Forrige uke kom sjefen min bort til meg og sa: “Kan du ikke lage noen grove rundstykker til bloggen som til og med jeg kan få til?” Jeg vet ikke hvordan det er der du jobber, men på min arbeidsplass gjør vi i allefall som sjefen vår sier. Det finnes et hav av oppskrifter på grove rundstykker, men jeg har valgt en enkel versjon med få ingredienser som det er lett å få tak i. Vi kaller det tilpasset opplæring.
Rundstykker med høy måloppnåelse:
3 ½ dl vann (godt lunkent)
1/2 pk fersk gjær eller ca en halv pose tørrgjær
250 g siktet hvetemel
250 g sammalt hvete, grov
1 ts salt
2 ts sukker
3 ss smeltet meierismør (evt 3 ss olje) + litt ekstra til å smøre langpannen med
vann til pensling og feks valmuefrø til å strø over
Det er to viktige faktorer når man skal bake. Det ene er å ikke bruke for varm væske. For kald er ingen krise, hevingen tar bare lenger tid, men for varm er regelrett henretting. Det andre er å ikke bli fristet til å bruke for mye mel fordi deigen virker litt klissete. Klissete er bra! Når du nå har disse to fakta på bordet er det bare å sette i gang.
Ha gjær, vann, sukker og salt i en eltemaskin og la gjæret løse seg litt opp. Tilsett resten av ingrediensene og la maskinen gå til deigen vegynner å slippe kantene. (ca 7 minutter). Hvis deigen er veldig våt, kan du tilsette et par ss siktet hvetemel. La deigen heve under plast i minimum 30 minutter eller ca til dobbel størrelse. Ha deigen på benken (evt med et par ss mel hvis den er helt uhåndterbar klissete) og kna den litt sammen så luften går litt ut av den. Del i 12 emner og trill til runde rundstykker. Smør en langpanne med et godt lag smeltet smør og legg rundstykkene på rekke og rad. Gjenta heving under plast i ca 30 min. Pensle med vann eller egg om du vil spandere ett. Strø over ønsket frø. Stek midt i ovnen på 225 grader i 10-15 minutter. De er ferdige når du hører en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist.
129 Comments
Hei! Bakte disse rundstykkene og de ble fantastiske:-). Når jeg bakte de andre gangen byttet jeg ut hvetemelet med spelt. Dette ble veldig godt også:-)
Hvor mange rundstykker får du av denne oppskriften ?
12 😊
Kan man bare bruke tørrgjær også?
Ja, bare bruk tørrgjær! En pose = 50 gram fersk. Lykke til!:)
om du lager dei øve natta treng du berre 20gram gjær.
[…] Enkle grove rundstykker. Helt sjef. […]
Må prøve en gang til… Vet ikke hva jeg gjorde galt….. de ble harde og veldig hvite med gul farge hvor jeg penslet med egg… men har ikke smakt de enda ..
Åh, det var kjipt! Hvordan smakte de? Kan væsken ha vært for varm? (Dreper i såfall gjæren) Gammel gjær? For mye mel? Prøv på nytt! Håper du ikke gir opp! 🙂
Nå er de i ovnen
Ble kjempe gode
Så bra at du ble fornøyd, Vidar! Fikk veldig lyst på rundstykker nå.. 😉
Tusen takk for oppskriften!! Perfekt for en travel (og noe blakk..) student som meg! Kollektivet er i ekstase, og sliter enda med å fatte at det kan være SÅ enkelt å lage noe fra bunnen av!
Gleder meg til å teste flere av oppskriftene 🙂
Herlig, Ingrid! Nå savner jeg plutselig de glade kollektivdager.. Hva med å imponere med foccaciabrødet jeg la ut i dag? 🙂 Kos deg!
Det var en fin oppskrift
Tusen takk, Unni!:) Ha en fin kveld.
