Verdens beste brente mandler! (Med havsalt)

image_pdfimage_print

IMG_9535

Det er faktisk sant! Jeg overdriver ikke. Bedre brente mandler skal du lete lenge etter. Nydelig karamellisert smak og ikke masse overflødig brent sukker som du knekker tennene på. Det lille innslaget av kanel og vanilje er ikke overdøvende, men gir en rund og god smak. Havsaltkicket er selvsagt valgfritt, men balanserer det søte helt perfekt. Jeg klarte ikke å slutte å momse på disse, helt hekta. Også så fine julegaver de blir!  Så sant de ikke blir spist opp først, da.

Jeg lager for øvrig en litt liten porsjon, for da har jeg bedre kontroll på prosessen. Det går også mye raskere å smelte sukkeret på den måten.

Du trenger:

250 g mandler

75 g sukker

0,25 dl vann

0,5 ts vaniljesukker

0,5 ts kanel

25 g smør

havsalt (kan sløyfes)

Sett ovnen på 200 grader. Legg mandlene på et stekebrett dekket med bakepapir og rist dem i ovnen i ca 10-12 minutter.

Dekk et stekebrett med aluminiumsfolie.

Ha sukker, vann, kanel og vanilje i en tykkbunnet litt vid kjele og kok opp. Småsyd på middels varme til sukkeret har smeltet og hell i nøttene. Rør rundt med en liten tresleiv eller lignende. Etter en liten stund vil sukkeret krystallisere seg igjen (fordi temperaturen synker i kjelen når mandlene kommer oppi). Fortsett å røre i mandlene helt til alt sukkeret er smeltet igjen. (Hos meg tok det 10-15 minutter). Når sukkeret er smeltet, rører du inn smøret. Det vil bruse og syde veldig, du kan evt dra kjelen av varmen når du gjør dette. Rør i et par minutter til og hell mandlene ut på stekebrettet med folie i et tynt lag så de ikke klumper seg sammen. Strø et tynt lag med havsalt over. Avkjøl og oppbevar i tett boks. KOS DEG.

IMG_9541

 

CC34DCC0-7A03-4636-BADBBB64415B1BBB-5AF40E16-2B64-4359-9065FA51AF581FFA

(Visited 53,050 times, 75 visits today)

25 Comments

  • Reply Ida November 25, 2016 at 1:48 pm

    Disse lagde jeg i fjor og skal lages i år. Fantastisk gode ? Har gass og brukte litt tid på å finne rett temperatur. Brukte lenger enn 15-20 min, men vel verdt å vente på.

    • Reply bollefrua November 30, 2016 at 11:03 am

      Så hyggelig å høre:)

  • Reply Renate December 14, 2016 at 9:24 am

    Bruker du smør eller margarin

    • Reply bollefrua December 16, 2016 at 6:50 pm

      Smør!!:)

  • Reply S December 14, 2016 at 5:02 pm

    De blei heilt rå!

    • Reply bollefrua December 16, 2016 at 6:50 pm

      Så utrolig kult å høre!! 🙂 God helg!

  • Reply Marianne Olderkjær December 17, 2016 at 9:28 pm

    Jepp! Du har rett. Dei beste! Og nett pga dei grunnane du ramsar opp! Dette blir søtsalte, perfekt crispy mandlar, utan det der overdrivne laget med knallhardt sukkerglasur! Du får herved Nobels Brentmandelpris!

    Tusen takk!

    • Reply bollefrua January 2, 2017 at 8:03 pm

      Tusen takk! Nå ble jeg glad! 🙂 Godt nyttår til deg! Nobels Brentmandelpris… Love it! 😀

  • Reply Kine November 19, 2017 at 2:39 pm

    Et dumt spørsmål, men kvernet havsalt da? Ellers blir det jo veldig store klumper med salt?. Skal prøve meg på denne oppskriften i morgen, ser og høres veldig lekkert ut ?

    • Reply bollefrua November 19, 2017 at 3:18 pm

      Hei! Jeg bruker Maldon salt som er havsalt i «myke» flak. Jeg smuldrer det bare mellom fingrene.

  • Reply Eva Berg November 30, 2017 at 12:38 pm

    Første gang og disse ble fine. Godt med saltet. Blir nok i hvertfall en ny juletradisjon.

    • Reply bollefrua December 16, 2017 at 6:19 pm

      Så gøy å høre! God jul. 🙂

  • Reply Ann karin December 2, 2017 at 12:52 pm

    Hei. Lagde disse i dag . Mine ble litt for mørke, mulig for høy temperatur ? Smøret la seg også utenpå slik at de blir veldig fettete når man skal spise ? Hva har jeg gjort galt ?

    • Reply bollefrua December 16, 2017 at 6:19 pm

      Prøv litt lavere temperatur neste gang! 🙂

  • Reply Tone December 3, 2017 at 10:48 am

    Fantastisk gode!
    Laget dem uten smør, og det gikk helt fint.
    Smøret gir kanskje ekstra salt smak?

    • Reply bollefrua December 16, 2017 at 6:17 pm

      Så bra! Alt blir bedre med smør. ?

  • Reply Kari Mette December 17, 2017 at 3:06 pm

    Har laga de beste brente mandler ever??etter bollefruas oppskrift?Må lage for 3. gang?alt oppspist?

    • Reply bollefrua January 28, 2018 at 1:06 pm

      Det var gøy å høre!! Tusen takk. 🙂

  • Reply Stine Hamlot December 20, 2017 at 8:51 pm

    Veldig gode, men smøret la seg utenpå…

    • Reply bollefrua January 28, 2018 at 1:06 pm

      Jeg synes ikke det gjør noe om de er litt «fete» når de er så gode! 😉

  • Reply Anita December 24, 2017 at 10:52 am

    Fantastisk godt! Mmmm???

    • Reply bollefrua January 28, 2018 at 1:05 pm

      Så bra! 🙂

  • Reply John December 24, 2019 at 4:34 am

    Jeg synes mandlene ble ristet litt for lenge, og det var litt lite sukkermasse til å dekke alle mandlene skikkelig. For meg funker 4:2:1 forhold mellom mandler, sukker og vann best – selvom det er mer væske som må fordampes synes jeg det er verdt tiden. (eks 100g mandler, 50g sukker og 0.25dl vann).

    Det var knallgodt med kanel i, skal prøve noen andre krydder neste år kanskje, har du prøvd andre krydder enn kanel? Kanskje noen som er spicy til og med 🙂

    Det var godt med et lite dryss salt over, men man må være forsiktig med det så det ikke blir overveldende, kanskje man kan være litt mer generøs med salt dersom man ikke bruker kanel. Men virkelig god snacks – søtt, salt og sprøtt!

    • Reply bollefrua January 6, 2020 at 6:02 pm

      Takk for gode innspill!:)

  • Reply Tone December 26, 2019 at 8:20 pm

    Tusen takk for en deilig oppskrift!
    3. julen med disse mandlene og hele familiens favoritt!
    Laget 2 kg i år og gav bort til venner og familie. Suksess!
    Dobler oppskriften, sløyfer smøret og bruker stor kjele (=stor bunnflate). Aluminiumsfolien er en genistrek!

  • Leave a Reply