Saftig formkake med lime og mørk sjokolade

image_pdfimage_print

IMG_8814

Jeg er litt forelska. I formkaker. De er ikke flotte som marsipankaker eller forseggjorte cupcakes, men likevel: Formkaker er min favoritt. Det er bare noe eget ved å skjære en tykk skive varm formkake, den veier så godt i hånden og passer perfekt som trøstemat en kald marskveld. Dessuten holder denne kaken seg saftig lenge. Den deilige aromaen av limeskall blandet med store biter mørk sjokolade er temmelig uslåelig. Og bruker du yoghurt og kokosolje er den til og med litt sunn! 😉

IMG_8811

Forelska i formkake (å å å):

4 dl siktet spelt eller hvetemel + 2 ss ekstra

0,5 ss bakepulver

0,5 ts salt

1 ts vaniljesukker

2,5 dl gresk yoghurt, creme fraiche eller rømme

2,5 dl sukker

4 egg + 1 eggeplomme

2 ts revet limeskall (kun det grønne), ca 2-3 lime

1 dl (smeltet) kokosolje, bruk smør om du ikke kan få tak i kokosolje

150 g mørk sjokolade, hakket

Sett ovnen på 175 grader. Finn frem en brødform (ca to liter) og kle den med bakepapir. Rør sammen mel første mengde mel, bakepulver og salt. Ha 2 ss mel og sjokolade biter i en annen, rør sammen. I en tredje bolle visper du sammen egg, eggeplomme, yoghurt/creme fraiche, limeskall og sukker. Rør de tørre ingrediensene (minus sjokolade) inn i de våte, litt etter litt. Bruk til slutt en slikkepott til å vende inn kokosoljen (nedenfra og opp) og gjenta til alt er godt blandet. Rør tilslutt inn sjokoladen, men spar noen til å strø over toppen av kaken. Hell røren i formen og fordel sjokoladebiter på toppen. Stek midt i ovnen i 55-75 minutter. JA, jeg vet at det er psyko variabel steketid, men problemet er at det avhenger at hvor dyp formen din er. Trikset er å stikke en spiss gjenstand (for eksempel et grillspyd) inn i kaken etter ca 55 minutter og så fortsette med dette (jevnlig)  til pinnen kommer ut tørr og uten kakedeig på seg. Avkjøl kaken i formen på rist i ca 10 minutter før du tar den ut av formen og lar den avkjøle videre på risten. Kaken holder seg godt noen dager om du oppbevarer den i en plastpose.

IMG_8818

 

IMG_8807

(Visited 996 times, 1 visits today)

5 Comments

 • Reply superbakerlund September 4, 2014 at 11:52 pm

  Denne kaka lagde jeg i dag, og den var knallgod!! Spennende med lime, som også var perfekt sammen med mørk sjokolade. Heldige er mine kolleger som skal få smake i morgen:)

  • Reply bollefrua September 5, 2014 at 6:58 pm

   Ble kaken godt mottatt?:)

   • Reply superbakerlund September 9, 2014 at 11:13 pm

    Ja! Den var en stor hit både hjemme og på kontoret:) Skal bake den igjen!

 • Reply Kristin January 9, 2016 at 5:55 pm

  Flott oppskrift!! Dette blir min nye ‘formkakebasis’. Veldig bra at du bruker kokosolje. Og at denne lot seg lage veldig greit uten mixmaster!!!! Jeg hadde ikke mørk sjokolade men brukte 3-4 ss valmuefrø i tillegg til lime’n. Det ble veldig godt mottatt av alle (i dette tilfellet svigermor, pleierne i bofellesskapet, og mannen min!). (Lagde melisglasur på toppen og drysset med frisk mynte som jeg hadde i kjøleskapet). Takk til deg og klem fra meg = Kristin

  • Reply bollefrua January 10, 2016 at 9:36 pm

   Tusen takk! Ha en fin uke. Og klem tilbake. 🙂

  Leave a Reply