Foccaciabrød med hele oliven og havsalt

image_pdfimage_print

Jeg er glad i å bake, selvfølgelig er jeg det. Men jeg må innrømme at jeg har et gullebarn. Du trenger jo ikke akkurat nevne det for noen av de andre brødene, gjærbakst er så himla sensetiv, men foccaciabrødet er yndlingen min. Det krever lite tilsyn, er selvstendig og gir mye tilbake.

 

IMG_4450

 

Foccacia 4 ever:

4 dl vann, (37grader) evt kaldt vann hvis brødet kan stå å heve en stund

en halv eller hel pakke gjær avhengig av hvor god tid du har (både tørr og fersk gjær funker)

2 ss olivenolje

1 ts salt

1 ts sukker

8 dl hvetemel

hele kalamataoliven uten stein

havsalt

ca 0,5 dl olivenolje til å ha på deigen, samt litt ektra til å smøre langpannen med

 

Bland ut gjæren i vann og salt + sukker, jeg bruker aldri kjøkkenmaskin til foccacia. Da jeg bakte dette brødet hadde jeg litt tight schedule fordi jeg hadde invitert til barseltreff kl 12, men måtte lever i bhg, samt gjøre noen ærend, først. Dermed satt jeg deigen med kaldt vann før jeg dro i barnehagen om morgenen (ca kl 08.00) og da var det ferdig forhevet til ca kl.11. Men lunkent vann gir kortere hevingstid. Ha i mel og olje og rør sammen, unødvendig å elte. La deigen (som for øvrig skal være litt klissete) heve under plast. Hevetid avhenger, som sagt, av mengde gjær og temperatur på vannet. Men deigen må heve minimum 30 minutter. Smør en langpanne med olje, vær raus. Tipp deigen over i langpannen og klapp den utover, den vil ikke fylle hele fomen. Hev i minimum 30 minutter under plast. Sett ovnen på 230 grader. Fordel olje utover deigen og lag små groper med fingrene dine så oljen trenger inn i brødet. Dytt hele oliven ned i deigen, så mange som du måtte ønske. Tror jeg brukte 15-20 stk. Strø over havsalt. Stek midt i ovnen i ca 20 minutter. Når brødet er ferdig skal det ha en gyldenbrun skorpe og avgi en hul lyd når du banker på det. Avkjøl på rist.

 

IMG_4427

 

IMG_4431

 

 

IMG_4452

(Visited 779 times, 1 visits today)

3 Comments

 • Reply Barseltreff hos Bollefrua | Bollefrua February 26, 2013 at 1:20 pm

  […] nybakt foccaciabrød […]

 • Reply Iselin Mari May 20, 2014 at 8:00 pm

  Mhm for en god oppskrift! 🙂

  • Reply bollefrua May 21, 2014 at 9:35 pm

   Glad du ble fornøyd, Iselin Mari! 🙂

  Leave a Reply