Himmelsk havrebrød

image_pdfimage_print

IMG_6713

Jeg har sluttet å kjøpe brød. Jaha, tenker du kanskje nå. Burde ikke en bollefrue ha sluttet å kjøpe brød for leeeeeenge siden? Mulig det, men jeg har like fullt sluttet å kjøpe brød ganske nylig. (Har jo periodebakt, jeg er litt ustabil der. Eller, forresten er jeg litt ustabil på flere områder, men det kan vi jo spare til en annen dag;). Selvsagt hadde jeg jo ikke trengt å fortelle deg dette! Hvorfor blottlegge meg selv på denne måten? Kunne du ikke få leve i illusjonen om at Bollefrua ikke stiller seg i køen bak brødskjæremaskinen på Kiwi? Too much information, vil kanskje noen til og med si (om de var like glad i å snakke engelsk som meg selv). Jeg synes bare det er viktig å være ærlig om at det ikke er noe galt i å kjøpe brød, kan Bollefrua, kan alle. Men samtidig er det ikke SÅ vanskelig å klare selv. Altså har jeg bestemt meg for brødshoppestopp, noe som tilsier at det skal bakes. Og hvis du vil, kan du bli med! Det største behovet hjemme hos oss er brød til matpakker, fordi vi ellers spiser mye knekkebrød og müsli.

Jakten på det optimale matpakkebrødet har begynt!

havre

Havrebrød:

2 brød

9,5 dl væske, feks halvparten melk og vann
1 pk tørrgjær
8 ss honning
5 dl sammalt hvete, fin
5 dl sammalt hvete, grov
10,5 dl siktet hvetemel (+1 dl til å justere deigen)
4,7 dl havregryn, lettkokte
8 ss smeltetsmør
1-2 ss salt

ekstra smør til smøring av brødform

Ovnstemperatur: 200 grader

Varm væsken til 37 grader og ha den i bakebollen. Ha i gjær og honning og la det stå i ti minutter til gjæren begynner å skumme. Ha i resten av ingrediensene og elt i 6 minutter hvis du bruker kjøkkenmaskin, 10 min for hånd. Hvis deigen er veldig klissete tilsetter du en dl mel til, men ikke mer. Hev deigen en time under plast. Tipp deigen ut på kjøkkenbenken og “slå luften ut av den”. Del i to like store og klapp hver leiv ut til et kvadrat som er like bredt som brødformen. Rull deigen sammen på langs, dytt sidene litt inn og legg med skjøten ned i godt smurt brødform (2 liter). La etterheve under plast i 30-40 minutter eller til den når kanten av formen. Pensle med melk eller vann og strø over havregryn til pynt. Stek nederst i ovnen i 40-50 minutter eller til brødet er gyldenbrunt og har en hul lyd når du banker på det. Ta brødene ut av ovnen og ut av formen og avkjøl på rist. Disse brødene egner seg til frysing, jeg deler de i to og tiner et halvt av gangen ved behov.

Konklusjon: Brødet smaker nydelig og ble høyt og ganske luftig til å være grovt. Det er ikke spesielt smulete, selv om det er hjemmebakt, noe som er et pluss for matpakkebrød.

IMG_6700

(Visited 32,170 times, 5 visits today)

KATEGORIER: Barseltreff , Brød , Brunch , Frokost , Gjærbakst , Lunsj , Matpakke

TAGGED AS:

45 Comments

 • Reply ingvild September 16, 2013 at 10:56 pm

  God kveld i huset.

  Dette brødet såg knallgodt ut, gjett om det skal prøvast!
  Reknar med du har prøvd det, men anbefaler maltekstrakt i brøddeigen. Men honning var spanande det også!

  Snart kjøkenbilete ute på bloggen min, ventar på røyrleggar og elektrikar no 🙂

  Hels gjengen!

  • Reply bollefrua September 17, 2013 at 6:20 am

   Gleder meg til kjøkkenbilder!! Ha en super dag, min venn. 🙂

 • Reply Annika October 8, 2013 at 6:14 pm

  Dette brødet er helt fantastisk! Har blitt mitt nye go-to hverdagsbrød. Takk!

  • Reply bollefrua October 8, 2013 at 8:47 pm

   Jippi, Annika! Jeg digger det også. 🙂 Ha en fin kveld!

