Enkelt hjemmebakt brød for nybegynnere

image_pdfimage_print
  • IMG_8209

For mange måneder siden bestemte jeg meg for å slutte å kjøpe brød. Først trodde jeg det kom til å bli et problem, en utfordring og kanskje til og med et umulig prosjekt. Jeg tok feil. (Jeg tar ofte feil). Å være selvforsynt med brød er mye enklere og mye mer tilfredsstillende enn det er pes. Virkelig. Det krever ikke så mye planlegging, bare sørg for å alltid ha mel, gjær og vann. Eller, rent vann er det jo bare resten av verden som mangler.

La oss ta et lite øyeblikk for å være takknemlig for rent vann. (…)
Jeg baker en gang i uken og det er nok for vårt forbruk. Men når du først kommer inn i bakemodus er det null stress å bake oftere. En brøddeig er som et lettstelt kjæledyr. Den lever sitt eget liv, klarer seg selv, men gir på en måte litt trøst og selskap. Og ikke minst terapi. Dessuten er det lite som slår lukten av nybakt brød eller lyden brødkniven lager når den skjærer gjennom sprø skorpe! Er dette noe for deg? Vedlagt finner du en idiotsikker oppskrift på et nydelig hverdagsbrød som alle kan få til. Altså, jeg mener jo ikke at du er en idiot. OK, kanskje litt idiot hvis du ikke baker dette brødet. 😉

Nybegynnerbrød:

Utstyr:

En eltemaskin eller et par hender og en bolle, digital vekt, litermål og to brødformer på 1,5 liter (har du 2 liters former så bruker du det).

Ingredienser:
( 2 brød)

700 gram siktet hvetemel eller speltmel
100 gram sammalt grov hvete eller spelt
100 gram sammalt grov rug
0,5 pakke tørrgjær
50 gram havregryn
50 gram sesamfrø
50 gram linfrø
7 dl godt lunkent vann
10 gram salt

Smeltet meierismør til å smøre formene

IMG_8192

Smør formene med meierismør. Bland alt det tørre.

IMG_8193

Tilsett vann og elt i 10 minutter.

IMG_8198

Sett til heving under plast i 30-40 minutter.

IMG_8200

Ha deigen over på benken og elt den med hendene.

IMG_8202

Del i to like deler og form to brød som du legger i formene.

IMG_8203

Sett til heving under plast i 30 minutter.

IMG_8206

IMG_8207

Forvarm ovnen til 250 grader mens deigen hever andre gang. Sett en liten ovnsfast bolle med vann i ovnen. Etter ca 30 minutter heving setter du brødene inn, midt i ovnen på en rist, lukk ovnsdøren og skru varmen umiddelbart ned til 210 grader. Stek brødene i 40 minutter. Avkjøl brødene på rist.

La oss ta et lite øyeblikk for å være takknemlig for hjemmebakt brød. (…)

IMG_8211

Jeg skjærer ofte brød i skiver før jeg fryser de ned, så er det bare å ta ut så mange du trenger.

IMG_8276

Oppskriften er fra Bodil Nordjore.

(Visited 274,414 times, 184 visits today)

282 Comments

  • Reply Ragnhild February 3, 2014 at 5:01 pm

    Jeg skjønner ikke strekningen helt… Skal de steke først på 250 grader i 30 min?

    • Reply bollefrua February 3, 2014 at 5:38 pm

      Nei, etter 30 min heving setter du de inn og skrur ned tempen. Har endret det så det blir tydeligere. 🙂

      • Reply Anna February 22, 2015 at 10:04 am

        Kjempegodt brød! Men, jeg tenkte å bake det på nytt nå og lage rundstykker av deigen, og lurer da på om du vet sånn ca hvor lenge de skal steke i ovnen?

        • Reply bollefrua February 22, 2015 at 12:05 pm

          Hei Anna! Ti til tolv minutter. 🙂 Lykke til!

      • Reply Trine March 14, 2017 at 4:17 pm

        Hei. Skal bollen med vann stå inni mens brødet steiker?
        Og er dette for å få fuktighet i brødene?

        • Reply bollefrua March 22, 2017 at 7:15 pm

          Ja, det skal den. Vannet gjør skorpene ekstra sprø. 😉

    • Reply Roald Kvarving October 10, 2017 at 12:45 pm

      Hvorfor faller brødene sammen når jeg setter de i ovnen. Brødene er store å fine når jeg setter de i varm ovn. Når de er ferdig stekt er de like flate som da jeg satte de inn.

      • Reply bollefrua October 15, 2017 at 8:03 pm

        Brødene skal ikke bli noe særlig større i ovnen. Litt usikker på hva du mener?

        • Reply Roald Kvarving October 23, 2017 at 3:00 pm

          De blir mindre når jeg setter de i ovnen. Blir like flate som før heving

          • Ingrid Bjørkum December 12, 2017 at 10:33 am

            Det kan komme av overheving i forkant, ev for mye gjær. Bruk temperatsur og steketid som gjelder for din ovn.

      • Reply frank ivar lindboe January 9, 2018 at 2:26 pm

        det samme problemet har jeg di er høye i forma men da jeg jeg skal steke dem synker dem sammen

    • Reply Mette Dahle December 13, 2017 at 11:36 am

      Det her ble umiddelbart en favoritt !!Også sprø skorpe a gett !!

      • Reply bollefrua December 16, 2017 at 6:14 pm

        Så utrolig gøy å høre! 🙂 Takk for hyggelig tilbakemelding.

  • Reply Cecilie Linn Eide February 10, 2014 at 1:02 pm

    Hvor mye gjær? Eller ingen gjær?

    • Reply bollefrua February 10, 2014 at 1:37 pm

      Hei! Du skal bruke en halv pakke tørrgjær. 🙂 Astrid

  • Reply Ragnhild February 16, 2014 at 9:17 pm

    Brødet ble veldig godt forresten! Tror det blir en gjenganger 🙂

    • Reply bollefrua February 16, 2014 at 10:03 pm

      Så bra! Tror du også må slutte å kjøpe brød. 😉

  • Reply Birgitte March 12, 2014 at 11:55 am

    Hei, Bollefrua! Digger navnet ditt forresten. Tenkte å begynne å bake brød i stedet for å kjøpe, da det er både billigere OG smaker mye bedre! Da fant jeg siden din – hurra! Etter en kjapp tur i butikken, setter jeg i gang med én gang. Gleder meg til å smake! 🙂

    • Reply bollefrua March 13, 2014 at 10:36 pm

      Hei! Så hyggelig å høre fra deg! Hvordan gikk brødbakingen? 🙂

      • Reply Birgitte May 22, 2014 at 12:05 pm

        Det ble kjempegodt! Og resulterte i at jeg sluttet å kjøpe brød PÅ DAGEN 😉 Og brød er heller ikke kjedelig lenger – det er superdigg!
        For noen dager siden ble jeg syk og orket ikke bake da vi manglet brød, så kjæresten kjøpte et i stedet. En skive med det brødet var skikkelig nedtur…
        Hurra for at jeg er frisk! Nå blir det bollefrue-brød igjen! 🙂

        • Reply bollefrua May 22, 2014 at 10:01 pm

          Så bra at bake-Birgitte is back! 🙂 Nå må du teste ut kneippbrødet mitt. Klem! 🙂

  • Reply Monica S. March 25, 2014 at 3:12 pm

    Hei! Er det viktig med den bolla med vann i ovnen? Tenkte å prøve denne oppskriften! 🙂

    • Reply bollefrua March 25, 2014 at 4:52 pm

      Hei! Det er ikke superviktig, funker også bra uten. 🙂

  • Reply annegretekaspersen March 30, 2014 at 11:52 am

    Hei, dette må prøves. Har du forresten prøvd brødet til Skappel-jenta? Hvis ikke anbefales det på det sterkeste. En ny erfaring selv for en tålig erfaren brødbaker. http://mariaskappel.no/2012/08/10/verdens-enkleste-og-deiligste-brod/

    • Reply bollefrua March 30, 2014 at 12:41 pm

      Hei! Tusen takk for tips! Bakte det faktisk for første gang forrige uke! Enig at det er supergodt. Oppskrift kommer snart.. God søndag til deg!

  • Reply Bente April 10, 2014 at 10:02 pm

    Du har så gode oppskrifter! Måtte prøve denne på tross av at jeg er ‘dreven’ i husmorfaget :). Jeg blir fort lei av å spise de samme brødene gang på gang, så da bakte jeg disse i dag. Suksess! Tusen takk for en super blogg!

