Bollefrua: to år som Bloggefrue!

Fotograf: Baard Næss

Fotograf: Baard Næss

Jepp! To år, da gitt! Bollefrua gir meg mye glede, kos, kalorier og, ikke minst, introduserer hun meg for mange hyggelige bekjentskap. Inkludert alle dere fantastisk fine som faktisk holder ut med meg leser det jeg skriver. <3

Hva kan jeg si for å oppsummere året? Bra år! Bloggen har per dags dato hatt 687 967 visninger, jeg synes det er mye. Beste dagen var 14 april med 7407 visninger. Mennesker fra 120 land (what?!) har snublet innom frua og dette blir innlegg nr 370.

De mest populære innleggene er oftest gjærbakst. Flaks at det er det jeg liker aller best! Her kommer noen av mine favoritter fra året som gikk. Kanskje du får lyst til å lage noe? 🙂 (Klikk på bildet for å komme til innleggene)

 

 

IMG_7574

Hjertebrød!

 

IMG_8669

Cookies med nutella, centersjokolade og havsalt..

 

IMG_7304

Minisjokoladeostekake

 

 

 

IMG_8658

Det beste kneippbrødet! (Har blitt en gjenganger hos oss)

 

 

 

IMG_8997

Marengsrullekake med hasselnøtter og nutellakrem

 

Takk for at du henger med!

Stor klem fra Astrid <3




Pestobrød

IMG_0013

 

Det er lørdag, det er sommerferie og ute blåser en sur og gretten vind. Jeg ligger i sengen. Barna har flydd avgårde på eventyr med guttene fra nabohytta. Alt er stille. Bare den tidligere nevnte vinden forsøker å erte på seg feriesultne og soltrengende øyboere.

Men den må blåse i meg. Jeg bryr meg ikke. Ikke i dag. I dag er jeg inne. Lese, spise, drikke, kaffe, sove, drømme. Alt er lov.

Det er ferie. Det blåser. Det er fint.

 

IMG_0014

 

Noe annet som er fint er brød. Rykende fersk loff fylt med rød og grønn pesto. Deilig tilbehør til middagen. Godt med pålegg. Perfekt å maule når du er for lat til å stå opp av sengen for å lage mat.

Pestobrød? Feriebrød!

 

IMG_0016

 

Feriebrød:

(gir to brød)

ca. 400 g siktet speltmel eller hvetemel
100 g siktet rugmel
50 g gjær/1 pk tørrgjær
75 g smør, smeltet og litt avkjølt
1 egg + 1 til pensling
1 ts salt
1 ts sukker
2,5 dl melk

rød og grønn pesto

valmuefrø (kan sløyfes)

 

IMG_0022

 

Ha gjær og melk i en eltebolle og la stå i ti minutter. Tilsett smør, egg, salt, sukker og tilslutt mel. Elt i 8-10 minutter. Sett til heving under plast og hev til dobbel størrelse. (Ca en time). Finn frem to brødformer og dekk med bakepapir.  Slå luften ut av deigen og del den i to. Kjevle to rektangler der den korte siden er like lang som brødformen. Smør rikelig med pesto utover leiven og rull sammen på kortsiden. Legg i brødformen og etterhev (under plast) i 30-40 minutter. Sett ovnen på 225 grader. Pensle med egg og strø over valmuefrø. Stek midt i forvarmet ovn i ca 15 minutter. Brødene er ferdige når de er gyldenbrune og har en hul lyd når du banker på dem. Hvelv de ferdig stekte brødene ut av formene og avkjøl på rist. KOS DEG.

 

IMG_0011

 




Rekecocktail

IMG_9911

Jeg er en sucker for forretter og fingermat. Dagens rett funker like bra som begge deler. En deilig kombinasjon av salte reker, sursøt dressing, hot chili og syrlig sitron. Liker.