 • Reply Kristin December 11, 2013 at 5:15 pm

  Gleder meg til å ta dem ut av ovnen

  • Reply bollefrua December 11, 2013 at 8:15 pm

   Ble de gode, Kristin?:)

 • Reply Gry Elisabeth Gilberg-Simonsen January 2, 2014 at 8:48 pm

  Tusen takk for en fantastisk oppskrift! Prøvde den i dag, og fikk to helt nydelige havrebrød! 🙂

  • Reply bollefrua January 2, 2014 at 9:55 pm

   Hei Gry Elisabeth! Så hyggelig å høre at det ble vellykket! Digg å starte nybakt år med nybakt brød. 🙂

 • Reply Bente Hilde January 12, 2014 at 12:22 am

  Tusen takk for oppskrift på to saftige og fantastisk gode havrebrød. Jeg baker gjerne dette brødet igjen.

  • Reply bollefrua January 12, 2014 at 9:55 pm

   Tusen takk for det, Bente Hilde. 🙂 Ha en god uke!

 • Reply Monica Myklebust January 13, 2014 at 2:24 am

  Hei. Dette skal prøves, er så lei av kjøpebrød. Men har aldrig bakt brød før. Så jeg trenger tips til hvor stor brødform du brukte 😉

  • Reply bollefrua January 13, 2014 at 9:21 pm

   Hei Monica! Jeg brukte en vanlig 2 liters form. Lykke til!

 • Reply Renate August 24, 2014 at 7:38 pm

  Nydelige brød som alltid Bollefrua ? Men er det mulig å redusere noe på den honningen slik at de blir mer diabetes vennlig? ?

  • Reply bollefrua August 24, 2014 at 7:40 pm

   Ja, det burde gå helt fint, Renate. Hyggelig å høre fra deg. God søndag!:)

 • Reply Belinda September 22, 2014 at 9:19 pm

  Hei,jeg har bakt havrebrød et par ganger nå men fikk lyst til å prøve en ny oppskrift,og da jeg Googla så kom keg borti i din oppskrift. Når når jeg skulle kjøre deigen i maskinen så var den veldig hard. Er det sånn det skal være? Den andre oppskriften jeg har bruke var deigen veldig klissete.
  Hilsen Belinda.

  • Reply bollefrua September 22, 2014 at 9:33 pm

   Hm.. En stund siden jeg bakte dette, men tror ikke deigen skal være utpreget hard. Men hvis du har fulgt oppskriften, burde det bli vellykket. Håper det ordner seg. 🙂

 • Reply tone January 12, 2015 at 12:47 pm

  Hvilken funksjon på ovnen bruker du når du lager brøde her?

  • Reply bollefrua January 12, 2015 at 2:55 pm

   Vanlig under- og overvarme. 🙂

 • Reply Celine October 11, 2015 at 12:13 pm

  Hei du! jeg lurte på om det er mulig å bake disse brødene UTEN å bruke former?? Jeg er nemlig student, og har ikke klart å skaffe meg brødformer enda….. Hilsen (neste) fortvilet student!

  • Reply bollefrua October 11, 2015 at 2:03 pm

   Jeg tror det kan gå bra! Bare rull dem sammen som beskrevet og legg på bakepapirkledd stekebrett. Lykke til!

 • Reply Tove December 3, 2015 at 11:21 am

  Takk for en fin oppskrift?venter spent nå på nystekte rundstykker?brukte oppskrifta di men lagde rundstykker istedenfor? gleder meg til å smake?

  • Reply bollefrua December 6, 2015 at 8:47 pm

   Åh, håper det smakte!:)

 • Reply Mette January 22, 2016 at 4:01 pm

  Jeg bruker denne oppskriften hver eneste uke – tusen takk! 🙂

  • Reply bollefrua January 22, 2016 at 8:47 pm

   Så hyggelig å høre! God helg, Mette!:)

 • Reply Anders June 13, 2016 at 12:40 pm

  Er i pappaperm og dette brødet er blitt en slager. Takk for formidling av denne gode oppskriften 🙂

  • Reply bollefrua June 13, 2016 at 6:43 pm

   Så hyggelig å høre! Kos deg i permisjon:)

 • Reply Sarah Haugen August 4, 2016 at 7:49 am

  Hei. Bakte dette brødet i går og det smaker så utrolig godt! Men jeg lurer på en ting. Jeg har 2 liters former, men da jeg la rullene oppi formen nådde de allerede kanten. Og de ble svært høye. Også lurer jeg på hva jeg har gjort galt siden brødet nærmest går i oppløsning når jeg skal skjære skiver. Har det noe med at de ble veldig høye?

