Grytebrød for gutta

image_pdfimage_print

IMG_5592

Først må jeg si: Ta det med ro, ikke hiss deg opp! Grytebrød er SELVFØLGELIG for alle. Men jeg ser for meg at hvis du er mann og ikke har for vane å bake, så kan denne type brødbakst være nettopp noe for deg. Brødet ser både rustikt og flott ut, dessuten smaker det som rett ut av et fransk bakeri. Med verdens beste og sprøeste skorpe. Og nå kommer det aller beste: DET ER SÅ SABLA ENKELT! Hvis du har en jerngryte, da. Eller så kan du vel låne en? Kort fortalt, så rører du sammen deigen om kvelden (det tar ca 2 minutter) og så steker du det dagen etter. Sammenlagt så tar det jo masse tid, med tanke på all ventingen, men det du faktisk må gjøre med egne hender er next to nothing.

Kanskje noe å tenke på når du er i pappapermisjon, Daniel?;)

Eltefritt brød:

(nok til et stort, rundt brød)

500 gram siktet hvetemel/speltmel

1,5 ts salt

0,5 ts tørrgjær

4 dl kaldt vann

Dagen/kvelden før du skal bake rører du alle ingrediensene raskt sammen i en bakebolle. Dekk godt med plast og sett i romtemperatur natten over. (Brødet kan hvile mellom 12-18 timer).

IMG_5518

Slik ser deigen ut etter første heving

Neste dag finner du frem et bakepapir som du strør masse mel på. Vær raus, dekk jevnt.

IMG_5519

Tipp så deigen over på papiret, bruk en slikkepott. Med slikkepotten bretter du nå brødet fra siden (under) og opp mot midten. Gjenta hele veien rundt.

IMG_5520

Når du er ferdig løfter du brødet og snur det opp ned med bretten ned. Det er viktig at den ligger på godt med mel.

IMG_5522

Sett en bolle over brødet og la det hvile i ytterligere to timer.

IMG_5523

Når det er 30 minutter igjen av hviletiden, setter du en jerngryte (4,5l) med lokk (sørg for at gryten ikke har plastikk som ikke tåler høy varme) inn i stekeovnen og setter temperaturen på 250 grader. Etter en halvtime tar du gryten forsiktig ut og setter den på komfyren. Ta av lokket og løft bakepapiret og la deigen skli oppi gryta. Det gjør ikke noe om det ser litt kræsja ut, det blir bare kult.

IMG_5531

Slik så deigen min ut etter andre hviletid

IMG_5532

Sett lokket på gryten, OBS varmt, og sett hele sulamitten inn i ovnen igjen. Sett klokken på 30 minutter. Når den ringer tar du lokket av gryten, skrur du ned varmen til 220 grader og steker i 15 minutter til. Ta gryten ut og ha brødet over på rist til avkjøling.

IMG_5562

Oppskriften fant jeg på denne fantastiske bloggen. Der finner du også en film om hvordan man lager dette brødet. Ta en titt!:)

(Visited 1,467 times, 1 visits today)

9 Comments

 • Reply Marianne de Bourg February 26, 2014 at 8:02 pm

  Jeg har aldri lyst til å bake brød eller annen gjærbakst foruten når jeg er på besøk hos deg. Og det er jo et kompliment! 🙂

  • Reply bollefrua February 26, 2014 at 8:48 pm

   Kjære Marianne. Det var fint sagt. God kveld til deg. Jeg er helt ferdig.

 • Reply Gunhild August 17, 2014 at 2:19 pm

  Hei!

  Hvilken størrelse har du på gryten din? 🙂

 • Reply Halvgrovt grytebrød med spelt og sprø skorpe | Bollefrua March 22, 2015 at 8:38 pm

  […] Hvis du ønsker å se bilder av denne prosessen, så har jeg det i dette innlegget. […]

 • Reply Ove June 30, 2015 at 3:50 pm

  Prøver denne på andre forsøk – Tror du bør påpeke _Nonstick_ gryte, jeg endte opp med å måtte hakke ut bunnskorpen på første brødet mitt ettersom jeg ikke har bakt brød før. Tror jeg prøver med bakepapir i nonstick andre runde.

  • Reply bollefrua June 30, 2015 at 6:04 pm

   Hei! Så leit at brødet satt seg fast! Jeg har ikke hatt dette problemet selv og jeg har vanlig jerngryte. Håper det går bedre neste gang!

  Leave a Reply