Brownies med ristede hasselnøtter og Ferrero rocher sjokolade 

IMG_0159

I dag er det skuddår, den éne dagen da jenter kan fri. Jeg er allerede gift. Men hadde jeg ikke vært det… Jo, da hadde jeg høylytt erklært min evige kjærlighet til denne mørke, klissete browniesen med tidenes kronjuvelsjokolade på toppen. For den kan jeg leve lykkelig med resten av livet! Eller hvertfall de fire neste årene til neste skuddår. 😉

IMG_0169

Du trenger:

200 g smør
250 g mørk sjokolade, i biter
3 egg
2,5 dl sukker
2,5 dl siktet hvetemel eller siktet speltmel

80 g hasselnøtter

16 Ferrero rocher sjokolader

Ta papiret av sjokoladene og legg dem i fryseren. Der bør de ligge ca en time.

Rist nøttene på et stekebrett i 10 minutter på 180 grader. Gni av det meste av skallet med et rent kjøkkenhåndkle og finhakk nøttene.

Sett ovnen på 200 grader. Ha bakepapir i en form som er ca 22×22 cm. Ha smør og sjokolade i en liten kjele og smelt på lav varme til alt er blandet. Avkjøl til lunkent.

Visp egg og sukker hvitt. Ha i siktet mel. Hell oppi den avkjølte sjokoladeblandingen og hakkede nøtter. Rør forsiktig sammen til en jevn røre. Ha røren i formen og stek midt i ovnen i 20 minutter. Ta formen ut og med en skarp kniv skjærer du kaken i 16 like store stykker, du skal IKKE skjære helt igjennom, kun markere hvor stykkene blir. Bruk en teskje til å lage en liten fordypning i hvert stykke og legg på en frossen Ferrero rocher. Sett ovnen inn i formen igjen og stek i 3 minutter til. Ta så kaken ut og avkjøl helt før du skjærer i stykker og KOSER DEG.

IMG_0175

Ideen med å legge frosne sjokolader på kakene har jeg fra BBC good food

 
Fine horn med valmuefrø

IMG_0140

Vinterferien er over i Oslo for denne gang. Takk Gud. Det er ikke det at jeg ikke liker å se bilder på Facebook av vellykkede mennesker som går lange turer på ski i solskinn eller andre som slanger seg på stranden i syden. Jeg mener bare, må man smøre all lykken utover liksom? Tenk bare på meg: Har jeg lagt ut bilder av meg i joggebukse eller mine syke barn, for eksempel? Eller hvordan vi har vært buret inne, dømt til all slags slappe innendørsaktiviteter? Skryter jeg av hvor rask jeg har blitt i å hente vann til noen som er tørste eller av vår nye samlede feberrekord? Åh, nei du! Jeg vil da skåne mine medmennesker over hvor flink jeg har blitt til å IKKE være monstermamna hele dagen, kun i kortere perioder. Eller akebilder fra den ene halvtimen gutta var ute og akte bak blokken og som, i følge legen vår, var litt for tidlig ettersom begge fikk feber etterpå? Nei, slike glansbilder får du ikke av meg! Du skal heller få en oppskrift på noen supergode horn, som ble til denne uken og som fikk meg opp av sengen hver morgen. For gjærbaksten, den får ingen ta fra meg. 😉

IMG_0155

Men babyen min kan få en.. ;)

Du trenger:

(12 stk)

125 g smør
0,5 pk tørrgjær evt 25 g fersk
2 1/2 dl melk
1 ts salt
1 ss sukker
ca 7,5 dl siktet hvetemel

1 egg til pensling
valmuefrø til å strø over før steking

Smelt smøret og ta av varmen. Hell i melken og kjenn på temperaturen til blandingen. Den skal være lunken, ikke varm. Er den for varm må du la den få kjøle seg litt ned.

Ha så gjær, sukker, salt og smør/melk i en eltebolle. Ha i melet og elt deigen i 10 minutter. Hvis deigen virker veldig klissete kan du tilsette ca 2 ss til med mel. Men vær klar over at deigen vil sette seg mer mens den hever. Dekk deigen med plast og la heve i ca 40 minutter eller til ca dobbel størrelse. Ha deigen på benken og del i to like deler. Kjevle hver del til en flat runding på ca 40 cm i diameter, og del hver runde leiv i 6 like store “pizzastykker”. Rull stykkene fra langsiden inn mot spissen og bøy endene litt inn før du legger dem (med spissen ned/under hornet) på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under plast i ca 30-40 minutter mens du varmer ovnen til 225 grader. Pensle ferdig hevede horn med sammenpisket egg og strø over valmuefrø. Stek midt i ovnen i 12-15 minutter. Avkjøl på rist. Kos deg.