Disse ble supergode! Har ikke vekt, men målte mel med melkeglass(2,5dl) for å få ca mål. Funka som bare det! Kjempeklissete deig, men så luftige! Takk, nå blir det bra frokost i morgen:)
Så herlig! Hjemmebakt er virkelig best. Kos deg. <3
Gode rundstykker. Doblet oppskrifta og brukte en pakke tørrgjær.
Takk, Ninni! Ha en god dag MED rundstykker. 🙂
er de over 50 % grove på brødskalaen?
De kommer under “grovt brød”. 🙂
Wow, nam! Bakte disse for ei uke siden (dobla porsjonen) og de forsvant iløpet av kvelden og morgendagen. Nå er jeg igang igjen. Men har 4dobla porsjonen i håp om å ha det til guttas skolemat innimellom fram til jul, istedet for kjedelige brødskiver.
Takk for at du delte denne superenkle og gode rundstykkeoppskrifta 🙂
Hei Sølvi. Så hyggelig!! Disse rundstykkene baker jeg også hele tiden. Og alltid minst dobbel porsjon!;) Ha en nydelig søndag.
Hadde igjen en halv pakke med gjær når jeg bakte hammburgerbrød i sta, tenkte at når jeg var så godt i gang kunne jeg jo bake noe med resten av gjæren. Etter et lite søk etter grove rundstykker på google kom jeg over denne oppskriften, er jo som du skriver et hav av oppskrifter på grove rundstykker, men tenkte denne var verdt et forsøk når den så så enkel ut og trengte en halv pakke med gjær, akkurat det jeg hadde igjen, og det var et godt valg, disse var veldig gode 🙂 Det enkle er ofte det beste 🙂 Takk for oppskrift 🙂
Hei Karianne! Så hyggelig å høre at du ble fornøyd. Var innombloggen din, veldig fin. 🙂
Supergode! Må lage ny (minst dobbel) porsjon hver uke! Forsvinner nesten kjappere her i huset enn det tar å lage de. Enkel oppskrift som til og med jeg, en som aldri bakte før dette, får til 🙂
Herlig tilbakemelding, tusen takk! 🙂 Ha en super helg!
Fantastisk gode rundstykker, og så lette å lage. Men tror du man kan bruke melange uten melk og salt, istedenfor meierismør uten at det går utover smaken? Med tanke på å servere til en med melkeallergi?
Tusen takk, Lene! Så hyggelig:) Jeg tror set går fint med melange i selve deigen, men bruk bakepapir i stedet for å smøre langpannen med smør. 🙂
Dette var syykt digg! neste gang skal jeg dobble!!:D
Yeah, Stine! Double or nothing! 😉
Har baket disse mange ganger, og de forsvinner like fort hver gang! 🙂 Har en deig til heving nå også! 🙂
Så fint, Harriet! Baking er fabelaktig. 🙂
Supergode!
Herlig, Anne!:)
Disse er helt nydelige. Har satt deig nr. 2 nå 🙂
Hyggelig å høre at du ble fornøyd! Ha en fin kveld. 🙂
Fantastisk gode rundstykker!! ?? Takk for at du har lært meg at klissete er bra og hva det vil si at deigen slipper bollen… Kanskje jeg klarer å bake brød somm ikke er tørre etter første dagen nå ?
Så hyggelig, Renate! Takk for koselig kommentar. 🙂 Fortsett å bake! 😉
Hei! tusen takk for en enkel oppskrift på gode rundstykker 🙂 jeg lurer bare på hvor mange kalorier det er i ett rundstykke, vet du?
Hei! Jeg vil anslå at det er litt mindre enn 200 kalorier i et rundstykke. God helg!:)
Skal til å handle inn og bake disse rundstykkene nå. Men tror du det går an å bytte ut hvetemel med siktet spelt mel? Blir de like bra?
Ja, jeg synes de blir akkurat like gode med spelt. 🙂 Lykke til!
