Bergenske skillingsboller

image_pdfimage_print

IMG_6275

Disse bollene.. Nystekte, fortsatt litt varme med karamelliserte svinger. Perlesukkeret som knaser mellom tennene når du tar en bit og lukten av kanel og gjærbakst som fyller hele huset. Disse bollene er verdt hver eneste kalori. OG hver eneste joggetur:

Jeg begynner rolig og med nedoverbakke. (“Jammen se på deg, Bollefrue, dette går jo bra!”) Men når jeg begynner å kjenne meg anpusten nederst i bakken løper jeg forbi en mor fra barnehagen (“åh, der er mammaen til hun derre på avdelingen til Jens, håper hun ser hvor sprek jeg er, eller forresten håper ikke hun legger merke til meg for da må jeg løpe helt opp den bakken uten å stoppe”). Jeg løper videre, bortover og opp bakken. (“Nå går jeg litt! Eller jeg løper litt til. Nei, NÅ går jeg litt. Eller vent litt, der er venninnen min! Takk Gud! Nå har jeg en grunn til å ta en pause. Håper ikke hun har dårlig tid.”) Godt over halvveis må jeg over et fotgjengerfelt. (“Vær så snill, ikke stopp for meg. Bare kjør! Du også, du trenger ikke ta hensyn til at jeg står her og skal over.”) Nesten fremme går jeg opp den siste bratte bakken. Men jeg er oppstemt. (“Nå er det gjort, Bollefrua! We did it!”) Og rundt svingen (“mmmm…karamelliserte svinger…”) treffer jeg en annen i treningstøy som også går. (“Så fint. Det er flere av oss”).

Kanel i svingene:

(ca 30 stk)

125 g smør
5 dl melk
50 g gjær
125 g sukker
800 – 900 g hvetemel
 ca 50 gram  smeltet smør (til fyllet)
sukker, kanel, egg til pensling, perlesukker

Smelt smøret og ha i melken. Varm til ca 37 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett melkeblandingen. Rør litt. Ha i sukker og mel og elt deigen i 5 minutter. La deigen heve under plast i ca 40 minutter.Jeg delte deigen i to like store deler og kjevletde ut til et rektangel. Fordel smeltet smør over. La det være en tynn stripe på den ene langsiden uten smør. Denne pensler du med kaldt vann. Dryss kanel og sukker over leiven og rull sammen. Skjær rullen i ca 2 cm tykke skiver og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev i ca 30 minutter (under plast). Pensle med pisket egg og strø over perlesukker før bollene stekes i ovnen på 220°C i 10 – 12 minutter. (De er ferdige når de har en gyldenbrun farge og får en hul lyd når du banker på  de). Avkjøl på rist. Spis. Jogg. Eller bare spis.

IMG_6286

Oppskriften fant jeg hos Opplysningskontoret for brød og korn.

(Visited 4,891 times, 1 visits today)

KATEGORIER: Barseltreff , Boller , Bursdag , Gjærbakst

TAGGED AS:

5 Comments

 • Reply Sunny August 15, 2013 at 10:42 pm

  Faktisk tenkte jeg paa aa lage noe lignende her om dagen, takk for inspirasjonen, de ser nydelige ut ! :

 • Reply Magne D. Antonsen (VG) August 16, 2013 at 2:03 pm

  Bra oppskrift!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  🙂

  • Reply bollefrua August 16, 2013 at 3:33 pm

   Tusen takk, Magne! Ha en fabelaktig helg. 🙂

 • Reply Kirsti October 1, 2014 at 10:28 am

  Hei,
  Disse skal jeg definitivt prøve! Men ser det står “kanelegg”; er dette bare en skrivefeil, eller noe så fiffig som at du pisker egget til pensling sammen med kanel for å unngå at den brenner seg på toppen??

  • Reply bollefrua October 1, 2014 at 10:53 am

   Hei Kirsti! Det er en trykkfeil! 😀 Fikset nå. 😉 Kos deg med kanel i svingene! 🙂

  Leave a Reply