Lussekatter

image_pdfimage_print

Det var uunngåelig. Bollefrua måtte selvsagt bake lussekatter, how original. Lussekatter er en forfinet slektning av Bolla, gjort av samme (gen)materiale, men litt mer pyntet i formen og dessuten påkostet en dyr og eksklusiv ingrediens, safran. Det hadde sikkert oppstått et ubehagelig sjalusidrama mellom Bolla og Lussekatta om ikke det var for at vi bare baker lussekatter en gang i året. Men enn så lenge er det peace and love i gjærbakstfamilien.

Lussekatter:

150 gram smør i terninger

5 dl melk

1 egg (evt et til pensling hvis du er jålete)

50 gram fersk gjær

150 sukker

900-1000 gram hvetemel

2-3 ts kardemomme

6-7 tråder safran, støtt og rørt sammen med litt av melken

1 ts salt

rosiner til pynt

Ha gjær, salt og melk (+safran) i bakebollen først og tilsett så alt unntatt smør og elt i 10 minutter. Så har du i smøret og elter 10 minutter til (deigen skal være jevn og smidig). Hev under plast i minimum en time eller til dobbel størrelse. Elt i ett minutt og ha deigen på bakebord/kjøkkenbenk. Del i ca tyve emner og trill til pølser som du igjen former som små kringler eller s-former. Pynt med rosiner. Ha på papirkledd stekebrett og sett til etterheving under plast (igjen) i 30-60 minutter. Pensle med sammenvispet egg og stek på 220 grader i ca ti minutter til de en gyldne og du hører at de har en hul lyd når du banker på de. Avkjøl på rist.

IMG_3301

IMG_3309

IMG_3316

(Visited 225 times, 1 visits today)

KATEGORIER: Boller , Comfortfood , Gjærbakst

TAGGED AS:

2 Comments

  • Reply Camilla Bolling Muir December 5, 2014 at 11:09 am

    Jeg tyr selvfølgelig til Bollefrua når jeg plutselig nå skal bake lussekatter. Spørsmålet er, når du sier at gjæren skal blandes med salten og melken, gjelder det også tørrgjær? (har alltid hørt at det skal blandes ut i melet) Og – uavhengig av tørr eller fersk gjær – er det helt greit å IKKE varme på melken altså?

    • Reply bollefrua December 5, 2014 at 11:43 am

      Så hyggelig, Camilla!! Min erfaring er at du kan ha tørrgjæren i hva du vil, det blir alltid bra så lenge væsken ikke er for varm. Kald melk går fint, hevingen går bare litt saktere:) Sett bakebollen lunt (på badet) i stedet! Klem

    Leave a Reply