Deigen står til heving nå! Gleder meg til nystekte rundstykker denne regnfulle aften i Oslo 🙂
Åh, nå håper jeg du blir fornøyd. Kos deg!! 🙂
Tusen takk for oppskrift! Rundstykkene ble utrolige gode. Også er de grove i tillegg. Kan spise de med god samvittighet 🙂
Hei Hiba! Så godt at du ble fornøyd. 🙂 Fortsatt god sommer!
Hei, flott oppskrift. Laget disse i går til frokost i brødbakemaskin og de ble gode og luftige. Har nye på gang, og nå har jeg byttet ut litt av grovmelet med havregryn. Gleder meg til frokost.
Så deilig med nybakte rundstykker til frokost! Riktig god lørdag til deg, Ingri. 🙂
Veldig enkel, grei og kjempe god oppskrift! Tusen takk! 🙂
Så hyggelig å høre, Marie!:)
Jeg vil så veldig gjerne bake disse idag, men har ikke grovt sammalt hvete i hus, og det er jo litt krise siden er søndag :-/
Lurer på om det er noe annet jeg kan bruke istedenfor? Kan jeg for eksempel bruke grovt sammalt rugmel, eller vil ikke det fungere?
Hei! Rug har ikke de samme egenskapene, dessverre. Men du kan jo bare bytte ut alt det grove melet med fint mel? Eller 100g rug kan funke og resten fint:) Lykke til, Anine!
Tusen takk for superraskt svar! Jeg kan jo kanskje prøve meg på disse http://bollefrua.wordpress.com/2012/12/21/forjulstid-hos-bollefrua-samt-oppskrift-pa-supergode-julefrokostrundstykker/ hvis det er rundstykker du fortsatt kan anbefale? 🙂
Ja, de er også veldig gode!:)
Smakte herlig! Byttet ut hvetemel med fullkornsmel, ettersom jeg ville ha de 100% grove.
Føles godt å gi barna noe annet enn vanlig kjedelig brød i matpakke.
Tusen takk for oppskrift!
Ja, ikke sant? Hjemmebakt er magisk! 🙂
Hei, ,må man heve dem to ganger? Eller går det greit om man gjør det en gang? Gleder meg til å lage dem 😀
Du bør la de heve to ganger. Lykke til!:)
Hei.
Jeg bor i California og fikk lyst til å prøve denne oppskriften. Jeg kjøper tørrgjær I en kilospakke, men jeg lurer på hvor mye det er i en pose/pakke som du bruker i oppskriften. Er det 50 gram i en pose?
Hei Hans-Jakob! Det er 12 gram tørrgjær i en pose. Lykke til!:)
Har akkurat bakt disse til bursdagen til mamma, og fikk masse skryt. Tusen takk for kjempefin oppskrift! 🙂 håper du kan legge ut enda flere bolleoppskrifter også 😀
Det skal jeg gjøre! Det ligger allerede flere under kategorien rundstykker. Glad du ble fornøyd. 🙂
Eg og mamma lagde desse idag, men fekk tips om å ha gulrot i dei, så vi hadde i ei lita finraspa gulrot i deiga og 😀 Yum yum! Hadde dei attmed heimelaga lasagne i middagsselskap og dei blei godt mottatt! 😀 Tusen takk for flott oppskrift!
Så lurt med gulrot! Riktig god helg til deg, Susanne! 🙂
Ja, var ikkje så dumt det! 😀
God helg til deg og!
