Vanvittig gode hvitløksbaguetter!
I riktig gamle dager, da jeg ennå bare var en ung studine, laget jeg meg en liste over kriteriene min fremtidige ektemann skulle ha. Listen gikk omtrent som følger (sikkert mye jeg har glemt):
– snill
-høy (jeg er tross alt nesten 1,80)
– kjekk
– morsom
– musikalsk (pluss i boken for gitarspilling)
– helst tro på Gud (eller hvertfall respektere at andre gjør det)
– må like god mat og HVITLØK
Da jeg traff han jeg er gift med nå, kunne jeg til min store glede raskt kvittere av på disse punktene, inkludert gitarspilling. I ettertid viste det seg at det med gitaren dessverre bare var et sjekketriks..
Men heldigvis har jeg hvitløken! Den skal ingen ta fra meg.
Du trenger:
(4 baguetter)
4 dl lunkent vann
25 g gjær
1 ss honning
2 ts maldonsalt
100 g speltmel
100 g durumhvete+100 g ekstra til utbaking
300 g siktet hvetemel
2 ss olivenolje
Hvitløkssmør:
100 g smeltet meierismør
2 fedd finhakket hvitløk
1 ts tørket timian
Topping:
Maldonsalt
Slik gjør du:
Løs opp gjæren i vannet i en eltebolle og tilsett honning, olivenolje og salt. Ha i speltmel, 100 g durumhvete og hvetemel og elt deigen i 15 minutter. Sett til heving under plast i ca 60 minutter.
I mellomtiden blander du smeltet smør, hvitløk og timian.
Dekk er stekebrett med bakepapir.
Når deigen har hevet en time har du en raus menge durumhvete på benken og tipper deigen oppå melet. Vend deigen, slik at du har mel både oppå og under.
Skjær deigen i fire like store deler med en skarp kniv. Dra/klapp hvert emne ut til en flat og avlang pølse, (omtrent like lang som stekebrettet) og legg på stekebrettet (på langs). Pensle med hvitløkssmør og snurr/tvinn brødene til lange spiraler. Prøv å behold så mye som mulig av smøret inne i spiralen. Gjenta med alle fire emnene og dekk med et rent kjøkkenhåndkle. La etterheve i 30 minutter. Sett ovnen på 220 grader. Når baguettene er ferdig hevet, pensler du dem med resten av smøret og strør over maldonsalt. Stek midt i ovnen i ca 20 minutter eller til gylne og de har en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist. KOS DEG.