    • Reply bollefrua April 11, 2014 at 8:45 pm

      Tusen takk, Bente! Det setter jeg pris på å høre. God påske! 🙂

  • Reply Roar April 17, 2014 at 7:59 pm

    aldri fått til brød, men nå prøver jeg denne. Håper denne kan knekke min brødbakstkode…

    • Reply bollefrua April 17, 2014 at 8:23 pm

      Oi, nå er jeg spent på hvordan det går!:)

  • Reply Merete May 15, 2014 at 8:57 am

    Gjør det noe om brødet blir stående og heve lenger enn 30 min? Hva er i så fall makstid det bør/kan stå?

    • Reply bollefrua May 15, 2014 at 1:20 pm

      Hei! Jeg vil si maks 45 minutter. Lykke til! 🙂

  • Reply Monica May 20, 2014 at 12:00 pm

    Hei! Jeg og samboeren min bakte dette brødet i går kveld, første gang vi har bakt brød, og resultatet ble fantastisk bra! Takk for super oppskrift, nå skal vi fortsette å bake og slutte å kjøpe butikkbrød en gang for alle! 😉 Ha en fin dag!

    • Reply bollefrua May 21, 2014 at 9:34 pm

      Hei Monica! Så flinke dere er! Stor stas med hjemmebakt brød, mye kulere. 😉 Ha en fin maikveld!

  • Reply charlotte June 18, 2014 at 8:00 pm

    Hei.. så dette brøde kan ikke stå te heving i bolle utover natta?

    • Reply bollefrua June 22, 2014 at 8:40 am

      Hei! Beklager at jeg ikke har svart deg tidligere. Jeg kan ikke se noen grunn til at disse ikke skal heve over natten, men da må du bruke kald væske og lite gjær. 🙂

  • Reply Tanita-Lovise July 19, 2014 at 10:40 am

    I dag er det andre gangen jeg baker dette brødet på kort tid 🙂 Kjempegodt og enkelt brød! Tusen takk for oppskrift!

    Hilsen en student som skjærer opp brødene og legger 4 stk i hver sin pose og fryser ned! Genialt :))

    • Reply bollefrua July 20, 2014 at 10:09 pm

      Så lurt å fryse ned i porsjoner! 🙂 Glad du finner noe du liker på bloggen. God sommer!

  • Reply Daniel August 5, 2014 at 11:33 pm

    Hei. Skjønte ikke helt det med bolla :/ Skal den settes inn i ovnen på 250 grader å taes ut når du setter i brødet? Eller skal den settes inn samtidig som brødet når du senker tampen til 210 grader?

    • Reply bollefrua August 5, 2014 at 11:46 pm

      Hei Daniel! Sett den ildfaste bollen/skålen med vann inn når du setter på ovnen og la den stå der til brødet er ferdig stekt. Lykke til!:)

  • Reply Knut August 31, 2014 at 11:50 pm

    Krise i heimen! Far har glemt å kjøpe inn brød. Hjelp! Å bake selv virket som en god ide, men seint å begynne Kl 22 30 om kvelden, nå venter jeg på siste sekvens med heving, så er det smack inn i ovnen. Håper på suksess, så fruen blir fornøyd og barna har noe å lage niste av ?Takk for oppskrift!

    • Reply bollefrua September 1, 2014 at 8:05 am

      Knut! Gikk det bra? 🙂

  • Reply Brødlogg (ja, logg) | superbakerlund September 4, 2014 at 12:28 am

    […] Hjemmebakt brød for nybegynnere (Ny favoritt hos ett barn (stadig samme barn som liker brødene mine, de to andre er gitt opp)! Det var enkelt å lage, og hadde god smakt og var grovt nok.) http://bollefrua.wordpress.com/2014/02/01/enkelt-hjemmebakt-brod-for-nybegynnere/ […]

  • Reply line September 4, 2014 at 4:31 pm

    Hei
    Nettopp laget brødet etter din oppskrift. Å jeg fikk det til! Første gangen jeg har klart det. Jeg må si jeg var ganske redd 🙂 men d gikk kjempefint å det ble kjempegodt
    Tusen takk til deg som deler oppskrift 🙂

    • Reply bollefrua September 5, 2014 at 6:58 pm

      Så hyggelig at det ble vellykket! God helg:)

  • Reply Nina September 5, 2014 at 9:59 am

    Denne skal jeg prøve i dag! 🙂 Ang. gjær: det er fem poser tørrgjær i en pakke, mener du at man skal bruke halve av disse (2,5 poser), eller halve av en pose? Går det bra å ikke bruke sikt? Kan jeg bruke en vanlig mikser med spiralvisper (lav hastighet) istedenfor eltemaskin?

    • Reply bollefrua September 5, 2014 at 1:56 pm

      Hei! Du skal bruke en halv pose tørrgjær 🙂 Ang elting, så kan du ikke bruke en kremvisper hvis det var det du mente? En brøddeig trenger mer krefter! 😉 Bruk hendene.. Lykke til. 🙂

  • Reply solvimidtskogen@hotmail.com September 11, 2014 at 11:20 am

    Hei hei Bollefrua. Sååå koselig navn da !! Inspirerer bare det. Det er mitt første møte med deg idag, og blir sikkert ikke den siste. Like før 2 stk. brød står i ovnen, og jeg er sååå spent. Skjønner jo på alle andre her at de er veldig fornøyd. Gleder meg til å fortsette videre….Ha en duftende og flott dag..(Y) 🙂

    • Reply bollefrua September 14, 2014 at 7:52 pm

      Hei søte deg. Tusen takk! Nå ble jeg glad:) Hvordan gikk det med brødene? 🙂

  • Reply Andre September 16, 2014 at 12:59 pm

    Hvor mye fersk gjær bruker du i samme oppskrift??

    • Reply bollefrua September 17, 2014 at 1:47 pm

      En halv pakke der og:)

  • Reply Ann-Kristin September 25, 2014 at 3:13 pm

    Da har jeg nettopp bakt disse brødene og er superfornøyd:) Blir nok flere ganger. Er så lei dyre butikkbrød… Takk for at du deler 🙂

    • Reply bollefrua September 27, 2014 at 12:38 pm

      Jeg er så glad for at du ble fornøyd! Ha en fin lørdag. 🙂

  • Reply Dag October 4, 2014 at 7:29 am

    Hei, jeg prøvde å lage dobbel porsjon. Jeg doblet alle målene, men det ble veldig mye vann.. Har du prøvd dette? Noen tips?
    Ellers takk for en fin og lettforståelig oppskrift

    • Reply bollefrua October 5, 2014 at 6:53 pm

      Hei Dag! Det var jo litt rart. Har ikke prøvd å doble akkurat denne oppskriften, men det burde ikke bli for mye vann selv om man dobler. Synd hvis det ikke ble bra. Lykke til med videre baking! 🙂 Astrid

      • Reply Monica May 29, 2017 at 10:55 pm

        Hei ? No skreiv du dette for lenge sidan og har heilt sikkert funne ut av det, men eg bankar dette ofte no, men med stor familie dobler eg oppskrifta og steiker 4 brød i ei langpanne. Går heilt fint og dei vert utruleg gode ???

        • Reply bollefrua June 6, 2017 at 6:24 pm

          Det var et superbra tips! Tusen takk 🙂

    • Reply Lillemor April 2, 2018 at 8:57 pm

      Hei,

      Vet at denne kommentaren var skrevet i 2014, men syns det er greit å kommentere, for det er nok flere som kanskje også lurer på det. Jeg har doblet alt i oppskriften inkludert vannmengden, og syns ikke det ble mye vannmengde, tvert i mot måtte jeg ha i litt mindre mel ca 1390 gr. Det blir 3 brød i 2L form. Har i ettertid tatt meg til rette å endre litt av oppskriften for å få det litt mer grovere og større frø i 😉 Siden hele familien liker det veldig godt, selv om ungene er henholdsvis på 7 og 4,5 år.

      3 brød i 2L form
      Ca 1300 gr mel
      350 gr grov sammalt
      130 gr grov rug
      120 gr lett kokte havregryn
      50 gr sesamfrø
      50 gr chia frø
      50 gr solsikkerfrø
      50 gr gresskarfrø
      1,4 L vann
      1 ps tørr gjær
      Litt salt
      Litt sukker for å få fart i hevingen

      • Reply bollefrua April 5, 2018 at 5:31 pm

        Takk for inspirasjon! 🙂

  • Reply Michelle October 6, 2014 at 12:22 pm

    Hei. Jeg har veldig lyst å prøve og bake brødet, men jeg har ikke annet enn hvetemel og havre gryn.. Kan jeg bruke kun disse to ingrediensene? Er helt tom for brød, orker ikke å gå i butikken med ungene nå, så håper på kjapt svar 😉

    • Reply bollefrua October 6, 2014 at 1:36 pm

      Hei! Det vil bli litt som en loff, men det er jo bare godt. 🙂 Prøv deg frem!