IMG_0153

Oppskriften fant jeg hos “Hembakat
Rask og enkel forrett med asparges, pinjekjerner og gratinert chevre

IMG_0063I dag var det vår i Oslo. Ikke sånn kommet-for-å-bli vår, men likevel. En liten og kjærkommen forsmak på det som venter. Sol som varmer, lys i overflod, fuglesang og snø som smelter. Jeg kjenner jeg er klar. Og ikke minst har jeg lyst på ferske grønnsaker og lettere måltider! Derfor har jeg spist denne forretten/salaten to dager på rad og jeg er ikke lei.

Veldig enkel og veldig god! Perfekt om du bare vil spise noe sunt og godt eller kanskje imponere noen. 😉

Du trenger:

blandet salat, revet

ca 3 asparges per person

litt finsnittet vårløk

ristede pinjekjerner, ca 1 ss per person 

2 skiver chevre per person

god olivenolje 

balsamicoeddik eller balsamicosirup 

salt og pepper

Sett ovnen på 180 grader. 

Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne, pass på de svir seg fort. Hell over i en liten skål. 

Klargjør salat og vårløk og vend dem i litt god olivenolje. (Dette gjøres altså rett før servering, ellers blir salaten vassen). 

Ha litt olje i samme stekepanne og varm opp til medium sterk varme. Skjær av den nederste (og trevlete) delen av stilken på aspargesen og stek dem 3-4 minutter tilsammen, snu litt på dem underveis. 

Samtidig legger du skiver av chevre på en bakepapirkledd stekeplate og baker dem i ovnen i 5-6 minutter, sjekk dem innimellom. 

Fordel salat og vårløk på tallerkener, legg på asparges og så skiver av chevre. Strø over pinjekjerner og litt havsalt og nykvernet pepper og avslutt med å ringle over litt god balsamico. 

SPIS. 

PS. Oppskriften er fra min all-time favoritt kokebokforfatter, Gøril Wiker. 🙂
Suksessterte

IMG_0090

Det er mandag, det er februar og det er vinterferie. Vi har akkurat kommet hjem fra en langhelg i Bergen, en tur alle hadde gledet seg til. Det skulle bli så bra. Barna gledet seg til å fly. Vi skulle beregne god tid, alt skulle være organisert og pakket i alfabetisk rekkefølge og vi skulle ankomme flyet som en smilende, harmonisk familie. I Bergen hadde vi planlagt en rekke spennede og familievennlige aktiviteter og alt skulle være så hyggelig og vellykket.

Slik. Ble. Det. Ikke.

Kort oppsummert. Forsinket til flyet, full firsprang til gate closing med håndbagasje og baby på slep. Sure blikk fra medpassasjerer i det vi svette og kavete strever oss gjennom flyet. Vel fremme i Bergen klagde barn 1 over dårlig form og siden falt de som fluer.

Det ble ikke slik vi hadde håpet. (Når blir noen gang livet slik man hadde tenkt?) Vi er ikke så vellykkede eller organiserte eller ryddige, vi gjør så godt vi kan.

Derfor er jeg ekstra glad i suksesskake. I tillegg til at den smaker så ubeskrivelig godt med den myke, gule kremen og den knasende mandelbunnen, så blir den alltid vellykket. Min personlige lille triumf.

Suksess på et fat.

Oppskriften har jeg fra moren til en venninne. Det er de oppskriftene som er de beste.

Du trenger:

Til bunnen:

5 eggehviter

200 g sukker 

250 g malte mandler (bruk mandelkvern)

1 ts bakepulver

Til kremen:

5 eggeplommer

1 dl kremfløte

125 g sukker

150 mykt meierismør

1 ts vaniljesukker

Til pynt:

mandelflak

Smør og kle en kvadratisk form med bakepapir (ca 26x26cm) eller tilsvarende springform.

Sett ovnen på 180 grader.

Begynn med å male mandlene med mandelkvern. Skill eggene, men vær nøye så det ikke kommer noe plomme med i hvitene. Pass også på å bruke rene og tørre redskaper.

