Sukkerfrie lussekatter

image_pdfimage_print

 

Desember. Den mørkeste måneden. Samtidig også en tid full av lys! I vinduene blinker stjerner og forlatte grener fylles av lenker med lys. 

Og hvert år går det lysende Lucia-tog gjennom hele landet og mange baker lussekatter, tradisjonen tro. Jeg elsker (som kjent) gjærbakst, men synes lite er tristere enn tørre lussekatter (da snakker vi bortkastede kalorier;).

Her får du derimot oppskriften på en saftig og sukkerfri variant, bakt med Natreen og kesam. Litt sunnere og veldig gode!

 

Du trenger:

(15 stk)

75 gram meierismør

2,5 dl melk

125 gram kesam

1 dl Natreen strø

0,5 ts salt

8 dl siktet hvetemel

0,5 pose tørrgjær eller 25 gram fersk gjær

en god klype safran, støtt i en morter

30 rosiner, til pynt

1 sammenpisket egg, til pensling

Slik gjør du:

Smelt smøret i en gryte og hell melken over i det smeltede smøret. Ha i støtt safran også. 

Ha mel, gjær, Natreen strø, kesam og salt i en eltebolle. Hell over melkeblandingen og elt alt sammen i ca 10 minutter til du har en blank og smidig deig. La heve i bollen under plast i 60 minutter eller til dobbel størrelse. Ha deigen over på benken og kna den lett sammen. Del opp i 15 like store emner. Trill emner til pølser som du snurrer sammen til en S eller som et 3-tall. Ha over på et stekebrett med bakepapir. Press rosiner ned i «snurrene» på lussekattene. La etterheve under plast i 30-40 minutter. Sett ovnen på 225 grader, vanlig over- og undervarme. Når lussekattene er ferdig hevet, så pensler du dem med sammenvispet egg og steker dem midt i ovnen i 10-11 minutter til de er gylne og har en hul lyd når du banker på dem. 

Avkjøl på rist. 

Kos deg. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

KATEGORIER: Boller , Gjærbakst , Jul

TAGGED AS:

2 Comments

  • Reply Karina December 13, 2018 at 5:05 pm

    Takk for fantastisk god oppskrift! (Jeg la til litt mer smør, og brukte ekte vanilje i stedet for safran) Jeg har nok aldri før hatt så lett og saftig gjærbakst. Denne oppskriften skal printes ut og henges opp!

    • Reply bollefrua October 5, 2019 at 8:50 am

      Beklager sent svar! <3 Så koselig å høre. 🙂

    Leave a Reply