 

Retroreker:

(Nok til ca 6 pers)

2 små hjertesalater eller en liten issalat, plukk ut fine blader i passe størrelse og skyll/tørk dem

ca 300 g rensede reker (hvis du bruker de i lake, bør du skylle de kjapt i kaldt vann)

fersk timian, bladene fre 3-4 stilker burde holde

1 rød chili, renset for frø og hinner, samt finhakket

1-2 vårløk, i tynne skiver

sitron til å skvise over, samt ekstra sitronbåter til servering

 

Thousand island dressing:

2 eggeplommer, romtemperert

2 ts hvitvinseddik

2 ts dijonsennep

to klyper paprikapulver

ca 1 dl solsikkeolje (du kan evt erstatte deler av dette med olivenolje)

4 ts ketchup

en klype salt (smak deg litt frem)

 

Lag dressingen ved å ha alt unntatt oljen i en stavmikserbeholder. Kjør noen runder med stavmikseren så alt er godt blandet. Tilsett så en ts olivenolje mens stavmikseren går. Fortsett med å tilsette oljen litt etter litt i en tynn stråle mens stavmikseren fortsatt kjører. Du vil tilslutt få en litt tykk dressing som smaker deilig med rekene.

 

Legg salatblader på fat og fordel over reker, chili, timian og vårløk. Topp med dressing og en god skvis sitron. KOS DEG.

 

IMG_9914




Sjokoladepavlova! (En midtsommernatts drøm)

IMG_9928

Det er juni, det er en lys kveld og vi har akkurat passert St. Hans. Jeg vil stoppe tiden, sette på pause, legge meg ned og smelte inn i sommeren, i gresset. Alt (ok, nesten alt) er mykt og lett, og godt. Som en pavlova. (Jeeeez – den var cheesy. Oh, well, those summer nights.)

 

Midtsommerlykke:

6 store (økologiske) eggehviter

300 g sukker

3 ss kakao, siktet

1 ts rødvinseddikk

50 g mørk sjokolade, finhakket

 

Topping:

5 dl kremfløte

2 ss sukker

bringebær (ca 400 g)

3 ss revet mørk sjokolade

 

Begynn med å separere eggehviter fra eggeplommer. Dette er en jobb du må ta svært alvorlig, det kan ikke komme noe eggeplomme i hvitene. Seriøst. Du må også være nøye med å bruke tørre og rene redskaper. MEN når du har klart alt dette, så er resten bare plankekjøring. Trøst deg med det.

Sett ovnen på 180 grader. Ha eggehviter i en bolle og pisk (med en elektrisk visp) til det danner seg små topper. Tilsett så sukker litt etter litt, en stor ss hver gang. Pisk til alt sukkeret er blandet inn og til hvitene er så stive at du kan snu bollen på hodet uten at noe skjer. Ha så i kakao, eddik og sjokolade og vend rundt med en slikkepott til kakaoen er blandet helt inn. Legg et bakepapir på et stekebrett og fordel røren i en sirkel (25 cm i diameter). Glatt til kanten og toppen. Sett kaken midt i ovnen og skru varmen ned til 150 grader. Stek pavlovaen i 1 time og 15 minutter. Skru av ovnen og sett døren på gløtt. (Jeg pleier å sette en tresleiv i klem, så døren ikke lukker seg). La avkjøle slik, inni ovnen.

Like før servering pisker du kremen stiv med 2 ss sukker. Fordel kremen over kaken og strø bringebær over. Ha over revet sjokolade og KOS DEG.

 

IMG_9941

 

PS. Oppskriften er fra Nigella Lawson




Hallo hamburgerdressing! (How are you doing?)

IMG_9890

 

I dag kommer jeg med en anmodning. LAG DENNE HAMBURGERDRESSINGEN. Den er megagod, men ser så unnselig ut at den trenger STORE BOKSTAVER FOR Å BLI LAGT MERKE TIL. Dette smaker dessuten like godt til grillet kjøtt og fisk også, denne dressingen vil du høste mye ros for! (high five)

Tomatdressing to die for:
(Nok til ca seks personer)

8-10 store tomater, fjern frøene og skjær i 1cm terninger
2 fedd hvitløk, finhakket
1 rød chili, fjern frø og hinner og finhakk
8 ss Hellmans majones
2-3 ss rødvinseddik
evt litt salt og pepper

Bland alle ingredienser i en skål. Dressingen blir ekstra god av å stå, så lag den helst noen timer før servering og gjerne dagen før. KOS DEG.