Pisk eggehviter stive og tilsett sukker gradvis. Vend inn mandler og bakepulver tilslutt.

Fordel røren i formen og stek midt i ovnen i 25 minutter. Avkjøl kaken helt.

Slik lager du kremen:

Finn frem en litt liten kjele med tykk bunn. Ha i eggeplommer, sukker og fløte. Varm opp til kremen så vidt koker. Bruk middels varme og under konstant omrøring slik at blandingen ikke svir seg i bunn. Kremen vil tykne underveis.

La kremen avkjøles til romtemperatur og pisk inn smøret i 3-4 omganger med (elektrisk) visp. Ikke visp for mye, bare så smøret akkurat er blandet inn.

Bre kremen utover kaken og sett kaldt et par timer. Skjær i passende biter og server.

KOS DEG.

IMG_0092

 

 

Tips: Kaken kan fryses og holder seg også flere dager i kjøleskap. Den er glutenfri.

PS. TAKK til våre gode venner som hjalp oss gjennom helgen, dere er best!
Luftig ciabatta på 1-2-3

IMG_0115

Ciabatta er et luftig og kjempe godt italiensk brød, perfekt til sandwich eller som tilbehør til middag, suppe og salat. Det er superlett å bake ciabatta selv, i allefall om du følger Bollefruas enkle oppskrift! 😉

IMG_0118

Du trenger:

(6-7 stk)

500 g siktet hvetemel

4,5 dl lunkent vann

2 ts tørrgjær

1,5 ts havsalt

0,5 ts sukker 

1-2 ss olivenolje 

 

Ha alle ingrediensene unntatt olivenoljen i en bolle og rør sammen til en tjukk deig. Bruk hendene eller en sleiv til å trekke opp deig fra sidene og brette over mot midten. Dette sørger for fine luftlommer i deigen.  Fortsett å gjøre dette fra alle sidene i omtrent fem minutter. Du vil merke at deigen blir mer smidig og elastisk. Hell over olivenolje og stryk den utover slik at deigen dekkes. Sett til heving under plast i 60 minutter.

Sett ovnen på 200 grader og dekk et stekebrett med bakepapir. Hell godt og bredt med mel på kjøkkenbenken (deigen trenger litt plass) og hell deigen utover melet. Brett forsiktig i to  over midten på den lengste siden slik at deigen er like lang, men smalere. Bruk en skarp kniv til å skjære i mindre biter på kortsiden av deigen. Hvor mange du får vil variere ettersom hvor store de er. Baks bitene over på brettet, de kan godt ligge litt tett for de flyter ikke noe særlig ut. Stek midt i ovnen i 15-16 minutter. Brødene er ferdige når de har blitt litt gylne og har en hul lyd når du banker på dem.

Avkjø på rist.

Spis.

IMG_0132
Enkel sjokoladefondant (for alle oss som ELSKER sjokolade)

IMG_0049

Sjokoladefondant, eller death by chocolate, som jeg egentlig synes det bør hete, er ikke for pyser, altså. Her snakker vi dedikasjon og ekte kjærlighet! Det er magisk, mektig og en salig blanding av mørk sjokoladekake og en flytende kjerne av, ja, varm kakerøre, rett og slett.

Sjokoladefondant er overhodet ikke vanskelig å lage, det eneste som kan gå galt er at du steker dem for mye og resultatet bare blir nydelig sjokoladekake. Ække så gæli det heller. 😉

Du trenger:

(6 stk)

125 g mykt smør (pluss ekstra for å smøre formene)

10 g kakao (pluss ekstra for å strø i formene)

300 g sjokolade, 70 %

125 g sukker

4 store egg, pisket sammen

en klype salt

1 ts vaniljeekstrakt

50 g siktet hvetemel

Til servering:

creme fraiche

friske bær

kruttsterk kaffe 😉
Slik gjør du det:

Sett ovnen på 200 grader og sett inn et stekebrett midt i ovnen.

Finn frem 6 ildfaste former som rommer 1,5 dl, du kan også bruke feks mummi-kopper eller andre krus som tåler en runde i ovnen. Tegn rundt formen på bakepapir, 6 sirkler og klipp ut. Smør formene med smør, legg papirsirkler i bunnen og smør bunnen igjen. Ha kakaopulver i formene og rist/vend på den til hele formen er dekket av et tynt lag smør og kakao.

