Pull apart hvitløksbrød med parmesan

image_pdfimage_print

IMG_9445

 

I helgen bakte jeg et fantastisk godt brød. Jeg må nesten fortelle om det, enda det er mandag og vi (jeg) må spise knekkebrød og synes synd på oss (meg) selv. Dette brødet var liksom samarbeidsvillig helt fra starten. Det er med deiger, som med oss mennesker: Noen er litt lettere å ha med å gjøre enn andre. Og denne deigen var blank og fin og enkel å kjevle ut. Så penslet jeg den med hvitløkssmør, strødde over masse nyrevet parmesan og la den lagvis i en brødform. Resultatet var et silkemykt brød med sprø osteskorpe og nydelig smak av hvitløk og parmesan. Det er et sånt brød du kan servere med suppe, salat, til lunsj eller på picnic, og alle som du serverer det til blir antakelig litt lettere å ha med å gjøre enn det de var i utgangspunktet. What goes around, comes around.

 

 

IMG_9436

 

IMG_9451

 

Henrivende rivebrød med hvitløk og parmesan:

6,75 dl siktet spelt eller hvetemel

85 g usaltet smør, mykt og i terninger

0,5 pk gjær

2 egg

 1 ts salt

2 ts sukker

0,75 dl melk, lunkent

0,5 dl vann, lunkent

Til fyllet:

2,5 dl fint revet parmesan + pittelitt ekstra til å strø over

1 dl smeltet smør

3 fedd hvitløk i tynne skiver

 

Ha 5 dl mel, salt, sukker og gjær i en eltebolle. Tilsett melk og vann og elt i to minutter. Tilsett ett egg om gangen og fortsett og rør. Ha så i smøret og elt til det er helt blandet inn. Tilsett så resten av melet og elt til du har en blank deig. Ta så deigen ut av eltebollen og legg i en vanlig bolle som du dekker med plast. La heve til dobbel størrelse, ca 60 minutter. I mellomtiden smører du en brødform, river osten, smelter smøret og har den skivede hvitløken i smøret. HVIS du ikke ønsker biter av hvitløk i brødet, feks fordi barn er skeptiske, foreslår jeg at du har hele fedd hvitløk, som du knuser med bladet på en kniv, i smøret og lar det trekke så lenge som mulig. Så fisker du de bare ut før du pensler deigen.

IMG_9426

 

IMG_9427

 

IMG_9428

 

IMG_9429

Uklart og dårlig bilde, men du skjønner poenget..

 

IMG_9432

 

Når deigen har hevet, tar du litt mel på benken og knar deigen noen runder før du kjevler den ut til et rektangel på ca 30×50 cm. Pensle deigen med ca halvparten av hvitløkssmøret. Del så i 5 striper på kortsiden. Fordel osten jevnt på de fem stripene. Legg så stripene opp på hverandre, som et tårn. Del så tårnet i seks like store hauger. Plasser skivene i brødformen med kuttsiden opp (se bilder). Dekk med plast og sett til etterheving i ca 30-40 minutter mens du forvarmer ovnen til 180 grader. Når brødet er ferdig hevet strør du litt parmesan på toppen og steker det midt i ovnen i 15 minutter. Ta brødet ut og pensle med resten av smøret. Stek videre i 15-20 minutter eller til brødet er gyldent og har en hul lyd når du banker på det. Hjelp brødet forsiktig ut av formen og avkjøl på rist. SPIS.

 

IMG_9454

(Visited 1,413 times, 1 visits today)

16 Comments

  • Reply mariajosefineandersen-eikeri May 9, 2014 at 12:38 am

    Det ser utrolig godt ut:)

  • Reply Brit Kaaresen June 11, 2014 at 8:54 pm

    Nydelig var det!

    • Reply bollefrua June 11, 2014 at 10:30 pm

      Så hyggelig å høre, Brit! 🙂

  • Reply Guts July 1, 2014 at 9:22 am

    Ser deilig ut, men hvordan er løksmaken? Litt lite med 3 fedd til et brød? Eller?

    • Reply bollefrua July 2, 2014 at 10:10 pm

      Hei! Jeg synes det funket, men prøv deg frem:)

  • Reply Ingeborg July 10, 2014 at 10:22 pm

    Nam!! Bare.. NAM! 🙂

    • Reply bollefrua July 18, 2014 at 1:37 pm

      Herlig!! 🙂 God sommer videre!

  • Reply Pull apart pestobrød | Bollefrua August 31, 2014 at 8:57 pm

    […] så tårnet i seks like store hauger. Plasser skivene i brødformen med kuttsiden opp. (Ta en titt her for å se hvordan). Dekk med plast og sett til etterheving i ca 30-40 minutter mens du forvarmer […]

  • Reply solveig October 1, 2014 at 9:40 pm

    Dette var veldig godt, blir nok et hyppig tilbehør til fredagskosen videre.

  • Reply Kristine Ringsaker Vika February 3, 2016 at 8:12 pm

    Hvordan er det å evt fryse dette brødet? Om vi ikke spiser opp alt samme dag da 🙂

    • Reply bollefrua February 3, 2016 at 8:26 pm

      Det tror jeg går helt fint! Det er jo som loff. 🙂

  • Reply Anna Larsen June 28, 2017 at 5:32 am

    Denne hvitløkbrødet ser deilig ut og også annerledes. Jeg elsker hvitløkbrød. Takk for at du delte denne oppskriften.

    • Reply bollefrua July 2, 2017 at 8:16 pm

      Så hyggelig! Håper du prøver oppskriften:)

  • Reply Daniel Larsen November 20, 2017 at 5:36 pm

    Wow, prøv definitivt å smake det

    • Reply bollefrua November 26, 2017 at 1:45 pm

      Ja! Gjør det!

    Leave a Reply to solveig Cancel Reply