Pavlova, altså. (Eller marengskake, om du vil). For en merkelig ting. Fra noen lite tiltrekkende eggehviter, til en stor og luftig og vakker kake som smelter på tungen. Snakk om stygg andunge! Og ikke er det spesielt vanskelig heller. Jeg gir meg over. Det eneste man må være skikkelig nøye på er å ha rene bakeredskaper. Eggehviter er følsomme på det punktet. Som en fanatisk slanker er eggehvitene hysteriske når det gjelder fett. Da nekter de å vise seg fra sin sjarmerende side og bare skvalper fornærmet rundt i bollen med en forurettet mine. Altså ren og tørr bakebolle og visp. En annen ting er å være nøye med å skille eggeplommer og hviter. Kun en dråpe eggeplomme, også aser hviten seg opp igjen og nekter å samarbeide. Men hvis du følger disse enkle reglene, så blir du belønnet med et meget godt resultat.
Pavlova (oppkalt etter en russisk ballettdanser).
Til bunnen:
6 eggehviter
3 dl sukker
1 dl melis
1 ts eddik (jeg brukte rødvinseddik)
Pisk eggehviter og tilsett gradvis sukker og melis. Du skal piske til det er helt hvitt og stivt, det tar en stund så elektrisk visp lønner seg..
Når hviten er stiv, så tar du et stekepapirkledd stekebrett og smører røren ut i en sirkel på brettet. Tenk deg at den skal bli så stor som en “vanlig” springform. Stek bunnen på 140 grader i ca 1,5 time, midt i ovnen. La den avkjøle i ovnen med døren på gløtt, hvis mulig. La den uansett avkjøle på stekebrettet.
Krem:
ca 4 dl kremfløte
2ss sukker
ca en halv pakke ferdig lagd vaniljekrem fra Piano. (Jeg ville egentlig lage fra bunnen, men la terskelen lav for å få mer tid med barna i solen)
Pisk krem stiv med sukker og bland inn vaniljekrem. Bre utover den avkjølte bunnen. Pynt med frukt og/ eller bær.
Kakebunnen kan lages dagesvis på forhånd og kremen gjøres ferdig samme dag og oppbevares kjølig, men selve monteringen av kaken gjør jeg rett før servering.
16 Comments
Altså, dette kan jeg like. Jeg liker det så godt at det nesten er urettferdig. Det vil si, marengs er urettferdig godt – og så BÆR i tillegg? Jeg gir meg ende over. Et sukk er på sin plass.
(Brukte du plommene til noe gøy?)
Takk, Marie!! Tror jmmen jeg må lage minipavlove til deg en vakker dag. Tror selv ikke vi to orker å gjøre kål på en hel kake;) Plommene ble eggerøre, litt kjedelig.
Takk, Astrid! I dag skal jeg ha fire jenter på middag, har dårlig tid til å lage mat, men vil ha en sommerlig og skikkelig god dessert. Midt i blinken! Cecilie 🙂
Så gøy! Tusen takk, Cecilie!:)
Så enkelt og så supergodt!!!!!
Skal ha middagsgjester med komler i dag, og då blir dette supergodt til kaffien etterpå…..
Tusen takk, Bjørg! 🙂 Og nå fikk jeg lyst til å lage komler.. 😉 Har du en bra oppskrift? Varme hilsener fra Bollefrua
Gratulerer med mai! Hadde det ikke vært for din kommentar hadde jeg ikke fått med meg at jeg ble trukket ut også. Så, takk for den. Gøy å være “kalenderpiker” 😉
Kalenderpiker! Jeg liker det. 😉
Takk for fin kommentar til fotballmuffinsene mine! Og gratulerer med mai måned 🙂 Nydelig Pavlova! Vel fortjent!
Tusen takk!:) Ha en fortsatt fin kveld! Skal følge med på bloggen din heretter. 🙂
Så kjekt 🙂
[…] Du kan lese mer om dette her. Gjett om jeg ble glad da jeg ble vinneren av mai måned med min Pavlova! Omtrent som en nykåret Idolvinner så jeg for meg at jeg hadde matverden for mine føtter. Hva […]
[…] Pavlova fra Bollefrua. Juni: Grillet makrell med grapefrukt fra Marias salt og […]
[…] Pavlova! -Nå kan hvem som helst få en russisk ballettdanser i stua si. […]
[…] har laget pavlova før. Med hell. I grunnen så heldig at jeg vant en konkurranse. Så hvis du vil lage denne luftige […]
I really delight in reviewing your article Pavlova!
-Nå kan hvem som helst få en russisk ballettdanser i stua si.
| Bollefrua.