 

IMG_9893

 

Oppskriften fant jeg hos Lars spiser.




Et innlegg om noen sabla gode sjokoladekjeks og et minst like bra matblad

IMG_9888

Nå nærmer det seg ferie og selv om jeg elsker jobben min er jeg overmoden for litt fri. Jeg tar meg selv i å lengte etter boken på nattbordet jeg så vidt har begynt på, og jeg ser med lange øyne på haugen av matblader på bordet mitt. En stabel av inspirasjon. En mengde oppskrifter som vil slippe ut fra sidene og opp i mine gryter og bakeboller. Hva er det med magasiner som er så forlokkende? Har du sett meg i butikken? Jeg står foran bladhyllen og drømmer meg bort i interiør, klær, men aller mest, SELVFØLGELIG, mat. Ofte får et blad bli med meg hjem. Men ikke Maison Mat og Vin. Det bladet dukker nemlig opp i postkassen min som en kjærkommen overraskelse, midt blant regninger og annen kjedelig post. Proppfullt av lekre oppskrifter, flotte bilder, artikler med tips om reiser og vinanbefalinger. Jeg finner alltid mange oppskrifter jeg vil teste ut og er alltid fornøyd med resultatet. Som for eksempel oppskriften på disse deilige kjeksene:

 

IMG_9887

 

Sjokolade og cornflakescookies:

(ca 20 cookies)

2 dl siktet hvete eller speltmel

1/2 ts bakepulver

1/8 ts natron

3/4 dl hvitt sukker

3/4 dl brunt sukker

100 g smør, smeltet (og avkjølt)

1 egg

1 ts vaniljesukker

100 g (melke)sjokolade, hakket

1 dl havregryn

1 dl cornflakes

1 dl salte peanøtter, hakket

Sett ovnen på 190 grader. Rør sammen mel, bakepulver, natron, havregryn, sukker, smør og egg til en jevn deig. Vend inn cornflakes, sjokolade og peanøtter.  Sett deigen med en spiseskje på et bakepapirtkledd stekebrett (jeg stekte ti om gangen). Stek midt i ovnen i ca 9 minutter, kjeksene skal så vidt være gyldne i kantene. Avkjøl på rist og oppbevar kjeksene i en tett boks. KOS DEG.

 

IMG_9883

 

Fikk du også lyst på litt bra lesestoff og matinspirasjon? Maison Mat & Vin tilbyr nå 7 utgaver av bladet til kun kr. 189,- (fullpris er vanligvis kr. 553,-). Du kan enkelt bestille med SMS ved å sende ABOMAT11 til 2205 (kr. 3 pr. sms). Tilbudet gjelder kun for nye abonnenter.

 

Dette innlegget er skrevet som ledd i et samarbeid med Maison Mat og Vin.




Pull apart brød med Nutella, hasselnøtter og havsalt

IMG_9847

Kjære Nutella pull apart brød.

Jeg elsker deg. Beklager at jeg spiste deg opp. Det var kombinasjonen av fersk gjærdeig, smeltet sjokolade, nøtter, kanel og havsalt som tok kaka. Bokstavelig talt, hvis du skjønner hva jeg mener. Jeg savner deg syyykt mye.

Hilsen Bollefrua

IMG_9849

Til deigen:

ca 5,5 dl hvetemel

o,5 dl sukker

0,75 dl melk

0,5 dl vann

55 gram Bremykt Steke og Bake

1 pakke tørrgjær

2 store egg

2 ts vaniljesukker

o,5 ts salt

Til fyllet:

Litt mykt meierismør

Nutella, nesten en hel boks

ca 2 dl hasselnøtter, ristet og hakket

1-2 ts kanel

ca 1 ts havsalt

IMG_9851

1. Ha 4,5 dl av melet, sukker, gjær, salt og vaniljesukker i en bolle og rør rundt.
2. Rør eggene sammen, sett til side.
3. Smelt smør og melk til smøret er så vidt smeltet. Sett til side. Ha i vannet. Når smørblandingen har kroppstemperatur, har du den i melet. Rør rundt med en slikkepott.
5. Ha i eggene og fortsett å røre til deigen samler seg. Ha i den siste dl med mel og kna deigen sammen.
6. Legg i en bolle til heving, deigen skal heve til dobbel størrelse, ca 1 time.
7. Ha nøttene i en tørr stekepanne og rist på middels høy varme til nøttene begynner å få farge og skallet løsner så vidt. Ha nøttene i et rent kjøkkenhåndkle og gni de inni håndkle til det meste av skallet er av. Finhakk.
8.  Ha deigen på benken og kna lett. Kjevle deigen til et rektangel, 50×30 cm.
9. Smør et tynt lag med smør, så et raust lag med Nutella. Strø over nøtter (men spar en liten håndfull til toppen av kaken) og dryss over kanel og litt havsalt.10. Skjær deigen i 6 striper på kortsiden. Legg stripene oppå hverandre. Hvis dette er forvirrende, så ta en titt på dette innlegget.
11. Skjær haugen med deigstriper i seks deler.
12.Legg deighaugene lagvis i en smurt brødform med snittflaten opp, jeg tok bakepapir i bunnen for sikkerhetsskyld. (Klipp ut et rektangel som passer).
13. La etterheve under plast i 30-40 minutter. Sett ovnen på 175 grader.
14. Strø over nøtter, litt kanel og litt havsalt.
15. Stek nidt i ovnen i 30-35 minutter. Brødet er ferdig når den er gyldenbrun på toppen og har en hul lyd når du banker på den.
16. Avkjøl i formen i ca 20 minutter, før du forsiktig lirker den ut. (Jeg legger den over på siden og lar den ligge halvveis ute av formen på risten mens den blir kald).
17. Riv av luksuriøse skiver med sjokolade og KOS DEG!

IMG_9853




Christopher Sjuves beste forrett

For en tid tilbake var jeg på en hyggelig happening på Kulinarisk Akademi, i anledning en produktpresentasjon av greske og rumenske produkter. En del av arrangementet var et live kokkeshow med Christopher Sjuve, assistert av Fedon Lindberg. Sjuve presenterte flere deilige retter med blant annet fetaost og ulike typer bønner. (Visste du forresten at det finnes over 400 typer fetaost i Hellas?!)

 

 

 

 

En av rettene han lagde presenterte han som sin beste forrett. Det er en enkel, frisk og sommerlig salat som passer perfekt nå når solen skinner og vi ikke vil bruke for mye tid inne på kjøkkenet. Sjuve liker å servere denne på et stort fat, “family style”, så alle kan forsyne seg selv. Det liker jeg og! 🙂

 

IMG_9635

 

Sommerlig forrett:

vannmelon, i terninger

fetaost, i terninger

issalat, vasket og revet

en neve bladpersille, hakket

en neve pinjekjerner, ristet

evt litt rødløk, i strimler

olivenolje

balsamicosirup

litt salt og nykvernet pepper

 

Finn frem ditt favorittfat og legg salaten utover. Fortsett med vannmelon, fetaost, løk, persille og pinjekjerner. Ringle over olje og balsamicosirup. Strø over litt salt og pepper. KOS DEG.

 

PS. Dette fungerer også bra som fingermat. 🙂

 




Gulrotkake i stor langpanne

IMG_9801

 

Det er juni og tid for alle slags avslutninger. (Selv har allerede grått meg gjennom en, ettersom jeg skal slutte med den usannsynlig fine klassen jeg har hatt i tre år). Slike tilstelninger krever ofte kake og med det tempoet mange opplever i denne måneden, kan kanskje flere bli fristet til å sippe litt over alt man skal rekke over. Her har du en bullet proof oppskrift på en supergod kake som er fin å servere mange. Dessuten blir den bare bedre og bedre av å stå og godgjøre seg! Du kan med andre ord bake den mange dager i forveien. Fint, ikke sant? 🙂

Kaken:

6 egg
5 dl solsikkeolje
550 g sukker
4 ts vaniljesukker
4 ts kanel
ca 1 ts malt/revet muskat
1 ss natron
1 ss bakepulver
650 g siktet hvetemel eller speltmel
200 g mørk kokesjokolade, hakket
3 epler, skrelt og revet
ca 800 g gulrot, skrelt og finrevet