  • Reply bollefrua August 6, 2016 at 11:35 am

   Jeg tenker det henger sammen med det, samt at de er så utrolig luftige. Men hvor lenge eltet du deigen? Slikt kan også spille inn. Fortsatt god dag til deg!

 • Reply Karina September 6, 2016 at 9:50 pm

  Lagde kun halve oppskriften som rundtstykker. Veldig fin og lett oppskrift <3

  • Reply bollefrua September 11, 2016 at 9:00 am

   Så lurt! Gøy at det ble bra. 🙂

 • Reply Esther November 8, 2016 at 12:41 am

  Denne oppskriften skal jeg lage i morgen! Gleder meg! Men alltid når jeg lager brød smuldrer de opp. Hvordan beholder jeg fastheten??

  • Reply bollefrua November 12, 2016 at 7:05 pm

   Hei! Viktig å elte lenge nok, pleier du det? 🙂

 • Reply Anne Marie December 15, 2016 at 10:14 pm

  Laget dette for første gang i dag. Brødet ble godt, men hadde nok vært enda bedre uten den mørke tykke skorpen det fikk av å stå 40 minutt for lenge i ovnen. Neste gang skal jeg være hjemme selv under stekinga, eller passe på at den som får ansvaret for å ta ut brødet ikke har tilgang til minecraft mens brødet står i ovnen ?.
  Men selv med all for lang steketid ble brødet så godt at det blir en neste gang. Muligens med sirup i stedet for honning. Takk for alle gode oppskrifter. Skal jeg være sikker på å få en gjærbakstoppskrift som funker, da leter jeg hos deg ?.

  • Reply bollefrua December 16, 2016 at 6:49 pm

   Så synd med skorpen, men glad det smakte!! Og takk for hyggelig tilbakemelding. 🙂 God helg, søte deg!!

 • Reply inga July 10, 2017 at 10:57 am

  Hei! Jeg har prøvde mange uppskriftene dine…Spesielt til brød! Alt stemmer og perfekt resultat! Mange monader siden vi stoppet å kjøpe brød i butikken..Familien min bare ønsker hjemmelaget brød!:-) Får signal at fryser er tomt! Du er min mentor på mat laging! Tussen takk!

  • Reply bollefrua August 1, 2017 at 2:42 pm

   Hei! Så hyggelig å høre, nå ble jeg utrolig glad. 🙂 Klem fra Astrid

   • Reply Bodil Hansen Tromop August 28, 2019 at 6:24 pm

    Hei, nå spiser jeg havre brød, nydelig brød men neste gang tar jeg litt mindre honning. Litt før søtt synes jeg.

    • Reply bollefrua October 5, 2019 at 8:21 am

     Hei! Ja, bare å droppe litt honning. 🙂

 • Reply Gogo August 18, 2017 at 7:33 pm

  Hei! Kjempe god brød..:-) Har ett er spist den andre ligger i fryseren.. Jeg vil så gjerne å kunne bruke oppskjæringsmaskine uten å smuldre så mye.. har du tips..?

  • Reply bollefrua August 31, 2017 at 4:10 am

   Jeg skjærer bare mitt for hånd. 😉

 • Reply Anne January 14, 2018 at 9:28 am

  Hei Bollefrua! 🙂 er det mulig å bake disse med kun vann som væske (altså ikne noe melk)? Og, er det mulig å sløyfe honningen helt? Takk for mange fine oppskrifter 🙂

  • Reply bollefrua January 14, 2018 at 9:49 am

   Det burde gå helt fint! Lykke til og god søndag. 🙂

 • Reply Susanne August 5, 2019 at 5:15 pm

  Ramlet over denne oppskriften når jeg plutselig fikk lyst på havrebrød med honning.
  Brukte oppskriften her, men bakte som brytebrød i langpanne, og de ble virkelig rågode! Luftige, myke og gode på smak, denne blir bakt flere ganger ;D

  • Reply bollefrua October 5, 2019 at 8:22 am

   Så hyggelig å høre! 🙂

  Leave a Reply