_9380

 

 

La dette stivne helt før du har litt hasselnøtter i formene og sprøyter litt sjokoladefyll oppi. Du må ikke ha i for mye fyll, husk at du skal kunne “lukke” formene etterpå. Hell så (non temp) sjokolade over formen igjen og dunk formen i bordet for å unngå luftbobler. Bruk spatelen og dra/skrap vekk overflødig sjokolade, så du får en glatt og jevn bakside på konfekten. Sett kaldt til det stivner og klikk sjokoladen forsiktig ut av formene.

IMG_9385

 

IMG_9398