Nystekte lussekatter til lørdagsfrokosten

image_pdfimage_print

lussekatt

 

På lørdag er det Lucia. For mange småbarnsfamilier er det litt big deal, men kanskje ikke for alle andre. Hvorfor det, tenker jeg da! Hvem vil vel ikke bli gladere av å kle seg i hvitt, snurre litt glitter rundt livet og i håret og tenne lys en mørk desember dag? OG viktigst av alt: spise nystekte boller lørdag morgen! ALLE har godt av det MINST en gang i året. Så kjøp inn det du trenger, inviter noen på frokost, sett deigen og rull ut lussekatter fredag kveld. Lørdag morgen setter du godsakene til heving 30 minutter på badegulvet mens du lager kaffe og gjør deg klar. (LES: Tar på deg glitter). Så er det bare å steke boller og bade deg i ros. Det fortjener du!

Vedlagt litt info om Santa Lucia:

IMG_5138

Kaldhevede lussekatter:
(12 stk)
3 dl h-melk
en klype safran
75 gram mykt meierismør i terninger
100 g sukker
600 g siktet hvetemel
7 gram tørrgjær (evt 25 g fersk gjær)
1 egg

1 egg+1 ss melk til pensling
24 rosiner til pynt

Støt safranen i morter. Ha alle ingredienser i en eltebolle og kjør maskinen på lav hastighet i ca 10 minutter. Ha litt mel på benken og hell ut deigen. Del deigen i 12 like store emner. Trill hvert emne til lange pølser og snurr pølsen like langt inn fra hver side så du får en snirklete s. Legg de ferdig formede emnene på et bakepapirkledd stekebrett som får plass i kjøleskapet ditt. Alternativt kan du ha de på et mindre brett og flytte de over neste morgen. Evt ha de på et veldig kaldt soverom hvis du ikke finner plass i kjøleskapet. Neste morgen tar du brettet ut og setter det et lunt sted, feks baderomsgulvet (hvis du har gulvvarme der). Sett ovnen på 220grader og bruk den neste halvtimen på det du vil. Etter 30 minutter pisker du sammen egg og melk og pensler bollene. Pynt med rosiner. Deretter setter du inn brettet midt i ovnen og steker lussekattene i ca 10-12 minutter. De er ferdige når de er gyllenbrune og har en hul lyd når du banker på de. Avkjøl på rist og SPIS.

 

IMG_1480

 

(Visited 435 times, 1 visits today)

KATEGORIER: Boller , Frokost , Gjærbakst , Jul

TAGGED AS:

4 Comments

 • Reply annegretekaspersen December 13, 2014 at 2:59 pm

  Med ditt inspirerende innlegg lagde jeg lussekatter i går for første gang! Men med stor familie kunne jeg ikke nøye meg med 12, lagde et brett med 12 i går til kveldsmat og satte det andre brettet med 12 stk i kjøleskapet og stekte det i dag morges. Genialt 🙂

 • Reply Tonje December 12, 2015 at 10:42 pm

  Går det fint å lage deigen i kveld og bake ut lussekattene i morgen tidlig? Har en liten snuppe som gjerne vil være med på utbakingen. 🙂

  • Reply bollefrua December 13, 2015 at 12:25 am

   Det går fint! 🙂

  • Reply bollefrua December 13, 2015 at 12:26 am

   Men husk å heve til ca dobbel størrelse eller minimum 40 min etter at de er bakt ut. 🙂

  Leave a Reply