      • Reply Michelle October 6, 2014 at 1:56 pm

        Takk for svar, da prøver jeg meg fram 🙂

  • Reply Miriam October 11, 2014 at 6:51 pm

    Ble litt usikker på slutten. Baker brødene nå (de ser kjempe fine ut), og nå står de i brødformene med plasten over seg og hever. Skal man heve dem enda en gang etter å ha tatt av plasten? Og når skal man ta i skålen med vann? fra man har satt på ovnen?

    • Reply bollefrua October 11, 2014 at 6:54 pm

      Neida, du skal kun etterheve brødene en gang. Sett inn bollen med vann når som helst, gjerne med en gang. Lykke til!:)

  • Reply Elin November 6, 2014 at 3:07 am

    Hvorfor skal en bolle med vann være i ovnen mens brødet stekes? 🙂

    • Reply bollefrua November 7, 2014 at 9:46 am

      For da blir skorpen sprøere:)

  • Reply Nora November 23, 2014 at 6:30 pm

    Vi har bakt med denne oppskriften i dag! Ser veldig bra ut. Nå skal vi smake! 🙂

    • Reply bollefrua November 24, 2014 at 7:41 pm

      Hei Nora! Håper du ble fornøyd:)

      • Reply Nora November 24, 2014 at 10:21 pm

        Ja, ble veldig fornøyd! Kjempegode brød 🙂

  • Reply Philip Simonsen November 27, 2014 at 9:43 pm

    Tilknytttet brødbaking for aller første gang etter oppskrift fra “bollefrua”:
    Mine aller første 2 brød etter bollefruas oppskrift ble veldig kompakte og for “tunge” med for hard skorpe.
    Med følgende tips fra andre brødbakere ble to nye brød helt perfekte:
    – Jeg brukte hele pakka tørrgjær i stedet for den beskrevne 1/2 pakka
    – Jeg stekte brødet i 40 minutter på 180 grader (ikke fra 240 ned til 210)

    • Reply bollefrua November 28, 2014 at 9:45 am

      Godt det ble bra til slutt, men selvfølgelig synd at du ikke var helt fornøyd med oppskriften. God helg!

  • Reply Brødguten December 30, 2014 at 8:05 pm

    Skal du sette bollen med vann inn i ovnen i 30 min mens brødene heves? Hva skal det være godt for? Er helt grønn på baking

    • Reply bollefrua December 30, 2014 at 9:40 pm

      Fuktigheten fra vannet gir en sprø og god skorpe:) Lykke til!

  • Reply Julia January 14, 2015 at 7:27 am

    Er oppskriften opprinnelig med spelt eller hvete? Det anbefales alltid å bruke 80% mengde spelt i forhold til hvete for at brød og annen bakst ikke skal bli for kompakt.

    • Reply bollefrua January 19, 2015 at 2:22 pm

      Den er nok opprinnelig med hvete, men jeg har bakt dem med spelt og fått supert resultat. 🙂

  • Reply martine January 21, 2015 at 7:33 am

    sønnen min elsket disse brøa!! lenge til kjøbe brød igjen!

    • Reply bollefrua January 21, 2015 at 11:25 am

      Så gøy å høre! Lenge leve hjemmebakt. 🙂

  • Reply Tina January 25, 2015 at 3:07 pm

    Hei:-) gode brød:-) men jeg syns de blir så tørre etter å ha fryst dem. Bare smuler seg opp og går ikke an å spise. Gjør jeg noe feil underveis? 🙂

    • Reply bollefrua January 25, 2015 at 3:53 pm

      Hm, vanskelig å si. Tilsetter du for mye mel? Kan ikke huske å ha hatt dette problemet. Beklager at jeg ikke kan være til mer hjelp.

      • Reply Tina January 25, 2015 at 5:31 pm

        Kanskje? Syns deigen er klissete og fin når jeg har den i formene men.. kan prøve med litt mindre uansett:-) er dine tilnærmet myke og gode etter frysing?

        • Reply bollefrua January 25, 2015 at 6:46 pm

          Det er en stund siden jeg har laget de nå, (prøver nye brød) men det fungerte å fryse det i skiver og ta opp igjen. Men brød kan jo bli litt smulete når man fryser dem. Fryser du brødet i plast? Og elter du deigen lenge nok? Sannelig om jeg vet! 😉

  • Reply Steinar G. Olafsen January 26, 2015 at 11:32 am

    Hei. Takk for at du ga meg “guts” til å forsøke meg på brødbaking. Jeg er en 63 år gammel gubbe og mitt første brødbakingsforsøk står til 1. heving på benken. Jeg har ett spørsmål: Hvorfor ei varmefat bolle med vann i ovnen under forhåndsoppvarmingen?

    • Reply bollefrua January 26, 2015 at 12:16 pm

      Så spennende! Håper du blir fornøyd og fortsetter å bake. Fuktigheten fra skålen med vann gir sprø og god skorpe til de ferdige brødene. Lykke til!

      • Reply Steinar G. Olafsen January 26, 2015 at 12:57 pm

        Takk for kjapt svar. Ett (siste) spørsmål. Skal snart sette prøveklutene i ovnen. Når de er ferdig – skal jeg ta de ut av formen(e) med en gang?

        • Reply bollefrua January 26, 2015 at 1:12 pm

          Ja, gjør det! Og over på rist. 🙂

  • Reply Sussi April 13, 2015 at 4:40 pm

    Super god oppskrift ??

    • Reply bollefrua April 15, 2015 at 9:57 pm

      SÅ hyggelig at du like den, Sussi!:)

  • Reply aline Birkenes April 22, 2015 at 6:25 pm

    Prøver meg på denne oppskrifta i dette øyeblikk, men deigen min ble så våt, jeg tilsatte endel mer mel for å få den litt fastere, slik at den blir eltet i maskina. Er første gang jeg baker brød, skal den vere så klissete, eller var det rett at jeg tilsette mermel, så det ble mer som en bolledeig i konsistens :)?

    • Reply bollefrua April 24, 2015 at 8:02 pm

      Hei! Hvordan gikk det? Jeg liker klissete deig, fordi det gir fuktighet til brødet. Men det skal jo ikke være uhåndterbart heller.. Håper du ble fornøyd!

  • Reply Geir Svendsrud May 26, 2015 at 9:08 pm

    Jeg har bare 1 litersformer så jeg lagde tre brød av deigen. De står nå i form på benken og etterhever. Må jeg justere tiden de er i ovnen pga dette?

    • Reply bollefrua May 26, 2015 at 9:11 pm

      Det kommer litt an på dybden på formen din, men jeg tror ikke du trenger å justere så mye. Du kan banke på dem før og generelt følge med.

      • Reply Geir Svendsrud May 26, 2015 at 9:12 pm

        Tusen takk. De gikk akkurat i ovnen så nå er jeg spent 🙂

  • Reply Hilde sørstrand June 2, 2015 at 11:53 am

    Det ser ut som en fin oppskrift, så nå er deigen til heving. Gleder meg på hva resultatet blir:)

    • Reply bollefrua June 4, 2015 at 11:06 am

      Håper du ble fornøyd, Hilde!

      • Reply Hilde Sørstrand June 6, 2015 at 12:27 pm

        Jeg ble kjempe fornøyd:) denne oppskriften skal jeg bruke igjen

  • Reply Bakelyst | Ord om ord July 8, 2015 at 7:16 pm

    […] I dag anbefaler jeg nok en gang bakverk fra Bollefrua; hennes blogg er vel verd å følge. Her er oppskriften på dagens bakst: «Pull apart kanelbrød med eplemos og crumbletopping» og «Enkelt hjemmebakt brød for nybegynnere.» […]

  • Reply Hege July 11, 2015 at 10:09 pm

    Tusen takk for mange gode oppskrifter!
    Har endelig kjøpt meg kjøkkenmaskin, så nå skal jeg bake brød fremover, fremfor å kjøpe.
    Disse brødene ble kjempegode!
    I dag har jeg prøvd å tilsette linser også, og heller redusere litt på mengden solsikkefrø og linfrø 🙂
    Jeg kommer garantert til å prøve ut flere av oppskriftene dine 🙂

    • Reply bollefrua July 15, 2015 at 1:13 pm

      TUSEN TAKK, Hege! 🙂 Fortsatt god sommer og lykke til med bakingen.