Takk for flott oppskrift, virkelig både enkelt og godt! 🙂
Så hyggelig at de ble gode. 🙂
[…] stammer fra bloggen til Bollefrua. Løksuppe er enkelt og godt, og vi brukte denne oppskriften. Bon […]
Reblogged this on Josianka and commented:
Veldig gode rundstykker som var enkle å lage, perfekt som lunsj til en familie på fem:-)
Takk for en så utfyllende beskrivelse! Det hjelper bra for en pappa som prøver seg litt på baksten. Deigen står til heving nå, har ingen kjøkkenmaskin, så måtte ta det hele for hånd. Brukte lang tid og fikk en klissete og fin deig, så tror det blir bra! Takk igjen 🙂
Hei! Så hyggelig å høre fra deg! Hvordan gikk det? 🙂
Det gikk utrolig bra! Guttungen som ellers ikke er så glad i rundstykker ELSKER de som han sier, det er ordentlig moro å se barna bli så glad over noe som er såpass enkelt å lage 🙂
Det var supert! God helg til deg! 🙂
Må bare legge til at jeg tror jeg tidligere har brukt litt for varm væske i mine forsøk, og tipset om å bruke heller litt kaldere væske, og heller heve litt lenger, tror jeg var med på å gjøre det vellykket! Lurer litt på dette med fersk- eller tørrgjær, blir det bedre med fersk? Av praktiske årsaker har jeg holdt meg til tørrgjær enn så lenge.
Veldig stas at du får det til nå! Ang gjær, så pleier jeg å bruke både tørr og fersk om hverandre og merker ikke store forskjellen. Tror temperatur og tid er viktigere. 🙂
Veldig enkle å lage!:) lagde de helt selv^_^ hah er 12 år så dette er stort:) De ble kjempegode!
Grattis, Thea! Så kult! 🙂 Håper du baker masse godt fremover. 🙂 Hilsen Bollefrua! 🙂
Utrolig inspirerende blogg, og disse rundstykkene er utrolig gode 🙂 Bruker denne oppskriften hver gang jeg baker rundstykker, eksempelvis nå som tilbehør til hjemmelaget gulrotsuppe. Gleder meg! 🙂
SÅ kos å høre, Birgitte! God middag til deg. 🙂
Hei, istedenfor en eltemaskin som de sier at en burde bruke i oppskrifta, det er vel fullt mulig å bruke hendene ja? Eirik, 14
Så absolutt, Eirik! Lykke til. 🙂
Hei 🙂 lagde disse idag. Som vanlig når jeg lager noe blir det fort brunt oppå og ikke 100% stekt inni. Etter å hørt den hule lyden så skar jeg for å sjekke en men det var ikke ferdig. Tok 4 min mer, altså 19 minutter tilsammen. Da kunne de ikke ha mer brunfarge, vil ikke ha de mer brent utenpå. Av de 4 jeg sjekka var 2 ferdig stekt inni. Kan det være noe ved ovnen? har prøvd å lage div bakst og kaker og følger oppskrift og det som står om tid og temperatur, men en ting som gjerne går igjen er at det blir fort brunt og ikke helt stekt. Sist kake stekte jeg 40 min mer enn anbefalt men den var enda rå/klissete inni(skulle være tørr). hva tror du? uansett var disse kjempe gode 🙂 prøver igjen! 🙂
Det høres veldig ut som at ovnen din er upålitelig. Men hvis man skjærer i kokvarme rundstykker, vil de alltid virke litt “rå” inni. Håper du kan ønske deg ny ovn til bursdagen. 😉 Lykke til med baksten, uansett. God helg!
Søndag, tom for alt av brødvarer og knekkebrød! Heldigvis fant jeg denne oppskriften. Klare til å settes i ovnen snart! Ungene venter i spenning! Takk for oppskrift! 😀 Mvh fustrert familiefar.
Hvordan smakte det, Stian? Ble ungene fornøyd? Vi frustrerte foreldre må jo holde sammen. 😉
Ble overraskende bra faktisk. Med gjærbakst har jeg funnet ut at oljeovnen på svak varme er perfekt å la deigen heve på. De ble veldig luftige å fine. Savnet å ha noe korn på toppen, men som sagt tidligere, var helt raka opp her idag. Så dette ble kanon 🙂 Takk igjen! 😀
Strålende at det ble vellykket! God søndag til deg. 🙂
Disse ble dødsgode!! ??? Og jeg er vanligvis håpløs med gjærbakst, men disse fikk jeg til! Til og med min samboer, som med tiden har blitt ganske skeptisk til det jeg lager, ble veldig imponert! ?