Brekk sjokoladen i biter og smelt forsiktig over vannbad (gryte med litt vann som småkoker og en større bolle som dekker toppen av gryten uten å berøre vannet. Ha sjokoladen i bollen og la den varme dampen smelte sjokoladen). Sett til side i ca 10-15 minutter. 

Ha så smør og sukker i en bolle og pisk til en kremet blanding. Pisk gradvis inn eggene. Ha i en klype salt, vanilje og mel og bland med en slikkepott. Vend til slutt inn smeltet sjokolade. Fordel røren (som for ordens skyld smaker helt forførerisk) i formene, ca 120 g røre i hver form. Sett formene inn i ovnen på det varme stekebrettet og la de stå i 11 minutter (dette var perfekt i min ovn). Du kan riste forsiktig på en av formene og sjekke at de ikke er helt lealøse. Tipp/vend ut fondantene rett på serveringstallerkener, sikt over litt kakao og server med ønsket tilbehør og kaffe. KOS DEG. 

IMG_0046
Ostebrød med pinjekjerner og havsalt

IMG_0022

Det nærmer seg helg og på søndag er det jaggu både morsdag og valentines day. Det er ikke så viktig for meg å gjøre en stor greie ut av akkurat sånne dager (som har blitt så sabla kommersielle), men jeg er alltid glad for en anledning til å bake. 😉

Så her har du en oppskrift på et supergodt brød med masse deilig ostesmak som jeg tror kan glede både den ene og den andre. 🙂

Du trenger:

Til deigen:

25 g fersk gjær eller 0,5 pose tørrgjær
2 dl lunken melk + 2 dl lunkent vann
½ dl olivenolje
1 ts havsalt
1 dl rugmel, finmalt
75 g revet hvit cheddarost
7 dl siktet speltmel (kan erstattes med hvete)

Topping:

vann

pinjekjerner

havsalt

ca 0,5 dl revet parmesan

evt sammenvispet egg til pensling av hjertet

 

 

Ha alle ingrediensene til deigen i en eltebolle og elt deigen i 10 minutter. Sett til heving under plast i 45 minutter. Ha deigen på benken og kna den raskt sammen. Del deigen i tre deler. Finn frem et stekebrett og dekk den med bakepapir. Rull en rund bolle av den ene delen og legg den midt på brettet. Hvis du ønsker å pynte med feks et hjerte, tar du en liten deigklump og kjevler den ca 1 cm flat og stikker ut ønsket form. Ha litt vann på undersiden av hjerte og lim det på den runde bollen. De to andre deigemnene ruller du til to lange pølser. Riv over parmesan som du klemmer litt inn i deigen. Tvinn de to pølsene sammen til en lang tvinnet remse og legg rundt den runde bollen på brettet. (Få med deg så mye som mulig av den revne parmesanen når du tvinner).  Sett en smurt springformkant rundt deigen. (ca 28 cm i diameter) La etterheve under plast i 45 minutter.


Sett ovnen på 225 grader. Pensle brødet med vann og strø over pinjekjerner og havsalt. Pensle hjertet med sammenvispet egg.

Stek nederst i ovnen i 25 minutter.

Sett brødet til avkjøling på rist og skjær forsiktig rundt kanten for å løsne springformen. SPIS.

IMG_0038
Nydelig shortbread kjeks med mandel og salt karamell

IMG_0014

Har du smakt shortbread før? En deilig og sprø kjeks som passer perfekt til en varm kopp te eller kaffe. Tradisjonelt lages shortbread med smør, mel og sukker og det smaker dødsgodt i all sin enkelhet. Men i dag prøvde jeg dem med en vidunderlig topping av mandel, daddel (ikke la deg skremme) og en tjukk karamellsaus med et dryss av havsalt. Helt fantastisk kombinasjon og garantert en gjenganger heretter. 🙂

Du trenger:

(16 stk)

Til bunnen:

100 g mykt smør

50 g sukker

190 g siktet hvetemel (jeg hadde spelt)

Karamelltopping:

60 g smør

2 ss lys sirup

60 g brunt sukker

2 ss siktet hvetemel

100 g hakkede mandler

60 g finhakket daddel (fjern steinen først)

litt havsalt (Maldon)

Sett ovnen på 200 grader. Smør en form (20x20cm) og kle den med bakepapir slik at papiret stikker opp over kanten av formen.

