Syrlig eplekake med karamelliserte hasselnøtter

image_pdfimage_print

IMG_6321

 

I dag våknet jeg og bestemte meg for å ha en fabelaktig søndag. Søndagsangsten var simpelthen ikke velkommen! Jeg sa til meg selv: Ta deg sammen, Bollefrue. Ingen sutring over at helgen og sommerenferien snart er over, ikke noe smelling med dørene når du rydder ut av hytta og strengt forbudt å utsette utpakkingen til i morgen! Og folkens, dette går (foreløbig) bra. Jammen er det vanskelig (og ganske fint) å innse hvor mye min egen innstilling påvirker mitt (og andres) liv. Be the change you want to see in the world!

Ok, nok selvransakelse. Over til dagens oppskrift. Denne eplekaken er litt annerledes og usedvanlig god. Ikke så søt, veldig saftig og med karamelliserte nøtter og epler på toppen. Herr Bolle sa faktisk at det var den beste kaken han hadde smakt. Kanskje han også hadde våknet og bestemt seg for at alt skulle være fabelaktig i dag? 😉

 

IMG_6326

 

Eplekake i brødform:

2 egg

2,5 dl kulturmelk/kefir (jeg hadde ikke kulturmelk, så jeg brukte 2dl rømme og til sammen 3 dl melk, hvis du velger denne løsningen dropper du altså melken nedenfor)

2,5 dl melk

50 gram smeltet meierismør

200 gram hvetemel

frøene av 0,5 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker

1 dl sukker

1,5 ts bakepulver

3 epler, jeg brukte Pink Lady (skrelt og hvert eple delt i 8 biter)

1 dl sukker til karamellisering

50 gram hasselnøtter, veldig grovt hakket

1-2 ts kanel

Begynn med å ha epler, hasselnøtter, kanel og en dl sukker i en stekepanne. La syde til sukkeret har smeltet og epler og nøtter er karamellisert. Sett til side.

 

epleduo

 

Sett ovnen på 180 grader. Ha egg, melk/rømme og smør i en bolle og rør til det skummer. Ha i mel, vanilje, sukker og bakepulver. Visp sammen og la røren stå og tykne i ti minutter. Ha bakepapir i en stor brødform og fordel epler og nøtter på toppen. Stek midt i ovnen i 40-50 minutter. Kaken er ferdig når det ikke fester seg røre til en stekepinne. Avkjøl på rist før du tar kaken opp av formen. Server med pisket krem eller en klatt creme fraiche/ rømme og strø evt litt ekstra sukker og kanel over.

 

Epleduo2

 

IMG_6327

(Visited 1,634 times, 1 visits today)

KATEGORIER: Barseltreff , Formkake , Frukt , Kake

TAGGED AS:

11 Comments

 • Reply Cecilie haugan August 17, 2013 at 6:16 pm

  Hei. Fin blogg du har. Har prøvd flere av oppsskriftene dine, med stort hell. Men prøvde meg på eplekaka i går, og etter 2 timer i ovnen var den fortsatt ikke stekt. Lurer på at jeg har misforstått litt. Hadde både h-melk og kulturmelk, kanskje jeg skulle bare ha en av delene? Det luktet himmelsk når den stod i ovnen, så jeg tror jeg skal gi den en sjanse til. Cecilie

  • Reply bollefrua August 17, 2013 at 8:03 pm

   Hei! Hm, jeg brukte en blanding av rømme og melk, men i originaloppskriften står det kulturmelk. Ikke prøvd å blande melk og kulturmelk. Men kaken har ikke vanlig eplekakekonsistens, den skal være litt puddingaktig bla fordi det er så lite mel. Var din litt sånn? Håper du har bedre lykke neste gang og tusen takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂

  • Reply bollefrua August 17, 2013 at 8:21 pm

   Altså en fast pudding. 😉

  • Reply Trine October 16, 2015 at 5:49 am

   Dene oppskriften ligner veldig på det vi bruker å kalle ovnspannekake. Dvs at deigen fungerer som en røre (vaffelrøre) og ikke som en deig. Da blir konsistensen også som en svært tykk pannekake/vaffel og får aldri samme luftigekonsistens som en vanlig kake.
   Dvs at den vil alltid bli litt “rå” samme hvordan du steker den, eller hvor mye mel eller væske du har i.
   – Men det er dette som er sjarmen med ovnspannekake med epler!
   Vi spiser den varm med is til. Kjempegodt!

   (Ellers går det an å få annen konsistens på surmelkskaker om man byttet ut alt, eller noe av, bakepulveret med natron).

   Lykke til med flere ovnspannekaker.

   • Reply bollefrua October 18, 2015 at 11:17 am

    Så hyggelig å høre fra deg! Og takk for tips. 🙂

 • Reply Cecilie haugan August 18, 2013 at 5:32 pm

  Hei igjen. Flau:)
  Den var som en fast pudding. Flaks for småfuglene at jeg såg
  Bildet av kaken din først nå:) Min såg nemlig også slik ut..
  Gjør et nytt forsøk nestehelg, men da skal vi spise den selv..

 • Reply jim August 31, 2014 at 11:32 am

  O´lykke Fantastisk deilig! Plukka eplene rett fra treet og la rett i røra. Luksussøndag. Tusen takk! Denne blir det fler av

  • Reply bollefrua August 31, 2014 at 7:45 pm

   Herlig, for en luksus! Glad du likte oppskriften. Fortsatt god søndag, Jim.

 • Reply Linda Olsen Løland July 23, 2015 at 11:41 pm

  heisann! Tenkte å lage denne kaken til min kjære på søndag når han har bursdag 🙂 kan den lages i en rund kakeform? Kva er evt målene på brødformen du har benyttet? jeg har bare små former… har du benyttet andre meireiprodukt enn kulturmelk eller rømme? kesam eller creme fraish f.eks.? og er det vanlig eller lettrømme du har benyttet? Linda

  • Reply bollefrua July 25, 2015 at 8:29 pm

   Hei! Beklager sent svar! Har bare laget med lettrømme og melk. 🙂 Brødformen rommer ca 1,5 liter, så ganske standard. Lykke til!

  Leave a Reply