Jeg har lenge vært en selvutnevnt foccaciadronning, og minst like lenge har jeg levd med hemmeligheten om hvor UHYRE enkelt det er å bake et perfekt foccaciabrød. Den aller første oppskriften på foccacia her på bloggen, er også den beste, men dessverre ikke den mest leste. Derfor kommer den nå i en forhåpentlig forbedret utgave, med et beskjedent budskap om foccaciamisjon til folket: YOU CAN DO IT
Foccaciabrød med hvitløk – og basilikumsolje:
(nok til en liten langpanne)
4 dl vann, bruk lunkent vann (37grader)
en halv eller hel pakke gjær avhengig av hvor god tid du har (både tørr og fersk gjær funker)
1-2 ss olje
1 ts salt
1 ts sukker
8 dl hvetemel
ca 1 dl solsikkeolje til smøring av langpanne
havsalt til å strø over brødet, jeg bruker Maldon salt
Hvitløk – og basilikumolje:
ca 15 blader basilikum
2 fedd hvitløk
ca 1,5 dl solsikkeolje (jeg bruker ofte dette fordi jeg er redd olivenolje skal bli for heavy for barna, bruk det du vil eller har tilgjengelig)
Hvis du bruker tørrgjær har du alt det tørre i en bolle før du tilsetter vannet og rører raskt rundt med en sleiv. Det er IKKE nødvendig å elte.
Når deigen er rørt sammen, setter du den til heving under en skarve plastpose. Jeg pleier å si at deigen skal heve til dobbel størrelse, men hvor lang tid dette tar avhenger av hvor mye gjær du har brukt, samt temperaturen på vannet. I mens kan du jo bruke tiden på noe hyggelig sammen med noen du liker godt:
Uansett. Etter ca 30-40 minutter hadde min deig hevet så mye (med en pakke tørrgjær):
Det neste steget nå er å smøre langpannen du skal bruke. Jeg pleier å dynke den med olje, men det hender fortsatt at brødet setter seg litt fast. I såfall tar jeg bare en stekespade og hjelper det løs. Når pannen er smurt, heller du bare den ferdig hevede deigen rett i formen og klapper den utover med hendene dine. (Kan være smart å ha litt olje på hendene først;).
Mens deigen etterhever en halvtimes tid, lager du basilikumoljen. Ha hvitløk, olje og basilikumblader i en stavmikserbolle og kjør til en glatt olje med stavmikser. Når deigen er hevet, ringler du over oljen og bruker fingrene til å stikke hull i deigen så oljen renner ned i gropene. Pass på å fordele olje så jevnt du kan, slik at hele brødet blir sauset inn i olje..
Når du har kommet så langt, strør du havsalt jevnt utover brødet. Det skal være litt overalt, men ikke så tett at det blir for salt.
Brødet skal stekes midt i ovnen på 230 grader i ca 15-20 minutter, litt avhengig av størrelsen på langpannen din og stekeovnen du bruker. Brødet er ferdig når det har en gyldenbrun farge, er sprø i skorpen og har en hul lyd når du banker på det. Ta ut brødet og avkjøl det på rist.
142 Comments
Tusen takk, denne skal jeg prøve:)
Har aldri fått til Foccacia:(
Klem
Liza
Men da satser jeg på at du blir en foccaciadronning heretter!;) Ha en fin uke. 🙂
Hyggelig at du er innom meg, at du liker og sånt…
Jeg har så liten tid til å stikke innom blogger for tiden at jeg får dårlig samvittighet av det, men når det dukker opp kommentarer fra en og annen fabelaktig blogger (les: deg), minner det meg på å stikke innom bloggene deres. Alltid hyggelig å være her her hos bollefrua :0)
Nå skal jeg faktisk bake en lavkarbo versjon av foccacia til helgen og vurderer å bruke rund form, som du har gjort i denne posten: http://bollefrua.wordpress.com/2013/01/11/klassisk-foccacia-med-rosmarin-og-havsalt-trinn-for-trinn/
Det var i grunnen veldig smart hvis man ikke skal lage så stor porsjon.
Og jeg fikk selvsagt lyst på basilikum- og hvitløksolje til mitt brød også, men oppskriften skal på trykk, så jeg får heller lage min egen versjon.
Takk for Likes! 😀
Så spennende med lavkarbofoccacia! Hvor skal den på trykk? Gleder meg til det! Vet hva du mener med å ha lite tid til å lese blogger, jeg skulle gjerne gjort mer av det. Derfor blir det likes for å vise at jeg har vært innom, men det desidert hyggeligste er jo kommentarer. Så takk for det!:)
Nei, hadde jeg glemt å svare her!
