Klassisk foccacia med rosmarin og havsalt (trinn for trinn)

image_pdfimage_print

Mitt første skikkelige måltid som Frognerfrua, lagde jeg i går. Godt å være tilbake blant grytene, ikke minst for livsmotet mitt;) Menyen besto av fiskesuppe og foccaciabrød, en perfekt middag for en sliten gjeng. Jeg kjenner flere som tror at det er vanskelig å lage foccaciabrød og selv om alt er relativt har jeg lyst til å prøve å avkrefte dette ondsinnede ryktet. Nedenfor følger en slags trinn for trinn – beskrivelse som jeg håper kan kan hjelpe de trengende. Denne oppskriften gir et rundt, litt høyt brød. Hvis du vil ha en liten langpanne i stedet, foreslår jeg at du tar en titt her eller her.

 

IMG_3633

 

Klassisk foccacia, trinn for trinn:

3 dl lunkent vann

0,5 pakke fersk gjær (eller en halv pakke tørrgjær)

0,5 ts salt

0,5 ts sukker

6 dl siktet hvetemel

1 ss solsikkeolje

Til toppen av brødet trenger du:

ca 1 ss hakket rosmarin

ca 0,5 dl solsikkeolje

1 god ts maldonsalt

 

Ha gjær, salt, sukker og vann i en bolle og la gjæren løse seg opp mens du rører litt. Tilsett olje og så mel. Rør til en løs deig.

 

IMG_3613

 

 

IMG_3608

 

 

IMG_3615

 

 

Dekk bakebollen med plast og sett den til heving et lunt sted i ca 45  minutter. Da bør den ha hevet ca så mye:

 

IMG_3619

 

 

Smør en rund springform godt inn med solsikkeolje og tipp deigen oppi.

 

IMG_3621

 

Ta litt olje på fingrene og klapp deigen utover i formen.

 

IMG_3623

 

 

La deigen heve under plast til dobbel størrelse i ca 30-45 minutter. Sett ovnen på 230 grader.

 

IMG_3626

 

Ha solsikkeoljen jevnt utover den ferdig hevede deigen og lag hull i deigen med fingrene dine så oljen renner ned i hullene. Strø over flaksalt og rosmarin.

IMG_3627

Stek brødet midt i ovnen i 20-25 minutter. Brødet er ferdig når det er gyldenbrunt og har en hul lyd når du banker på det. Løsne forsiktig brødet ut av springformen, slkær evt med en kniv hvis det har satt seg litt fast i bunnen. Avkjøl på rist.

IMG_3630

Foccacia er absolutt ferskvare, men hvis du oppbevarer det i papirpose kan det spises med sprø skorpe også dagen derpå. 🙂

IMG_3645

(Visited 14,284 times, 4 visits today)

23 Comments

  • Reply Linda April 14, 2013 at 1:33 pm

    Takker for denne oppskriften. Blir like vellykket hver gang! 😀

    • Reply bollefrua April 14, 2013 at 7:31 pm

      Så hyggelig å høre, Linda! 🙂 Du burde prøve den med basilikumolje også, det er min favoritt. 😉 Ha en fin uke!

  • Reply Heidi Larsen April 26, 2013 at 10:25 am

    Vi prøver… 🙂

  • Reply Bollefrua: ett år som Bloggefrue! | Bollefrua June 30, 2013 at 8:01 pm

    […] Klassisk foccacia med rosmarin og havsalt (trinn for trinn) […]

  • Reply Klassisk foccacia med rosmarin og havsalt | Matnyhetene.no September 16, 2013 at 3:34 pm

    […] Bollefrua: Mitt første skikkelige måltid som Frognerfrua, lagde jeg i går. Godt å være tilbake blant grytene, ikke minst for livsmotet mitt;) Menyen besto av fiskesuppe og foccaciabrød, en perfekt middag for en sliten gjeng. Jeg kjenner flere som tror at det er vanskelig å lage foccaciabrød og selv om alt er relativt har jeg lyst til å prøve å avkrefte dette ondsinnede ryktet. Nedenfor følger en slags trinn for trinn – beskrivelse som jeg håper kan kan hjelpe de trengende. Denne oppskriften gir et rundt, litt høyt brød. Les oppskriften her…. […]

  • Reply Ellen-Andrea June 15, 2014 at 7:12 pm

    Må bare takke for dette funnet av en oppskrift! Har fungert knall fra første gang jeg bakte foccacia og høster like mye ros hver gang!

    • Reply bollefrua June 18, 2014 at 7:59 am

      Hei Ellen-Andrea! Så hyggelig at brødet blir vellykket. 🙂 Ha en strålende junidag:)

  • Reply Gunnhild November 17, 2014 at 5:13 pm

    Tusen takk for oppskrift ?

    • Reply bollefrua November 19, 2014 at 7:21 pm

      Så hyggelig å høre!:)

  • Reply bakermester Linn February 28, 2015 at 8:40 pm

    Virker svært lovende så langt, men jeg trengt ca 0,5 dl ekstra vann for å få deigen så klissete som den skal være. Spent på resultatet, ser deilig ut

    • Reply bollefrua February 28, 2015 at 9:11 pm

      Lykke til, Linn! Jeg heier på deg. 🙂

  • Reply Gymnastics4ever May 1, 2015 at 3:06 pm

    Super oppskrift! Brødet er i ovnen nå?

  • Reply Amir Aktor June 13, 2015 at 8:54 pm

    Hei Bollefrue.
    Jeg er en 9år gammel gutt som nettopp på egenhånd har bakt dette brødet. Måtte bruke litt mer væske enn oppskriften oppgav. Foccacia brødet var veldig godt og oppskriften din var super. Takk skal du ha?

    • Reply bollefrua June 14, 2015 at 8:16 pm

      Så utrolig bra jobba! Jeg er imponert:)

  • Reply Bollefruens Focaccia | Marianne´s kokebok July 18, 2015 at 11:59 pm

    […] det. Men så sviktet oppskriften meg og jeg syns alle andres brød var mye bedre. Helt til jeg fant Bollefruens Focaccia 🙂 Går du til henne får du langpanneoppskrift og du får bilder til «hvordan du gjør […]

  • Reply Kari-Anne Skjerset August 23, 2016 at 12:20 pm

    Denne oppskriften er brukt nå utallige ganger, og gitt videre til andre. Min sønns favoritt til nesten alle slags supper. Skal i gang med deigen nå, gleder meg allerede til det er ferdig som tilbehør til den linsesuppen med kylling vi skal ha til middag i dag 🙂

    • Reply bollefrua August 26, 2016 at 5:12 pm

      Så hyggelig å høre! Riktig god helg til deg og dine. 🙂

  • Reply gitte October 12, 2016 at 1:13 pm

    Denne opskrift er fantastisk og jeg deler tit med gæster.

    • Reply bollefrua October 16, 2016 at 5:56 pm

      Så utrolig gøy å høre!:)

  • Reply Trine November 17, 2016 at 2:12 pm

    Om jeg dobler deigen, kan jeg bruke denne i langpanne? Noe jeg bør tenke på og er steketiden den samme?

    • Reply bollefrua November 30, 2016 at 11:06 am

      Hei! Det går nok bra! greit å følge med på steketid (dvs sjekke at brød er ferdig før du tar det ut), men tror det vil bli ganske likt.

    Leave a Reply to Kari-Anne Skjerset Cancel Reply