Her kommer en oppskrift på et luksusbrød som er perfekt til en picnic eller bare en hyggelig helgelunsj. Brødet kan i prinsippet fylles med hva som helst, men jeg hadde fått noen deilige spekeskiver fra Gilde på forrige ukes matbloggtreff og hadde lyst til å bruke den.
Lunsjbrød:
(et stort brød)
15 gram fersk gjær
3 dl lunkent vann
1 ss flytende honning
2 ss olivenolje
1 ts salt
ca 7 – 8 dl hvetemel
ca 1/3 dels glass soltørket tomat
litt olje fra glasset med tomat
1-2 fedd hvitløk
1 pakke Gilde Spekeskiver eller annen god spekeskinke
1 brie, jeg brukte økologisk Dovreost
ca en halv pose ruccolasalat
egg til pensling (kan sløyfes)
evt valmuefrø
Begynn med å smuldre gjær i en bakebolle (jeg bruker kjøkkenmaskin) og rør den ut i vannet. Tilsett honning, salt og olje og rør rundt. Så tilsetter du mel mens eltekloa går rundt til deigen slipper bollen eller ikke er for klissete. Det er aldri bra med for mye mel, men du skal kunne kjevle den, så den må kunne samarbeide. Hev deigen i 40 – 50 minutter under plast, ha deigen på kjøkkenbenken (bruk evt litt mel) og kjelve så ut til et rektangel. Kjør soltørket tomat, hvitløk og olje fra tomaten til en glatt pesto med en stavmikser. Smør denne utover deigen. Legg på skinke, brie og til slutt ruccola.
Rull deigen på langs til en pølse. Form til en runding og legg med skøten ned på et bakepapirkledd stekebrett.
La etterheve under plast i ca 30 minutter. Sett ovnen på 250 grader. Pensle brødet med sammenpisket egg og ha over valmuefrø. Sett brødet inn midt i ovnen og senk til 200 grader. Brødet er ferdig etter ca 30 minutter.
Avkjøl på rist, skjær opp og SPIS.
31 Comments
Dette ser både utrolig imponerende og godt ut! Vanskelig å få den til å se se flott ut?
Takk, min venn! Dette skal jeg lage flere ganger:) Ikke vanskelig om du følger Bollefruas oppskrift;)
Hei! Tenkte å fryse ned så jeg bare kan ta opp på morgenen. Er det mulig?
Hei Elisabeth!:) Brødet kan fint fryses, men kanskje du bør droppe ruccola? Det kan du jo ha ved siden av. 🙂
Dette så nydelig ut, men skal det bare 15 g gjær til altså?
Hei Kristin! Ja, det er nok. 🙂 Ha en fin kveld.
Hei! Jeg hvordan disse er å fryse og tine opp igjen? Kanskje bedre om man sløyfer ruccolaen, eller? 🙂
Bare å fryse, Stine!:) Men kanskje best uten ruccola, ja. 🙂
Den blei fantastisk god! Tusen takk for at du dele dine gode oppskrifte! Nå står foccacciaen også ferdig, men har ikke rukket å smakt på den.
Tusen takk, Bente! Det var hyggelig. 🙂 Hvordan gikk det med foccaciabrødet?
Det ble stor suksess!
Jippi!:)
Hei! Er set like godt med pesto på?
Pesto vil absolutt smake nydelig. 🙂
er det mulig å sløyfe tomatene og honningen, eller vil du anbefale å ha det med?
Hei Kine! Honningen kan du fint sløyfe og tomater kan feks byttes ut med feks frisk basilikum så du får en grønn pesto. Lykke til! 🙂
Nå venter jeg spent på at lunsjbrødet skal bli ferdig. Tenkte alle seks ungene skulle få det til lunsj i morgen på skola og i barnehagen. Det lukter ihvertfall veldig godt så det spørs om det blir noe igjen til dem.
Nå er jeg spent! Hvordan gikk det?:)
Det gikk veldig bra. Har prøvd med og uten rull, da de ikke syns det var så veldig godt. Har prøvd med vanlig hvitost også. Definitivt best med brie. Takk for at du deler oppskriftene dine. 🙂
Ruccola mente jeg
Hei Magdelena. Tusen takk, så hyggelig å høre fra deg! 🙂
Laget dette i går, og hadde med som lunsjmat på hytta til venninnen min ☺️ Det smakte herlig, og blir garantert laget igjen ?
Så bra, Ingrid! 🙂 Hyggelig å høre.
Hei, dette så utrolig godt ut! Kan man bytte osten med en annen ost? Evt hvilken? Har lyst å ta med til de på jobben er det nok til 8 pers?
Hei! Bruk den osten du liker, det blir nok godt uansett. Det blir ca to stykker per person om dere er åtte.
Denne lagde jeg idag og den ble kjempegod! Takk for flott oppskrift:). Hadde ost og skinke på 1/3 av leiva, har unger som elsker ost og skinkehorn, og som rynker på nesen av tomater dessverre. Hva ikke de går glipp av…
Ja, ikke sant? Jeg ELSKER tomater og jeg elsker dette brødet. 🙂 Ha en fin kveld!
Har du noen anbefalinger ifm. opptining eller -varming?
Hei! Jeg pleier å la gjærbakst tine i romtemperatur også luner jeg det i ovnen på 175 grader varmluft. 🙂
Hva bruker du som tilbehør? Ble kjemegod smak på brødet, men ble litt mye brød og savnet et tilbehør som som passer til.
Hei! Hva med å servere litt god pesto eller aioli ved siden av? Glad brødet smakte. 🙂