Det er søndag. Har du middagsplanene klare for uken som kommer? Du skal uansett få med deg dette tipset til en enkel og god hverdagsrett som både barn og voksne liker (hvertfall i vår familie). Jeg har dessuten stort sett alltid disse ingrediensene i hus og denne gratengen har reddet meg ut av flere middagskriser. Vi spiser den ofte med kokte (frossen)grønnsaker og ekstra kokt pasta (eller poteter) ved siden av. Restene egner seg ypperlig i matboksen dagen etter. Greit med alt som er gjort! 😉
Du trenger:
(Til 4 personer)
3 rause ss meierismør
5 ss siktet hvetemel
5,5 dl melk
1,5 dl revet cheddarost (evt erstatt med annen hvitost)
1 dl revet Jarlsberg ost
ca 0,5 ts salt
litt nykvernet pepper
ca 0,25 ts nymalt/revet muskatnøtt
ca 1 ss saft av frisk sitron (kan sløyfes)
150 g tørr makaroni, gjerne fullkorn
3 egg, skilt i (hel) plomme og hvite (VÆR NØYE SÅ DU IKKE FÅR PLOMME I HVITENE)
5 grillpølser, i skiver (jeg liker “God og mager”)
1-1,5 dl brødsmuler, jeg kjørte et halvt (og tørt) rundstykke til smuler i foodprosessoren
Finn frem en paiform, 28 cm i diameter eller en annen ildfast form.
Sett ovnen på 225 grader.
Kok makaroni etter anvisning på pakken og sett til side. (Jeg pleier å ha i en klunk smør når jeg har hellt av vannet, så klistrer ikke pastaen seg sammen).
Lag ostesaus på følgende måte: Smelt smør i en tykkbunnet kjele, tilsett så 5 toppede ss hvetemel som du rører sammen med smøret. Så sper du med melk (ha medium varme på kokeplaten) mens du pisker til du får en jevn og tykk saus. La sausen tykne (koke opp) mellom hver gang du har i melk. Ta vekk fra varmen og rør inn en og en eggeplomme. Ha i revet ost og smak til med salt, pepper og muskatnøtt og evt sitron. Rør inn pølsebiter og makaroni.
Pisk eggehviter stive, jeg bruker elektrisk visp/kjøkkenmaskin. Vend eggehviter inn i den hvite “sausen”.
Hell hele sulamitten over i den ildfaste formen og strø brødsmuler over. Stek nederst i ovnen i ca 30 minutter. SPIS.
2 Comments
Takk, denne er superenkle og knallgod!! Digger oppskriftene dine!
Beklager sent svar! <3 Tusen takk, Kristoffer. 🙂