Luftig brytebrød med pesto og parmesan

image_pdfimage_print

IMG_9887

Vet du hva? I dag kaster jeg all beskjedenhet ut i snøværet og roper: Dette er gjærbakst på sitt aller beste!! Så luftig at det nesten letter, smeltet ost, urter, olivenolje og havsalt – det er bare ubeskrivelig godt. Og overhode ikke vanskelig! Disse forsvant rundt middagsbordet og jeg var glad jeg hadde smugspist en på forhånd. Med MASSE meierismør. 😉

IMG_9894

Du trenger:

(12 stk)
Til deigen:

1,25 dl vann

1,25 dl melk

0,5 pk gjær

2 ss sukker

1 ts salt

1 egg

3 ss olivenolje

2 ss pesto

ca 0,5 dl revet parmesan

8 dl siktet speltmel (hvis du bruker hvetemel kan det hende du trenger litt mindre mel)

Fyll/topping:
2 ss pesto

1-2 dl revet ost, jeg hadde Jarlsberg 

1 ss olivenolje, til pensling

litt havsalt


Ha alle ingrediensene til deigen i en eltebolle og elt deigen i 10 minutter. Dekk bollen med plast og la deigen heve i ca en time.

I mellomtiden kler du bunnen av en springform (28 cm i diameter) med bakepapir og smører kantene med olivenolje.

Når deigen er ferdig hevet, har du den på benken og knar den lett sammen. Del leiven så i 12 like store deler som du ruller til runde boller. Legg ni langs kanten av formen og tre i midten. Smør/pensle godt med pesto mellom bollene og fordel ost i mellom. Sett til etterheving (under plast) i ca 30-40 minutter. Sett ovnen på 180 grader. Pensle bollene med olivenolje og strø over litt havsalt. Stek midt i ovnen i 20-25 minutter. Brytebrødet er ferdig når det har en gylden farge og har en hul lyd når du banker på det. Ta brødet ut, skjær forsiktig langs kanten og løsne brødet ut av springformen. Avkjøl på rist hvis du klarer å vente og KOS DEG.

IMG_9904

 

(Visited 3,958 times, 9 visits today)

12 Comments

  • Reply Rachele February 2, 2016 at 5:12 pm

    du lager så mye som ser så godt ut 🙂

    • Reply bollefrua February 2, 2016 at 8:37 pm

      Tusen takk, det var fint sagt! 🙂

  • Reply Cecilie February 4, 2016 at 8:24 am

    Dette brytebrødet lagde jeg i går,og som du skrev…superluftig!!!
    Jeg er vanligvis skeptisk til gjærbakst,føler at jeg ikke får det til,men dette gikk som en drøm. Og aldeles nydelig…!!
    Takk for fantastisk oppskrift og blogg,dine oppskrifter skal det prøves mere av:):)
    Mvh
    Cecilie

    • Reply bollefrua February 5, 2016 at 6:59 pm

      Så utrolig stas, Cecilie! Tusen takk! God helg. 🙂

  • Reply solveig February 7, 2016 at 10:17 pm

    Tusen takk 🙂 dette var kjempegodt, denne oppskriften skal jeg bruke flere ganger

    • Reply bollefrua February 8, 2016 at 7:05 pm

      Så bra! Det ble jeg glad for å høre! 🙂

  • Reply Anne Marie February 9, 2016 at 6:39 pm

    Dette så godt ut! Planlegger konfirmasjon…tror du dette brødet er like godt om det fryses ned og tines igjen til konfirmasjonen? Og bør det i så fall lunkes, eller er det godt kaldt også?

    • Reply bollefrua February 9, 2016 at 6:54 pm

      Jeg tror det er godt selv om det ikke varmes opp igjen etter en tur i fryseren. Selv om litt lunk er ekstra luksus. 😉

  • Reply Anne Marie February 9, 2016 at 7:24 pm

    Tusen takk for raskt svar, da kommer de på buffeen i mai ?

  • Reply Christel September 5, 2016 at 10:47 am

    Jeg lurer på å lage brødet enten dagen før det skal serveres eller lage deigen klar på kvelden å la den heve over natten (eltefritt). Hvilken metode tror du vil virke best? Vil det være mulig å lage denne eltefri?

    • Reply bollefrua September 11, 2016 at 9:06 am

      Jeg vil ikke anbefale å gjøre denne eltefri, men du kan elte deigen og så oppbevare den i kjøleskap over natten. 🙂

  • Reply Christel November 17, 2016 at 8:31 am

    Laget brødet i går og må bare ta av meg hatten. Luftigere brød har jeg aldri laget, det hevet godt over forma og var så utrolig saftig! Kjempegod kombinasjon med osten og saltet på toppen. Mmm!! Neste gang prøver jeg med rød pesto 🙂

  • Leave a Reply