Enkelt grovbrød!

image_pdfimage_print

IMG_7146

 

Det er fredag, det er oktober og det er høst. Jeg har ikke så mye å si, men jeg har bakt et brød. Et sabla godt brød. Et brød som har alt.

1. Det ser bra ut. Skikkelig proft, faktisk.
2. Det smaker nydelig.
3. Det holder seg godt.
4. Det faller ikke fra hverandre, selv etter et opphold i fryseren.
5. Det er sunt.

Selv når jeg ikke opp til noen av disse standardene, kanskje med unntak av nr.4. ( Selv om jeg var nære på etter en halvtime på skøytebanen i vinter).

IMG_7149

Enkelt grovbrød:

(Gir ett gigastort brød)
2 dl sammalt rug, grov
1 dl hele linfrø
1 dl havrekli
1-2 dl solsikkekjerner
2 toppede ts salt
5 dl kokende vann
_______________________

25 gram fersk gjær eller en halv pakke tørrgjær
2 dl lunkent vann
10 dl siktet spelt eller hvetemel, samt 2 dl til utbaking
1 egg til pensling
sesamfrø til å strø over brødet

grovbrød

 

Mål opp alt over streken og ha i en bolle med det kokende vannet. La stå i en time. Rør deretter gjæren ut i lunkent vann i en kjøkkenmaskin. Ha frø og melblandingen i maskinen og tilsett den første mengden hvetemel. Elt deigen i ca 5-7 minutter og la heve under plast en time. Dryss 2 dl hvetemel på benken og tipp deigen oppå. Kna alt melet inn i deigen med lette tak. Form så til en tykk, avlangpølse som du legger på skrå på et bakepapirkledd stekebrett. La etterheve under plast i 30 min mens du forhever ovnen til 250 grader. Når halvtimen har gått, pensler du brødet med det sammenvispede egget og strør over sesamfrø. Stek brødet midt i ovnen i 15 minutter, før du senker varmen til 150 grader og lar brødet stå 25-30 minutter til. Avkjøl på rist. Dette brødet kan du skjære i skiver og fryse ned. Smør de frosne om morgenen, så er de ferske og fine til lunsjtid. Brødet holder seg dessuten saftig lenger pga skoldingen. Denne oppskriften fant jeg i en av mine favorittkokebøker, Kjærlighet, oliven og timian.

 

IMG_7143

 

 

 

(Visited 3,624 times, 1 visits today)

11 Comments

 • Reply Elin Vaage Slenes October 18, 2013 at 11:48 pm

  Herlig! Anderledes enn den måten jeg normalt baker brød og det er skal bli spennende å prøve 🙂

  • Reply bollefrua October 19, 2013 at 8:07 pm

   Hei Elin! Jeg tror du blir fornøyd. Fortell meg hvordan det går. God lørdagskveld til deg! 🙂

 • Reply Vegard October 26, 2013 at 2:06 pm

  Dette skal jeg prøve en dag. Takk for tipset!

  • Reply bollefrua October 26, 2013 at 9:07 pm

   Så hyggelig. Gjør det, Vegard! Det er min nye favoritt. 🙂

 • Reply Håkon Haugholt-Dale January 7, 2014 at 1:06 pm

  Fantastisk. Denne blir en gjenganger og kanskje bra inspirasjon til min egen oppskrift….

  • Reply bollefrua January 7, 2014 at 9:50 pm

   Hei Håkon! Glad du likte brødet, jeg digger det. Har du en bra oppskrift, så del gjerne. 🙂

 • Reply Tv-kjøkken « Samavos mammaperm-prosjekt February 17, 2014 at 3:55 pm

  […] i går. Grovt brød. Jeg har syntes at grovbrød ofte blir litt kompakte når jeg lager det, men denne oppskriften sier at man skal la deler av deigen (grovmelet og solsikkene blant annet) ligge i bløtt minst en […]

 • Reply superbakerlund September 4, 2014 at 11:58 pm

  Dette brødet likte jeg! Mitt ble nok en litt flatere variant enn ditt, men det var kjempegodt! Artige lange, tynne skiver, og god smak med alle frøene både i og oppå brødet. Tror dette blir en ny favoritt:) Det er kanskje et poeng at det skal stekes uten form, men kanskje prøver jeg det i form også.

  • Reply bollefrua September 5, 2014 at 6:59 pm

   Enig! Jeg elsker dette brødet. 🙂 Eltet du inn alt melet?

   • Reply superbakerlund September 9, 2014 at 11:19 pm

    Ja, det mener jeg. Kan jo ha vært litt unøyaktig. Men burde jeg kanskje uansett sørge for litt fastere deig? Jeg har tenkt at jo mindre mel, jo saftigere brød. Men det er kanskje ikke tilfelle?

 • Leave a Reply