I dag våknet jeg og bestemte meg for å ha en fabelaktig søndag. Søndagsangsten var simpelthen ikke velkommen! Jeg sa til meg selv: Ta deg sammen, Bollefrue. Ingen sutring over at helgen og sommerenferien snart er over, ikke noe smelling med dørene når du rydder ut av hytta og strengt forbudt å utsette utpakkingen til i morgen! Og folkens, dette går (foreløbig) bra. Jammen er det vanskelig (og ganske fint) å innse hvor mye min egen innstilling påvirker mitt (og andres) liv. Be the change you want to see in the world!
Ok, nok selvransakelse. Over til dagens oppskrift. Denne eplekaken er litt annerledes og usedvanlig god. Ikke så søt, veldig saftig og med karamelliserte nøtter og epler på toppen. Herr Bolle sa faktisk at det var den beste kaken han hadde smakt. Kanskje han også hadde våknet og bestemt seg for at alt skulle være fabelaktig i dag? 😉
Eplekake i brødform:
2 egg
2,5 dl kulturmelk/kefir (jeg hadde ikke kulturmelk, så jeg brukte 2dl rømme og til sammen 3 dl melk, hvis du velger denne løsningen dropper du altså melken nedenfor)
2,5 dl melk
50 gram smeltet meierismør
200 gram hvetemel
frøene av 0,5 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
1 dl sukker
1,5 ts bakepulver
3 epler, jeg brukte Pink Lady (skrelt og hvert eple delt i 8 biter)
1 dl sukker til karamellisering
50 gram hasselnøtter, veldig grovt hakket
1-2 ts kanel
Begynn med å ha epler, hasselnøtter, kanel og en dl sukker i en stekepanne. La syde til sukkeret har smeltet og epler og nøtter er karamellisert. Sett til side.
Sett ovnen på 180 grader. Ha egg, melk/rømme og smør i en bolle og rør til det skummer. Ha i mel, vanilje, sukker og bakepulver. Visp sammen og la røren stå og tykne i ti minutter. Ha bakepapir i en stor brødform og fordel epler og nøtter på toppen. Stek midt i ovnen i 40-50 minutter. Kaken er ferdig når det ikke fester seg røre til en stekepinne. Avkjøl på rist før du tar kaken opp av formen. Server med pisket krem eller en klatt creme fraiche/ rømme og strø evt litt ekstra sukker og kanel over.
11 Comments
Hei. Fin blogg du har. Har prøvd flere av oppsskriftene dine, med stort hell. Men prøvde meg på eplekaka i går, og etter 2 timer i ovnen var den fortsatt ikke stekt. Lurer på at jeg har misforstått litt. Hadde både h-melk og kulturmelk, kanskje jeg skulle bare ha en av delene? Det luktet himmelsk når den stod i ovnen, så jeg tror jeg skal gi den en sjanse til. Cecilie
Hei! Hm, jeg brukte en blanding av rømme og melk, men i originaloppskriften står det kulturmelk. Ikke prøvd å blande melk og kulturmelk. Men kaken har ikke vanlig eplekakekonsistens, den skal være litt puddingaktig bla fordi det er så lite mel. Var din litt sånn? Håper du har bedre lykke neste gang og tusen takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂
Altså en fast pudding. 😉
Dene oppskriften ligner veldig på det vi bruker å kalle ovnspannekake. Dvs at deigen fungerer som en røre (vaffelrøre) og ikke som en deig. Da blir konsistensen også som en svært tykk pannekake/vaffel og får aldri samme luftigekonsistens som en vanlig kake.
Dvs at den vil alltid bli litt “rå” samme hvordan du steker den, eller hvor mye mel eller væske du har i.
– Men det er dette som er sjarmen med ovnspannekake med epler!
Vi spiser den varm med is til. Kjempegodt!
(Ellers går det an å få annen konsistens på surmelkskaker om man byttet ut alt, eller noe av, bakepulveret med natron).
Lykke til med flere ovnspannekaker.
Så hyggelig å høre fra deg! Og takk for tips. 🙂
Hei igjen. Flau:)
Den var som en fast pudding. Flaks for småfuglene at jeg såg
Bildet av kaken din først nå:) Min såg nemlig også slik ut..
Gjør et nytt forsøk nestehelg, men da skal vi spise den selv..
Gjør det!;)
O´lykke Fantastisk deilig! Plukka eplene rett fra treet og la rett i røra. Luksussøndag. Tusen takk! Denne blir det fler av
Herlig, for en luksus! Glad du likte oppskriften. Fortsatt god søndag, Jim.
heisann! Tenkte å lage denne kaken til min kjære på søndag når han har bursdag 🙂 kan den lages i en rund kakeform? Kva er evt målene på brødformen du har benyttet? jeg har bare små former… har du benyttet andre meireiprodukt enn kulturmelk eller rømme? kesam eller creme fraish f.eks.? og er det vanlig eller lettrømme du har benyttet? Linda
Hei! Beklager sent svar! Har bare laget med lettrømme og melk. 🙂 Brødformen rommer ca 1,5 liter, så ganske standard. Lykke til!