Smart å trykke Likes, det skal jeg bli flinkere til også.
Jeg sier fra når brødet er kommet på trykk 😉
Hei?
Aldri bakt foccacia før, skal deigen være klisete? Eller skal kan jeg tilsette mer mel enn oppskriften sier?
Vennlig hilsen
Edda
Den skal være klissete! Lykke til.
…og like tilbake. Hah! 🙂
Er det like godt etter å ha vært fryst..?
Det er best samme dagen, men hvis du tiner det og gir det en liten lunk i ovnen rett før servering, så er det fortsatt veldig godt! (Men vær klar over at saltet “smelter” litt og er ikke like sprøtt og fint etter en tur i fryseren. Lykke til, Siri! Håper du blir fornøyd. 🙂
Takk for en fantastisk oppskrift
Det ble fantastisk godt- gleder meg til å prøve meg på nye luftige deig oppdrag:-))
SÅ utrolig hyggelig, Irene:) Gleder meg til du stikker innom igjen;)
Virkelig nydelig god oppskrift!:-) Første gang eg har bakt et sånt brød, og det var en kjempe suksess! Mye skryt til deg for den nydelige oppskriften!! :-))
SÅ hyggelig å høre, Cecilie. 🙂 Tusen takk!
Søkte etter Foccacia på nettet og siden du reklamerte med “det aller beste” måtte jeg jo prøve. Du har helt rett – beste jeg har smakt 🙂 Takk for oppskriften 🙂
Så gøy, Anita! Riktig god helg til deg! 🙂
Det ble fantastisk bra og blir min faste oppskrift heretter.Tusen takk for inspirasjon og flotte bilder .Hilsen Gunhild
Takk, selv Gudrun. 🙂 Ha en fortsatt fin søndag. 🙂
Foccaica brødet ble veldig godt. Har bakt det flere ganger. Har også bakt de grove rundstykkene mange ganger. De kan også anbefales.
Hei Reidar! Tusen takk. Veldig hyggelig at du ble fornøyd. 🙂
Herreminhatt for et deilig brød! Takk for super oppskrift!
Det var sabla hyggelig å høre, Ane! 🙂
Hei. Skal servere foccacia brød til dåpen på søndag. Går det greit å bake det lørdag eller bør jeg gjøre det søndag morgen? Eller kan jeg bake det nå å fryse det ned?
Jeg er ingen fan av å fryse foccacia, men synes det er en bedre løsning enn å bake lørdag. Det beste er å bake søndag, om du kan. Eller doble denne oppskriften: http://bollefrua.wordpress.com/2013/10/24/supergodt-foccaciabrod-pa-under-en-time/
Hvordan varmer man ev et froset foccacia brød? Kan man ev sette det til etterheving mens man er i kirka? Ca to timer?? Som du skjønner er jeg ingen kokk?
Foreslår at du gjør klar basilikumolje dagen før og så rører du sammen deigen før dere går i kirken (bruk kaldt vann). Så har du deigen over i pannennår du kommer hjem, lar den stå mens ovnen blir varm (20min), så tar du over olje og salt og steker det. Bedre blir det ikke:)
Tusen takk for hjelpa?
Har bare ett ord å si om denne: rimelig fantastisk!
Veldig bra at du ble fornøyd!:)
Takk for en Fantastisk god oppskrift!! Denne skal jeg lage fler av 😀
Hei Susanne! Takk for hyggelig kommentar. God påske til deg! 🙂
Kjempegod oppskrift! Nydelig brød! 🙂 Takker så mye for at du deler!
Og tusen takk for hyggelig tilbakemelding! God påske:)
Takk for denne kjekke, detaljerte oppskrifta! Nå står deigen til heving, er spent på smaken, da eg ikkje hadde frisk basilikum… Måtte bruka tørka krydder……
Hei Elisabeth! Hvordan gikk det? Spent. 🙂
Blei HEILT KNALL!! Skikkeligt godt! Sprøtt og god smak tross tørt basilikum krydder! Eg lurte inn litt toscanakrydder og ‘chilli explosive’ krydder og siden eg ikkje hadde frisk basilikum..
Høres superdigg ut. Glad du ble fornøyd!:)
Prøvde nettopp oppskriften din, og signerer herved at du er foccacia-dronningen 😉 suksess!
Jippi, Ragnhild! Du er grei:) God helg til deg!
Supergodt, og såå enkelt!! Takk for oppskriften 🙂
Tusen takk, Hilde!:)
Noe av det bedre jeg har laget 🙂 Takk for super oppskrift!!