Ha smør og sukker i en bolle og pisk til kremet og luftig. Rør inn melet med feks en sleiv og kna så raskt med hendene til en deig samler seg. Press deigen ned i bunnen av formen i et jevnt lag og prikk deigen med en gaffel.

Stek midt i ovnen i 10 minutter, ta ut av ovnen og sett til side.

Lag topping slik:

Smelt smør, sukker og sirup i en liten gryte på medium varme. Rør av og til. Når alt er smeltet har du i 2 ss mel og rører til du har en tykk saus. Ha så i mandler og dadler og rør til alt er dekket og godt blandet. Ta gryta av varmen og fordel toppingen over i kakeformen. Prøv å bre så jevnt du kan. Strø over et tynt dryss med havsalt, omtrent 1 ts til sammen. Stek midt i ovnen i 13 minutter til og ta så kaken ut. Løft umiddelbar ut av formen ved å løfte i papiret. La kaken hvile i 10 minutter før du skjærer den i 16 like store biter med en skarp kniv. Avkjøl bitene på rist til de er helt kalde. Oppbevar i tett boks. KOS DEG.

IMG_0015
Verdens beste grove matmuffins! (med fetaost, løk og salami)

IMG_9993

Jada, jada. Jeg vet det er litt dramatisk å utbasunere disse muffinsene til verdens beste. Men altså, makan til gode matmuffins! Jeg har faktisk aldri smakt bedre. Og de passer dessuten utmerket til suppe, i matboksen, på piknik, biltur, kveldsmat, på vei til jobb og du vet, det meste. Det er bare å sette i gang med bakingen, så skjønner du hva jeg mener. 😉

Du trenger:

(12 stk)

1 vårløk, i tynne skiver
1 liten rødløk, finhakket
1 ss olivenolje til steking
100 g fetaost, jeg brukte den lille pakken med soltørket tomat fra Arla + 1 ss olje fra pakken
50 revet cheddarost
50 g skivet salami, skåret i små biter
2 dl sammalt spelt, grov (kan erstattes med hvete)
2 dl siktet speltmel (kan erstattes med hvete)
1 ts havsalt
2 ts bakpulver
2 egg
1,25 dl melk
1 dl creme fraiche

12 cherrytomater delt i to, til topping

Sett ovnen på 200 grader og legg 12 papirformer i et muffinsbrett.

Stek løk og vårløk i olje på medium varme til det mykner.

Ha mel, salt og bakepulver i en bakebolle og bland sammen. Tipp oppi salamien og smuldre den inn i melet med fingrene.

I en annen mindre bolle pisker du sammen melk, egg, creme fraiche og olje fra fetaosten. Bland så dette forsiktig inn i melblandingen, ikke rør mer enn nødvendig.

Vend tilslutt inn løk og to typer ost. Fordel røren i muffinsformer og dytt to halve tomater ned i hver muffins. Stek midt i ovnen i ca 24 minutter. La avkjøle i muffinsbrettet i 5 minutter før du tar ut muffinsene av formen og lar dem avkjøles helt på rist. KOS DEG.

IMG_0004

 
Pannekake med bacon i langpanne (sabla enkelt og godt)

IMG_9981

Megapannekaken ser litt “fluffy” ut på dette bilde fordi den akkurat er tatt ut av ovnen, men den synker sammen etterhvert.

 

Folkens! Jeg kommer med nyheter. Jeg må be om absolutt stillhet. Ventetiden er over. Du får verdens enkleste pannekakeoppskrift i kveld! (Den minner i allefall om pannekaker, men har litt annen konsistens fordi den er ovnsbakt).

OG den er prøvd ut på et kritisk testpanel. Det er nemlig mye færre matretter enn man skulle tro (og håpet) som faller i smak hos mine bollefrø. Dette, derimot, gikk ned på høy kant (med sukker på). Eneste klagen var at det ikke var nok bacon.

Men la oss være ærlige. Er det noen gang nok bacon?