  • Reply Michal July 25, 2015 at 8:03 pm

    Hvilken eltemaskin vil du anbefale til eltingen? Er så mange å velge i mellom og i alle prisklasser. Har du noen gode tips? Trenger ikke food prosessor..

    • Reply bollefrua July 25, 2015 at 9:43 pm

      La meg først si at jeg ikke sitter inne med en stor mengde ekspertise på dette området. Jeg har selv en gammel Borsch som jeg sverger til, veldig god kvalitet. Ellers vet jeg mange som er veldig fornøyd med Kenwood Major til elting. Lykke til!:)

  • Reply Ellen July 27, 2015 at 8:42 pm

    Denne oppskriften skal jeg prøve neste gang! ? gøy å lese det du skriver.. du skriver så artig! ?

    • Reply bollefrua July 29, 2015 at 12:29 pm

      Tusen takk, Ellen! Fortsatt god sommer til deg! 🙂

  • Reply Therese August 4, 2015 at 1:01 pm

    Hurra for disse brødene som faller i smak hos alle i huset vårt. 3 runden med denne oppskriften og det har ikke vært ett kjøpbrød innom her siden da. Har endret litt slik at jeg får 3 brød (må utnytte plassen i ovnen) og slenger på solsikkekjerner og g.kjerner på så er alle fornøyde :))

    • Reply bollefrua August 15, 2015 at 9:47 pm

      Så utrolig hyggelig å høre, Therese! Tusen takk!

  • Reply Kristin August 7, 2015 at 11:32 pm

    Hei! Nettopp to nyateikte brød står på disken, nydelige! Utrulig gode altså! Men om eg vil frysa/lagra eit av dei, Bør eg gjer da i plast? 🙂

    • Reply bollefrua August 7, 2015 at 11:38 pm

      Frys dem i plast! Kan også oppbevare dem i plast. Eller papirpose om du vil beholde den sprø skorpen. Glad du ble fornøyd!

  • Reply Line R. Jacobsen August 25, 2015 at 12:51 pm

    Hei. Brødet er veldig godt. Men jeg fikk et problem, når jeg hever dem andre gang i brødformene så skal de også ha plast over…. Når jeg skulle ta av plasten satt den fast i brødet og det ble grovt og mindre pent oppå. Hva gjør jeg?

    • Reply bollefrua August 25, 2015 at 1:33 pm

      Det var dumt! Du kan la de stå litt uten plast og se om de hever litt igjen? Neste gang smører du litt olje på plasten så den ikke henger seg fast!

    • Reply Lillemor April 2, 2018 at 9:15 pm

      For å unngå dette, ha 1 rent kjøkkenhåndkle over brødformene, og så plastpose(r) over der igjen 🙂

  • Reply reidun August 26, 2015 at 12:53 pm

    Kan jeg bruke noe annet enn solsikkefrø å linfrø? som tilsvarer 100gr?

  • Reply Liv September 8, 2015 at 12:22 pm

    Hei, prøver meg på disse nå. Men bruker du varmluft eller over + undervarme når du steker?

    • Reply bollefrua September 8, 2015 at 1:23 pm

      Over- og undervarme. Lykke til!:)

  • Reply hauganmarius September 24, 2015 at 5:58 pm

    Jeg er en IT-student på 31 år og bestemte meg nylig for å kun spise mat som er dyrket økologisk.
    Etter å ha kjøpt ett økologisk brød til 89 kr, bestemte jeg meg også for å bake brød selv.

    Fant heldigvis denne oppskriften, ble kjempefornøyd med mine første bakeresultat og presterte å imponere samboeren min med det samme. Jeg har nå bakt ca 16 brød, og oppskriften har utvklet seg på veien!

    Vil gjerne dele den med dere (fremgangsmåten er den samme, men jeg bruker bare økologiske ingredienser):

    700g siktet speltmel
    200g grovmalt emmermel
    50g havregryn
    50g knuste linfrø
    50g knuste valnøtter
    50g knuste mandler
    20g knuste solsikkefrø
    10g røkt havsalt
    1/2 pakke tørrgjær
    1ss kokossukker
    2ss sesamfrø
    7dl lunka vann
    4 ss olivenolje

    Beste brødet jeg har smakt. Takk Bollefrua!

  • Reply angoje October 12, 2015 at 5:32 pm

    Ser bra ut
    Klem
    Liza

  • Reply Victoria October 20, 2015 at 7:52 pm

    Kom over denne å måtte prøve! Tusen takk for ei fantastisk oppskrift ❤️

    • Reply bollefrua October 21, 2015 at 8:18 am

      Så hyggelig å høre! Tusen takk. 🙂

  • Reply En kommende brødbaker? October 30, 2015 at 6:03 pm

    Hallo du med det litt interessante kallenavnet!
    Nå er jeg ikke akkurat noen bollemann, jeg er snarere tvert i mot helt blank på kjøkkenet. Jeg lurte på dette med vannet. Skal det stå i ovnen under steking?

    • Reply bollefrua October 31, 2015 at 8:35 am

      Hallo kommende brødbaker! Vannet skal stå i ovnen under stekingen, ja. Blir sprø skorpe av slikt. God helg til deg fra Bollefrua! 😉

  • Reply anita November 5, 2015 at 3:17 pm

    ohhh disse ble kjempe flotte tusen takk for oppskriften:))

    • Reply bollefrua November 5, 2015 at 8:03 pm

      Så hyggelig å høre at de ble vellykket! 🙂

  • Reply akkuratstartetmedbrødbaking November 12, 2015 at 7:44 pm

    Jeg er ganske fersk når det gjelder brødbaking… og baking generelt.
    Jeg lager nå denne oppskriften for andre gang og for andre gang er deigen veldig klissete. Vet ikke hva jeg gjør feil. Kan det være farten på kjøkkenmaskinen? Kan jeg i så fall ta i mer mel for å få en jevn deig? Har du et godt tips, for jeg vasker vekk “nesten like mye” deig fra hendene som jeg legger i formen.

    PS! Brødene blir fortsatt supergode!

    • Reply bollefrua November 12, 2015 at 8:24 pm

      Klissete deig gir gode brød, men mye klin. Du kan tilsette litt mer mel, men så lite som mulig. Et tips er å ha litt matolje på hendene, så er det lettere å vaske deigen av fingrene også klistrer det ikke like mye. Lykke til!

  • Reply Farah November 15, 2015 at 6:25 pm

    Hei,
    Takk for den gode oppskriften, jeg bakte i dag og det ble kjempegod. Men en ting jeg lurer på er, hvorfor toppen også skorpen på brødet blir hardt? Det blir ogfte på andre type brød jeg baker også.

    • Reply bollefrua November 16, 2015 at 8:31 pm

      Tja, kanskje fordi den blir mest stekt fra varmen øverst i ovnen? 🙂

      • Reply Farah November 18, 2015 at 10:35 pm

        Hei igjen, du har rett bakte brødet i dag og brukte varmluft og nedvarming, det ble suksess, dette brødet er så enkelt og godt at jeg vil slutte å kjøpe brød fremover ?, men lurer på om blir det enklere å bruke en brødmaskin?

      • Reply Bjorne February 2, 2016 at 8:31 pm

        10 gr salt er ikke det mye.

        • Reply bollefrua February 2, 2016 at 8:39 pm

          Det fungerer fint i denne oppskriften, men du kan redusere saltmengden om du ønsker.

  • Reply Anja December 2, 2015 at 12:27 am

    Hei! Dette så veldig godt, og enkelt ut 🙂 jeg tenkte å gi bort “brødmiks” i julegave, altså legge alle de tørre ingrediensene lagvis i et glass. Vet du hvordan det er med tørrgjær og holdbarhet/reaksjon etter at pakningen er åpnet? Kan jeg ha det oppi glasset, eller bør mottakeren tilsette det selv?
    Skal definitivt teste denne oppskriften til meg selv også 🙂

    • Reply bollefrua December 2, 2015 at 3:21 pm

      Jeg ville sendt med en pose tørrgjær, så er du sikker:)

  • Reply Gro Anita January 5, 2016 at 12:20 pm

    Hvorfor sette en bolle med vann i ovnen ? og skal den taes ut før man setter brødene inn i ovnen. ?

    • Reply bollefrua January 6, 2016 at 2:15 pm

      Vannet er for at dampen gir sprøere skorpe. Den skal stå i ovnen under stekingen.

