Utradisjonell elggryte med rødbeter og portvin – vanvittig godt!

image_pdfimage_print

Dette er en vanvittig god rett som jeg har laget ved flere anledninger og som jeg anbefaler alle å prøve. På nyttårsaften hadde vi to forretter og enda forsvant hele denne elggryten som vi spiste til hovedrett. Opprinnelig skal den serveres med røstipoteter, men denne gangen ble det potetstappe og det var helt nydelig.

 

IMG_3537

 

Utradisjonell elggryte:

( ca 6 porsjoner)

1 kg elgkjøtt

10 – 12 sjarlottløk

6 fedd hvitløk

3 rødbeter

1 laubærblad

5 dl kjøttkraft

2 dl portvin

0,5 dl konjakk

100 gram smør

3 gulrøtter

Til servering:

Finhakket timian, creme fraiche

 

Skrell rødbeter og gulrøtter og del de i ca like store biter, kok de møre. Del kjøttet i biter og brun det i en jerngryte, sett til side. Skrell løk og hvitløk og ha de i en langpanne med litt olje. Bak de i ovnen i ca 20 minutter på 200 grader. Ha kokende kraft, portvin og konjakk over kjøttet i gryten. Ha i laubærblad  og kok opp. La trekke i 15 minutter. Ta ut kjøttet og kok kraften ned til halvparten. Pisk inn smør i terninger. Ha i kjøtt, løk, hvitløk, grønnsaker og smak til med salt og pepper. Hold varm mens du lager rotmos.

 

Potet og sellerirotstappe:

ca 10 poteter, skrelt og i biter

1 sellerirot, skrelt og i biter

100 gram smør

melk eller fløte

salt, pepper og sitronsaft

Kok poteter og sellerirot møre og hell av vannet. Bruk en elektrisk kremvisper (om du har) og kjør den rundt i potet og selleri. Spe med litt fløte eller melk, ha i smør og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Denne mosen blir litt grov, men jeg foretrekker den sånn. Server med elggryten.

 

IMG_3560

IMG_3569

 

Oppskriften er fra Gørill Wiker – min kokebokfavoritt!

(Visited 945 times, 1 visits today)

8 Comments

 • Reply matenvispiser January 8, 2013 at 7:17 pm

  Dette ser veldig godt ut! Skal prøves 🙂

  • Reply bollefrua January 8, 2013 at 8:00 pm

   Så hyggelig! 🙂 Tror ikke dere vil angre 😉 Ha en fin uke!

 • Reply Vin, mat, Alsace March 14, 2013 at 5:00 pm

  Det här ser spännande ut. Vi har tillgång till älgkött, så jag måste testa det här någon gång. Men färgar inte rödbetorna av sig, så allt blir rött? Ett annat alternativ vore ju att laga grytan men ha smörstekta/ugnsbakade rödbetor vid sidan om…
  Trevlig blogg du!
  /Roland

  • Reply bollefrua March 15, 2013 at 5:39 am

   Tusen takk, Roland! Rødbeter ved siden av funker sikkert like bra ellers er det jo bare å koke rødbeter separat og tilsette de i siste liten. Ha en super fredag! 🙂

 • Reply 10 finalister er kåret i gryterettutfordringen March 18, 2013 at 3:11 pm

  […] å klikke her. Vinneren kåres i morgen! Kyllinggryte med chorizo og oliven fra elinlarsen.net Utradisjonell elggryte med rødbeter og portvin fra Bollefrua Vegansk tikka massala fra Vegetarbloggen Dampende het lammegryte med smak av India […]

 • Reply Ukemeny! | Bollefrua June 3, 2013 at 8:05 am

  […] Søndag: Klin til med elggryte! […]

 • Reply Nina February 9, 2015 at 3:38 pm

  Hva slags elgkjøtt bruker du?

  • Reply bollefrua February 9, 2015 at 4:26 pm

   Jeg mener at jeg brukte stek som jeg skar i mindre biter. 🙂

  Leave a Reply