Så bra da, Ida! God helg til deg. 🙂
har prøvd oppskriften.OK, men i min ovn var 230 for varmt. Brukte 230 i 15 min. småsvidd resultat. Ser at mange andre foccaciaoppskrifter bruker 200 grader.
Så synd at det ikke ble vellykket! Jeg steker alltid på 230grader. Du får prøve igjen med lavere varme. 😉
Bakte denne til 17. mai. Den ble veldig godt mottatt! Takk for at du la den ut 🙂
Om å fryse ned foccaccia: Jeg halvstekte brødet i 11 minutter, uten havsalt. Når det skulle ferdigstekes, tok jeg på litt mer av oljeblandingen og havsaltet. Stekte så i 12 – 13 minutter. Det ble nydelig. Gjestene var enige om at det var det beste brødet de hadde fått. Takk for oppskriften!
Selv takk, Ingunn! For en fabelaktig ide om å halvsteke brødet. 🙂 Skal så absolutt testes.
Kjempebra oppskrift! 🙂 Hvis den skal lages i langpanne, kan oppskriften bare dobles?
Hei Eva!
Det kommer an på hvor høyt brød du vil ha. Jeg liker at det er litt tynt, ellers blir det så mektig. Hva med å prøve 7 dl vann og ca 14 dl mel?
Men er ikke oppskriften beregnet på langpanne da?
Hei! Dette brødet lages i en liten langpanne. 🙂 ca 28x40cm
Hei der ! Holder på med brødet nå – første treff på google på focaccia – kult ! Men å lirke det ut med en stekepanne var nytt… Sommerklem fra Fuglevik 🙂
Hei Siw! Så kjekt at du er innom bloggen! 🙂 Tenk at ingen har kommentert at jeg har skrevet stekepanne før, skal fikse det. Klem tilbake!
Hei! Googlet Foccacia og da kom dette opp, såg veldig godt ut. Har et spørsmål om det er fint å fryse og om det holder å ta det opp og sette det på bordet når det er tint, tenkte å ha det i konfirmasjon og har lite varme kapasitet der. Takk for svar 🙂
Hei! Jeg synes absolutt foccacia er best samme dag som den er stekt, men det er generelt ikke noe problem å fryse gjærbakst. Server litt aioli med brødet, så gjør det ikke noe at det ikke er nystekt;) Lykke til!:)
Hei . Et lite tips, jeg satte deigen kvelden før konfirmasjon. Hadde den i langpanne før kirka, stekte etterpå. Ble kjempebra 🙂
Tusen takk for godt tips!:)
Beste foccaciaen jeg har smakt og lagd, og jeg har prøvd meg på mange varianter! Takk for super oppskrift. 🙂
Så hyggelig å høre, Greta!:)
[…] kan jeg bruke litt av hennes oppskrifter og andre ting og mine egene ideer Jeg bruker bloggen til Bollefrua. (linken går rett til […]
Da jeg skulle prøve å lage foccaciabrød for ca 1 1/2 år siden var det din oppskrift jeg falt på å prøve og det har jeg ikke angret en dag på. Har aldri prøvd en annen oppskift enn denne fordi vi synes dette er så utrolig godt. Har fått skryt av hvor godt det er av alle som har smakt det. Pleier å lage aioli som vi dypper brødet i. I kveld skal vi ha tapas med noen venner og da skal jeg lage blant annet dette. Det er et must=) Har prøvd flere av dine oppskrifter. Blant annet scones og grisene med pølse i. Alt blir godt mottatt. Takk for alle dine gode oppskrifter=)
Hei Linn Kristin! Tusen takk for hyggelig melding! Kos dere masse i kveld, fikk lyst på tapas selv. 😉
Tusen takk for oppskrifta! Brukte den førre veke og er særs nøgd. Akkurat passe oljete og samstundes luftig. Eg har linka til denne oppskrifta på bloggen min no. Håpar det går greitt! 🙂
Bare hyggelig! Riktig god helg! 🙂
Dette e dt besta foccaciabrødet eg någen gang har bakt og smakt aldeles nydeligt
TUSEN takk, Marianne. Så hyggelig!
Ser deilig ut – gleder meg til å prøve!
Så bra, Hege! Håper du blir fornøyd. 🙂
Enkel å lage, smaker kjempegodt! Baker den for tredje gang idag, og med hjemmelaget Aioli blir dette helt perfekt! Takk for oppskriften, den er lagret både på iPad til jeg lærer meg den utenat. 🙂
Så gøy å høre, Stig! 🙂 Og ikke lær den utenat, fortsett heller å stikke innom bloggen. 😉
Nydelig!