  • Reply Camilla March 1, 2016 at 9:53 am

    Hei.
    Vil bare si at disse blir kjempegode! Jeg har nå begynt og bake disse fast. Synes de blir litt fine, så har mer grovt i. Men tusen takk for suuuper oppskrift! 🙂

    • Reply bollefrua March 1, 2016 at 10:33 am

      SÅ hyggelig å høre. Ha en fin dag! 🙂

  • Reply Rita March 8, 2016 at 7:39 am

    Hei! ☺ Lette etter enkel brødoppskrift, og fant denne! Må prøves! Ble så begeistret for bloggen din, så humoristisk og så fin. Ville trykke “liker “på alt, men måtte registrere meg først. ? Kommer iallfall til å følge med og prøve oppskrifter her. Inspirerende! ☺

    • Reply bollefrua March 8, 2016 at 11:04 am

      Tusen takk! Nå ble jeg himla glad. 🙂 Ha en fin dag og del gjerne bloggen videre. Du finner også bloggen på Facebook.

  • Reply Kine May 23, 2016 at 8:32 pm

    Nå står brødene i ovnen, og jeg er superspent! Sløyfet solsikkefrø -men regner med det blir godt fordeom?
    Noen erfaring med denne deigen til rundstykker?

    • Reply bollefrua May 24, 2016 at 6:46 pm

      Hei! Håper det smakte! Tror det går helt fint å bake rundstykker av denne deigen. 🙂

  • Reply Baker'n June 4, 2016 at 8:44 am

    Hei. Jeg er vant til å bruker melk og/eller litt olje i deigen, for at brødene ikke blir tørre. Hva vil skje dersom man erstatter vann med melk eller erstatter halvparten med melk og bruker 30ml olje i deigen? 🙂

    • Reply bollefrua June 4, 2016 at 8:16 pm

      Det tror jeg går helt fint! 🙂

  • Reply Marit June 11, 2016 at 10:24 pm

    Jeg er på sommerferie hos bestemor, og hun var littegrann trist for at vi hadde glemt å kjøpe brød i dag pga. av at da har hun ikke noe til søndagsfrokosten.. Når hun hadde lagt seg fant jeg ut at – hey! Jeg finner et enkelt brød på nettet, og lager nybakte brød som overraskelse til når hun står opp!
    Brødene er på heving nr. 1 nå, og jeg er veldig spent… Hadde bare manuell vekt (som jeg ikke tror er helt riktig), og mistenker at mengen av de forskjellige ingrediensene ble litt sånn omtrent. Byttet også ut linfrø og solsikkerfrø med en annen kornblanding jeg hadde tilgjengelig. Også glemte jeg salt! Men jeg skal prøve å drysse det over nå mens jeg elter deigen etterpå. Også virker det ikke som om deigen hever ordentlig… Jeg er ikke så erfaren baker og vet ikke helt hvor man skal sette deigen for at den skal heve best! Uansett, gleder meg til å smake! Takk for oppskrift. 🙂

    • Reply bollefrua June 12, 2016 at 5:54 pm

      Nå er jeg veldig spent på hvordan det gikk! Hils bestemor! 🙂

  • Reply BB June 21, 2016 at 6:56 pm

    Hei,
    Kan den heve i kjøleskapet til neste dag?

    • Reply bollefrua June 21, 2016 at 7:28 pm

      Ja, det går fint!

  • Reply Marit July 21, 2016 at 8:02 pm

    Når det står 0,5 gjær vill det si 1 pakke som er 50 g gjær i ?

    Eg er ute etter en oppskrift som bare inne holder 5 g gjær

    • Reply bollefrua July 21, 2016 at 8:31 pm

      Hei! Jeg bruker 25 g fersk gjær i denne oppskriften. Lykke til i jakten på det rette brødet. 🙂

  • Reply Agneta i Gävle August 9, 2016 at 10:14 am

    Tack för hjälpen med att ta första steget in i brödbaksvärlden! 🙂

    • Reply bollefrua August 11, 2016 at 10:16 am

      Så hyggelig å høre, tusen takk!:)

  • Reply Ellen Margrethe August 12, 2016 at 10:02 am

    Baker bare dette brødet? Kjempegodt❤?

    • Reply bollefrua August 14, 2016 at 11:41 am

      SÅ gøy å høre!! Klem til deg! 🙂

  • Reply Asterix August 22, 2016 at 6:08 pm

    Dette har blitt familiens favorittbrød!
    Når jeg lager dobbel oppskrift blir det 3 store brød, akkurat nok til hele uken. Takk for super oppskrift!

    • Reply bollefrua August 26, 2016 at 5:12 pm

      Så fabelaktig! Hvor store former har du? God helg. 🙂

      • Reply Asterix December 31, 2016 at 10:59 am

        Bruker 2-liters former.
        Nå hr jeg bakt bare dette brødet i ett år, fortsetter i 2017 ?

        • Reply bollefrua January 1, 2017 at 6:34 pm

          Så gøy å høre, Astrid! Hilsen Astrid 🙂

  • Reply Maya August 27, 2016 at 8:58 am

    Hei. Har du prøvd å lage uten rist men med vanlig plate i ovnen? Har ikke rist nå?
    Å har så lyst til å bake dette i dag 🙂

    • Reply bollefrua August 29, 2016 at 7:50 am

      Beklager sent svar! Går fint uten rist i ovnen, men brødene bør avkjøle slik at de får luft både under og over. Men kan sikkert legges til avkjøling på noe tilsvarende. Lykke til!

  • Reply Margrethe September 6, 2016 at 6:48 pm

    Hei!
    Har du noen gang prøvd å bake brød med bare sammalt spelt? Har lyst å bake selv, men vil gjerne ha de litt grovere 🙂

    • Reply bollefrua September 11, 2016 at 9:04 am

      Jeg har ikke prøvd akkurat det. Når man bare bruker grovt mel kan brødet fort bli litt tungt. Anbefaler deg å følge en oppskrift første gang du gjør det:)

  • Reply Camilla September 7, 2016 at 7:10 am

    Hei, går det ann å lage dette brødet uten frø?

    • Reply bollefrua September 11, 2016 at 8:59 am

      Definitivt!:)

  • Reply Tina C. Brunvoll September 7, 2016 at 7:32 am

    Herregud, så morsomt du skriver 😀

    • Reply bollefrua September 11, 2016 at 8:59 am

      Tusen takk! Fy flate, nå ble jeg glad. 🙂

  • Reply Roger September 19, 2016 at 1:59 pm

    Linfrø bør males da de lett kan sette seg fast mellom tarmtottene. Spør en gastrolog

    • Reply bollefrua September 21, 2016 at 5:47 pm

      Da vet vi det. 🙂

  • Reply Kenneth Sveen September 19, 2016 at 2:24 pm

    Hei 🙂 Lager all maten her i huset, og alle er godt fornøyd med det. På bakefronten derimot, der sliter jeg big time! Blir mursteiner med antydning til brødsmak. Skal nå kjøpe inn ingrediensene og følge oppskriften til punkt og prikke. Lykkes jeg, ja da har du dekning for “idiot”-betegnelsen 🙂 Eg kjem attende med resultatet

    • Reply bollefrua September 21, 2016 at 5:46 pm

      Nå er jeg spent!:)

  • Reply S. September 27, 2016 at 12:54 pm

    Takk for oppskriften! Har begynt å bake brød for 9 mnd siden, og har siden nesten ikke kjøpt brød. Begynte med denne oppskriften, og har tenkt å bytte den ut etter hvert, men den er så enkel at jeg ikke har orket. 😛

    • Reply bollefrua October 2, 2016 at 6:20 pm

      Så flink du er! 🙂 Og hvorfor endre på noe som funker? 😉 Men hvis du vil ha litt forandring, så er kneippbrødet på bloggen helt fantastisk. jeg bare nevner det. 🙂

  • Reply Aina October 9, 2016 at 5:48 pm

    Hei Bollefrua. Nå er jeg spendt, baker disse brødene for første gang. Men har gjort det litt annerledes. Har knust alle frøene i en kjøkkenmaskin. Har unger som ikke spiser frø, så må lure de litt.? Har også tilsatt 2 skjeer m honning, så dette blir spennende. Digger bloggen din forresten!