Opskriften er notert og disse skal absolutt lages igjen! Takk! ??
Så flott, Åse! Det var hyggelig å høre!
Hei! deigen står klar med den hevder seg ikke….det står på oppskriften en halv pose tørrgjær men blant kommentarene sier du 1 pose tørrgjær, ble litt forvirret 🙁 håper jeg får det til! takk 🙂
Både en halv og en hel pose tørrgjær går helt fint i denne oppskriften. Hvordan gikk det? Hvis du har fulgt oppskriften, burde deigen heve uten problemer. Evt kan du ha brukt for varm væske eller gjæren kan ha gått ut på dato? Lykke til!
Hei. Har laget disse i dag, og på smak ble de veldig veldig gode! De hevet bra MEN, mest i bredden… Mao så det mer ut som hamburgerbrød da de kom ut av ovnen… Kan det tyde på at det burde vært mer mel i dem? Eller at jeg har latt dem heve for lenge?
Jeg gjetter at du hadde litt lite mel, men glad det smakte godt!:)
Hååååper ikke jeg ødela alt nå.. Glemte meg bort å helte selvfølgelig oppi gaanske varmt smelta smør.. tok litt ekstra gjær etterpå, så får vi se hva det blir til..
Lykke til!!
Ikke så mye erfaring i å bake. Har prøvd denne oppskriften to ganger nå. Begge gangene var smaken bra men de ble så flate. Hevet seg godt i bollen, men heva seg mer i bredden enn oppover når jeg hadde de på stekebrettet.
Hm.. Er deigen veldig løs så emnene flyter litt ut pga det?
Disse rundstykkene er helt nydelige. Sønnen min på 2 år elsker dem ?
Så hyggelig å høre!! 🙂
Oppdaget til min store skrekk at jeg er fri for både brød og knekkebrød, i tillegg til at jeg er tom for penger (heldigvis kommer lønnen om få dager). Det er jo rett og slett en lykke at jeg fant denne oppskriften! 🙂 Så enkelt og så kjapt. Rundstykkene står i ovnen nå. Da er kveldsmaten OG morgendagens lunsj sikret! Krise avverget! 🙂
Bravo! Så gøy å høre. 🙂
Går det an å bruke melk istedet for vann? Skal bake disse i dag, og er veldig spent!! Får aldri til rundstykker. Syns de alltid blir kompakte.
Det går fint! Lykke til. 🙂
De ble knallgode!! Endelig har jeg funnet en oppskrift jeg ble fornøyd med. Luftige og saftige! Jeg tok ost på noen. Veldig godt 🙂
Så hyggelig å høre! 🙂
Må bare få gi deg litt skryt her for den fantastisk fine bloggen din. Disse rundstykkene står nå på heving (med halvparten av hvetemelet byttet ut m fibra for enda grovere brød), og har blitt en favoritt i heimen rett og slett fordi de er så lette å lage og gode å spise. Har også fulgt andre av dine oppskrifter, som feks brytebrød med pesto og parmesan og urtebaguetter med Chorizo, og alt har blitt vellykket og veldig, veldig godt. Så tusen takk for gode oppskrifter ! Det som jeg liker minst like godt som oppskriftene er alle de realistiske og svært gjenkjennelige hverdagshistoriene du deler med oss lesere. Det er fantastisk godt å ikke bare få de rosenrøde historiene, men å også lese om normale dager i en normal familie. Jeg må ofte innom bloggen din for å lese disse også, og ikke bare for å gå på oppskriftsjakt. Så tusen takk for fantastiske oppskrifter og for at vi får en sniktitt inn i din hverdag! Mvh. Anne Marie
Tusen, tusen takk for utrolig gode ord. Det setter jeg veldig stor pris på! 🙂
Hei, må bare få si at for første gang i mitt liv har jeg fått skryt for gjærbakst. Jeg er normalt helt håpløs på kjøkkenet, spesielt dersom det involverer gjær, men disse rundstykkene ble helt fantastisk. Lurer på om det er mulig å lage brød av samme deigen, eller om jeg bør gjøre noen tilpasninger da? Tusen takk for fantastisk enkel oppskrift med gode tips. Nå skal jeg snoke litt på resten av bloggen din, og se om det er noe annet jeg kan imponere med:-)
Så utrolig gøy å høre! Heia deg! 🙂 Anbefaler denne: https://bollefrua.no/2014/02/01/enkelt-hjemmebakt-brod-for-nybegynnere/
Dobbel porsjon straks klar for ovnen! Dette lukter gjentakelse?