Glasur:
200 g romtemperert smør
500 g melis
400 g Philadelphiaost (original), romtemperert
2 ts vaniljesukker
saft av ca 0,5 sitron

Sett ovnen på 180 g og kle en vanlig langpanne med bakepapir. Pisk egg, olje og sukker “hvitt”. Tilsett så alt unntatt eple, sjokolade og gulrot. Bland til en jevn røre. Vend inn gulrot, sjokolade og eple til alt er blandet. Fordel røren i langpannen og stek midt i ovnen i 50-60 minutter. Når du kan stikke en pinne inn i kaken uten at det fester seg kakerøre, er den ferdig. Avkjøl helt før du har over glasuren. Glasuren fikser du ved å piske alle ingredienser til en glatt krem. Smak deg frem med sitronen. KOS DEG! 🙂

 

IMG_9808

 

Oppskriften er en variant av ROOM sin kake, jeg fant den her.




Pizzabrød med chiliolje, purre og blå Castello

IMG_9833

 

I dag bjuder jag på en deilig vegetarpizza som jeg synes egner seg perfekt som en god lunsj eller som litt fingermat som serveres i det gjestene dine ankommer. Sommerlig og lekker med sprø bunn, hete fra chili, sødme fra purren og salt, rund ostesmak. GODT.

Pizzabrød:

(Blir 4 små pizzaer)

Fyllet:

40 ml olivenolje
0,5-1 chili, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss meierismør
2 purre, snittet på langs og i skiver
30 g parmesan, finrevet
100 g revet mozzarella
ca 1,5 ss hver av finhakket oregano og persille
60 g blå Castello

Deigen:

300 g siktet hvetemel
2 ts tørrgjær
1 ts salt
180 ml lunkent vann
1,5 ss olivenolje

IMG_9830

Ha alle ingrediensene til deigen i en bakebolle og bland til deigen samler seg. Ha deigen på benken, ta litt olje på hendene og kna til deigen er myk og elastisk (ca 5 min). Ha litt olje i bakebollen og legg deigen der til heving under plast. La stå ca 1 time. I mellomtiden gjør du ferdig fyllet.

Ha olje, chili og hvitløk i en liten kjele og varm opp. Når oljen er varm, setter du kjelen til side og lar smakene få sette seg i oljen.

Sett en stekepanne på middels varme og ha i smør og purre. Surr til purren er myk og blank.

Ha revet mozzarella og parmesan i en skål og bland med urter. Finn frem Castelloen.

Sett ovnen på 225 grader. Del deigen i fire og kjevle til tynne leiver. Legg på bakepapirkledde stekebrett. Fordel først oljen utover. Ha deretter et tynt lag med ost og urteblanding. Fortsett med purre og avsluttet med klatter av Castello. Stek midt i ovnen i 13-15 minutter, eller til bunnen er sprø og toppen litt gylden. KOS DEG!

 

IMG_9834




Sjokoladegranola!

 

IMG_9790

Det nærmer seg sommerferie og jeg kjenner at det er på tide å ta et oppgjør med forventningene mine. Jeg har nemlig en forestilling om at ferielivet er som en lang og rolig elv. Du vet, sånn som det var fb. Før Barn. Etter en hel dag på hytta husker jeg plutselig at sommeren heller blir mer som en stiv kuling, med litt flau bris – sånn innimellom. Men da gjelder det å kose seg litt ekstra i de stille stundene! Når barna plutselig finner roen, når solen endelig skinner og øyeblikkene da man faktisk kan høre humla suse. Det er da du skal ta med deg en skål med yoghurt og sjokoladefrokostblanding og sette deg ut på trappen med bare føtter og bare være til. Jeg tror det blir bra, likevel.