    • Reply bollefrua October 12, 2016 at 9:18 am

      Det med å knuse frø er så lurt! Min ene nekter også å spise frø.. 😉 Og tusen takk! Klem, Astrid

  • Reply Nybegynner October 10, 2016 at 2:53 pm

    Hei gutt her som vil prøve seg 🙂 tok den litt lenger og puttet gresskarkjerner i og sesamfrø på toppen 🙂 står til heving nå, gleder meg lukten av hjemmebakt brød

    • Reply bollefrua October 12, 2016 at 9:18 am

      Det tror jeg blir digg, Trond Arne! 🙂

      • Reply Nybegynner October 15, 2016 at 3:51 pm

        Jesus så gode brød dette er ❤️

        • Reply bollefrua October 16, 2016 at 5:55 pm

          Amen!

  • Reply Veronika October 29, 2016 at 2:18 pm

    Holder på å lage dette brødet nå 🙂 veldig spent på hvordan resultater blir 🙂
    Flott at noen deler så fine oppskrifter 🙂

    • Reply bollefrua October 29, 2016 at 5:27 pm

      Så hyggelig! Håper du ble fornøyd. 🙂

  • Reply Veronika November 1, 2016 at 3:27 pm

    Det ble kjempe godt! Samboeren min også skrøt av brødet ??

    • Reply bollefrua November 2, 2016 at 7:28 pm

      Herlig, Veronika! 🙂

  • Reply Jan November 6, 2016 at 2:38 pm

    Hei, og tusen takk for en fin oppskrift, som har fått meg i gang med brødbaking hjemme :-). Nå har jeg bakt noen runder og begynner å føle meg litt erfaren, men en ting har jeg lurt litt på: Hvordan finner man på enkleste måte halvparten av en pakke tørrgjær? Går det an å spare den andre halvparten en ukes tid når man har åpnet pakken? Evt. får man problemer hvis man bruker hele? (Sa jeg at jeg lurte på en ting? jeg mente visst tre). 🙂

    • Reply bollefrua November 6, 2016 at 7:30 pm

      Hei Jan! Jeg slumper alltid sånn ca på å dele tørrgjærposen i to og det går bra hver gang. Så tror ikke det er så nøye, men du kan jo veie tørrgjær? Tror hver pose veier tolv gram. 😉
      Og du kan fint spare resten om du holder posen lukket en ukes tid. Og ingen krise om du bruker hele posen, men det trenger du jo ikke. Glad for å høre at du baker! 🙂

      • Reply Jan November 7, 2016 at 7:44 pm

        Tusen takk for et godt svar! Og jeg må si at jeg synes det var en flott beskrivelse av framgangsmåten i denne brødoppskriften – selv far fikk det til på første forsøk 🙂 Har ikke spist kjøpebrød på flere uker 🙂

        • Reply bollefrua November 7, 2016 at 8:22 pm

          Jeg heier på deg, Jan! 🙂

  • Reply Randi November 8, 2016 at 10:01 am

    Hei?skal brødene stekes på varmluft? Skal den ildfaste formen stå på en bakeplate? Eller på risten?

    • Reply bollefrua November 12, 2016 at 7:05 pm

      Ikke varmluft og stekes på rist!:)

  • Reply benedicte January 8, 2017 at 6:48 pm

    for ett godt brød 😀 har lenge lett etter ett lettvint, grovt og godt brød! nå skal det bakes flere, så alt er klart til tredjemann kommer om ca en mnd! greit med brød i fryseren når barseltida kommer 😀

    • Reply bollefrua January 11, 2017 at 7:20 pm

      Så koselig å høre! Og nyt barseltid og baby. 🙂 Klem fra en trebarnsmor til en annen. 😉

  • Reply Marianne January 12, 2017 at 12:12 pm

    Bakte dette brødet for 2 dager siden og 2 brød spist opp i full fart. Så nå er 2 nye inne i ovnen. Nydelig brød og helt klart en ny favoritt her i huset.

    • Reply bollefrua January 16, 2017 at 3:43 pm

      Så gøy å høre!!:)

  • Reply Oldie January 13, 2017 at 3:09 pm

    Ja, her er også jeg. Etter å ha holdt på å sprekke av ergrelse hver gang jeg kjøper brød, så har jeg nå hjemmebakte til siste gangs heving. Jeg vil ha brød med “mat” i, ikke sånne juksebrød ( luftige, altfor oppblåste, så de kan få stort brød ut av minst mulig deig…) som butikkene selger. Må jo spise halve brødet for å bli mett. Brukte oppskriften din som grunnlag, men heiv i en del mer grovt rugmel for å få det saftig. Linfrø..næ..hadde ikke. Men brød blir det likevel. Noen lettkokte havregryn fikk lov å havne i deigen, de også, for det hadde jeg faktisk . Tok både olje og en smeltet klatt ekte smør i ( rester fra julen, det smøret). Man tager hvad man haver… Dette blir i hvertfall bedre enn industribrødet! Selv byens lokale baker har laget oppblåste, mørkfargede brød i flere år og ødela det som opprinnelig var “godt håndverk”. Det dreier seg nok om kampen for tilværelsen.

    • Reply bollefrua January 16, 2017 at 3:39 pm

      Så flink du er som baker selv!! 🙂

  • Reply Tanja January 23, 2017 at 12:39 pm

    Kjempe god oppskrift, men tenkte å piffe den opp med rosiner, nøtter etc… såblor den en sånn müsli variant, bør jeg endre på forholdene i de andre ingrediensene eller går det greit som det er?
    Tusen takk

    • Reply bollefrua January 26, 2017 at 7:56 pm

      Skal du tilsette mel eller gryn? I såfall må du jo redusere mengden mel i oppskriften.

  • Reply Madelen February 8, 2017 at 8:23 pm

    Hei! Holder på å lage brød nå! Lurer på hvor mye vann som skal være i skåla? Har halvert deigen da jeg bare skal ha et brød!

    • Reply bollefrua February 8, 2017 at 8:49 pm

      Ca 0,5 dl. 🙂

      • Reply bollefrua February 20, 2017 at 3:46 pm

        Skorpen skal være sprø, men ikke hard. Prøve uten varmluft neste gang?

    • Reply bollefrua February 20, 2017 at 3:47 pm

      Ca 0,5 dl. Håper det gikk bra!:)

  • Reply Irene Nordahl February 11, 2017 at 7:45 pm

    Ja ….nå er vi spente ….min sønn og jeg har bakt brødet ……og venter spent på å smake :))))

    • Reply bollefrua February 20, 2017 at 3:48 pm

      Var det vellykket?:)

  • Reply Irene Nordahl February 11, 2017 at 10:00 pm

    Hei ….smakte veldig godt …..men hard skorpe ….brukte varmluft ?

  • Reply Lise Sofie February 12, 2017 at 2:02 pm

    Hei!
    Jeg har prøvd mange oppskrifter for brød i det siste, men dette er første gangen oppskriften holder det den lover ifh til mengde. (2 brød, ble 2 brød og ikke 1. 😀 ) Jeg tror jeg var litt uheldig med for mye salt, men ellers er jeg kjempe fornøyd.

    • Reply bollefrua February 20, 2017 at 3:45 pm

      Så bra! Ha en fin kveld. 🙂

  • Reply Oppgitt February 17, 2017 at 2:21 am

    For nybegynnere? Ovnene min går bare to 200 grader. Allerede etter å ha lest handlelista gav jeg opp.
    Det må da gå an å bake godt brød uten å putte “1000” ting oppi?

    • Reply bollefrua February 20, 2017 at 3:43 pm

      Hei! Så synd at du ikke fikk lyst til å bake dette brødet. Lykke til på jakt etter en oppskrift som passer for deg!

  • Reply Per February 22, 2017 at 1:11 am

    Nå har jeg lager dette brødet i flere måneder. Bor i USA og elsker hver brødskive 🙂
    Min mor anbefalte og legge frøa i vann i 24 timer, det har hjulpet brødet og holde seg fuktig når jeg tiner det fra frysen 🙂

    Takk til bollefrua for hjelpen 🙂

    • Reply bollefrua March 3, 2017 at 7:05 pm

      Takk for hyggelig tilbakemelding og takk for tips med frø! 🙂

  • Reply Johanna March 29, 2017 at 10:27 am

    Hei! Er i ei lita knipe nå… Trodde jeg hadde så god tid så satt i gang med å lage brødet. Men så ser jeg at jeg må løpe ut døra om ikke så lenge og er ikke tilbake før om 3 timer. (Kan rekke en heving, men ikke to + steketid..) Deigen er eltet og klar for heving, men lurer på om deigen kan hever 2 1/2 – 3 timer uten at det blir veeeldig mislykket? Uansett om det blir bra eller ikke, takk for god oppskrift!