Du trenger:

(ca 4 pers)

7 dl melk

1 dl sammalt spelt, grov (du kan også bruke hvete)

3 dl siktet speltmel (du kan også bruke hvete)

4 egg

0,5 ts havsalt

50 g smeltet meierismør

150-200 g skivet bacon delt i to, jeg hadde Stjernebacon (mer hvis du er som barna mine)
Pisk sammen alle ingrediensene unntatt bacon i en bolle. La røren svelle i minimum 30 minutter. Sett ovnen på 225 grader. Dekk en stor langpanne med bakepapir og hell pannekakerøren oppi. Fordel baconbiter på toppen. NB. Det er ikke nødvendig å steke baconet først. Stek NEDERST i ovnen i 30 minutter. La stå å avkjøle litt (jeg lot min bli litt lunken) før du skjærer i serveringsklare biter. SPIS.

IMG_9990
Mexicansk suppe, kjapp og deilig vintermat!

IMG_9886
Hola!
Denne fantastsike suppen fikk jeg servert på barseltreff hos min venninne Liv Kristin en kald formiddag etter en lang trilletur. Herlighet så godt! Varmende, mettende og veldig enkel å lage. Server denne og jeg lover at alle vil be om oppskriften. (Det gjorde vi).
Du trenger:
( nok til 3-4 personer)
400 g karbonadedeig
2 løk, finhakket
2 gulrøtter, i små terninger
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk, finhakket
1 l hønsebuljong
1 boks hakkede tomater
2 ss tomatpure
1 liten boks hermetisk mais (200 g), hell av væsken
1-2 ts chilipulver, prøv deg frem mtp styrke
2-3 ss hakket persille, koriander eller basilikum
1 ss sukker
smak deg frem med salt og nykvernet pepper
brød til servering
Stek kjøttet i en panne, sett til side. Ha løk og olje i en tykkbunnet kjele (jeg brukte jerngryte) og surr på middels varme til det mykner,. Ha i hvitløk og gulrot og stek et par minutter til. ha så i resten av ingrediensene og kok til gulrøtene er møre, ca 15 minutter. Lag gjerne suppen dagen før du skal servere den, den blir bare bedre av å stå.
SPIS!Enkle, hjemmelagde polarbrød (pokker så godt)

IMG_9971

Hallo!? Hjemmelaget polarbrød!

Det er virkelig ganske enkelt og så utrolig godt. Dessuten føler man seg så flink og fornøyd etterpå. Fint til matpakker og brødleie unger. Eller til hu mor med smør, brunost og en kopp rykende varm kopp kaffe. 😉

Du trenger:

(10 stk)

2,5 dl vann

25 g smeltet meierismør

0,5 pakke tørrgjær

0,5 ts salt

1,5 ss lys sirup

2 dl siktet rugmel

ca 5 dl siktet speltmel
Smelt smør og ta gryten av varmen. Tilsett vannet og kjenn at blandingen er omtrent lunken, evt la den stå til den er det. Hell den i en eltebolle. Ha så i gjær, sirup, salt og rugmel. Bland kjapt. Tilsett ca 4 dl av speltmelet og elt i ca 5 minutter. Tilsett litt mer mel hvis deigen fortsatt virker klissete, men ikke mer enn 5 dl tilsammen. (Min var perfekt med 5 dl spelt). Elt i 5 minutter til. (Altså tilsammen 10 minutter). Deigen skal være “blank” og smidig. La heve under plast i ca 30-45 minutter. Del deigen i 10 like store emner (ca 68 gram per emne).

Sett ovnen på 275 grader. Trill runde boller av emnene før du kjevler dem ut til runde flater på ca 16 cm i diameter. La de andre deigklumpene ligge under plast mens du kjevler. Ha litt mel på benken om det klistrer veldig, min deig var perfekt og jeg brukte ikke mel. Legg ferdig kjevlede emner på bakepapirkledde stekebrett, prikk med en gaffel eller lignende og etterhev under plast i 10 minutter. Stek polarbrødene midt i ovnen i 5 minutter. Avkjøl på rist under et rent kjøkkenhåndkle og legg i plastposer så fort de er kalde. SPIS.

Tips: 1. Kan fryses i plastposer, tiner kjapt.

2. Kan virke litt sprø når de er nystekte, men mykner etterhvert

IMG_9966
Flettet fastelavnskrans med perlesukker

IMG_9941

Førstkommende søndag er det fastelavn og jeg gleder meg! Ikke at vi skal gjøre så mye spennende akkurat, men hallo? Luftig og søt gjærbakst med krem og syltetøy til frokost? Blir ikke stort bedre enn det. 😉

IMG_9956

I denne oppskriften er det mye egg og smør, noe som gir det ferdige resultatet et briocheaktig preg. Jeg laget en krans og åtte boller, men du kan også lage to kranser eller bare boller. Godt blir det uansett!

