Sukkerfri eplepai

image_pdfimage_print

ANNONSE

Det er oktober. Ute har årstiden lekt seg med pensler og maleskrin og jeg nyter den fargerike høstutstillingen, det vakre lyset og lyden fra løvet når jeg vasser i dem i gata.

Jepp! Høsten har mye å by på, men en soleklar favoritt er likevel eplekake! Duften av eple og kanel som sprer seg over hele huset, blir jeg aldri lei av. Denne eplepaien er helt sukkerfri og smaker nydelig med litt pisket krem. 

Du trenger: 

Til deigen:

300 gram siktet hvetemel

1 ts bakepulver

150 gram smør

1 egg

0,5 ts vaniljepulver (kan sløyfes) 

2,5 ss Natreen strø

2-3 ss iskaldt vann (bare nok til at deigen samler seg)

Til eplefyllet:

6 epler

1 ss kanel

1 ss sitronsaft

2 ss Natreen strø

1 egg + 1 ss melk, til pensling 

Slik gjør du:

Ha smør, mel, Natreen, vaniljepulver og bakepulver i en foodprosessor og kjør til en smulete konsistens. (Kan også gjøres med fingrene). Tilsett egget og rør kjapt. Ha i litt og litt vann til deigen samler seg og du kan kna den sammen. Legg deigen i en plastpose og la den ligge i kjøleskapet til den er kald. Ca en time. 

Skrell eplene. Riv dem på den grove siden av et rivjern. Bland sammen eple, kanel, sitron og Natreen i en bolle. (Sitronen gjør sånn at eplene ikke blir så brune). 

Sett ovnen på 180 grader. 

Finn frem en paiform (jeg har en med løs bunn) og pensle den med litt smeltet smør. 

Ta deigen ut av kjøleskapet og del den i to. Den ene delen skal være 2/3 av deigen og den andre 1/3. 

Ha litt mel på kjøkkenbenken. 

Kjevle den største biten til en rund leiv, ca 0,5 cm tykk. Legg leiven oppi paiformen, trykk den ut og opp over kantene. Juster og flytt noen biter evt, om den ikke dekker over alt. 

Fordel eplefyllet i paiformen. 

Kjevle den siste biten paideig på kjøkkenbenken så den er ca 0,5 cm tynn. Skjær lange striper av deigen, ca 1 cm brede. Lag et gittermønster over eplefyllet.  Skjøt deigstripene der de er for korte. 

Pisk raskt sammen egg og melk og pensle paideigen på toppen. 

Stek paien midt i ovnen i ca 30-35 minutter, eller til deigstripene har fått en gyllen farge. 

Ta paien ut og la avkjøle på rist. 

Server med pisket krem (jeg hadde litt Natreen i fløten før jeg pisket den) og friske bær. 

Kos deg! 

(Visited 1 times, 1 visits today)

No Comments

Leave a Reply