Grove, grove rundstykker (melkefrie)

image_pdfimage_print

IMG_8591

For en tid tilbake hadde jeg en legetime om morgenen og hadde derfor ekstra god tid da jeg skulle levere min yngste sønn i barnehagen. Vi tok det med ro og jeg satt meg ned med han i barnehagen før jeg skulle gå. Det var nesten hjerteskjærende å se hvor mye han satt pris på forandringen fra den sedvanlige raske inn-og-ut-prosedyren vi vanligvis gjennomfører: Hver gang et nytt barn eller voksen kom inn på avdelingen sa han med det mest strålende oppsynet du kan tenke deg: Mammaen min har ikke dårlig tid i dag. Hun har god tid! Og mora? Hu hadde bare lyst til å grine! Hva driver jeg egentlig med? (Jeg lar det forbli et retorisk spørsmål, men hvis jeg skal gi deg et hint vil jeg tro at tidsklemma ville være en del av svaret). Skal jeg være ærlig føles det ofte som jeg ikke vet hva jeg driver med! Men jeg har i det minste ganske god peiling på baking. Så om du vil få til hjemmebakte rundstykker i en hektisk hverdag, kan du prøve denne enkle oppskriften:

(18-20 stk avhengig av størrelse)
1 dl solsikkefrø

1 dl sesamfrø

5 dl havremelk

0,5 dl rapsolje

2 ss honning

25 g fersk gjær (evt 0,5 pose tørrgjær)

3 dl sammalt spelt, grov

6 dl sammalt (økologisk) hvetemel, fin

2 dl sammalt (økologisk) rug, grov

2 ts havsalt 

0,5 dl linfrø
(Sesamfrø og solsikkefrø til toppen, kan sløyfes)
Start med å riste sesamfrø og solsikkefrø i en tørr stekepanne og avkjøl. Dette er ikke nødvendig hvis du har dårlig tid, men det gir god smak. Kan evt gjøres dager i forveien. Ha så alle ingrediensene i en eltebolle og elt deigen i ca 10 minutter. Deigen skal samle seg fint og være bare bittelitt klissete. Hell så deigen over i en mindre bolle (evt behold eltebollen) og dekk den med plast. Sett deigen inn i kjøleskapet og la den stå til du kommer hjem fra jobb og har tid til å bake videre. Ta deigen ut og del i 18-20 emner. Form til runde boller. Sett frem en skål med vann og en tallerken med sesamfrø og solsikkefrø blandet. Dypp bollene først i vann og rull dem så i frø. Legg på stekebrett kledd med bakepapir. La etterheve under plast i omtrent 60 minutter. Sett ovnen på 220 grader over- og undervarme. Stek rundstykker i ca 10 minutter midt i ovnen. De er ferdige når de har en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist. Rundstykkene kan fint fryses.

IMG_8585

(Visited 1,612 times, 2 visits today)

9 Comments

 • Reply Morten August 19, 2015 at 7:53 am

  Hei,

  Dette ser ut som en lett og fin oppskrift! Spørsmål: Hvorfor Havremelk? Kan erstattes med vanlig skummet melk…..?

  • Reply bollefrua August 19, 2015 at 9:05 am

   Ja, absolutt! Laget bare disse til noen som ikke tåler melk. Ha en fin dag:)

 • Reply Morten January 8, 2016 at 10:56 am

  Har nå laget disse rundstykkene 10-12 ganger – det er en super oppskrift! ?

  • Reply bollefrua January 8, 2016 at 12:11 pm

   Hei! Så hyggelig å høre at du baker og er fornøyd! 🙂 God helg!

 • Reply ingridforsnes January 8, 2016 at 12:01 pm

  Hei. Hvis jeg skal bake den med en gang, hvor lenge bør deigen forheve da?

  • Reply bollefrua January 8, 2016 at 12:10 pm

   Hei! Til deigen har ca dobbel størrelse, omtrent 60 minutter. 🙂

 • Reply Jeanette July 8, 2016 at 7:29 am

  Prøver denne oppskriften nå, og focaccia belte laget i går.. Supergod

  • Reply bollefrua July 8, 2016 at 4:41 pm

   Bravo! Fortsatt god sommer:)

 • Reply Jeanette July 8, 2016 at 7:31 am

  Liten skrivefeil over her ser jeg… Skulle stå at focaccia ble laget i går ??????

 • Leave a Reply