Du trenger:

(1 krans og 8 boller, evt nok til to kranser)

Til deigen:

25 g fersk gjær eller 0,5 pose tørrgjær
2 dl melk
2 egg

1 dl sukker
0,25 ts salt
1 ts kardemomme
100 g mykt meierismør
9-9,5 dl siktet speltmel (du kan bruke hvetemel, men da er det mulig du trenger litt mindre mel)

Fyll/topping:

1 egg til pensling

perlesukker

3 dl kremfløte (per krans eller 8 boller)

1 ts sukker (per krans eller 8 boller)

bringebær syltetøy (jeg hadde hjemmelaget)

IMG_9946

Ha alle ingrediensene til deigen i en eltebolle og elt deigen i 10 minutter. Etterhev under plast i omtrent en time. Del deigen i to like store deler. Del den ene delen i tre og rull hver del til en tynn og lang pølse på ca 60 cm. Flett sammen til en flette og ha litt vann på den ene enden før du dytter endene godt sammen. Legg over på et bakepapirkledd stekebrett og legg kanten av en smurt, rund springform (24-25 cm) rundt. Etterhev under plast eller et rent kjøkkenhåndkle i 45 minutter.

Den andre halvdelen deler du i åtte like store deler og trill til runde boller. Legg på stekebrett med bakepapir og etterhev.

Pensle krans og boller med vispet egg og strø over perlesukker.

Sett ovnen på 200 grader. Stek kransen midt i ovnen i ca 18-20 minutter. Bollene kan du steke ca 12 minutter. Avkjøl på rist.

Pisk krem med sukker som du pleier. Det er viktig at kremen er litt stiv ellers flyter den fort ut. Del den avkjølte kransen i to på langs og smør på syltetøy på bunnen. Bre over pisket krem og legg lokket på.

ET TIPS! Skjær lokket i serveringsklare biter og pusle bitene på toppen av kremen, så er det enkelt å skjære pene stykker uten at krem og syltetøy blir klemt ut.

KOS DEG!

IMG_9953
Luftig brytebrød med pesto og parmesan

IMG_9887

Vet du hva? I dag kaster jeg all beskjedenhet ut i snøværet og roper: Dette er gjærbakst på sitt aller beste!! Så luftig at det nesten letter, smeltet ost, urter, olivenolje og havsalt – det er bare ubeskrivelig godt. Og overhode ikke vanskelig! Disse forsvant rundt middagsbordet og jeg var glad jeg hadde smugspist en på forhånd. Med MASSE meierismør. 😉

IMG_9894

Du trenger:

(12 stk)
Til deigen:

1,25 dl vann

1,25 dl melk

0,5 pk gjær

2 ss sukker

1 ts salt

1 egg

3 ss olivenolje

2 ss pesto

ca 0,5 dl revet parmesan

8 dl siktet speltmel (hvis du bruker hvetemel kan det hende du trenger litt mindre mel)

Fyll/topping:
2 ss pesto

1-2 dl revet ost, jeg hadde Jarlsberg 

1 ss olivenolje, til pensling

litt havsalt


Ha alle ingrediensene til deigen i en eltebolle og elt deigen i 10 minutter. Dekk bollen med plast og la deigen heve i ca en time.

I mellomtiden kler du bunnen av en springform (28 cm i diameter) med bakepapir og smører kantene med olivenolje.

Når deigen er ferdig hevet, har du den på benken og knar den lett sammen. Del leiven så i 12 like store deler som du ruller til runde boller. Legg ni langs kanten av formen og tre i midten. Smør/pensle godt med pesto mellom bollene og fordel ost i mellom. Sett til etterheving (under plast) i ca 30-40 minutter. Sett ovnen på 180 grader. Pensle bollene med olivenolje og strø over litt havsalt. Stek midt i ovnen i 20-25 minutter. Brytebrødet er ferdig når det har en gylden farge og har en hul lyd når du banker på det. Ta brødet ut, skjær forsiktig langs kanten og løsne brødet ut av springformen. Avkjøl på rist hvis du klarer å vente og KOS DEG.

IMG_9904