Takk! 🙂
wææ! Fantastisk godt 🙂 falt i god smak hos alle her!
Takk for oppskrift, den er herved delt til alle gjester!
Åh, så gøy å høre! Fortsatt god sommer til deg! 🙂
Hei ? Dette er den beste Foccacia oppskriften ?? Har laget brødet utallige ganger å like godt og perfekt ?? Mvh Tove
Så utrolig hyggelig å høre! 🙂
Helt sant at det er den aller beste foccacia’n. Mange i familien som har ulike oppskrifter, men jeg får alltid mest skryt for dette. Det er uten tvil det beste jeg har smakt. PS. Jeg tilsetter også litt estragon i oljen 🙂
Takk for tips! 🙂
Laget denne i dag, la til en liten pk med fetaost med soltørket tomater… Må si det er det beste foccacia brødet jeg har smakt (Y)
Dette er det beste foccacciabrødet jeg har smakt. Sprøtt,saftig og stappfull av god smak.Veldig enkelt var det også:) Tusen takk for oppskrift:)
Så utrolig gøy at det ble så vellykket! Godt nyttår til deg! 🙂
[…] Oppskriften er inspirert av denne. […]
Egner dette seg med pålegg, eller er det best å dyppe i olivenolje? Har du evt en oppskrift med foccacia som er godt sammen med ost og grønt?
Hei! Jeg synes dette brødet er godt til alt, men det er ikke så høyt så passer sånn sett perfekt til aioli eller olje som du foreslår. Bloggen har mange oppskrifter på foccacia, flere av dem er bra til pålegg.
Hei ! Denne oppskriften skal jeg prøve ut ?jeg bare lurte på om jeg kan bruke sammalt hvetemel?
Jeg synes dette brødet blir best med bare fint mel, men det går sikkert an å bytte ut litt av melet med sammalt. God helg! 🙂
Jeg laget i dag med 30 prosent sammalt hvete og resten med hvetemel. Det ble glimrende nydelig. Takker deg for oppskriften din. Jeg fikk noen glass med foccatio krydder og oppskrift til jul. Den oppskriften virket ikke. så jeg lette på nett og fant din side. Den er ypperlig. Om jeg deler oppskriften , eller lager full oppskrift, nydelig blir det hver gang. Så tusen takk.
Så utrolig hyggelig å høre, tusen takk! Og smart med litt grovt mel. 🙂
Siden det bare er meg og min sønn så er langpanne et alt for stort foccacia brød, men jeg skal jammen meg forsøke det jeg pleier bake (i en vanlig kakeform) med denne oljen 🙂 Selv har jeg bare brukt solsikkeolje og maldonsalt oppå. Spennende!
Hei! Håper du ble fornøyd med brødet!
Prøver denne ikveld, ser veldig lovende ut… ???
Så bra! Gleder meg til å høre hvordan det gikk! ??
Det ble helt fantastisk! Beste focaccia jeg har lagd… Hadd e ikke basilikum, så jeg dytta nedi soltørka tomater og hvitløk, og sprinklet med GOD olivenolje… Smakte helt gull! Lite tips: ha i en halv ts bakepulver, blir garantert luftig…. ?????
Så kult at det ble så bra og takk for tips! Ha en fin søndag!
Denne var helt SINNSYKT god!!! Anbefales 😀
Tusen takk, Kim! Fortsatt god 17.mai til deg!:)
Tenker å prøve meg på denne på lørdag i anledning tapaskveld, men lurer på hvilken olje jeg burde bruke? Ser at du har brukt solsikkeolje grunnet barna, vil du heller anbefale olivenolje? Er litt usikker på hva som blir best.
Hei! Beklager sent svar. Jeg synes det funker bra med solsikkeolje, prøv det først. 🙂
Hei! Skal prøve oppskrifta di, men lurer bare på om hvor stor langpanna di er…
Ca 28×40:) Lykke til!
Hei! Jeg lurte bare på hvor lang tid det tar å lage brødet? Hvor lenge før middag er det jeg må begynne?
Lurte også på hvor mange dette brødet holder til? Vi er fem i familien og alle elsker focaccia brød så det blir dumt hvis det ikke er nok
Hei! Beklager sent svar. Det tar ca 1,5 time å lage brødet. Hvis du serverer det som tilbehør til middag er det nok til fem. Men tror ikke du får rester;)
Hei !
nydelig oppskrift!! har aldri prøvd på lage foccacia før, men denne ble suksess! Til og med mor var imponert og denne har blitt vår faste!
Kan denne fint dobbles?