Så kult! Riktig god helg. 🙂
Åh!! Nam nam, disse var gode 🙂 brukte en pose tørrgjær (klarer ikke ha åpne poser liggende) og kaldt vann og olje, kaldhevet i kjøleskapet i natt og akkurat spist en nydelig lunsj med brunost på dem, super oppskrift 😀 <3
Blir ikke bedre enn det! 🙂 Klem!
Dette er blitt min favorittoppskrift på rundstykker! Blir vellykket hver gang ?
Så bra! Riktig godt nyttår til deg! 🙂
Tusen takk for at du har delt denne fantastisk enkle, men gode oppskrifta! Vi har nevnt bloggen og oppskriften på bloggen vår 😀
Tusen takk for denne flotte oppskriften! Her i huset må jeg forresten lage dobbel porsjon hver gang, for de forsvinner på null komma niks 😛 Hilsen en som egentlig ikke kan bake.
Hei du som egentlig ikke kan bake! Jeg tror du egentlig kan bake. Klem fra Bollefrua:)
Hei!
Skal bake til konfirmasjon, og lurer på om desse blir gode etter ein tur i frysaren?
Hei! Det går helt fint å fryse dem. 🙂
Då har vi laga dobbel porsjon og bytta grov samal kveite med grov rug og tilsatte 3 raspet gulerot ?
Høres veldig godt ut! 🙂
Hei Bollefrua!
Jeg begynte å bake i forrige uke. Har bestemt meg for å slutte å kjøpe brød. Hittil går d fint. Har hjembakt brød i fryseren og nå også rundstykker. Fin enkel oppskrift!
Jeg liker å eksperimentere.
I denne deigen tok jeg litt rømme i som var utgått på dato men helt fin. Bare et par spiseskjeer. Etterpå mens jeg spiste rundstykket kom jeg på at jeg hadde glemt å ha i olje eller smør. Likevel var det en god konsistens på dem.
Jeg husker jeg lurte på om jeg skulle ta i solsikkeolje fremfor olivenolje.
Er det ikke sånn at man kan ta hvilkensomhelst olje såfremt den ikke har en smak man ikke ønsker i bakverket?
S
Trebarnsfar
Nylig oppstartet med å bake
???
Hei! Har jeg virkelig ikke svart på denne? Men så gøy at du baker! Imponert. Og ikke minst at du blir fornøyd. 🙂 Og bare velg den oljen du foretrekker og har hjemme. Ha en fin dag!
Hei! Må bare skryte av denne oppskriften, det var det første jeg prøvde ut da jeg som mangeårig voksen endelig også begynte å bake rundstykker og brød! ?
Etter å ha blitt trygg på gjærdeig-baking bruker jeg stadig din oppskrift som basis, og har gjerne oppi litt annet som chiafrø, sesamfrø flak, korn mm, bruker sirup istedenfor sukker bl.a., og barna mine og jeg elsker disse rundstykkene! Vi bruker også speltmel, og må selvsagt alltid lage dobbel porsjon ?
Takk for at du delte denne oppskriften! ?
Tusen takk! Det var veldig hyggelig å høre. 🙂
Må si jeg ble litt overraska å finne 7 minutter elting i maskin i en “enkel” oppskrif, fant du ikke noen som muligens droppa eltingen, eller er det slik å forstå at det er umulig å få til en gjærbakst på kor tid, uten elting? /