Mitt første skikkelige måltid som Frognerfrua, lagde jeg i går. Godt å være tilbake blant grytene, ikke minst for livsmotet mitt;) Menyen besto av fiskesuppe og foccaciabrød, en perfekt middag for en sliten gjeng. Jeg kjenner flere som tror at det er vanskelig å lage foccaciabrød og selv om alt er relativt har jeg lyst til å prøve å avkrefte dette ondsinnede ryktet. Nedenfor følger en slags trinn for trinn – beskrivelse som jeg håper kan kan hjelpe de trengende. Denne oppskriften gir et rundt, litt høyt brød. Hvis du vil ha en liten langpanne i stedet, foreslår jeg at du tar en titt her eller her.
Klassisk foccacia, trinn for trinn:
3 dl lunkent vann
0,5 pakke fersk gjær (eller en halv pakke tørrgjær)
0,5 ts salt
0,5 ts sukker
6 dl siktet hvetemel
1 ss solsikkeolje
Til toppen av brødet trenger du:
ca 1 ss hakket rosmarin
ca 0,5 dl solsikkeolje
1 god ts maldonsalt
Ha gjær, salt, sukker og vann i en bolle og la gjæren løse seg opp mens du rører litt. Tilsett olje og så mel. Rør til en løs deig.
Dekk bakebollen med plast og sett den til heving et lunt sted i ca 45 minutter. Da bør den ha hevet ca så mye:
Smør en rund springform godt inn med solsikkeolje og tipp deigen oppi.
Ta litt olje på fingrene og klapp deigen utover i formen.
La deigen heve under plast til dobbel størrelse i ca 30-45 minutter. Sett ovnen på 230 grader.
Ha solsikkeoljen jevnt utover den ferdig hevede deigen og lag hull i deigen med fingrene dine så oljen renner ned i hullene. Strø over flaksalt og rosmarin.
Stek brødet midt i ovnen i 20-25 minutter. Brødet er ferdig når det er gyldenbrunt og har en hul lyd når du banker på det. Løsne forsiktig brødet ut av springformen, slkær evt med en kniv hvis det har satt seg litt fast i bunnen. Avkjøl på rist.
Foccacia er absolutt ferskvare, men hvis du oppbevarer det i papirpose kan det spises med sprø skorpe også dagen derpå. 🙂
23 Comments
Takker for denne oppskriften. Blir like vellykket hver gang! 😀
Så hyggelig å høre, Linda! 🙂 Du burde prøve den med basilikumolje også, det er min favoritt. 😉 Ha en fin uke!
Vi prøver… 🙂
Hvordan gikk det? 🙂
[…] Klassisk foccacia med rosmarin og havsalt (trinn for trinn) […]
[…] Bollefrua: Mitt første skikkelige måltid som Frognerfrua, lagde jeg i går. Godt å være tilbake blant grytene, ikke minst for livsmotet mitt;) Menyen besto av fiskesuppe og foccaciabrød, en perfekt middag for en sliten gjeng. Jeg kjenner flere som tror at det er vanskelig å lage foccaciabrød og selv om alt er relativt har jeg lyst til å prøve å avkrefte dette ondsinnede ryktet. Nedenfor følger en slags trinn for trinn – beskrivelse som jeg håper kan kan hjelpe de trengende. Denne oppskriften gir et rundt, litt høyt brød. Les oppskriften her…. […]
Må bare takke for dette funnet av en oppskrift! Har fungert knall fra første gang jeg bakte foccacia og høster like mye ros hver gang!
Hei Ellen-Andrea! Så hyggelig at brødet blir vellykket. 🙂 Ha en strålende junidag:)
Tusen takk for oppskrift ?
Så hyggelig å høre!:)
Virker svært lovende så langt, men jeg trengt ca 0,5 dl ekstra vann for å få deigen så klissete som den skal være. Spent på resultatet, ser deilig ut
Lykke til, Linn! Jeg heier på deg. 🙂
Super oppskrift! Brødet er i ovnen nå?
Håper det smakte! 🙂
Hei Bollefrue.
Jeg er en 9år gammel gutt som nettopp på egenhånd har bakt dette brødet. Måtte bruke litt mer væske enn oppskriften oppgav. Foccacia brødet var veldig godt og oppskriften din var super. Takk skal du ha?
Så utrolig bra jobba! Jeg er imponert:)
[…] det. Men så sviktet oppskriften meg og jeg syns alle andres brød var mye bedre. Helt til jeg fant Bollefruens Focaccia 🙂 Går du til henne får du langpanneoppskrift og du får bilder til «hvordan du gjør […]
Denne oppskriften er brukt nå utallige ganger, og gitt videre til andre. Min sønns favoritt til nesten alle slags supper. Skal i gang med deigen nå, gleder meg allerede til det er ferdig som tilbehør til den linsesuppen med kylling vi skal ha til middag i dag 🙂
Så hyggelig å høre! Riktig god helg til deg og dine. 🙂
Denne opskrift er fantastisk og jeg deler tit med gæster.
Så utrolig gøy å høre!:)
Om jeg dobler deigen, kan jeg bruke denne i langpanne? Noe jeg bør tenke på og er steketiden den samme?
Hei! Det går nok bra! greit å følge med på steketid (dvs sjekke at brød er ferdig før du tar det ut), men tror det vil bli ganske likt.