Så kjekt å høre! Du kan gjerne doble den, men stek den gjerne i to ulike langpanner. Til en stor langpanne har jeg en egen oppskrift på bloggen. God søndag! 🙂
Hei. Super oppskrift!
Jeg hadde mitt i jerngryte. Da stekte jeg det i ca 40 min på 200 grader. 35 med lokk på først, så 5 min uten lokk 🙂 blei helt supert!
Takk for oppskriften
Wow! For en kul ide! Hadde du oljen i gryten og oppå deigen da? Ha en fin kveld! 🙂
Ville bare si at jeg elsker denne oppskriften! Prøvd foccacia en gang tidligere, og ble IKKE fornøyd, men nå baker jeg det hele tiden takket være oppskriften din : )
SÅ koselig å høre! Tusen takk! 🙂
Bør oppskriften dobles for stor langpanne, eller kun halvdobles?
Halvdobles holder!:)
Super god Foccaciabrød . Er så genial at far klarer det også. fått masse skryt. etterhevinga er viktig for å få brødet luftig og saftig. veldig fin forklaring med bilder,-)
Tusen takk, så hyggelig å høre! Godt nyttår. 🙂
Hei☺️ Kan jeg bytte ut hvetemel
med tipo 00 mel?
Det har jeg ikke prøvd. Men tipo-melet er mye finere malt, ville kanskje prøvd halvparten av hver?
Ble super god!! Endelig fikk jeg til en god foccacia:)
Hurra! Så hyggelig å høre!!
Hei! Denne vil jeg prøve! Er den noen grunn til at du bruker olje i langpannen og ikke bakepapir?
Hei! Brødet blir ekstra godt når det blir stekt i oljen fra langpannen. Derfor. 😉 God helg!
Verdens beste? Jeg smakstilsatte MEF soltørka tomater. Kan anbefales på det sterkeste. ?
Tusen takk for superhyggelig tilbakemelding. 🙂
Det beste foccacia jeg har laga Barn og voksne skrøyt det opp;) hadde ikke basillicum ,men brukte persille og det gikk greit.
Så utrolig hyggelig å høre! Ha en fin kveld. 🙂
Har bakt dette brødet mange ganger. Vi er mye i Hellas og jeg har hatt det med når vi har vært invitert til venner vi har der. Tyskere, svensker, grekere og østerrikeren har alle vært overbegeistret og oppskriften er delt til mange land. Et utrolig smaksrikt og spennende brød.
Hei! Dette var veldig hyggelig å høre. ?
Lagde denne i dag, og må bare si at det er den beste foccaciaen jeg har laget! Tusen takk for en supergod oppskrift
Så gøy at du synes det! 🙂 Tusen takk for hyggelig tilbakemelding.
Nyydelig og enkelt og resultatet blir alltid like bra. Dette er omtrent det eneste foccasiabrødet jeg har bakt. Har laget det til mange anledninger et par år nå. Tusen takk!
Så gøy å høre! Tusen takk! 🙂
Har laget dette ved flere anledninger nå, og får så masse skryt! Helt nydelig. Men har sluttet å smøre pannen, og bruker nå bakepapir. Satt så fast, så brødet ble ødelagt. Smaker helt nydelig 😋
Det blir jeg glad for å høre! 😘😍
Altså, nå har jeg testet mange oppskrifter men det er INGEN som slår denne <3
Tusen takk for en fantastisk oppskrift!!
Så hyggelig å høre! 😍
Fikk servert det på en avslutting til grillmat. Det er det beste focaccia brødet jeg noen gang har smakt😍. Blir bare dette heretter👍 Tusen takk for oppsktift😊
Tusen takk! 😍 Så hyggelig å høre. Fortsatt god kveld. 😘
Hei! 🙂 Skal prøve din foccacia til 17.mai. Går det ann å lage deigen kvelden før og steke det neste dag? Sånn kaldheving? Eller funker det bare på visse oppskrifter? Setter stoor pris på hurtig svar
Beklager sent svar! <3 Har ikke prøvd å kaldheve denne, men har en annen oppskrift som det funker fint med. Sjekk den ut på bloggen. 🙂
Hei,
Ser at det var lenge siden sist kommentar.
Jeg har for første gang prøvd å lage en focaccia og alle de oppskriftene har valgt ditt fordi det var så godt forklart fra steg til steg!
Focaccia var så god at den jeg smakte hos italiensk venninne kan få 1 i terningkast i forhold til denne! Tusen takk for oppskriften!
Så utrolig hyggelig å høre! Tusen takk. 🙂
Hei. Kan en bruke stor langpanne ?
Da må du øke mengdene. Se egen oppskrift på bloggen Foccacia i stor langpanne.