    • Reply bollefrua March 29, 2017 at 11:32 am

      Sett deigen i kjøleskapet. 🙂

  • Reply Kamilla March 29, 2017 at 3:28 pm

    Hei! Oppdaget nettopp bloggen din, mange fristende oppskrifter her! 🙂
    Skal prøve meg på brød for første gang og lurte på om jeg kan droppe solsikkefrøene og eventuelt om jeg da må endre på ingrediensforholdene? 🙂

    • Reply bollefrua March 29, 2017 at 3:36 pm

      Hei! Hva med å erstatte dem med sesamfrø? Burde ellers gå fint å utelate dem. 🙂

  • Reply Tessa April 3, 2017 at 6:32 pm

    Jeg fulgte oppskrifta HELT nøyaktig, med 7 dl vann. Men, deigen ble KNALLHARD! Rart?. Hadde oppi minst 3 dl til med væske (brukte vann og kulturmelk)… før den så grei ut…brødene står i ovnen nå, spennende….

    • Reply bollefrua April 3, 2017 at 6:43 pm

      Hei! Det var virkelig veldig rart. Vet du om melet ditt har stått en stund? Tørt mel krever mer væske.

  • Reply Aina April 12, 2017 at 1:05 pm

    Nydelige brød og vår nye favoritt! Tusen takk skal du ha ?

    • Reply bollefrua April 13, 2017 at 1:27 pm

      Så hyggelig å høre! God påske til deg og dine. 🙂

  • Reply Julianne April 14, 2017 at 11:11 pm

    Er nybegynner på brødbaking, men bakte dette brødet i dag, og gleder meg masse til å smake i morgen! ? Bare en ting jeg ikke helt skjønner hvorfor skjedde er at det ble veldig fint og sprøtt på toppen men “småbløt” i bunnen, vet du hvorfor dette kan ha skjedd?

    • Reply bollefrua April 22, 2017 at 4:31 pm

      Hei! Avkjølte du brødet på rist? Stekt lenge nok?

  • Reply Stig April 26, 2017 at 5:06 am

    Nå er jeg ut i pappaperm, og må ta over brødbaksten i huset. Samboern hadde ikke særlig trua, men denne oppsrkiften er “fool proof”, og ble en suksess. Vi har større behov for brød, så jeg lager tre brød i slengen, i stedet for to. Uansett, ville jeg takke deg for denne oppskrifta. Hilsen en som ikke har bakt noe i sitt liv, før nå!

    • Reply bollefrua May 4, 2017 at 6:01 pm

      Hei! Beklager sent svar! Så utrolig kult at det ble så vellykket. 🙂 Jeg heier på deg.

  • Reply ANE June 3, 2017 at 12:40 pm

    Super godt og enkelt brød. Har bakt brødet to ganger med sukses og jeg er 11år.

    • Reply bollefrua June 6, 2017 at 6:24 pm

      WOW! Så flink du er, Ane! 🙂 Takk for hyggelig tilbakemelding.

  • Reply Sandra June 16, 2017 at 7:26 pm

    Meget godt brød! Bakte det for første gang ikveld, blir nok flere ganger 🙂 Enkelt, selv uten kjøkkenmaskin.

    • Reply bollefrua June 20, 2017 at 7:56 pm

      Så gøy å høre det. 🙂

  • Reply Lill Iren Nilsen July 5, 2017 at 2:48 pm

    Veldig enkel oppskrift og veldig godt brød! Fått mye skryt av venner og familie for godt brød! ?

    • Reply bollefrua August 7, 2017 at 6:11 pm

      Sååååå hyggelig å høre! 🙂

  • Reply Sissel August 7, 2017 at 6:23 pm

    Veldig godt brød! Skal definitivt lage det igjen. Penslet litt vann på brødene og tok på litt solsikkekjerner på toppen før jeg la dem inn i ovnen. Ellers fulgte jeg oppskriften til punkt og prikke.

    • Reply bollefrua August 31, 2017 at 4:07 am

      Så gøy å høre at det ble vellykket! 🙂

  • Reply Stein August 9, 2017 at 4:55 pm

    Jeg liker også å skjære opp i skiver og legge i fryseren. Skjærer du manuelt, eller har du maskin?

    • Reply bollefrua August 31, 2017 at 4:06 am

      Hei! Jeg skjærer for hånd jeg. 🙂 Ha en fin dag!

  • Reply Peter Knaeck August 28, 2017 at 10:42 pm

    Hvor viktig er det å nødvendigvis etterheve brødene en halv time før de kommer inn i ovnen og steker?
    Jeg kjenner flere av slektningene til Bodil Norjore,de er noen gode brødgramser alle i hop – ! – loff fra KIWI er det eneste jeg har klart meg på fra tid til annen; mens desse Telemarkingene stort sett bare har vore i stand til å ta munnen for full…rekker vel den dyktige baker knapt å slenge deigen i formene før ovnen blir varm?
    Jeg ❤️ mitt eget hjemmebakte brød

    • Reply bollefrua August 31, 2017 at 4:05 am

      Hei! Etterheving er viktig for å få luftig bakst. 😉 Ha en fin dag!

  • Reply M August 30, 2017 at 8:07 pm

    Hei! Tenkte å bake dette brødet til min 7 mnd gamle baby. Kan jeg droppe saltet, eller oppfører deigen seg annerledes da?

    • Reply bollefrua August 31, 2017 at 4:04 am

      Det går fint. 🙂

  • Reply Heidi Valle Gallefoss August 31, 2017 at 5:59 pm

    Og vet du hva, Bollefrua? Det er faktisk 41, 26 karbohydrater pr 100 gram i dette fantastiske brødet! Har regnet det ut. Bare viss noen flere enn vi skulle trenge å vite det, pga diabetes for eksempel..

    • Reply bollefrua September 9, 2017 at 7:44 am

      Takk, Heidi! Veldig bra å vite! Du er flink som baker! Klem.

  • Reply Eline September 3, 2017 at 9:12 pm

    Kan man bruke fibramel i stedet for hvetemel/spelt?

    • Reply bollefrua September 9, 2017 at 7:43 am

      Hei Eline! Det har jeg dessverre ikke prøvd. Hilsen Astrid

  • Reply ST September 8, 2017 at 2:25 pm

    Det var den første august
    At jeg tok et ekstra pust
    Bakte mine første brød
    Etter oppskrift med gryn og frø
    Jeg siden ei brød kjøpt har
    Vært en flittig knaende far
    Syv brød i uka i snitt
    Har produksjonen altså blitt
    Pluss rundstykker, boller og shit.
    Respekt til Bollefrua.

    • Reply bollefrua September 8, 2017 at 10:11 pm

      Kan jeg plis få reposte denne? Respekt til Stein, ass.

  • Reply Elisabeth Lampe Madsen September 21, 2017 at 1:19 pm

    Hei!
    Bakte dette brød isdag, tilsatte litt honning og olje. Det ble skikkelig flott. Det smakte godt også.
    Blir ikke siste gangen jeg lager dette.

    • Reply bollefrua September 23, 2017 at 3:40 pm

      Så gøy å høre! Ha en fin kveld! 🙂

  • Reply Sunniva September 28, 2017 at 3:16 pm

    Er dette brødet sunt? Tenkte å prøve å bake det med siktet hvetemel og sammalt grov hvete. Evt. hvor mye vann skal det være i skåla?

    • Reply bollefrua October 15, 2017 at 8:06 pm

      Det er et sunt og godt brød. En halv desiliter burde holde. 🙂

      • Reply Sunniva October 20, 2017 at 12:52 pm

        Skal skåla stå i bunnen av ovnen eller på en bakeplate/rist på nederste rille under brødene? Og bruker du på pensle brødene med noe? 🙂

        • Reply bollefrua October 20, 2017 at 1:14 pm

          På bunnen. Jeg pensler ikke disse brødene. 🙂

  • Reply Marisse Celerio October 2, 2017 at 5:57 am

    Har bakte 20stk. brød. Det var kjempe gode. Enkelt oppskrift på nybegynner baker som meg. Nå kan jeg slutte å kjøpe brød på buttiken. Takk på oppskriften!

    • Reply bollefrua October 15, 2017 at 8:05 pm

      Så hyggelig å høre!! 🙂

  • Reply Mona Rygh October 9, 2017 at 1:21 pm

    “Dine” brød står til heving nå, har ikke bakt brød på 20 år. Jeg er kjempespent 🙂

    • Reply bollefrua October 15, 2017 at 8:03 pm

      Så spennende! Hvordan gikk det? 🙂

  • Reply Lene October 15, 2017 at 10:15 am

    Jeg vil bare takke deg. jeg har aldri fått til å bake brød før. Nå lager jeg de etter denne oppskriften en gang i uka. Kjempegode brød, enkel oppskrift å følge.
    Går det an å øke/minske mengde av de forskjellige mel/frø typene bare det samlet blir like mye? Får lyst t å prøve meg frem litt.