 

IMG_9789

Luksuslivfrokost:

7,5 dl havregryn
2,5 dl nøtter (jeg liker hasselnøtter og mandler)
1,5 dl kokos
1,5 ts kanel
2 ss kakao
0,25 ts havsalt
0,5 dl olivenolje
0,5 dl brunt sukker
0,5 dl honning
1 ts vaniljesukker
2 dl rosiner (kan sløyfes)

Sett ovnen på 160 grader. Ha havregryn, hele nøtter, kanel, kakao, kokos, salt og vaniljesukker i en stor bolle og bland godt. Ha olje, sukker og honning i en gryte og varm til sukkeret er oppløst og det begynner å boble. Ta av varmen og hell over det tørre. Bruk en slikkepott til å blande alt godt. Ha bakepapir på et stekebrett og fordel blandingen utover. Stek midt i ovnen i 30 minutter, rør hvert 10 minutt for å sikre en jevn steking. Avkjøl helt før du tilsetter rosiner. Oppbevar i en tett boks. KOS deg. 🙂

 

IMG_9780




Fylt foccaciabrød med choritzo, pesto og cheddarost

IMG_9762

 

Har dere lagt merke til at folk er så forbasket positive for tiden? Jeg tror det er alt solskinnet. Hvorfor er det ikke fler som utfordrer hverandre til å klage litt? Kan vi ikke dele det som er litt vanskelig også? For å ikke være fullstendig utdatert kommer herved en topp-ti-liste over hva jeg digger for tiden. Men jeg lover at jeg ganske snart skal være litt negativ også.. 😉

  • syriner
  • sjokolade før trening
  • flyvende løvetannfrø
  • bjerketrær som står som forvokste tenåringer med bustete sveis og lange, tynne bein
  • lukten av nyklippet gress
  • at fireåringen min bruker ordet “akkurat” i alle setninger
  • elevene mine som hver og en er så sabla suverene og som har krøpet inn under huden min og opp til hjertet
  • sommerdyne
  • kaffen som drar meg opp av de tidlige morgeners dypeste daler
  • troen på at mennesker og tilstander kan forandre seg (til det bedre)

IMG_9770

 

Her kommer for øvrig oppskriften på et deilig foccaciabrød som passer perfekt som tilbehør til grillmaten. Hvis det bare kan slutte å regne. (Se der! Godt å være litt negativ;)

Deigen:

0,5 pk gjær

3,5 dl vann (lunkent)

ca 8,5 dl siktet spelt eller hvetemel

2 ts havsalt

3 ss olivenolje

Fyllet:

3-4 ss pesto

ca 10 skiver choritzopølse (eller feks pepperoni), strimlet

2-3 dl revet cheddarost eller annen god ost

1 rødløk, skivet og stekt noen minutter i litt olivenolje

Toppingen:

ca 4 ss olivenolje

1-2 ss finhakket rosmarin

ca 1 ts havsalt

 

Ha gjær og vann i en bakebolle og la stå i ca 5 minutter. Tilsett så olje og salt og nesten alt melet. Elt deigen i ca 5 minutter. Hvis deigen er veldig klissete tilsetter du 1 ss mel og elter litt til . Gjør dette til deigen kjennes myk og elastisk ut, du skal kunne håndtere den, men husk at litt klissete deig gir saftig brød! La deigen heve under plast ca 1 time. I mellomtiden kan du gjøre klart fyllet.

Ha så den ferdig hevede deigen på benken og del den i to. Finn frem en rund springform (23 cm) og dekk bunnen med bakepapir. Smør så formen med olivenolje. Trykk ut (eller kjevle) den ene halvparten av deigen så den passer i bunnen av formen, eller trykk den ut rett i formen. Smør pesto på deigen og fordel løk, choritzo og ost utover. Kjevle ut resten av deigen og legg som et lokk over alt fyllet. La etterheve i ca 30 minutter (under plast). Sett ovnen på 220 grader. Når brødet er ferdig hevet, lager du forsiktig små groper med fingrene dine på toppen av hele brødet. Ringle over olje, så den får renne ned i hullene. Strø over salt og rosmarin. Stek brødet midt i ovnen i ca 30 minutter eller til brødet har en gylden og fin skorpe og får en hul lyd når du banker på det. Ta brødet ut av ovnen og sett hele formen på en rist. La stå noen minutter før du skjærer brødet forsiktig løs fra kanten av formen også tar du av ringen på springformen. Se så om du klarer å få vekk bunnen, så kan brødet avkjøles slik.

 

 

IMG_9760