Enkle speltrundstykker

image_pdfimage_print

IMG_8779

Har du bakt med spelt før? Jeg bruker det nemlig ofte, på lik linje med vanlig hvetemel. Spelt er en eldre slektning av nåtidens hvete og har i følge brødguruen Bodil Nordjore: Høy næringsverdi og god smak. Videre skriver hun at mange (inkludert meg selv) tåler spelt bedre enn vanlig hvete, fordi gluten i spelt er lettere fordøyelig. Her får du en oppskrift på deilige speltrundstykker, kun tilsatt litt rug. Du får teste og se hva du synes. 🙂

IMG_8781

 

Gode, halvgrove speltrundstykker:
(ca 16 stk)
100 g smør, i terninger
3 dl melk
1 ss honning
0,5 pakke gjær
1 egg
1 dl sammalt rug, fin
2 dl sammalt speltmel
6,5 siktet spelt spelt, tilsett evt 1 dl til om deigen virker klissete
Melk eller sammenvispet egg til pensling
Evt valmuefrø eller sesamfrø til å strø over rundstykker før steking

Ha gjæren i en bakebolle. Varm melken til 37 grader og hell over gjæren. Ha i resten av ingrediensene, minus smøret, og elt i 5 minutter. Tilsett smøret litt etter litt og elt til alt smøret er arbeidet inn i deigen. La deigen hvile under plast i ca 45 minutter. Ha deigen på en melet overflate og kna lett sammen. Del i 16 emner og form til rundstykker. La heve til ca dobbel størrelse. Forvarm ovnen til 230 grader. Pensle og strø over frø og stek midt i ovnen i 12-15 minutter til de er gyldne og har en hul lyd når du banker på dem. Avkjøl på rist.

IMG_8790

(Visited 4,687 times, 1 visits today)

No Comments

Leave a Reply