    • Reply bollefrua October 15, 2017 at 7:59 pm

      Så koselig å høre! Prøv deg gjerne litt frem, men pass på å ikke bytt for mye av det fine melet mot det grove. Da kan brødet bli litt tungt og kompakt.

  • Reply Line November 9, 2017 at 5:36 pm

    Heisan!

    MÅ bare berømme deg for god oppskrift på brød. Brød kunne kanskje vært noe luftigere, men ellers mye bra. Jeg har prøvd mange oppskrifter på brød og først nå ble det begeistring i heimen:-))

    • Reply bollefrua November 26, 2017 at 1:47 pm

      Så gøy å høre! Tusen takk for tilbakemelding. 🙂

  • Reply Alex November 20, 2017 at 12:48 pm

    Takk for en digg oppskrift. Er en skeptisk kar på 31 som skulle overraske dama på en søndag. Hun ble meget positivt overrasket. Lagde rundstykker og alle ble borte samme dagen (1/2 oppskrift). Takker igjen ?

    • Reply bollefrua November 26, 2017 at 1:45 pm

      Bra jobba ass, Alex. Jeg er imponert! Takk for hyggelig tilbakemelding. 🙂

  • Reply Hedda November 21, 2017 at 9:14 pm

    Tusen takk for glimrende oppskrift! Brødene blir perfekte hver gang. ?? Det hender jeg tilsetter litt chiafrø, jeg opplever at det blir enda saftigere da. Takk for godt brød og bra blogg. ?

    • Reply bollefrua November 26, 2017 at 1:43 pm

      Så koselig å høre! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. 🙂

  • Reply Skessa December 23, 2017 at 9:25 pm

    Supert 😉

    Man på 28, som prøvde å bake for første gang, dette ble perfekt…

    Takk, for en fantastisk mat bit 🙂

    • Reply bollefrua January 28, 2018 at 1:05 pm

      Bra jobba! 🙂

  • Reply Heidi A Solaas December 30, 2017 at 3:42 pm

    Nydelige brød!! Har reddet hele jula i år til min familie på fem pluss ekstra kjærester!! Nå er det siste bakerunde for i år, 2017! Tusen takk for god oppskrift og forklaring! Jeg har kost meg med å prøve ut brød etter oppskriftene til Morten Schakenda fra Lom også i år, men din oppskrift krever mindre tid og det gjør det enklere å få bakt til hverdags! Målet for Jan neste år er å beregne oppskriften til en 3. litt mindre form, så får jeg bakt tre brød hver gang!! Godt nytt år!?

    • Reply bollefrua January 28, 2018 at 1:05 pm

      Så flink du er!! Takk for hyggelig tilbakemelding! ❤️

  • Reply Nybegynner January 3, 2018 at 9:46 am

    Solsikkekjerner og solsikkefrø, går det for det samme? Og ser på bildet at du har satt frem sesamfrø, men det er solsikkefrø du mener? hilsen nybegynner 🙂

    • Reply bollefrua January 3, 2018 at 9:17 pm

      Du kan bruke begge deler! Og solsikkekjerner og solsikkefrø er det samme, dvs du må jo bruke de som du finner blant bakevarene i butikken. 🙂

  • Reply Yngve January 17, 2018 at 11:55 am

    Bestemte meg for å prøve dette brødet, siden jeg uansett bare spiser hjemmelaget. Da fruen har bilen måtte jeg ta sekshjulingen ned på butikken. Rett hjem, og rett i leting. Nå er første heving. Gleder meg til å smake, oppskrifta er fulgt til punkt og prikke.

    • Reply bollefrua January 28, 2018 at 1:02 pm

      Hei Yngve! Takk for melding! Håper det gikk bra. 🙂

  • Reply Åshild January 28, 2018 at 12:43 pm

    Skal bollen med vann stå under eller over brødet og på rist eller vanlig brett?😀

    • Reply bollefrua January 28, 2018 at 12:59 pm

      Sett den på «gulvet» i ovnen. Lykke til!

  • Reply Sven Olav Strange February 3, 2018 at 3:03 pm

    Kjempegode brød har bakt de her nå 👏👏👏😄
    De skal det bli mange av 👌😄

    • Reply bollefrua February 18, 2018 at 10:12 am

      Så utrolig hyggelig å høre! 🙂

  • Reply Per Christian Endresen February 9, 2018 at 3:08 pm

    Tusen takk for god oppskrift, jeg har begynt å bake hver uke:) Men jeg skjønner ikke helt hvilken måte og når man skal ha i salt i gjærbakst. Er det greit å bare drysse dette i underveis når man elter? på slutten av eltinga f. eks?

    Hilsen meg- PCE

    • Reply bollefrua February 18, 2018 at 10:04 am

      Hei! Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg slenger i saltet helt i starten med gjæret og det funker for meg. 😉

  • Reply Aud February 16, 2018 at 10:50 pm

    Hei😊vil bare takke for en knallgod brødoppskrift😃😃 beste brødet vi har smakt på ledende. Blir kun hjemmebakt heretter👍 bytta ut havregryna med gresskarkjerner, ble veldig godt😋😋

  • Reply Aud February 16, 2018 at 10:52 pm

    Hei😊vil bare takke for en knallgod brødoppskrift😃😃 beste brødet vi har smakt på lenge. Blir kun hjemmebakt heretter👍 bytta ut havregryna med gresskarkjerner, ble veldig godt😋😋

    • Reply bollefrua February 18, 2018 at 9:56 am

      Så utrolig hyggelig å høre! 🙂 Ha en super søndag.

  • Reply Iselin February 20, 2018 at 11:15 am

    Prøvde for første gang i dag. Var ikke helt med, og tok en hel pose tørrgjær i stedet for 1/2. I tillegg ble deigen veldig klissete slik at jeg ikke greide elte den før jeg hadde den i brødformene. Ble bare helt kliss, og måtte ha brukt masse mel til å bake ut med i såfall. Fulgte målene i oppskriften helt nøyaktig utenom gjærmengden. De står til heving i formene nå. Spent på resultatet.

  • Reply Iselin February 20, 2018 at 11:27 am

    Har forresten dårlig med små ildfaste boller. Kan man bruke et vanlig porselenskrus i stedet? Ala en tekopp/kaffekopp? 🙂

    • Reply bollefrua February 20, 2018 at 12:10 pm

      Hm. Mel har ulik tørrhetsgrad. Kan være derfor. Ikke krise om du ikke har noen skål i ovnen, men bruk gjerne kopp om den tåler å stå i ovnen. Lykke til! 🙂

  • Reply Rebecca Dahlen Hamar February 21, 2018 at 8:12 am

    Dette var veldig godt. Hvor grovt vil du anslå at det er?

    • Reply bollefrua March 10, 2018 at 9:14 am

      Jeg vil si halvgrovt.. Ha en super dag!

  • Reply Seb February 28, 2018 at 8:10 am

    Hei! Etter å ha prøvd en del ulike oppskrifter med varierende hell tenkte jeg ‘fuck it’ og søkte på “brød” i Google, og trykka på den første linken. Har ikke angret på det – har laget et titalls runder med denne oppskriften nå, og det funker hver eneste gang. Har også prøvd med levende gjær, fersk gjær i pakke og tørrgjær. I synkende grad av suksess. Levende er helt supert! Har mikset ulike mel og tilsetninger også, og det blir finfint hver gang. Brukte denne som base for brød i jula, men byttet ut rugmel, linfrø, solsikkefrø og vanlig gjær med tranebær, rosmarin, litt kanel og søt gjær. Funket bra det også 🙂

    • Reply bollefrua March 10, 2018 at 9:12 am

      Så kult, Seb! Jeg vil teste julebrødet ditt. 🤗 Ha en god dag!!

  • Reply Kaja March 25, 2018 at 1:23 pm

    Aldri bakt brød før og prøvde denne. Jeg har ikke brødformer så satte de siden av hverandre med bakepapir under i en ildfast form. Etter 40 min steketid virket de fortsatt rå i bunn 🙁 satte de inn igjen på en rist og steker videre. Håper det går bra! Lukter godt hvertfall! Må man ha brødformer eller kan det gå uten?

    • Reply bollefrua April 5, 2018 at 5:28 pm

      Hvordan gikk det?

    Leave a Reply